You are here

Hibrid IC védőréteg eltávolitása

19 posts / 0 new
Last post
BlackForce
BlackForce picture

Segitséget szeretnék kérni egy hibrid IC védőrétegének eltávolitásában.
Van egy ipari gép szervo meghajtójában egy soklábú hibrid valami és rájöttem hogy abban van a gond.Két kivezetés zárlatban van aminek nem kéne hogy az legyen (tuti biztos,mert egy másik biztosan jó szervo meghajtóval összehasonlitottam).Tehát valahogy el kéne távolitani a védőréteget hogy esetleg javithatóvá váljon a lap (lehet hogy kerámia).
Megtaláltam itt a fórumon egy Metex műszernél alkalmazott tippet (hogy acetonba kell áztatni 24 órát),de úgy nézem hogy az szurok féle kulimázzal lett bevonva,de za én esetemben valami más lehet.
Minden tippet szivesen fogadok.

File attachment: 
Comments
Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Ugy tudom a salétromsav oldja, fel kell melegiteni..youtuben van,  nem probaltam..

0

BlackForce
BlackForce picture

Üdv mindenkinek!
Egy olyan újabb fejlemény van a témában,hogy egy másik szervó meghajtóban megtaláltam (szerintem ugyan azt) a hibrid IC-t (itt nincs becsomagolva),pontosabban most már inkább öcsipanelnek mondanám,csak egy kicsit más lábkiosztásban. (kép a csatolmányban).Minden esetre egy nagyon összetett jószág.Most felmerült egy másik kérdés.
Mik lehetnek a képen látható FD357 és 5FP112 aklatrészek.
Szerintem a hibás panelon (img_1a és img_1b kép) is ugyan ezek az alkatrészek vannak és ezek valami bemeneti dolgok.

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Az FD357 kivalthato pl.az Everlight El357 , az 5FP112 pedig a Toshiba TLP112 optocsatoloval is.
Az MB88515B pedig önmaga egy 4-bites uP, ADC-vel, VFD controllerrel.
Az öcsipaneled sztem önmagaban egy DAQ-mèrès adatgyüjtö, de lehet egy SMPS felügyelö-vezerlö resze is...
Eerdmenyest, Kari

File csatolás: 

1

BlackForce
BlackForce picture

Az MB88515B adatlapját én is azonnal kikerestem,csak az FD357 volt a kérdés.
Különben ez a panel (többek között) vezérel 3 meghajtó trafót,ami pedig 3 tirisztor+3 dióda ( 3 fázisú egyenirányitó) blokkot nyit,ami csinálja a DC nagyáramú nagy feszt.
Most még (mint már irtam is) az öcsipanel burkolatától kell megszabadulnom.

0

balage
balage picture

Bár ezt a 44SFC-t annyira nem ismerem, de ha 3 tirisztor inkább a visszatápláló áramkör lehet.A fékezéskor a motor által termelt energiát egy choke reaktoron keresztül visszatáplálja a hálózat felé.Vagy van a nem annyira energiatakarékos módszer, mikor a fékezéskor megemelkedő DC sín feszt egy ellenálláson keresztül egy tranzisztorral, esetleg tirisztorral vagy IGBT-vel  testre kapcsolgatva 280V-on tartják.

0

balage
balage picture

Helló! PC a ref. prefix akkor Photo Coupler. TLP112, TLP357. Az előtagok csak gyártási kódok.

0

BlackForce
BlackForce picture

Köszönöm szépen balage a gyors választ.Valami ilyesmit is vártam (optóra gondolok).Ezek közül valamelyik bemenet átcsapott (elmet zárlatba).
Próbáltam melegiteni hőlégfúvóval,de valahogy nem akar engedni a külső csomagolás.Marad még a vegyi próba.

0

oscar78
oscar78 picture

Szia BlackForce!

Nálam a legtöbbször alkalmazott vegyi anyag ami nagyon jól működött a POLI-FARBE KROMOFÁG festékeltávolító gél 0,5 l kiszerelésben.
Ecsettel felviszem kis területre és 25-30 perc után megnézem a vegyi reakciót, ha látom a réteg fellazulását, akkor az egész területet bekenem.
Utána egy kicsit rásegítek keményfából készített hegyes vagy lapított fejű szerszámmal, de jól használható a bambusz fogvájó is ( fémet használni kockázatos, mert áldozatul eshet egy két alkatrész ). Ez működött kerámia lapra gyártott vastag-réteg áramköröknél is ahol az alkatrészek SMD-ék voltak. A vegyi anyag nem szedte le eddig a PCB-én lévő szitázással felvitt pozíciójelzéseket sem és az alkatrészek sem sérültek ( egyszer azért baj történt, és ez egy Altivár71 Encoder Interface panelen esett meg, mégpedig egy 40MHz-es piezó-rezonátorral, ami három rétegre jött szét ). Ha sikerült kiszabadítani a kiöntőanyagból, akkor szoktam kirajzolni az áramkört. Természetesen a maratás után lemosást kell alkalmazni, én izopropil alkohol spray-t használok.
Használható cssztivi Kolléga által említett hőlégfúvós pákás megoldás is.
Befejezésképpen azért vedd figyelembe balage Kolléga javaslátát is.
Üdv. Oszi

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia!
Én műgyantás gyujtótrafót hőlég pákával melegitettem, és kis csavarhúzóval ki lehet piszkálni belőle a műgyantát. Megtúrósodik.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

0

balage
balage picture

Helló! Nem húzós, ipari elektronikában ilyen árak vannak. A cégnél ahol dolgozom, ilyen, és más AC szervókat javítunk. Egy biztos, barkácsolni nem érdemes.Kapcsolási idők, holt idők pontossága miatt.Nagy eséllyel itt a IPM is rossz,ami miatt ledurrant ez a hibrid, aminek az ára ennek többszöröse.Javítás után kapcsoltatni kell, és betenni egy próbapadba, és ott tesztelni.Ilyen szinten nincs helye a barkácsolásnak, mivel nem ritka a 1500-2000Eurós javítási számla. De ha  ez miatt áll egy gyártósor, annak naponta jóval nagyobb a vesztesége.Szerintem a további konfliktusok elkerülése érdekében érdemes szakszervizhez irányítani a tulajt.

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Ez ugyanolyan kerámiának látszik, mint a Philips OM335-ös erősítő hibridje. Ott 3db tranzisztor van, nekem az első ment zárlatba, szatikus töltéstől. Szikével sikerült kikaparni, és a helyét rövidre zárni, kisebb erősítéssel, de vidáman üzemel.
Elég kemény anyag, törős ropogós bevonat. Valószínüleg nem oldja sommi.
Csaba

0

BlackForce
BlackForce picture

Először is köszönöm a hozzászólásokat.
Azt hiszem Csaba1002 van a legközelebb a valósághoz ami a bevonat anyagának milyenségét illeti.Elég parázs kemény ,patanós (nem hajlékony) bevonat.Mint már irtam is a kerámia kondihoz hasonlit a legjobban az anyag.
Minden esetre meg fogom próbálni a hangyasavat,van méhész haverom.
Esetleg van még valakinek ötlete?
Ami az árát illeti,én is láttam hogy elég borsos.Ezért is kellene lehetőség szerint más alternativát (megoldást) találni.

0

hcs
hcs picture

Volt ilyen problémám nekem is, de ott bizonytalan volt hogy rossz-e a hibrid. Nagy valószínűséggel epoxi gyanta a bevonat, kémiai oldószere szinte alig van. Ahogy olvastam a neten forró gőzben lehet pár órát melegíteni és amikor megpuhult nagyon óvatosan lepiszkálni.
Végül is jó volt a hibrid, nem kellett küzdeni a gyantával.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha tényleg szurok,  akkor a benzin oldja

Bálint

0

BlackForce
BlackForce picture

Mint irtam,a Metexnél olyan mint a szurok,de nálam valami más.
Az enyém inkább hasonlit a kerámia kondi bevonathoz.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nem szurok fèle az, hanem mügyanta szerüsèg!
Volt itt man többször is targyalva-talan tavaly/jo eve utoljara, hogy IC tokok -tudom, nem teljesen azonos a massza- eltavolitasa milyen oldo/maroszerekkel lehetseges...
Probalkozz hangyasav ra csorgatasaval-a meghagyni szandekozott reszeket pedig bevonhatod pl. (meh)viasszalVagy parafinnal is!
A hangyasavat meheszek is hasznaljak az atka irtasara_szaküzleteikben egnedely mentesen, s nem dragan elerhetö ...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:így van, hangyasav ha kevered kis hintőporral, gélszerű lesz
Gyertyaviasz is jó takarásra

Bálint

0

Sponsored links