You are here

Sony Brvia KDL 46x3000 red led error 5 (megoldva!)

11 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Kedves Kollégák!

egy bravia tv kijelzőjével illetve annak problémájával vannak gondjaim.

A készülék hidehen nem kapcsol be 5 led felvillantással jelzi t-con hiba áll fenn!

Pár próbálkozás után beindul a tv és a háttérvilágítás is. előszór a háttér látszik egyenletes fekete háttérrel (kép értelemszerűen csak egy sötét háttérfényt ad, tehát nincs)
2-3 perc üzemelés után beugrik a képernyő teljes felületén zöld vízszint és függőleges csíkok sokasága de egész raszter felületen.

Pár napi átvizsgálást követöen a következőket tapasztaltam:

Tcon táp chipjeinek feszültségei jók, alapból zavarmentesek (szkóp) minden tápfeszültség rendben a gyári értékekekn megtalálható! A BGA chipek langyosak, a burkolat mellett fél óra multán kellemesen melegek! Minden chip megkapja a szükséges tápot!

Az eddigi feszültség ingadozást az okozza (induláskor), alapos megvizsgálást követöen, hogy a main és t-con közötti köztes panelen UB1-en van egy tápáteresztő fet ami ki és bekapcsol. Azaz valamilyen hibát észlel, és letiltja a t.con tápellátását! (áramfelvétele a t-con és kijelzőnek a sema szerint is rendben, bár kép nincs, viszont akkor sem vesz fel több áramot, ha a kép kizőldül! Cof chipek egytől egyig rendben vannak, langyosak.

a t-conhoz érkező 100 herzes elosztó lap biztijei és tápfeszültségei most alaposabb árvizsgálást képeznek, mivel sema szerint van vagy 12 helyen ellenállás bizti! Bár tápfeszültséget előállító chipek látszólag rendben vannak.

tovább jutottam a hiba behatárolásán!

TV távjával a bemeneti csatornák változtathatóak! amikor a pc bemenetre lépek a pc-ből érkező hang bejön. A zöld képes háttér enyhe szürke egyenletes szinre vált és a zöldesség teljesen eltünik.(világos egyenletes szürke raszter) egyíébként mikor sávbemenetet váltok el eltünik a zöld majd más csik állapotban visszajön üres csatorna esetén!
HA jellel ellátott csatornára teszem a zöldesség minden esetben eltünik!

3 féle dologra gondolok és ebből mostanra meglett a probléma forrása!

1. T-con chip OK! vagy LVDS BGA chip main-on OK! vagy UV1 chip KONTAKTHIBA BGA forrasztásban!!! (forrósodás, zárlatra utaló nyom egyértelmüen nincsen) A hűtőt leszereltem és enyhe nyomásra a kép hibátlanul bejön!

Tehát a sejtelmem beigazolódott, az UB 1 panel hibás (ez a panel csinál 2 csatornás LVDS jelből 4 csatornás LVDS jelet a 100 herzes kijelzőnek.És ennek BGA tokozásu chipje vált le a forrasztásról!

Mit javasoltok? rebuild vagy ujra golyózás? Valaki tud ilyet vállalni?

köszönettel Attila

Comments
Tschabyka
Tschabyka picture

Hello Attila!

Én is hasonlo Sony "5 Ledes" problémával küszködök.Én egy KDL-40EX720-al akadtam el.A fent nevezett egység 5 percig szépen működött majd kikockásodott-lefagyott a kép,zugott a hang,azt kikapcsolt.Be utána már nem akart,a készenléti led sem égett többet.Szereztem bele másik Main boardot (Ebay) amit nem EX hanem HX-ból bontottak,de a board száma ugyanaz volt.A led itt már legalább felvillant,de 5 vill. hibakóddal,ami ugye T-con hibára utal,a T-con nem zárlatos,indulo feszek pár másodpercig mérhetők,aztán offol.Viszont nem tudom nem számit-e az,hogy nem EX-ből lett bontva a Main,a szoftverezése,flashelése más lehet?!.Ezért dobja ki 5 leddel,mert annak mint késöbb utánanéztem kicsit más a T-conja,hiába ugyanaz a csatija, ez meg nem is rossz,csak nem egyezik a kommunikáciojuk.Bár valószinű meg kell kockáztatnom egy T-con cserét vagy egy EX-ből bontott maint kell szereznem.Dilemma.

0

megujulo
megujulo picture

Hello!

Olvastam a te topicodat is!

A Sony az egy kész művészet, mármint hibabehatárolás szempontjából!

A legtöbb Sony Bravia úgy azonosítja a t-cont, illetve a képernyőt, hogy magán a t-con -on van egy eeprom (scl és Sda buszon keresztül kommunikál a kijelző t-con és main!!! Valahol a LVDS csati felső tartományában kb 34. lábtól! Persze ez csak irányadó, mivel számos LVDS kábelkiosztás létezik!

Ha ezt a jelet nem kapja meg a kijelző akkor is kiáll 5 hibakóddal ha az teljesen hibátlan! A legtöbb tv (Nokia, Orion, Samsung) nem használja csak az lvds bemeneteket a JEIDA (invertáló képmegjelenítés) -t és a + táp valamint a gnd-t

A sony használ ezen felül legalább 2 3 plusz funkciót!

Én is szívtam egy full hd-s Sony 32" géppel, mert a saját kijelzője törött volt (annak t-conja hibátlan de más mint amit betettem.

Az új képernyő egy Orionból maradt bele, a LVDS csatija egyezett a tápfeszt át kellett állítanom 5 voltra az eredeti 12 helyett! (A main-on át lehetett állítani egy leforrasztós 0 ohmos átkötést kellett áttennem a másik pozícióba!

A gép nem adott képet, pedig minden passzolt. Mikor feldugtam az eredeti kijelzőt akkor elindult a gép a törött kijelző t-conjával, majd áram alatt átdugva már volt kép a cserélt kijelzőn!

elöször nem értettem, de aztán rájöttem. volt A t-con lapon egy flash 24cxx valami ami belement a LVDS lábak kiosztásába!

Az IC a t-con tápjából kapta a 3,3 voltot, azaz ha az elszáll akkor a chip áll, márpedig akkor nincs adatküldés és nem lehet elindítani a képernyőt mert hibára szalad.

2 variáció lehet nálad!

A: a lap t-conja tényleg elszállt. ekkor csere vagy ha lehet javítás!
b: a main amit betettél várja a t-con-ról a chip adatait de az nem jön neki mert

1 vagy nincs a t-con-on ilyen felforrasztva (mert nem volt az előző mainhoz sem hozzá rendelve)

2. vagy nem kap áramot, mert a t-con tápellátása hibás!

Az is lehet hogy a main várja a ráprogramozott kijelzőt, miközben az meg nincs meg, mivel nem az a kijelző hajtja, mint amire beállították!

Nekem az volt a szerencsém, hogy nem dobtam el a t-con-t a törött kijelzővel!

első lépésben figyeld meg a régi main és az uj main lábait! voltak e rá bekötve ellenállások és kondik a t-con-on pedig azt hogy van e eeprom a LVDS-re kiküldve!

És még egy apróság:
ellenőrizd le hogy a t-con a chip jeleit a mainnak mely lábakra adja le! nem az adatbuszokra gondolok hanem a kiegészítő jelvezetékekre!

Az lehet hogy a uj main kivezetése LVDS-re részben más mint az eredeti!

Az egyébként sok üres csatira szokta feltenni a sony a adatkommunikációt
ez azt jelenti hogy adott egy tft lap t-conn-al és a gyártói adatokkal ellentétben a tcon-ra még felkerül a gyártóspecifikus adattárolás is!
üdv Attila

0

Tschabyka
Tschabyka picture

Hello!

Köszi a kimeritő és hasznos tartalmu választ!A napokban kapok egy eredeti EX-ből bontott Maint,(ennek már tuti,hogy más az Flash-e)ha azzal sem lesz változás haladok a T-con irányába.Látom nálad sikerült behatárolni a
hibás BGA chipet,sokat sziv mér az ember,aztán egy "véletlen" mozdulat meghozza a sikert :).

0

megujulo
megujulo picture

Szia!

Most már csak a bga chipet kell rendbe tenni!
Melyik lehet a jobb megoldás?

Van egy ismerős kollega telefonokat javít, annak van mikrohullámu chipset forrasztó állomása amivel lehet bga-t forrasztani rebuildolni.

Melyik a célra vezetőbb?

Rebuild (ujramelegités)

Vagy ujragolyózás? és ujra sütés!?

Melyika biztosabb módszer? A chipset hál istennek eddig hibátlan! enyhe nyomásra hibátlan a kép is felbontások is!

A rebuldot leghamarabb csütörtökön tudnám megejteni! Golyózásra keresnem kellene valakit aki profi ebben!

0

Tschabyka
Tschabyka picture

HellO!

Szerintem első lépésben elég lesz az ujramelegités,ha csak egy egyszerü forr-elválásról van szó.
Régebben a BGA röntgen tapasztalatok alapján elég szokott lenni.
Mondjuk most is jó haszna lenne egy röntgennek,hogy tudná az ember melyik részt kell jobban melegiteni.
Az ujragólyózás ujrasütés,többlet hősokkot okozhat ami tönkremenetelhez is vezethet.

0

megujulo
megujulo picture

Van 2 db tps65160a táp ic amit alaposan át vizsgáltam!

Egy másik topicban ugyanerre a problémára kerestek de ezt nálam leellenőrizve nem állt fenn az említett hiba.

minden feszültség rendben van mikor megy a tv! (pár elinditási próbálkozást követöen.

A tápfeszültségek ingadozását egyértelműen a UB1 panelen lévő tápfeszt kapcsoló fet ki és bekapcsolásai okozzák!

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Ha a 3.3V küszködik, akkor kezdetnek annak a stabilizátorát cserélném, hogy ne küszködjön. Az sem kizárt, hogy amikor éppen jó, akkor is gerjed, szkóppal kellene ránézni a tápfeszekre.

0

megujulo
megujulo picture

Szia!
a tápokat átvizsgáltam alaposan és zsákutcába szaladtam! Én tévedtem!

A 3,3 volt és az összes többi tápfesz is azért ingadozik, mivel a köztes panel (UB1-es) LVDS 2 csatornás 10 bites bemeneti és 100 herzes 4 csaornás 10 bites átalakító panelen keresztül kapja a 12 voltos tápfeszt egy smd fetből!
Az pedig próbálkozik bekapcsolni aztán leáll, megint bekapcsol megint leáll!
Ha elkapja akkor beindul a háttérvilágítás a képernyő kB 2 percig sötét (látható mögötte a fény, majd beugrik ez a fura zöld raszterfelület!

Ilyenkor már stabilak a tápok és az összes megvan, a chipekbe is megérkeznek!

köszönettel Attila

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Szerintem is ez lesz a gond. Köss a bemenetére és a kimenetére is egy-egy 100uF kondit, ha megjavul akkor érdemes kikeresni a hibás kondit.
Esetleg lehet hogy a stabilizátor bemenete is túl alacsony. Sokszor csökkentik a bemeneti feszültséget egy-két soros diódával, hogy kevesebb feszültségesés és így kisebb hőfejlődés legyen a stabon. Ezek a diódák rendszerint megnyúlnak, szakadoznak.

0

megujulo
megujulo picture

A kondik kipróbálása nem hozott változást!

0

Sponsored links