You are here

LCD monitorok javítása - Tápegység -

TápegységÖnmagától értetődő, ez látja el energiával a monitort. Csakúgy mint a legtöbb modern készüléknél az LCD monitoroknál is egyeduralkodóak a kapcsolóüzemű tápegységek. A gyakorlatban két megoldás terjedt el:


 • Egy utángyártott 12V/5A külső táp

  Az első (általában régebbi) egyszerűbb megoldás, hogy egy már létező - tipikusan 12V/~3-5A, tehát 30-60W teljesítményű - külső tápegységgel oldják meg az áramellátást. A 12V a leggyakoribb, bizonyos gyártók használnak ennél egzotikusabb feszültségeket is, pl. 17V.  Előnyök:

  • Az ilyen tápegység különálló egységet képez, meghibásodása esetén külön javítható, vagy egyszerűen cserélhető
  • A készülék javítása közben nem fenyeget bennünket áramütés a hálózati feszültségtől, de az inverter kimenete még mindig veszélyt jelent!
  • A csatlakozó általában bolondbiztos, nem lehet fordítva bekötni
  • Mivel a tápegység csak egy feszültséget állít elő, ezért nagyon egyszerűen helyettesíthető, akár labortáppal, akár egy eredetileg más célra készült tápegységgel
  Hátrányok:

  • Még egy "bumszli" az asztalon/padlón

  • Nem szokványos csatlakozó egy Samsung monitoron

   Egyes esetekben nehézkes a tápegység cseréje, mivel bizonyos gyártók egzotikus csatlakozókkal, vagy szokatlan feszültségértékekkel működő szerkezeteket használnak

  • A tápegység burkolatát szinte lehetetlen sérülés nélkül szétszedni, így az eredeti esztétikai állapot nem állítható vissza

  Belső tápegység egy Relisys monitorból

  A vastag fehér vonallal határolt rész folyamatosan hálózati feszültség alatt van, a felső harmad a tápegység szekunder oldala, az ettől bal oldalra eső részen az inverter található (csak a transzformátor látható)
 • Az újabb monitorokban integrált tápegység található. Az integráltság foka gyártótól függő. Egyes esetekben a külső tápot egyszerűen átszerkesztik és egy különálló egységként berakják a monitorba. Léteznek olyan konstrukciók is, amikor a megjelenítő egyes részeit is ugyancsak ebben az egységben helyezik el, pl. az invertert.  Előnyök:
  • Kevesebb helyet foglal, esztétikusabb
  • Esztétikai változás nélkül javítható


  Hátrányok:
  • A készülék burkolatát leszedve a NYÁK bizonyos része folyamatosan hálózati feszültség alatt van! Ezen okból kifolyólag sokkal veszélyesebb javítani. FIGYELEM! Rendkívüli odafigyeléssel és elővigyázatossággal bánjunk ilyen esetben a monitorral, mert akár halálos áramütést is szenvedhetünk!!!
  • A táp mind fizikai mind konstrukcióját tekintve az adott készülékhez igazodik, így nem váltható ki mással. Sokszor már a segédtáp is benne foglaltatik, így néha 3-4 fajta feszültséget is előállít. Ha egybe van építve az inverterrel, akkor még nehezebb a helyettesítése
  • Bizonyos esetekben hibásan is lehet csatlakoztatni a monitor többi részéhez, ami súlyos károkat okozhat a monitorban.


  Kezdőknek a "külső tápos" megoldás sokkal biztonságosabb és egyszerűbb, mivel ezekben a tápegység ritkán hibásodik meg és ha meg is hibásodik, csekély összegért pótolható egy univerzális táppal.

  Függetlenül attól, hogy a táp a megjelenítőn kívül vagy belül foglal helyett a felépítése mindig követi a klasszikus kapcsolóüzemű tápokét:

  Ennek megfelelően javításuk sem tér el bármilyen másik készülék kapcsolóüzemű tápjának javításától.

Comments
SzBálint
SzBálint picture
**

Tápok szétbontása:
két módszer van,
1. a tápot mini fúrógépbe fogott fűrésztárcsával az összeillesztés helyén szétfűrészeljük.Hátránya:nagyon óvatosan kell eljárni,nehogy a doboz falvastagságánál mélyebbre fűrészeljünk.
Összerakásnál egy 0,5-1 mm-es műanyag szalaggal vagy vásznas szigetelő szalaggal kell körbe ragasztani.
Nem biztonságos,barkács megoldás.

2. A táp egyik sarkát-élét keményfa lapra állítjuk, a szemben lévő sarkot a ragasztásnál-összeillesztésnél műanyag kalapáccsal ütjük,míg a ragasztás megreped, így sorba körbe megyünk. Ezután az oldalakon is körbe megyünk a sarkoktól,szerencsés esetben csak a ragasztás mentén reped. Összerakásnál sokkal könnyebb ragasztani a megmaradó élek miatt.
2-3 db után megfelelő gyakorlara tehetünk szert.
Megkönnyíti a repesztést,ha előtte mélyhűtőben lehűtjük -10 fokra, de ilyenkor óvatosabban kell ütni,mert könnyebben reped,ridegebb a műanyag.
A forrasztásokat nagyítóval át kell nézni a kalapácsos inzultus miatt.
Bálint