You are here

LM324 komparátorként furcsán működik [Megoldva]

45 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

A kapcsolás egyszerű volt, invertáló bemeneten egy 5k-s potméter csúszkája, a poti 5V és GND közé kötve. Az LM324 5V-ról ment, a nem invertáló bemenetre egy SS495B hall szenzor kötve. A potméter 4V-ra beállítva, és itt jött a meglepetés, a kimenet csak akkor billent át, ha a két bemenet közt már 0,3-0,4V feszültségkülömbség volt. Ez mindkét irányra igaz volt. Próbáltam alacsonyabb feszültségre állítani a potmétert, de ott is ugyanez a helyzet. Ilyenkor mit lehet tenni?

A megoldást az hozta meg, hogy a nem invertáló bemenetre is tettem egy ellenállást a föld felé, illetve alacsonyabb komparálási feszültségre mentem, a tápfeszültség alatt 0,9V-al bizonytalanul kapcsolt, a fölött pedig nem működött.

Üdv: Jácint

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

A hall IC kimenetére kötve egy 10k-s ellenállást a föld felé megoldotta a problémát, de biztos ami biztos alapon leosztottam. Ugyan 4V-nál is határozottan kapcsolt, de inkább levittem 3,6V-ra.
Köszönöm a hozzászólásokat!

Üdv: Jácint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jaca !A hall-acska kimenete(adatlap) kb.2,5v (fél táp fesz.)vezérlés nélkül 5 volt tápnál.Ez a fesz.fog megváltozni , nö vagy csöken a mágneses tér polaritásától függöen. Ehez a fél fszültséghez való eltérést akarod összehasonlitani ,vagy a hall elöt mindig van pl. egy mágnes (tér)és a kimenet nem fél táp fesz. (erltérö )és ehez képest a változást (tér ) akarod összehasonlitani –komparálni.A fél fesz .a komp.bemenetén instabil állapotba viszi a kimenetett ha nincs (föleg )zaj és vad berezgés ellen védve,erröl irtam. üdv.Jóska

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szevasztok !
Ez egy teszt célból született hozzászólás.
Kérek mindenkit erre a hozzászólásra NE válaszoljon ! A képbeágyazást próbálom működés képessé tenni. "Idegen" helyről már megy de a saját Google Drive tárhelyemről még ez idáig nem.

.

.

.
Úgy fest sikerült megoldani, rájönni a gubanc okára. A macsekos kép már a tárhelyről van. Ha esetleg másoknak lenne ilyen gondja, ismertetném a megoldást: A Google Drive tárhrlyeemre feltöltött képfájlt első lépcsőben előnézetként pdf nézetben lehet megnézni. Itt a képen nem működik a jobb egér. A menü sorban (jobbra fent) lesz olyan legördülő menü amelyben van új lapon megnyitás lehetőség. Ezt kiválasztva az új lapon már működik a jobb egér ami felkínálja a KÉP megnyitását új lapon. Ennek url címét már be lehet másolni a beágyazó ablakba. Köszönet Jaca alias Jácintnak a segítségért az ügy megoldásában. A lényeg: A beágyazás csak kép kiterjesztésű fájllal működik.
Üdv. Laci

0

pepe1125
pepe1125 picture

Használj rail to rail azaz táptól tápig kivezérelhető műveleti erősítőt.
A bemenet 5V tápfeszültség esetén csak szűk tartományban érzékel. (1-4V).
VAGY! A legjobb megoldás ha beállítod féltápra a komparálási feszültséget és a szenzort is oda húzod be feszültség osztóval.
A hall szenzor kimenete nyitott kollektoros. Olyan feszültség szintre húzod ahova szeretnéd. ;)

Hallgass rám.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Nem nyitott kollekoros. Nézd meg az adatlapját.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Az esőnek köszönhetően volt időm játszani. LM324, 5V feszről. Mivel itthon nem találtam hall szenzort, így két potmétert használtam. A nem invertáló (+) bemenetre 4,10V ot beállítva 0,04 százados hiszterézissel komparált az IC, efölött már nem működött. A hall elemmel vélhetőleg azért volt akkora hiszterézisem, mert a hall kimenetére nem tettem terhelő ellenállást. Hétfőn kiderül.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: video capstan motor mellett találsz Hall-szenzort

Bálint

0

megujulo
megujulo picture

Szia Jácint!

Évek óta foglalkozom kazánvezérlések műveleti erősítéses és komparálásos vezérlésével. Mind az LM 324 és 358 valamint TL 06 07 és 08 as sorozat mindegyikével!
Az LM 324 nagyon praktikus és alkalmas a feladatra de én is észrevettem egy anomáliát mely összefügghet a te esetedben is!

Mint írtad 5 volton hajtod a tápfeszültséget és a szenzor kb. 4,0 volt környékén dolgozik be! Itt tapasztalod a hibát te is!

Szóval van egy kis gondja ennek az IC-nek, melyre akkor jöttem rá néhány kollégával, mikor ezüstkolloidhoz készítettünk áramgenerátort 48 voltra. Az áramgenerátor viszont rendkívüli kicsi 860 mikroamperes tartományban kellett tartani!

Szóval amit észrevettem:
Negatív erősítő ág instabil ha a alsó feszültség szintje nem éri el az 1,2 voltot vagy nem haladja meg!!!
Pozitív erősítő ág instabil ha a felső feszültség szintje nem kevesebb mint tápfeszültség -1,2 volt!

HA jól értettem te 5 voltos tápról hajtod és a szenzor 4 volt körül dolgozik! Itt lesz a probléma forrása elsősorban!

Amikor kísérleteztünk akkor képtelenek voltunk ilyen finom áramkorlátozást beállítani míg a jelerősítést be nem vittük a belső tartományba!

Próbáld meg 6 voltos vagy annyival magasabb tápfeszültséggel, hogy a hall érzékelő alapfeszültsége és a tápfeszültség között nagyobb legyen az eltérés mint felső 1,2 volt!

Természetesen igaz a pozitív és negatív csatolásokkal kapcsolatos hozzászólások is, azonban a bizonytalanságot a 324 belső tranzisztoros végfokjainak nyitófeszültségei okozzák! Az LM 324 nem tisztán fetes erősítő!

A Tl 084 lábkompatbilis de még intenzivebb ez a jelenség ha a feszültségeik elérik a felső vagy alsó határ közeli értéket!

Tehát ha a táp 12 volt próbáld a szenzor egyenfeszültségét 2 volt felett és 10 volt alatt tartani
Ha marad az 5 volt táp akkor pedig 1, 25 volt felett és 3,75 volt alatt!

Üdv Attila

0

isoram
isoram picture

Szia! Szerintem a 324 elmegy 5V-ról, de nem erre a feszültség tartományra lett tervezve. Nekem is voltak a 10V alatti tartományban problémáim vele.

0

welding alt
welding alt picture

Szia isoram!

A 324-es elvileg 3V-tól kellene müködjön, de nem kimondottan komparátor célra gyártódtak. Ezért a 339-es használata célszerűbb lenne jelen esetben.

Üdv. welding alt

0

isoram
isoram picture

Szia! Egyetértek.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

A kapcsolásomban szükségem volt műveleti erősítőre, és LM324 volt kéznél. Egyet használtam belőle, az teszi a dolgát. A második OPA-t akartm egy egyszerű komparálásra használni, még csak extra elvárásaim sincsenek vele. Holnap reggel kiderül, mi történik, ha beteszem azt az egy ellenállást a hall kimenetére a föld felé.

Üdv: Jácint

0

proba
proba picture

Mivel vannak katalógus adatok erre vonatkozólag, ezért nem is kell ezen csodálkozni.
Common-mode voltage range3 az LM324 -nél VCC-1,5V.( legalábbis remélem ezt jelenti) Így senki nem garantálja a működését 5V esetén 4V bemenetre Nagyon kevés műveleti erősítő alkalmas az általánosak közül erre a feladatra. Az első cmos testerem építésénél szembesültem ezzel a problémával, csak ott TL072 fogta magát és felcserélte a két bemenetét a tápfeszültség közeli helyzetekben.Utána kezdtem erre is fokozottan figyelni.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Talált - süllyed!
:oke:
Biztos hogy megvan a hiba fő oka. Nem mindegy, hogy NPN vagy PNP bemenetekkel van csinálva az erősítő. Hirtelen ez nem is jutott az eszembe, pedig a LM324-es előnye, hogy pl. a negatív tápvezetéken tudja mérni a sönt-ellenállást. Ez tápegységeknél nagyon hasznos tulajdonság. A kimenete is ezért aszimmetrikus, tehát a lehető legalacsonyabbra képes húzni a feszt. Bizonyos kapcsolásoknál épen ez vezet csúnya gerjedésekhez vagy torzításhoz, amire nem igazán figyelmeztetnek a katalóguslevelek.

Ja, hogy ezt a hibát is ki lehessen zárni:
Ugye nem hagytál kihasználatlan erősítőket a tokban "szabadlábon"?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Attila!

Pont ilyen válaszokra voltam kíváncsi. Azt már tapasztaltam, hogy az alsó és felső tápfeszhatároknál betegesen működnek a műveleti erősítők, de itt minden tartományban jelentkezett a probléma. Az LM324 belső kapcsolását nézegetve igényli, hogy a bemeneteit a GND felé lehetőleg azonos ellenállással terheljük. Megoldást jelenthet, ha a hall szenzor jelét a felére osztom, mert a változás jól érzékelhető, és így tápközép környékére kerülök. Az 5V-os tápot meg akarom hagyni, mert egy TTL szintű bemenetet kapcsolnék vele.

Üdv: Jácint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jácint !A válasz egyszerü . Az átbillenés közlében viszont ugy müködik a komp.mint egy nyilt hurkú erösitö ,az egyenáram melett mindent erösit , föleg zajt(a Hall-ból) és be is oszcilálhat.Ahoz hogy konkrét megoldást ajáljak jó lenne tudni mit akarsz a Hall-al érzékelni(ac vagy dc ) majd komparálni . A zajt kondikkal csökentheted és gyenge pozitiv viszacsatolással a billenés idejét .Ha csak dc a Hall kimenetéröl akarod komparálni ugy a komparátor váltóáramú erösitését is esetleg lecsöketheted, gyenge negativ visszacsatolással.üdv.Jóska

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia - megpróbálom kitalálni!
:D
Szerintem jó hosszú drótokkal van szerelve az egész és a átbillenési szint közelében kisjelű gerjedést produkál a műveleti erősítőd. Ha a komparálás nem határozottan futó jelek között történik - mint például egy PWM áramkörben, ahol az egyik bemenetre egy nagyszintű fűrészjel megy - akkor integrálókondi, vagy kismértékű hiszterézist definiáló visszacsatolás kötelező.
:idea:
Vizsgáld meg a áramkör kimenetét szkóppal. Vizsgáld meg, hogy hogyan viselkedik ellenállással felhúzott kimenettel - az LM324-es igen csak kezes lesz ebben a kapcsolásban!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
23cm drót végén a szenzor, 5V, az ic, és egy poti. Szenzor a 5-ös lábon, poti a 6-oson. Ic táplábai közt 100nf. Egy mágnessel birizgálom, más nincs körülötte. A hall kimenet közvetlen az ic lábán. A kimenet a 7-es.
Ja, semmi visszacsatolás.

Üdv: Jácint

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Na, akkor az invertáló bemenet és a kimenet közé rakd azt a 100nf-os kondit. Az említett bemenet pedig 10kohm-os ellenálláson kapja meg a jelet. Szerintem így esélyes lesz az anomáliamentes működés.

Ha gyors szintváltású kimenet kell, akkor meg pozitív visszacsatolást hozz létre hasonló időállandóval. A legpontosabb és zavarérzéktelen megoldás viszont az előbbi áramkör amihez hozzáadsz még egy fokozatot, mely nagy hiszterézisre van beállítva pozitív (és időfüggetlen) visszacsatolással.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A sebesség nem lényeg. Gerjedést nem láttam, szkóppal méregettem.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem ablakkomparátorra van szükségem. Egyszerűen ha adott feszültség alá csökken, legyen 0 a kimenet, adott fesz felett, meg legyen 5V. A világ legegyszerűbb dolga lenne, ha valami nem szívatna. Mivel a munkahelyemen készül az áramkör, nem volt időm rájönni a megoldásra, és ezért kérdeztem itt, min csúsztam el. (Péntek munkaidő végén kötöttem rá a potit meg a szenzort az IC-re, és csak vakartam a fejem, hogy WTF, hétfőn viszont minél előbb helyre akarom rakni a dolgot).

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A szenzorod nulla mágneses térnél 2,5 V-ot ad. Ennek szűk környezetét (ablakát) kell érzékelned.
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Akkor most leírom, hogyan működik!
Ha távolodik a mágnes, a tekercs egyre nagyobb mágneses teret produkál, de a mágnes és a tekercs mágneses tere eredőben csökken. Tehát lebegő állapotban pl 4,2V, de ahogy lejjebb kerül a mágnes, csökken a szenzor jele. 4 cm távolságban már csak 4V, ekkor le kellene kapcsolni az elektromágnest. Ha újra közelítem a mágnest, 4V felett vissza kell kapcsolni a szabályzást. De itt jön be a szopatás, mert az LM324 csak akkor kapcsol ki, ha 3,7V a feszültség, hiába állítottam be a potin a 4V-ot. Erre keresem a megoldást.
A problémám egyszerű, azt szeretném, ha a komparátor egyik bemenetére 4V-ot állítok be egy potival, akkor ha a másik bemenetére 3,9V érkezik, akkor váltson a kimenete, és ez az, ami nem történt meg, csak 3,7V-nál.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Jácint !
Szia!
"A komparálás azért kellene, hogy ha nincs ott a mágnes, akkor ne hajtsa maximumon a tekercset, hanem lekapcsolja.
Üdv: Jácint
Jaca, 2016-11-05 13:12 Válasz ID:356717 REF:356716"

E bejegyzés szülte az ablak komparátor szükségességét állító bejegyzéseimet.
Én balga azt hittem: hogy a "szentséges levitálandó izé" :)
üzemen kívül nincs az "oltáron" :) .ezért olyankor automatice lekapcsolandó a tekercs alap avagy közepes árama.
.
Kérdés: Most akkor a lebegtetés szabályzását analóg módon oldod meg vagy az "egyszerűség kedvéért" "digitalizálod" ?
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

A lebegés maga úgy történik, hogy egy hall érzékeli a mágneses teret analógban, és szabályozza a tekercsre jutó kitöltést egy PWM controllerrel. Ez a része működik.
Ehhez kapcsolódva, de független áramkörként lenne benne még egy hall szenzor, ami figyelné a mágneses teret a tekercs és a mágnes közt, és egy bizonyos szintnél lekapcsolna. Hogy miért kell még egy szenzor? Mert fordítva kell odatenni, és közelebb is a tekercshez. Ezt kísérletezéssel állapítottam meg. Mindez qrvára lényegtelen, ablakkomparátor meg felesleges.

Normál üzemben a hall jeladó kimenete 4V fölött van, de ha távolodik a mágnes, akkor lecsökken 4V alá, ekkor kellene határozottan kapcsolni a komparátornak. Ha lekapcsol a tekercs és a mágnes sincs ott, akkor 2,5V a hall kimenete. Ha visszateszem a mágnest olyan közel, hogy 4V felé emelkedjen, akkor kapcsoljon vissza. Hiszterézis sem kell, mert az adódik a tekercs mágnese terének ki-be kapcsolásától.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
All OK.
Mi van ha a 324 (feltételezve hogy jó az idegesítő példány) nem szereti komparátor üzemben az 5V tápfeszültséget. Mondjuk erről könnyű meggyőződni. Szenzor le. Megemelve az Ucc-t mondjuk 10V-ra megnézni mit szól hozzá.
Ha ez a probléma, csak példaként:
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/NCX2200.pdf
http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/datasheet/de/4...
Előbbi feltételezésemnek ellent mond az IC adatlapja.
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/LM324-D.PDF
Lásd benne a komparátor felhasználási ajánlatot.
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem az 5V-tal van gond, ha mindkét bemenetre potmétert tettem, akkor kifogástalanul működött. Vélhetően az IC belső kapcsolásából adódott a probléma, a szenzor kimenete és az IC bemenetén lévő "levegőben lógó" bázis nem szerették egymást.
Az biztos, hogy a szenzor jelét le fogom osztani, hogy az érzékelés valahol 3V körül legyen, de nem ez miatt fog megjavulni szerintem, hanem a bemenet és a föld közé tett ellenállástól, ugyanis a komparálás működött, a hiba csak annyi volt, hogy a kimenet átbillenéséhez a két bemenet közt 0,3V-nál nagyobb feszültségkülönbség kellett (és nem csak 4V-os szintnél), holott potméterekkel pár század volt eltérés elég volt.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Hall szenzor megkapja az adatlap szerinti tápfeszültséget?
Több Hall szenzorral volt dolgom, többségük árnyékolt kábellel volt szerelve, ezeknél a vezeték fél méter hosszú volt.
Az adatlapon van néhány (TTL)alkalmazási rajz

Bálint

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Próbáld meg a rajz szerint. A hiszterézist az R2/R3-al állíthatod. Szerintem a hiszterézis kell hogy ne prellezzen.
Üdv. laci

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen, kell a hiszterézis, de az ne a műveleti erősítő tulajdonsága legyen, hanem a külső elemeké. Sok mindent építettem már műveleti erősítőkkel, de ilyen jelenséget még nem tapasztaltam. Én arra gyanakszok, hogy a nem invertáló bemenetre is kellett volna egy ellenállás a föld felé. (ilyenkor bosszant, hogy a bent van a cégnél az áramkör)

Üdv: Jácint

0

welding alt
welding alt picture

Szia Jácint!

"(ilyenkor bosszant, hogy a bent van a cégnél az áramkör)" Nos, ez az a szöveg, hogy nem tudom eldönteni, ez már egy létező áramkör ( csak most nem jó), vagy tervezés alatt áll. Feltéve, hogy tervezés-kisérletezés fázísban van a szerkentyű, tudok küldeni komp.IC-t.

Üdv. János
-welding alt-

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Gondolom, a lebegtetéshez kellene. A szenzor lineáris kimenetű. A többiek kedvéért lásd a csatolmányban.
Miért is szeretnéd a jelét komparálni? Nem arra van szükség hogy a szenzor jelével vezéreld a lebegtető tekercs áramát?
Egyébként egytápfeszes komparátorként inkább a 339-et ajánlanám a 324-es op.amp. négyes helyett.
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A komparálás azért kellene, hogy ha nincs ott a mágnes, akkor ne hajtsa maximumon a tekercset, hanem lekapcsolja.

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Úgy kellett volna kezdeni, hogy megmutatod a rajzát az egésznek, mert így bármi lehet. Írtad, hogy kellene ellenállás a földre a - bemenetről ami lehet, de, ha nem látjuk a kapcsolást, elég nehéz eldönteni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia agressív!

A leírtak alapján arról van szó, hogy egy LM324 egyik bemenetére egy változó feszültség érkezik, a másikra egy poti által beállított, és az átbillenés csak 3-4 tized Volt különbség után jön létre, de lerajzolom, miről van szó. Az egész függetlenül a megvalósítandó projekttől ezt produkálta, csak az LM324, az 5V, a HALL szenzor és a mágnes voltak jelen.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Mivel a szenzorod mágneses tér nélkül cca. 2,5 Vdc kimenő feszültséget szolgáltat, így ezt a 2,5 V-ot kellene indikálni az általad megkívánt szélességű sávban. Vagyis egy ablak komparátorra van szükség a nulla mágneses tér érzékelésére. A többit rád bízom.
Üdv. laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Ha nincs ott a mágnes, a tekercs teljes erővel dolgozik, tehát nem 2,5V a kimenő feszültsége a szenzornak. Ne feledd, két mágneses tér van jelen, egy a mágnesé, egy a tekercsé. Egy külön szenzorral figyelném ezt a teret (ami fordítva van, mint a fő áramkörhöz tartozó).

Üdv: Jácint

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Hiszterézis mentes komparátornak a 358 vagy 339 szerintem jobb.
Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Erősítőként nem volt gondom vele, de csak egy erősítő volt kihasználva belőle, a másodikkal komparálni akartam. Nem sikerült, pedig tudnia kellene.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: műveleti erősítőnek készült-

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Bálint!

Szerencsére foglalatban van, vadászok majd egy TL084-et, hogy ahhoz mit szól. Amúgy próbáltam adni neki negatív visszacsatolást is, de ugyanaz maradt a jelenség.

Üdv: Jácint

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Jaca !
Próbáltad másik LM324 -el is ?
Ha már foglalatba van !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Hello

Így igaz,valószínű rossz az IC.

0

Sponsored links