You are here

Hálózat építésben tapasztalt szakembert keresek, aki tudna segíteni összeállítani a hálózatomat!

14 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Tiszteletem!

Olyan gondokkal kell szembenéznem amiben még nincs tapasztalatom.

Adott egy ingatlan ami 45 méter hosszú!

Az épületen eddig a vidanet szolgáltatott internetet és televízióadást kábelhálózaton!

azonban nagyon elszemtelenedtek és úgy gondolták az ügyfélről minden bőrt határtalanul le lehet nyúzni!

Jelenleg ott tartottam hogy a havidíj telefon nélkül 14500 Ft volt 2 év szerződéssel, (50 megás nettel, és max tv csomaggal prémium adások nélkül, filmbox live, illetve vidanet move internetes streamer megoldásokkal.

Sajnos azonban ez nem volt elég nekik, a határozott idejű szerződés lejáratéval az eddig kedvezményesen bérelt CI interfészeket (2. és 3. tv használatához) ki akarták számlázni ezzel havi további 1600 Ft-al növelve a költségeket!

ezt megelégelve most hogy lejárt a szerződésem visszamondtam az egész szolgáltatási csomagot (ennyiért különbet lehetne kapni!

A kábel ki volt építve az egész házban kifogástalanul, de mivel ebben a faluban másik kábeles szolgáltató nem létezik ezért csak IPTV lehetősége maradt!
eddig könnyebben voltam oda vittem abba a tv-be a kértya interfészt amelyet éppen használtunk, és a netet kizárólag netre és a DLNA szerver működtetésére használtuk!

Kérném a tanácsát hozzáértő, tapasztalt személynek, véleményét olyannak, aki jártas az ip tv a tvgo és a net használatában!

Jelenleg úgy néz ki hogy szerdán jönnek ki a thome munkatársai kábelezni az egész házat!

Ami most adott és megvan az a következő, üzemelnek szépen!

Ház eleje első szobában

1 db pc 1 gbit lannnal (ez megy bele a padláson a linksys6200 smart routerba 1 gigával a ház közepén a padláson felhelyezve!

1 db hálózatos nyomtató HP laeserjet 2600n ami 100 mbites lannal csatlakozik egy jelerősítő módban dolgozó rt-n12 routerbe megy 100 megás kábellal.

Van egy televizió (LG 3d ledtv 42LB652B) ami tud csatlakozni kábellel de tud csatlakozni 2,4 gigán n valamint 5 gigán n módban wifire is! (erről fut a DLNA szerver film és média bázisa, akár 2D-ben akadás mentesen (a kapcsolati sebességem 150 mbit/s) Feltehetően ez internet alapu TV go-val lesz megszolgálva!

Jelenleg 2,4 giga módban csatlakozik az RT-N12 Router wifijéhez a routerből kivezetett tvre szelektíven irányított antennával, ami a routernek egyik antennája!

A lakás közepén adott egy vidanetes box DLNA szerveres, ami 2 televízióhoz csatlakozott eddig egy scarttal egy 26" Sony KDL25s2000 fhd és HDMI-n egy 32" fhd sonyhoz!Ez a kábel a gigabites linksys 6200 routerbe fut bele, akárcsak a kisgyerek pc-je ami ugyancsak 1 gbites lan kábel!

A kábeles set top box most megszűnik és helyette ip tv box kerül be! (még nem tudom lesz e DLNA?!

A lakás hátsó részében van egy jakuzzi Sony kdl46x3000 készülékkel, továbbá a fal másik oldalán van egy KDL 40x4500" Dlna server fogadására képes sony modell. Ez kábellal csatlakozik a melléképület TPLINK 100 megás routerére

Ennek a 2 tv-nek eddig ci interfésszel ment a tv adás (ahol épp kellett oda csatlakoztattuk sz interfészünket)!

A jakuzziban (természetgyógyászati rendelő lesz az összel, kap egy második HP laeserjet 2500n nyomtatót számlázáshoz, és feltehetően lesz egy notebook vagy komolyabb laptop, esetleg tablet! Ez wifin kwll mwnjwn! (linksys 6200 jó térerővel rendelkezik erre a helyre! A tv-net iptv box lesz kihelyezve! (2. ip tv box)
továbbá kap egy lanos POS terminált a fizetés és kártya elfogadáshoz is!

A melléképületben A ház legvégén adott egy műhely helység (60 m2) (munkahelyen ahol klímákat javítok, és a mellette lévő autós műhelyben pedig autó klímákat!
Az utolsó helységben van egy pc 1 gbit lannal fő számlázó és katalógus kezelő PC a klímajavításhoz, ez a főépület linksys 6200 ba csatlakozva 1gbiten és van egy televízió ami eddig kábeles volt (ide is ip tv box kerül)

Továbbá van egy POS jelenleg is lan-on ami a tplint 100 megás switch kapcsolóba került!

A Thome emberei szerdán reggel jönnének kábelezni! csak nekem nincs eddig ötletem hogyan lehetne jól megoldani az uj rendszert!

Egyrészt komoly dlna hálózatom van ami streameléskor odavág a sávszélességnek a hálózaton (ezért a gigás lan és a 300 megás n router rendszer (mellék épületben egy régi linksiys router tolja a vendégeimet, és egy tplink tolja a vezetékes hálózatomat! max 54 mbiten a wifit az elég arra amire kell!

A kérdéseim:

elvileg 50 megabites internetet tudnak betolni a rendszerbe! ez elég lesz az elképzeléseimnek?

a 3 ip tv az internet sávszélességét fogja kajálni és én csak szinte HD adásokat nézek (többnyire)
Ami könnyítés igen ritka a 3 tv egyszerre menjen Ez akkor van ha a nejem én és a kisgyerek is éppen magunknak való müsort használunk.

Én inkább a műhelyben tevékenykedek, ott szól egy tv főleg természet csatornákkal
A nejem a varrodában vagy a rendelőben van inkább hallgatja a zenét hifin, de volt rá példa hogy ment a tv adás is!

A kisgyerekem legfeljebb este néz ágyba bújás után tv-t M2-t. Inkább a pc-t nyúzza meg a xoutube-ot!

A dlna esténként pörög 3D filmekkel a nagyszobában azt LG-n amikor van hozzá erő kedv.

A net általános felhasználású játék nincs, dse streamelt adatfolyam van dögivel

eddig vidanet move volt és filmbox live (ezeken a csatornákon nem etetnek tele gyógyszerekkel mert többnyire reklámmentesek (A DlNA szerver viszont reklámmente is marad!

Hogyan lenne célszerű megoldania házi hálózatot?

Van egy ilyen kapcsolóm most vettem meg.

HP Procurve 1410-24G ez 24 csatornás Switch 1 gbit lan nem menedzselhető!

A kábelhálózattal van még egy technikai probléma! Viharos időben a hosszú távolságok miatt már egy két routererm a szemétben landolt villámcsapás indukciós hatásai miatt! A biztosító kizáradékolta, ilyen hiba esetén nem fizet.

Tehát tavasztól őszig, borús esős viharos napokon mindenhol maradt a wifi roputer! Lasúbb szarabb de nincs más megoldás!

A kérdés van e olyan eszköz amelyet el se fogadjak a thome embereitől!? sok helyen tapasztaltam utólagos panaszt!
Egy média boxról is beszéltek ami a wifijével rendesen összeveszekedhet a kialakított de sáv és csatorna szélességre szük tartományban dolgozó rendszeremre!

Egy kicsit hosszúra sikerült! köszönettel vennék minden meglévő tapasztalatot pozitívat, negatívat egyaránt!

Üdvözlettel Attila

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.

Üdv.:Uniman

0

Oscarrr
Oscarrr picture

Szia!!!!!!!!
El fog kopni a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0

megujulo
megujulo picture

Úgy néz ki a klaviatúra nem egészen azt csinálja amit én akarok
holnap cserélni fogom
Köszönöm a figyelmeztetést

Üdv mindenkinek

0

megujulo
megujulo picture

Egy kis tapasztalat megosztás!

Megérkezett a t-home szolgáltatás!

Az elején két morcos szakember érkezett hogy hozták a dobozt meg a beltérieket! Felcuccolva munkadobozzal bakancsban és véső- fúró géppel a kezükben!.

Nos első nekifutásra köszöntem majd mondtam 5 perc csüccs. Most átbeszélünk minden lehetséges műszaki megoldást!

Sok minden kiderült!

előszór a műszaki berendezések feltételek átbeszélése, utána a tervezett kábelek fektetése, és installálás!

A thome digitális elosztó nem más mint egy vacak 100 mbites 4 csatornás switch, egy B/G/N 2,4 gigás 12 csatornás wifi, és 2 csatornás telefon kimenet. dsl modemmel egybeépítve!

Ennél jobb nincs nekik! 5 gigás routerrel sincs , nem is vásárolható! az N módban 150 Mbit/s a max. elérhető, csakhogy a szűk sávkiosztás és a rengeteg szomszédos router miatt nem lehet 30-40 mbit/s-nál nagyobb sebességet elérni vele!

A hálózatban a 3 beltérit betéve marad egy csatlakozóra lehetőség, ami be tud csatlakozni a saját Router elosztó AP Wan bemenetére! (Nekem lynksys 6200 routerbe!

Ami számomra is meglepetést okozott, hogy a wan becsalakoztatását követően azonnal összekapcsolta a rendszer, és az ip kiosztást automatikusan ujra kiosztotta a teljes rendszerre!

régi rendszerben 192.168.1.1 től 255 ig volt a kiosztás!

jelenleg 10.192.238.1 től 255-ig!

Hogy hogyan csinálta nem tudom de minden hálózati tulajdonság megmaradt, semmi nem változott a DLNA média szerver is hibátlanul teszi a dolgát!

Ami meglepett továbbá hogy a letöltési sebességem mérte 51 Mbit volt akkor is amikor a 3 tv Full hd-ben dolgozott, illetve a feltöltési seb 15 MbiT! Nos ez lepett meg a legjobban!

A saját tárhelyen jelenleg úgy repülnek fel le az adatok, mintha itt lenne a merevlemez a gépemben!

Bepróbáltam a hálózatot is!
teljesen mindegy hogy a saját vagy a thome hálózatára van dugva a beltéri mindenhonnan hibátlanul működik!
Elindítottam az összes fogadó helyen a dlna servert, a hd set top vételt és ellenőriztem a létóltest torrent oldalon is mi az ami marad sávszélesség!

Az eredmény meglepett! A tv-k fhd ben legfeljebb 4-6 mbit/s et használnak fel a 6 készülék mellett is maradt 14-20 mbit sávszélesség ami még mindenre alkalmas!

Ami negatívan hatott:

A kiérkező szakemberek közölték hogy ők nem dobozolnak kábel csatornáznak! födémet fúrnak és lógatják a kábeleket!Nekem viszont anno házfelújításkor már mindenre volt ötletem így előkészített 23 mm-es csövezések és fogadó aljazat lehetőségek lapulnak a falakban a tapéta vagy papir + hálós glett alatt ilyen vagy hasonló célokból! Most jól jöttek ezek a kiállások!

A szerelés hamar lezajlott! Visítottak mikor megtudták hogy az épület milyen hosszú, és végig kel a 3 dobozt kábelezni!

Amit nem tudtak:

Képtelenek egy média boxot beállítani! Döbbenet!

Azt sem tudták hogy kell bemenni a beállításokba! Ök ilyet sosem csinálnak, csak kábeleznek bedugják és működik!)

Fogalmuk sincs arról mit jelent a wifi beállítás és csatorna sávszélesség ellenőrzése! Nem is volt hozzá műszerük!

(legalább most már tudom miért vannak a köztes szomszédok 80%-ban a 6 csatornán az összes router! NO COMMENT)

Hadd ne mondjam, miért nem magyaráztam el számukra, miért van ennek jelentősége!

Az enyémet átettem az 1 csatornára (5-ig senki nincs rajta!) így elég jól megy! (míg rá nem áll valaki a sávtartományra a saját routerével) A ház előtt műszeresen 17 router jelét fogtam hatásosan, pedig egy csendes utcában lakunk nagy szórással a házak között!Ebből 13 a 6. csatornán megy. a 13-ból 11 T-home eredeti ssid névvel! NO COMMENT

Amihez még nem értettek:

IP cím, dns szerver, átjárók ezek szakmai fogalma! Azt mondták a set top boxok csak a média szerverbe csatlakozva működnek! Ez sem igaz csak akkor ha nem azonos az IP felosztás!

Az én esetemben a lynksys router érzékelte a beérkező THOME router jeleit és lekapcsolta a DHCP szervert! Így a thom router oszt ki mindenhova ip-t! Annak ip szervere viszont le volt korlátozva belül max 4 felhasználóra!

Miután beállítottam a thome DHCP szerver kiosztását (1-10 statikus routereknek cimezve) 11-100 ig kliensek dinamikus felosztása) 101-110 hálózatos nyomtató tartomány 111-254 lezárva!
Innentől kezdve minden utp vég egy teljes hálózat részét képezi, valamint az összes wifi adóm is ezekből az ip címekből gazdálkodik mind IP4 és IP6 csatornákra! Minden eszköz minden irányban lát mindenhová!

Most van 2 x 4 100 Mbites kimenetem és 1 x 4 1 gbites kimenetem.
Van 3 egymástól független routerem barangoló üzemmódban mind!(feltéve hogy az eszköz ismeri az előre beállított ssid csatornákat!)
a Thome 1 csatornán önállóan, 70 dbel jelszint alatt elérhető! 2,4 ghz (150 mbit/s)
a lynksys 13 csatornán hídban az rt-n12+ routerel megy 2,4 gherzen (300 mbit/s) (egymást látják kizárólag, kliens nem épülhet rá a sávszélesség miatt!)

Így adott 4 utp bemenet (lynksys6200) 1 gbit/s és (4 utp bemenet rt-n12+) 100 mbit/s sávszélességekkel/

a lnynksys a 48 csatornán 5 ghz-en megy nagy hatótávolsággal stabilan!

Az épület hátsó részén egy TP-link 543 adja a további szétosztást 4 x 100 Mbit-en illetve wifi router megy a 4 csatornán max 54 mbit sebességgel (G szabvány csatorna) A wifi az ügyfelek vendég hálózata! (max 5 klienssel)

100 mbites utp re
2 db pos terminál (bankkártya elfogadás)
2 db hálózatos nyomtató (számlázáshoz)
4 db dlna tv Dlna (szerver müködtetése)
3 db it tv box (tv, videotár nézésre)
csatlakozik

1 gbites utp-re
3 dp asztali pc (Amd 64 bites 3 magos alaplapokkal)

a wlan hálózatokra (teljes barangolással a területen mindehol (70-45 db elérhetőséggel) TV go, DLNA stb. Hálózatos elérésekkel, átvitellel.

3 db Mobil telefon android 4.2 oprendszerrel Huawei, asus zenfon és samsung (minden alkalmazással)
1 db laptop Emachines 642g
2 db tablet samsung galaxy 10.1

Szóval félretéve a szakmai aggályokat a t-home rendszerrel jobban elégedett vagyok mint a vidanet kábeles rendszereivel!

Hátrányok

max. 50 mbit érhető el jelenleg a falunkban t-home-val (vidanet max 150 mbit) (Upc nem elérhető)
a telepítő szakemberek nem értenek a hálózatokhoz hálózatos IP tv telepítés terén!

előnyök:
ha értesz a routerek összehangolásához, tudod mi az a DHCP szerver, másodlagos dns szerver, IP cím felosztás, wifi standard beállításokon felül az egyéb beállítások ismerete, akkor sokkal stabilabb hálózatok vonható egy rendszer alá!

Csatoltam egy sebesség lemérést!

Tapasztalat:
1 ip sd müsor átlagban 3 mbit/s
1 ip hd müsor 6 mbit/s
szükséges

Ahol nem elérhető a sávszélesség oda nem telepit 3 dobozt a szolgáltató csak annyit amennyit elbír!

TV go megfelelő ip címen hibátlanul megy. Több készülék is regisztrálható de egy időben csak 2 használható!

Üdv mindenkinek!

0

DINO54
DINO54 picture

Helló !
Azért remélem áramszünet idejére akad a házban egy-két full HD könyv is. :)
Rád férne egy kis "megújulás". Számomra elborzasztó ez a kütyüfüggés.

Laci

0

megujulo
megujulo picture

Szia!
Bizony rám férne ez a "kütyűfüggés" Szívesen ellennék egy erdőben ahol semmi áram, semmi informatika, de ez a mai jogszabályozások között elképzelhetetlen!

Csak az a probléma, hanem adsz számlát, megesznek!Ha papir alapon adsz megdöglesz asok adminisztrációtól! Ha nem jelentesz a klímavédelmi hatóságnak 2 milliós bírság is lehet!
Scannelni forgalmit, adatokat, fótokat, beküldeni ügyfél kapun, stb. Határidőre mindent,mellette dolgozzál anyagot rendelj, jön a kuncsaft ajálatot adj, stb. stb. stb.
ez csak a dolog egyik része!

Az összes kuncsaft szinte neten jelentkezik és kommunikál! Höblizik ha várni kell az autóra és nincs wifi, nem tud netezni, mert a mobilnet az fogyasztja a adatcsomagját!

A tv csak hab a tortán! abból sem a 147 csatornán van a lényeg, hanem azon a néhány természetcsatornán és erőszakmentes filmcsatornán ami inkább kikapcsol és leköt (ha marad rá idő). engem kifejezetten zavar a sima analóg adás mostanra!

Ami az én hobbim az elvben valóban költséges. Jó cuccokat összevarázsolni és használni.Persze nem bóti termékek, inkább olyanok mint amit kidobnak az emberek, mert még bár javítható lenne, de hát a szerelőnek nem éri meg vele babrálni! A kuncsaft meg nem szán rá annyit!
Az a rendszer amit össze építettem nem biztos hogy mindenkinek tetszene!És sok szabadidőt is elvitt a felélesztés!
Amikor működik akkor meg jön az irigység!

Azonban nekem is lettek igényeim az évek alatt!

egyetlen dolog ami biztos! Hogy eme rendszerre (ami saját eszköz) egy fillért sem költöttem!És nem egy hét alatt verbuválódott össze!

Amikor kidobták a cégek a hulladékleadásra a pc-ket, mondták merevlemezt nem lehet elhozni mert sérthet adat jogokat!
Csakhogy az ssd meghajtókat (ami ugyebár műanyag) azok nem értékesek, így azt mind elhozhattam!
Emberi tudás hiány, ismeret hiány? nem tudom minek tudható be! Az ott dolgozó már annak is örül, ha elromlik valamije és van aki "ingyen megcsinálja"
Ahová én bejutok az egy zárt begyűjtő rendszer és elég sok mindenhez hozzáférek (nem üzleti célból)

HA a Windows rendszerem nem áll fel bekapcsolástól 15-17 mp alatt akkor az a gép már nem is jól teljesít számomra!
Tulajdon kép a közönséges halandó nem venne észre semmi különbséget!
Sajnos én észreveszem, mikor a kuncsaftnál lemerül a tabletem és a saját gépén kell egy vacak számlát kibocsátani!
Fél órát ülni és a gépre várni egy 200 ezres konfigról? Na az a nemsemmi!

2017-et írunk!

1974-ben a csöves FF tv-re 3 hete vártak anyámék míg jött szerelő! És hétfőm még adás sem volt a tv-ben! Ja hogy ez elképzelhetetlen? Az lehet. 1957-ben apám mesélte 1 Ft-ért nézték a TV-t mert senkinek nem volt!
Akkor most mi is van? Ki lett függő? Én vagy a társadalmunk?

Meg ne haragudjatok de ha rajtam múlna (szerencsére nem) 2 dolgot vennék el a homo sapienstől:

1 az elektromos energiát
2. a kőolajat

Utána a többi mér részletkérdés lenne!
ehhez a sok kütyühalmazhoz van nappal tejes és fél éjszaka használható energia ellátó forrásom is!

És még a függőségtől! Menj be egy benzinkútra és tankolj ha nincs áram, vagy egy szupermarketbe! az mindenki számára napi szinten elérhető ugyebár! Akkor ki is a függő és kitől is!?
Üdv mindenkinek!

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ott a pont! Az informatikai rendszerek nélkül már megáll az élet - vagy legalább a munka. Ez is egy szükséges rossz. Persze ha már nélkülözhetetlen akkor legyen gyors és üzembiztos. Az ADSL-ről csak annyit tudnék mondani hogy én mindig tartottam ettől a réz érpáras - modemes megoldástól, de éveken át nincs egy perc szolgáltatás kiesés sem ( egy kis faluban és Zalaegerszegen is használom). Ez egy kellemes meglepetés volt nekem.
Az igaz hogy amíg a Datanet ügyfele voltam addig a sávszélességet megfelezte a T-com, és ha szóltam elnézést kértek és két napra visszaállították a sebességet. Műszaki problémára hivatkoztak mindig. Mióta a Datanet nem szolgál ki egyéni előfizetőket és átadtak a T-comhoz azóta érdekes módom mindig tökéletesen megvan a szerződött sávszélesség.
Én elégedett vagyok velük.
Mivel az IP telefont nem fogadtam el, megmaradhatott a hagyományos fővonalam és mellé adnak ADSL internetet amihez a saját berendezésemet használom még modemet sem kértem tőlük. Persze sokkal egyszerűbb a hálózat, egy D-link modem után egy Linksys router adja a wifit és a DHCP szervert. Erről egy UTP megy a műhelybe ahol egy D-link switch szolgálja ki az eszközöket.
A tv-hez én a műholdas kapcsolatot jobban szeretem, mert az egyirányú adat stream-hez szerintem ideális és zavartalan - már ha van legalább 110 -es tükör és egy jobb LNB hozzá. Most már egész jó a HD ellátottság is.

Azért ez a sok felkiáltójel nekem is furcsa kicsit...

0

megujulo
megujulo picture

Köszi az utolsó mondatot!

Cserélnem kel, a billentyűzetet mert valamiért a pontokra ezt hozza be ha folyamatosan elnyomom, és rengteg elütési hibát is tapasztalok mostanában!
..!!!!!.!.....!!!!!!!.!.!!...
szerintem kontakthibás, vagy elromlott? Holnap veszek egy másikat!
Üdv!

0

KOLOR
KOLOR picture

Szia!

Ez érdekes mutatvány fog lenni.
a Telekom a vonalra a saját eszközét telepíti, és ezt közvetlen összekábelezi az IPTV vevőegységekkel kihagyva a meglevő routereket. A meglevő hálózatodhoz nem fog nyúlni. A megmaradt üres LAN portokra kötheted a saját eszközeidet. Az is kérdés, hogy rézen ADSL modemen, vagy optikán kapod a szolgáltatást. Az ADSL maximális sebessége a központtól távolságfüggő. Mennyi a garantált sávszélesség, amit ígértek?

Üdv
KOLOR

0

agressiv
agressiv picture
*

Fogsz még anyázni amiért a T-re váltottál, ha 50Mbit lesz, akkor gondolom DSL-en, ami folyamat rottyra terhelve nem biztos, hogy stabil lesz. Fizetted volna ki a másikat. :D

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Csak azt nem értem, hogy ezt miért nem a munkát kínálok rovatba tetted?

Üdv, lcsaszar

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Elsőnek egy vázlatos rajzot készíts az egészről. Ki, kivel, min van összekötve. Tudom, hogy leírtad, de egy rajz néha beszédesebb ezer sornál is.
10+ évig multinál dolgoztam rendszergazdaként és üzemeltettem nagyvállalati hálózatot, szóval egy jó rajz sokat segít.

Jó volna homológgá tenni a hálózatod, hálózati eszközök szintjén. Amit írtál HP switchet azzal az a baj, hogy nem menedzselhető. Itt azért már minimum a QOS (qulity of service) nem ártana ha állítható lenne,
de további finomhangoláshoz még sok más paramétert (protokoll queue, stb) is szerencsés volna skálázhatóvá tenni.

Ha olcsó és jó megoldást szeretnél, akkor a Mikrotik eszközeit válaszd. Linux alapúak és nagyon jól konfigurálható eszközök. Ők azt az elvet vallják, hogy betesznek egy izom több magos CPU-t és azzal szoftveresen megoldanak mindent lényegében.
Mondhatnám, vegyél használt Cisco eszközöket (én csak ezekkel dolgoztam), de azok drágábbak, bár régi, kifutott modellekkel is stabil, jó hálózatot lehet készíteni.
Valahogy nem akarnak elromlani..:)

A biztosítóról annyit, hogy a házunk előtt van a 20kV/400V os trafó. Alap a villámkár biztosítás, de fel van véve a villám másodlagos hatása miatt okozott káresemény is.
Szóval ne hagyd magad. Ha nem akarják felvenni, akkor válts biztosítót. Zsiványok, nem kicsit. Jó pár cuccomat fizették már ki emiatt.

Tudom, hogy sok kérdésedre nem kaptál választ, de előbb a rajz, aztán megyünk tovább.

Üdv,

KN

0

megujulo
megujulo picture

Köszönök a sok infót!
hogy minden hozzászólónak válaszoljak: el kell mesélnem a történetet, mert lehet hogy sokunk okul belőle!

A vidanet egy gazember céggé vált Győr-Moson-Sopron megyében (de gondolom mindenhol)
segget nyalnak a nemfizető cigánynak, akik 3 havonta cserélik a szerződést edényért mobilért stb.!

Míg kitapossák a beled, ha rendesen fizető vagy, és ha mersz maradni vagy 10 évet jogod ninc,s pofád befogod, az van amit ők akarnak!

Nos ez egy ilyen giga cég!

A szolgáltatásuk mondjuk jó! a 6 db tv-re a kábelhálózatot a saját költségemre maszekban a szerelőjük jó pénzért műszeresen összelőtte!

A tv szolbáltatás néha fél napra kimarad, az internet kéthetente fél órától fél napig is beadja a derekát. Amikor megy viszont viszi a szerződött sebességet!

Könnyű játék volt eddig, mivel szinte minden helységben van Mpeg4 truneres ci+ interfészes készülék! kártya ki másikba be megy a műsor!

Nyilvánvaló hogy az IP tv viszi a sávszélességet ami nem jó, de internetes játszás, torrent nem érdekel már évek óta!

Streamelés azonban mikor szabadidőben filmezek megy ezerrel! És nem az internetről hanem saját DLNA szerverről, amiből van 3 db is terrásak!

A vidranettel a következő a probléma:

1 leszerződnek bárkivel kedvezményekre!
Úgy tolják az árakat, hogy ne érje meg a vevőnek nem leszerződni 2 évre! Nos a csapda mégsem abban van hogy fdelmondják a szerződést vagy nem tudnak fizetni és kikapcsolják aztán jön a kötbér stb!

A csapda ott van elásva, hogy leszerződnek tv-re. Aztán külön leszerződnek internetre! Amikor bemész csomagot váltani vagy bármilyen szolgáltatást igényelni. a csomagokat külön külön hosszabbíthatják míg el nem érik pár év alatt, hogy az eredetileg kötött egyidejű lejáratú szerződés csomag, és a kiegészítő szerződés között hűségidőben legyen min. 1 év elcsúszás!

Miért is jó ez nekik?
Roppant egyszerű, sorolom az okokat!

Ha egy határozott idejú szerződés lejár, azt azonos feltételekkel nem köteles megujítani!
Ha nem vállalod a sokkal magasabb árakat két lehetőségd van:

a lehetőség határozatlan idővel megy a szerződés tovább ami egysészt méregdrága, de itt a lényeg: ha lejár az egyik csomagod és nincs határozott idő nem jár a kedvezmény onnnantól kezdve a másik csomag eszközére sem!

Tehát ha lejár a kábeltv csomagod határozott ideje akkor hiába a határozatlan idővel kötött szerződés újra a internet kábelmodemje innentől kezdve havi 1100Ft +ÁFA továbbá -1000 Ft kábeltv kedvezmény!

ez eddig 2397 Ft szorozzuk csak meg 12 hónappal (mig a szerződésed lejár) 28764 Ft többletet kell fizetned ha nem fogadod el a szerződést amit felajánlottak!

Mi van ha elfogadod?
a 2 db kártya havi bérleti díja (CI+ interfész) 1600 Ft + Áfa= 2032 x 12 hó = 24384!

Tehát ha szabadulni akarsz törvényesen akkor az minimum 28 ezerbe kerül de ez csak a többlet! Az emelt szintű alapdíjakat akkor is fizetned kell ami további 600 Ft / hó a családi max kábeltévé csomagra! Tehát 7200 Ft hozzájön az alap tv előfizetésedhez még pluszba! ez összesen 35200 Ft!/ év! (ez elegendő átlag 3 havi lőfizetés összegére!

Mi történik ha a végberendezést leadod? mert nem kívánsz bérleti díjat fizetni? Megteheted csak a csomag áráért nem tudsz hozzáférni a szolgáltatásodhoz!

Az ügyvéd barátom egy szakjogász kollégájával kiszámolta a cég mérlege alapján!

És a történet ettől szép!

kb 100-120 ezer ügyfélnek van 2. fizetős kártyája vagy boxa, és további 40-45 ezer ügyfélnek van 3. kártyája!

Egy fogyasztó esetén 2 db kártyát biztosít a szolgáltató bérletbe:
A bérleti dij 800 Ft/ hó/ darab!

ez éves bérletben 9600 Ft/ db kétéves bérletnél 19200 Ft/ db!

Talán érthető az az aggályom hogy egy család ahol van kisgyerek szereti a meséket, van egy feleség aki szereti a természet csatornákat, és vagyok én aki inkább a filmeket bújja, tehát a fogyasztási szokások eltérősége miatt legalább 2 készülékkel kell dolgozni. (persze lehet 1 készüléket is használni csak amikor megy a kedvenc sportműsorod és a nejed szulejmánt akar nézni akkor mehet a vita ugyebár.)
Továbbá lehet meglenni tv adás nélkül is, de ez is egy életfajta hozzáállás!

Szólal 2 év alatt a bérelt CI interfész kártyákkal 18200 Ft árbevételhez jut a szolgáltató!

Egy ilyen ci interfész kinából 100 ezres tételben mindössze 2,63 dollár/ db! ebből visszajön az áfa mert nem adja el a szolgáltató! Tehát az első havi dij takarja a kártyát, de ha elromlik még plusz 10-15 havi árat beszed mellette!

HA elromlik akkor fizesd ki a teljes árát (15000 Ft a kötbér ha meghibásodik! Csókolóm kezeiket!)

Meg nem veheted! sajátodat nem használhatod!

Nos a végeredmény a tulajdonosoknak:

100000 kártya x 19200 Ft= 1920 millió FT tiszta árbevétel! Azaz évi 1 milliárdos árbevétel! csak a vidanet cégnek a semmiért!

Na ezt szóvá mertem tenni a régió igazgatónál! eredmény kidobtak mint egy kutyát!

A határozatlan idejű szerződésem törölve lett február hó 04-én!
Annak ellenére hogy kértem a lehetséges 6 hónapos szüneteltetést! Lejárat előtt 2 naptári nappal!

A kártyákat leadtam így nem számlázhatták ki a kártyadíjakat!

Panaszt emeltem, mely szerint milyen alapon változtatják meg a határozott idejű szerződés feltételeit! (hogy megtehessék a szerződésnek le kellett járnia a szerződésnek jogilag!csak jogilag nem tudott a szóneteltetés miatt!

Az ÁSZF-et nem én találtam ki!

Tehát megtörtént az első törvényesen is bizonyítható jogsérelem, ami a szerződés egyoldalú megsemmisítését jelentette a vidanet részéről!

Annak ellenére hogy kértem a szüneteltetést a szerződést törölték a lejárat határnapjával! ÁSZF szerint a szüneteltetés hosszabbítja a szerződést! De megtették szívbaj nélkül!

Másnap küldték a levelet, hogy megszegtem a szerződést, mert lejárt a kábel tv csomagom és azt nem hosszabbítottam meg!

Igy az internetre az eddig kedvezménybe vett szolgáltatás visszamenőleg kiszámlázták a kedvezmény értékét, kötbért, és

A kábelmodem bérleti díjakat! (Ugye kollégák milyen ügyfélfogós megoldás?

nos a végeredmény a tulajdonosoknak! Átlag 100 ezer db kintlébő bérelt kártya x 19200 Ft( 2 év hüségidővel) = 1 milliárd 920 millió FT!
Mindezt a mi pénzünkből a mi költségünkre!
Ez a szabad rablás!

1 Nem használhatod a sajátodat, mert kártya külön nincs, és nem is tudod betenni a ci interfészbe, mert az ID alapján összecímzik a kártya azonosítójával amikor kiadják

2. nem vásárolhatod meg!

3. bérelned kötelező, az első darabot a csomagodért ingyen kapod (csak ne romoljon el) de a második vagy 3. eszközért keményen perkálni kell!

Nos a bili ott borult hogy azt mondtam nem vagyok hajlandó bérelni ha van saját interfészem!

két évvel ezelőtt kaptam egyedi kdvezményt a 2. kártyára és 1000 Ft árkedvezményt a csomagra hogy takarja a 3. kártáyát!

Most pedig mindezt megvonták!

Szegény adminisztrátort menesztették az állásából, mert így bíróságon nem hallgatható tanúként (üzleti titoktartási kötelezettség

Itt követték el a 2. súlyos hibát, nem szerződnek ha nem bérelek eszközt!

3. hiba Továbbá a panaszomra nem válaszoltak több mint 30 napig, helyette cselekedtek (kikötötték az antennát ezzel elszúrták a netet is részben, mivel a folytótekercs miatt, ami a digitális csatornákat (amúgy kódoltak) lezárták , az átvitelem leesett 20 megára (a szerződés 50-et ad, de garantáltan csak 20-at kell szolgáltatniuk! Vagy maguk korlátozták vissza központilag mondván a parasztnak jó lesz az is!

Ez a negyedik hiba, ez alól még ki is bújnának, de a panaszvizsgálat helyett, önkényesen intézkedtek ez viszont a legsúlyosabb hiba (jogilag bíróságon egyértelműen bizonyítható a jogellenes magatartás! Továbbá nem a szerződés hiánya a felbontó ok, hanem az hogy sérültek a fogyasztó jogai az eljárás során, és így a jövőben nem várható el a tisztességes magatartás tanúsítása! ez polgári jog és megalapozott! ami viszont számomra azt jelenti, hogy jogkövetkezményektől mentes rendkívüli felbontással élhetek!

Nos nem akartam elmenni tőlük de ezt most itt ha tetszik ha nem meg kell tennem! egyezkedni nem voltak hajlandóak, megoldásra nem törekedtek. A kétoldalú szerződésmódosító javaslataimat (mely nem ütközött az ÁSZF-el)ne hogy nem értékelték, hanem válaszra sem méltattak! Panaszvizsgálat nem történt!

Szóval a határozott idejű szerződésük szerint most fizethetek 2500 Ft-al többet továbbá közelk 40 ezret kötbérre, és majd egy év múlva lemehetek tőlük ha akarok addig viszont fizetnek mindent és élvezhetem az 50 megás netemet 20 megával mindenkor!

ergo azt hiszem nem irom le mit gondolok, mert ez nem férne el ezen az oldalon!

tehát maradt kényszerhelyzetben a szolgáltató váltása! egyáltalán nem biztos mi a jó megoldás! pont ezért érdeklődtem jártasságban rendelkező kollégák tapasztalatára,

Ezzel azt hiszem meg is válaszoltam : ez nem munkahely legfeljebb alkalmi segítség lett volna!

Most alkudozni szükséges a thome-val is mit tud nyújtani! amit tudni érdemes ha a szolgáltatás szar vagy nem jó (gyenge net kevés sávszélesség stb.) az első 15 naptári napon belül következmények nélkül visszamondható!

Mostanra veszteni valóm nincs de itt a faluban nem sok szolgáltató van aki hozza a netet, márpedig anélkül manapság vállalkozni sem lehet!

Még 1 lehetőségem lenne! (Az ügyvédem szerint)

Kötök új szerződést a régivel pedig pereskedünk! Mint a cigányok! Csak itt én kérem a mulasztásból valo jogsérelem anyagi vonzatát!

Összesítve holnap jön a thom beszerelni! Fogalmam nincs mit hoznak magukkal!
a saját véleményem a kábeles megoldás (sok munka de nem megoldhatatlan! Viszont a smart wifi nem veszekedhet sávszélességem a jelenlegivel mert az eleve nem járható ót!
A kérdés az is hogy mi marad a netből ha mindhárom tv megy!

egyébként eddig kábeltv mellett volt 50 mega fel 5 mega le! havi 12800 Ft-ért
z uj szerződéssel ugyanez a szolgáltatás már 15800 Ft ba kerülne! (2 évre)
Határozatlannal 16750 Ft-ra jönne ki a havi összeg
Pénztárgépet helyettesitő számlázó,
hálózatos nyomtató 2 db
pos terminál 2 db
2 pc gép gbit lannal
pár darab okostelefon
két notebook
2 tablet
az ügyfeleim tabletjei okos telefonjai (egy időben max 5 felhasználó)
esténként DLNA szerverről filmek vagy zenék (utóbbi gyakorta nappal is munka közben is!
Szomszédok tele wifi-vel. (itt az a divat ha nem megy akkor vesz egy még erősebbet vagy jelerősítőt és egymást ütik agyon sávszélsségre!
egyelőre áttértem az 5 gherzre,, mert ott még adáscsend van (nem birják a szomszédok anyagilag megfizetni!)

a telóin 5 gigásak,
a tabletek és notebookok is
a vendég hálózat 2,4 gigás!
A lan hálózat eddig
4 x gbit
4 x 100 mega +
hátul 4 x 100 mega
router elől 5 giga hátul 2,4 giga
A rendszer megy és hibátlan! (volt eddig) a kérdés mi lesz a végeredmény) Sok rosszat hallok a thome-ról is! Azonban a szerződéseikre többtől is halottam komolyabban veszik a dolgokat!

Szóval dióhéjban, ti mit választanátok? Nem a pénz a probléma, hanem az elvek! Te sem szeretnmél fizetni gondolom olyan dologra amire nem feltétlen muszáj!

Bosánat hogy hosszúra sikerült!

Üdv Mindenkinek

Attila

0

Sponsored links