You are here

Csöves végfok anódfesz bekapcsolás késleltetése-másképp

15 posts / 0 new
Last post
zgyula
zgyula picture

Sziasztok!
Köztudott,hogy félvezetős egyenirányító esetén az anódfesz még a felfűtés előtt megjelenik,amely rövidíti a csövek élettartamát. Elegendő lehet-e csak az UG2 feszelyt késleltetni,mivel ha ez 0V akkor sem folyik anódáram?

Comments
SzG
SzG picture

A felfűtés előtti anódfeszültség miért rövidíti a cső élettartamát? Mi a fizikai magyarázata? Léteznek hidegkatódos csövek is.

0

DINO54
DINO54 picture

Egy "profit"-tól szégyen egy ilyen kérdés. Amit művelsz egyébként kimeríti a digitális analfabetizmus fogalmát is. Tessék használni a keresőket! Ne mindig mástól várni hogy a szádba tegye a sült galambot!

1

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Funan Kollega, mint "A Csövek Mestere" jol leirta: ID:394215...
Kari

0

zgyula
zgyula picture

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, a közös nevező egy késleltetett bekapcsolású relé lesz a hálózati trafó anódtáp tekercse és a graetz híd közt, vagy esetleg SSR.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
A folyamatos feszültség ráadásra, ill. a folyamatos anódáram indításra nem gondolsz? Ha kapcsoló kapcsolja az anódfeszültséget, vagy a segédrács feszültséget, nem lesz kattanás a hangszóróban?

Üdv: formasu

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem, egyrészt mert a hálózati trafó induktivitása miatt az anódfeszültség nem hirtelen kerül a szőrőkondikra. Ugyanis én a Graetz előtt a váltófeszt kapcsolom a trafó szekunderén. A negatív rácselőfeszültség a fűtéssel együtt kapcsolódik, az anódfeszültség megjelenésekor már ott van.
Másrészt ellenütemű végfoknál nemigen jut a tápfeszültség változása a kimenetre.

Üdv, lcsaszar

0

furnan
furnan picture

Szervusztok !
Biztos vagy abban, hogy ha Ug2 = 0V, nem folyik anódáram ?
Mert ez a jelenség a cső tipusától is függ.
Lehet, hogy egy adott csőtipus esetén elhanyagolhatóan kicsi, nagyvonalúan "leírjuk", de a fizika....
A felfűtés során a katód hőmérséklete nem egyenletes. Az elektronok a "melegebb" pontokon lépnek ki a folyamat elején, és mindig ugyanott, az ismétlődő bekapcsolások során. Bár Ug2=0V esetén nagyon kis mértékben, de ezen helyeknek még a minimális mértékű áram hatására is az emmissziókibocsátó képessége hamarabb csökkenhet.
Vagyis a cső mégis "öregedik".
Tulajdonképen nem is igazán látom gyakorlati értelmét a kérdésnek, hiszen akár anódfeszültséget, akár segédrácsfeszültséget késleltetünk, nagyjából azonos áram, és feszültség értékek nagyságrendjével kell számolni a késleltető eszköz választásánál.....

0

megujulo
megujulo picture

Sziasztok!
Én is egyetértek hogy igazán nincs értelme sem az anódfeszültséget sem pedig a g2 rácsfeszültséget babrálni ha megfelelően megoldható a g1 rács élőfeszítése negatív feszültséggel!
A beag 110 voltos erősítőnél a munkapontot az eredeti táptrafó negatív előállító feszültsége adta. Ha a csövek felmelegedtek, akkor a negatív visszacsatolás állította be a vezérlő trióda negatív élőfeszítését a beállt üzemi viszonyok között.

A szükséges -51 voltos lezáró feszültséget maga a 40 voltos csőfűtesi tekercs (PL509) maga is adta lehetőségként.

Én ugy oldottam meg ezt a kérdést, hogy a katódkörböl kivettem az 1 ohmos ellenállást (2 wattos volt) és betettem egy 150 ohmos huzal-ellenállást (5 watt) és 10 mikrós elkót mindkét ágra 25 voltosban. (akkor ez volt remix-ben) A megoldás stabilizálta a csövek munkapontjait (a szivárgó áram esetén az élkő feszültsége emelkedik és ezáltal a meglévő negatív előfeszültség nő a g1 rácson a katódhoz képest.Bevált és jó megoldás lett!

és kb 5-6%-ot vesztettem a névleges kimenő teljesítményből (mivel ez a megoldás emeli a katódfeszültséget, így a g1 rácsra működés közben negatív erősítési hatással volt) A nemlineáris torzításom csak maximális hangerő esetén volt érezhető, azonban ezek az erősítők tipikusan a hangerő 30-70 %-án üzemeltek használat közben. Jellemzően a kimenő 110 voltos trafóik és a szekunder oldalon használt illesztő trafók miatt is!

ezekben pl 509 ső dolgozott és előszeretettel szerettek eldögleni pl ha elment a szimmetrizáció. Viszont ha a trafó anódja megszakadt általában a trafó is zárlatosodott, ez gyakori hiba volt ezekben a készülékekben.

Valaki évekkel később emlékeim szerint kis mértékben átalakította (javította apróbb részleteiben) pl a tápfeszültséget előállító ponton kapcsolót tett bele ami lekapcsolta a táp-feszt hasonló csővédelmi elgondolásból!

Azonban ez a megoldás meg a táptrafónak sem tetszett, mivel nem szabad terheletlenül hagyni, nem beszélve a rákapcsoláskori egyenirányító meghibásodásának lehetőségével (feszültségkétszerező kapcsolás miatt 2 db 470 mikrós kondít töltött fel lökésszerűen.

0

Kari
Kari picture
*****

Szervusz Furnan!
Ugy gondolom, hogy Ug2 elöallitasa többnyire az Ua-bol törtenik, igy nemtom mivel elönyösebb csak azt kesleltetni; en a nagy DC-(ke)t kesleltetnem, de ugy velem, hogyha valaki azt nem szeretne=> alakitsa at a kèszülèkèt, s kezdetben (keslelteteskent) zàrja le a csöveit megfelelö -Ug1-el, s akkor nem lesz gondja; plane ha ezzel egyidöben megis keslelteti az Ua/Ug2 fellèpèsèt is. Jaaa, hogy ez ugyan az, ill. tulkomplikalt lenne: tessek nekije tovabbra is (jo gyakorlatiasan) az Ua-t/g2-t kesleltetnie, s örül_persze ez csak az en ertetlenkedö velemenyem :-)
Kari

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Az UG2 késleltetés ötlete azért jött,mert ott 1 nagyságrenddel kisebb áram folyik mint az anódon és lehetne egy MOSFET-tel is kapcsolni, esetleg RC-taggal lassú feszültségnövekedést elérni.
Máskülönben valóban az -UG1-gyel is kikapcsolható a cső, ha -60V körüli feszelyre lehúzzuk.
Amúgy gondoltam auto bias áramkörre is, amely ezt a funkciót ellátja, másrészt minden esetben stabilan tartja a munkapontot :oke:

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Lehet kényelmi szempontból késlelteni, de én a két kapcsolós megoldás híve vagyok: 1. kapcsoló fűtés, 2. kapcsoló (vagy az 1. kapcsoló továbbkapcsolva) anódfeszültség. A felhasználó felelőssége, hogy a két kapcsolás között tartson némi szünetet. Egyszerű és nem megy tönkre. Csöves egyenirányítóval mindez automatikus :-)

Üdv, lcsaszar

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Szerintem a segédrács feszültség késleltetése nem oldja meg a problémát, mert itt a még fűtetlen csövön megjelenő anódfeszültség statikus vonzása hajlamos letépni a fűtőszálról a disszipációs bevonatot. A fűtőszál felizzásával meginduló elektronáram ezt semlegesíti.
Csaba

0

megujulo
megujulo picture

A g2 segédrács nem oldja meg önmagában a problémát! Az anód a régi készülékeken egyszerre jelent meg a g2 ráccsal.
Az egyetlen és jó megoldás a g1 rács élnegatívosítása volt! ez lezárja a csőben a káros folyamatok kialakulását!

Ha megnézzük pl PCL 86 hangvégcső, vagy PLC 85 eltéritő vagy PL500 sorvégcsővek möködését mindegyikénél megtalálható ez a ellenállás kondenzátor beállítás! A hangfrekis erősitőkben is igy oldották meg a negativ előfeszitést! PlECC82 esetében.

ezt a legegyszerűbben úgy érték el hogy katódon egy ellenállás kondenzátor kört alakítottak ki ami pozitív előfeszültséggel állította be a szivárgó áramnál a katód szintet! Ehhez képest alakult ki az G1 rács negatív előfeszültsége katódhoz képest.

Miután felfűtenek a csövek és beindul az elektronok áramlása beállnak az üzemi viszonyok!A váltakozó jelátvitel pedig kialakitja a csövek üzemi viszonaiban ideális elő és segédfeszültségeket.

Ha ez a negatív előfeszítés megszűnik akkor a csövek anódjai felizzanak és tönkre mennek vagy mehetnek. a katódkondenzátor zárlata sokszor csinált ilyen jelenséget!
Az ellenállás 100 ohm-tól 1 kohmig terjedt kb 05-2 watt között (csőtípus és átfolyó áram függvénye volt) az elkó általában 25 de ajánlott az 50 volt és kb 10-25 mikrófarados volt.A nagyobb teljesítménynél huzalellenállás volt ami felmelegedéskor is növelte magát a belső ellenállását, ezzel is emelve a lezáró negatív feszültséget!
A csövek negatív előfeszítése általában 8-11 volt volt mínuszban, de pl a sorvégcső esetében ez akár +50 volt is volt emlékeim szerint!

A g2 rács kimaradása is káros hatással járt felfűtött csövek esetében, illetve oda kellett figyeni az anódterhelésre is!

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Amit írok, egészen más, de a bevezetőhöz köthető valamilyen szinten. Az Uranus, és egyéb hasonló tévéknél rájöttem, hogy majdnem hiába állítom be korrektül a képcső fűtést a javítás után, a képcsövek hamar emissziószegények lettek, hamarabb, mint az előző sorozatú csöves tévék esetében.
Ez amiatt történhetett, mert az Uranus tévé bekapcsolásakor a képcső katód teljesen hideg, de már minden feszültség jelen van.
Emiatt, főleg képcső csere esetében készítettem egy öcsipanelre egy 1-2 perces késleltető áramkört egy NE555-tel, ami vezérelt egy tranzisztort, majd egy relét.
A relé a késleltetés idejéig nem kapcsolta be a videó végtranzisztort, ennek hatására nem folyhatott áram a képcsövön.

0

Sponsored links