You are here

LCD Kijelző csere után a kép zajos szemetel és a színek inverzek! Segítség, látott valaki hasonlót?

8 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Az alábbi jelenséggel állok szemben.

Kijelzőt cseréltem egyik készülékből a másikba, és ez mostanra a 2. eset!

Hibajelenség előtti állapotok: a törött kijelzők működtek (LTA320) és szép képet adtak a törött résztől eltekintve, azaz a main, a t-con és a kiszolgáló elektronika ép, egészségesek.

A jó kijelzős tv-k esetében (lc320WX1)a main halt meg, de egy scalerral leellenőrizve a kijelző LCD üveglapja jó volt (leddel megvilágítva és lepróbálva!

Összeszerelés után, ellenőrizve az lvds csatlakozásokat is (nem volt láb kompatibilis) a bemenő tápfeszültséget is, minden rendben van.
2 csatornás 8 és 10 bites a main kivezetése (soni 10 biten müködteti) és a kijelző is hardveresen állitható a 27 pin-en (gnd 8 bit VCC 3,3 volt vagy no 10bit) tehát ez nem lehet HIBA FORRÁSA!

Jeida jelformátum is ellenörizve, az is megfelelő.

a kijelző foltosan jeleníti meg a képet mintha 256 bites színmélysége lenne? Ilyennel még nem találkoztam!
A tv Sony bravia ami ugyancsak rendben van elektronika szempontjából.
A másik tv másik kijelzővel ugyancsak ilyen jelenséget produkál, de az 1 csatornás 8 bites LG 40" tv (a kép ugyanilyen hibás) annak nem tudtam leellenőrizni a t-con-ját!GONDOLTAM AZ A BAJ FORRÁSA, IGY FÉLRETETTEM.

A kijelző SAQMSUNG tipus LtA320HA4 volt a T-con alapján (megvan a service manualja) az alapján egyeznek a bemenetek és a tápellátás a testelések, stb.
T-con-on minden fesz rendben van mindkét készüléken?

Van valakinek tapasztalata ilyen hibával kapcsolatosan mit keressek?
Ha van video képe akkor a menü is szemcsés és zavarja a meujijelzést is. ha nincs akkor is megtörnek asorok és szinhibás helytelen a kép is!

Üdv.

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello Megújuló!
Azért az "Iskolapadban" ennél sokkal jobban oda kéne figyelned az írásra, márkanevek, (hiányos-nemlétező) típusszámok megnevezésére, helyesírási hibákra...nem kell annyira "izgulni"!
"körítés nélkül...egyértelműen...lényeget"
Már többször említettem: a kevesebb, néha több !

Üdv.:Uniman

0

agressiv
agressiv picture
*

Talán nem jeida-val dolgozik a main, állítsd át és kiderül. Aúgy az LTA kijelző az biztos, hogy nem LG és azt sem tudjuk, hogy mi volt előtte benne.

0

megujulo
megujulo picture

köszönöm a visszajelzést! sajnos a jeida bemenet volt az első amit próbáltam, utána a 10 bit/ 8 bit az sem segített.
a 3 és 4 pin I2c busz sda és scl gondolom a lap ad át adatot eredetileg a mainnak, ahol alkalmazták).
6 pin eeprom write protection (ez nem tudom mi lehet
7 pin LVds jeida/non jeida

8 pin ext Vbr-B input
9 pin ext Vbr-B output
10 pin DCR enable ezek sem segítettek
minden más bemenet egyezik a even és odd 123 clock 45 csatorna bemenetekkel (alaposan ellenőriztem)

egyenlőre nemek sincs több tippem!

0

agressiv
agressiv picture
*

Még mindíg nem tudom, hogy milyen kijelző volt benne, vagy azt, hogy mi került most bele, mert egy kijelző tipust adtál meg, de azt nem tudni, hogy az az új, vagy a régi. Amúgy az az LTA320 kijelző nem 10 bites, hanem 8bit+FRC és az nem ugyanaz. A Tv tipusát sem lehet tudni, talán egy 100Hz-es Tv-be tettél 50Hz kijelzőt? Nagyon kevés az infó, így nem lehet segíteni.

0

megujulo
megujulo picture

Értem , s igazad lehet, kevés az információm!

Amiből a kijelző belekerült az egy Samsung 32" 50 vagy 60 Hz-es sima lap tv 1hdmi semmi extra épp fullhd-s ez a nem törött kijelző amit írtam hogy LC320WX1 az a kijelző fémtokján volt rajta. EZ a Frc-s!
(az Frc részt nem fogom,azaz nem értem a funkcióját, tehát hiánys az ismeretem, nem vagyok iskolában képzett szaki!)

Ami nekem nem jön le hogy 8 bit + frc: és az Frc részét nem értem, illetve vannak hiányosságaim! A kijelző service manuálja alapján a pontos név LC320Wx1

A Sony braviában amiben a törött volt az volt az LTA320 WH-LH2 kijelző törötten. LTA320 HA04 el azonos t-connal szerelték!

eddig jó pár kijelzőt cseréltem egymással és típusonként is különbözőeket, és úgy gondoltam, hogy nagyobb fennakadás már nem lehet, mivel egyeztettem a katalógus adatokat, frekvencia, felbontás, színmélység stb. alapján.

De az LG kijelző az egy kicsit szopatós, mert ott a 27 pin miatt 8/10 bit kapcsoló) a pinout kiosztás elcsúszik 1 lábnyit és ezért nem lehet szalagkábellel csatlakozni. (egy másik LCDS osztása van ezeknek az LG kijelzőknek!

elviekben ez a két kijelző teljesen két különböző típusból származik (majd 3 órát igyekeztem, mire összeraktam egy LVDS kábelt), ezzel nem is lenne gond ,csak azt nem értem, hogy lényegében milyen hibát követhettem el amikor nekiálltam.
A nem törött kijelzőt próbáltam, ott tökéletes képet mutatott, majd csere után ezt kaptam vissza a már sony meghajtásról, de a sonyinak is szép képe volt a töröttel!

Nem vagyok képzett műszerész, azért alapjában elég sok mindent megcsinálok. azért kérdeztem hogy vajon mi lehet vele, hátha valaki is járt már hasonló képhibával a múltban és szerzett tapasztalatot.
Az LVDS kábelt csatlakoztatni tudom hogyan kell és hogyan lehet! Az illesztést az átszerelést is jól megcsináltam.
Ismerem a JEIDA és a 8/10 bit váltókapcsolóinak is a fogalmát, ami nekem nem jön képbe az az src funkció! Lehet hogy ezzel a funkcióval ellátott kijelzőt nem is illeszthetem be egy normál fhd-s sonyba?
sony tv típusa kdl32D3000

Van egy LG 42" is nálam aminek ugyanez a hibája, de az csak 1 csatornás és 8 bites (ott nem volt képernyő csere)! a kép jelenség szinte ugyanez! Igazándiból az lett volna jó ha valaki rávezet saját tapasztalatából, de lehet hogy ilyen hibával nem találkozott eddig senki?

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

FRC = Fram rate control.

Mondjuk úgy, hogy némi varázslatnak szánták, hogy a hagyományos 8bit-es paneleket "feljavítsák" szoftveresen. Így kicsit közelítve a valósághűbb megjelenést.
Extra frameket generálnak, hogy köztes árnyalatokat jelenítsenek meg.
Viszont ez sosem lesz olyan , mint egy 10bit-es panel, de ezt könnyű belátni.

Üdv,

KN

0

agressiv
agressiv picture
*

Sokszor találkoztam ezzel, ha az adatformátum jó és a kijelzők is megfelelnek, akkor kontakthiba van, vagy valami mégis fel lett cserélve a kábelben.

Amúgy az LC320WX1 nem FHD, hanem 1366x768 felbontású tehát már a felbontása sem stimmel. Viszont a Tv tipusa alapján az is HD ready, szóval akkor az LTA320HA04 nem stimmel.

Az FRC ha jól emlékszem színtartomány bővítő megoldás mint a dither.

Kicsit zavaros, hogy mégis mi micsoda, próbáld légyszíves körítés nélkül, egyértelműen leírni csak a lényeget.

0