You are here

Családi ház: védőföld - Nulla bekötése

12 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Feleségemmel megvettük életünk első házát. A ház az elmondások szerint 1990-ben épült. Mivel amúgy is sok felújítani való van a házon, gondoltam akkor már ne maradjon ki a villamos hálózat se a "buliból".
Általánosságban nem tűnik rossznak a helyzet: 3 fázis van bevezetve (3x16A). A lakás belső huzalozásai eddigi megfigyeléseim szerint mindenhol rézből vannak, a konnektorok földeltek és 3 drót van behúzva.
A felújítás keretein belül arra gondoltam, hogy beépítenék egy FI-relét, valamint lecserélném a kismegszakítókat, új szerelődoboz stb. (az egyik biztosíték amúgy is rossz).
A csatolt képen látható a villanyóra szekrény felhasználói kismegszakítói, a fellelt állapotban.
Az első dolog ami nem tetszett már ránézésre sem, hogy a villanyórából jövő drót alumínium, kb 4mm átmérőjű (ez önmagában nem volna gond), viszont a  továbbfűzések már réz dróttal vannak simán mellé- /rárakva, ami ugye elektrokémialiag nem javallott. Mindebből az is kitűnt számomra, hogy a villanyórától 4 vezető jön, ami rendre a három fázis és a nullvezető, a védőföld levezetését eddig nem találtam meg (nem megy sehova feltűnően vastag földelő drót) Azt viszont megtaláltam, hogy a védőföld réz vezetéke rá van tekerve egy kb.egy centis szakaszon a nullvezető alumínium drótjára (jajj!), még mielőtt a képen jelzett nullvezető átkötéshez érne az órától jövő ágon.
Kérdés:
-Kell-e valamit tennem a bejövő négy alumínium vezetékkel, hogy bekössem az új szerelődobozba, a fő aggályom a nullvezető szerelősínre kötése, ami rézből van ugyebár.
-Mennyire szabályos a feltárt nullvezető-védőföld összekötés?
-Ha szétválasztom a fent említett 0-PE összekötést, de multiméterrel mérve kellően alacsony ellenállást mérek (mennyit is?) a 0 - PE között, akkor nyugodt lehetek?

 

File attachment: 
Comments
thomas123
thomas123 picture

Nem olyan vészes a helyzet. Ha teszel fel új elosztódobozt, abban lesz két sín, a nullának és a földelésnek. Ami most a mérőtől jön három fázis, az mehet közvetlenül a FI relébe. A negyedik vezeték a PEN, amit köss a földelés sínébe, majd onnan vigyél egy vezetéket a FI relé nulla kapcsába. A FI relé kimenetén a nullát kösd a nulla sínéhez. Ezután a két sínt már sehol ne kösd össze!! A lakásba a nulla ill. a föld sínéből mennek a vezetékek. Ha nincs, verjél le földelőszondát, amit szintén a földelés sínéhez köss! Lehet, hogy nincs, régebben nem volt kötelező. A lakásnak nem kell C-s kismegszakító ( valószínű a fő kismegszakítók sem azok) , sőt általában a 10A is elég, persze attól függ hogyan van áramkörökre elosztva. Általában minden elmegy 10A-ral, mosógép, mosogatógép, porszívó, stb, persze ha kettő megy egyszerre egy áramkörön, akkor nem.
Az alu vezetékkel szerintem ne foglalkozz, ha mégis rézre cseréltetnéd, ahhoz regisztrált szerelő kell, de megjegyzem, hogy a mérő alatt ugyanúgy alu a bejövő légvezeték vagy földkábel a sorkapocsban/kismegszakítóban...
Csak megjegyzem, hogy a FI relé utólagos felszerelésével szinte csak rossz tapasztalataim vannak. Szinte sosem jó egy régi ismeretlen háznál. Nem kell meglepődni, ha felszereled és egyből leold. Ekkor következik az egész ház átnézése dobozról dobozra, hogy melyikben cserélték össze régen a nullát és a földelést( sokszor a vezeték színek sem passzolnak) vagy hol megy a mennyezeti lámpa a nulla helyett a földelésről.
Ja és a 4mm átmérőjű vezeték az kb 10-es keresztmetszetű, az bőven elég!
 

1

BlackForce
BlackForce picture

thomas123 ami a C-s kismegszakitót illeti,nem értek veled egyet,mert ha lakásban vagy (a 10-ik emeleten nem fogsz hegeszteni,esetleg a háziállatoknak kukoricát darálni...stb), és nagyjából csak ohmikus terhelésed van akkor nem kell a C kismegszakitó,de amikor neked házad,udvarod van,3fázis az épületben,akkor ott egyszer csak barkácsolni is akarsz,3fázisú motrot szeretnél bekapcsolni,na ott már nagyon is kellhet a C -s bizti.Most itt filózunk,hogy a B vagy C kismegszakitó a jó,régebben mi volt a háztartásokban (báris mifelénk),normál kioldású olvadó bizti,ami még később ég ki mint a C kismegszakitó ahogy lekapcsol.Szerintem itt az egész mind elméleti duma.A dolog lényege ha a sorok mögött olvasol,hogy a B kismegszakitókkal egyszerűen ellehetetlenitik az embereknek hogy maszekoljanak (iparszerűen).

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

A kismegszakítók vitája valóban elméleti, mert már megvettem őket... :) Az eredetiek B-sek voltak, a boltban mindenképpen C-set ajánlottak helyettük, értékre megegyezőt vettem a régiekkel.
Egyébként sikerült bekötni Kalex rajza szerint a kötődobozt, a FI relé persze a 9 biztosítékból 4-nél leold.De ez nem meglepő számomra, mert van egy nyirkos pince és van egy régi-rossz kerti világítási rendszer is, ezeket le kell választanom, de először meg is kell őket találni...

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Sajnos a helyzet még annál is rosszabb. Tudom, hogy a szabványokat sokan semmibe nézik, de olyan még nem volt, hogy a betartásuk okozott volna balesetet. A fordítottja már annál inkább. A szóhasználatod műszaki szempontból kívánnivalót hagy maga után. Ne keverjük a földelés, nulla, nullázó, védővezető kifejezéseket. Ezek nem szinonimái egymásnak! A 10A-es kismegszakítóról szóló eszmefuttatásod egyszerűen ebben a formában nem igaz.

kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kalex!

Lerajzoltam, amit thomas123 mondott, szerintem megfelelő úgy a bekötés. Talán csak Neked furcsa a szóhasználat, de egyértelműnek tűnt.

0

thomas123
thomas123 picture

Azt másképp nem lehet bekötni a meglévő szerelés alapján.
Lehet, hogy szakmaiatlan, meg nem szabványos. Én értem a bekötési rajzot is, amit Kalex csatolt, persze igaza van. ( Én ha nincs rajz is bekötöm, de aki itt kérdez ilyet, az nem biztos, hisz azért kérdezi. ) Előírhat a szabvány 16mm-es vezetéket, vagy 2,5-es a 16A-nek, ha a meglévő helyen kb 30 éves szerelés van, akkori előírás szerint szerelve ( vagy nem ). Gondolom be a házba sem 2,5-es vezetékek mennek. Írhatok itt olyat, hogy 16A-es kismegszakító kell, de akkor vékony a 1,5-es vezeték szabvány szerint.
Egyébként akár a képen látható meglévő szerelés is jó lehet, ha megfelelőek a vezeték keresztmetszetek. Az, hogy nem szép... Na és. A falusi családi házak ( de városon is) , amit a 70-80-as években épültek kb 75 % ma is ilyen, jó esetben! Vannak sokkal rosszabb, veszélyes szerelések is.

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem furcsa, hanem szakmaiatlan. A bekötés nemcsak rajz! Vannak minimális vezeték keresztmetszetek, amiket be kell tartani. Erről nem szól a fáma. Igazából látni kellene a helyszínt, hogy konkrét lépéseket lehessen javasolni. Az az egy fénykép kevés, mint mackósajtban a brummogás.

A negyedik vezeték a PEN, amit köss a földelés sínébe, majd onnan vigyél egy vezetéket a FI relé nulla kapcsába.

Ez így nem jó! A negyedik vezeték nem lehet PEN, mivel ahhoz minimum 16mm2 keresztmetszet szükséges! Ebből kifolyólag, még a mérő előtt kell szétválasztani a nulla és a nullázó vezetéket. Arról már nem is beszélve, hogy a szabványos meghatározás TN-C illetve TN-C-S.
Kalex

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Kint vagyok a helyszínen, szerencsére -úgy gondolom- megtaláltam a földelő szonda vezetékét egy közel 1centi átmérőjű sodort erű piros vezeték személyében. A nulla és eközött kb. 1VAC-t mérek.

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Mivel már elég régi az épület, úgy nyilván a földelő állapota is hagy némi kívánnivalót maga után, ezért szigorúan azt javaslom, hogy telepíteni szükséges egy legalább 3 méteres, szabványos kialakítású földelőt, a hozzá tartozó egyéb szerelvényekkel. A villamossági boltokban fellelhető. Érintésvédelmi szempontból ez a legfontosabb, mert nem csak a megléte és épsége, de az értéke is fontos lesz, ugyanis ez fog majd kötni az Áldott Anyaföldhöz, ha a közüzemi (méretlen) hálózaton valamilyen havária történne a PEN szakaszon.
A meglévő aluvezetékre minden esetben érvéghüvelyt kell préselni csavarkötés esetén, így nagymértékben korlátozva lesz a fém megfolyása, azaz annak idő előtti eltörése.
Kalex által feltett rajzot követve szabványosan fel lehet újítani a mérőhelyet, de nagy a gyanúm, hogy eme műveletet regisztrált szerelő nélkül nem tudod majd megcsinálni, mert plombabontás lesz a vége.
Ha kész a szabványos mérőhely, akkor jöhet thomas123 által vázolt mért elosztó kialakítása és a lakás villamos hálózatának a felújítása, a kötések újrakötése szabványos kötőelemekkel és Alu-Plus pasztával.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ezt a szerelést elrettentő példaként lehetne köröztetni. Megoldás:
1. szétszedni teljesen,
2. átépíteni a szabványos kivitelűre
3. kiépíteni egy szabályos földelést és bekötni a rendszerbe.
A meglévő alumínium vezetékkel (ami az órából jön), nem tudsz mit kezdeni, mert ahhoz regisztrált szerelő kell. Az automaták után, már nyugodtan tevékenykedhetsz. Az áramvédő felszerelése jó ötlet, de feltétlenül meg kell nézni, hogy az elmenő körökben sehol ne legyen összekötve a nulla és a védővezető!
Csatolok egy szabványos kialakítást jelző pdf-et.

Kalex

0

BlackForce
BlackForce picture

Első látásra nem tűnik valami szép munkának (véleményem szerint eléggé tákolmány),de ha műkszik...Amit igy ajánlani tudok,hogy a kismegszakitók C16 jelzésűek legyenek (ne B16),mert annál 3fázisú villanymotrot,esetleg hegesztőt nemnagyon használsz (probléma mentesen).Tudom ez akár vita tárgya is lehet,de hidd el mi itt Délvidéken mindig C tipusú biztiket használunk és soha semmi gond nincs.A védőföldet azért szokták rátekerni nagy előszeretettel a villanyszolgáltató emberei (legalább is mifelénk) hogy ezzel javitsák a saját nullvezetékük potenciálját (a trafó állomástól messzebb lévő null vezetéken már megjelenik a fogyasztókon keresztül bizonyos potenciál különbség a földeléshez képest).Nálam 30mA-es Fi relé van már 25 éve,de mifelénk 500mA-esek vannak forgalomban (elmű által elfogadott standard Vajdaságban).Elvileg a védőföld teljesen különálló kell hogy legyen a nullához képest ha FI relét kötsz be,de volt már többször olyan eset hogy képtelenség volt beüzemelni (bekapcsolni) a FI relét mindaddig,amig a védőföld és a nullvezeték össze nem lett kötve a FI relé előtt (utána már nem szabad hogy zárlat legyen a föld és nulla vezeték között).
Mégegyszer kihangsúlyozom hogy ezen szabályok Magyarország területén nem tudom mennyire relevánsak.Ez mifelénk Vajdaságban érvényes.

0

Sponsored links