You are here

Fagor FE948 mosógép leállt

8 posts / 0 new
Last post
sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Egy kis segitségre, úmutatásra lenne szükségem a fenti mosógép javitásához. Van javitási gyakorlatom, de ez az első mosógép (ami a sajátom) az első.

Első centrifugálás közben szokatlan kattogó hangot hallottam ami a fordulatszámmal változott. A centri végén elkezdte beengedni a vizet ekkor otthagytam. Kicsit később feltűnt a csend. A motor nem ment. Előbbre tekerve a programkapcsolót a leszivás, beengedés működött, de a motor meg sem mozdult.

Levéve a hátulját a motor könnyedén forog. A szijat is levettem és bekapcsoltam. A motor nem forog, viszont gyenge búgó hangot hallok.

Szervizdoksikat letöltöttem. A tacho generátort ellenőriztem, kb. 95ohm és pár voltot ad kézzel megforgatva. Állórész kb. 3 ohm, a forgórész szakadt. Szénkefe probléma lenne?

Ha jól látom a gépet a tetejére vagy legalább az oldalára kellene forditani, hogy a motorhoz hozzáférjek.

Köszönöm a segitséget!

sanyika45
 

Comments
sanyika45
sanyika45 picture

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást. A kefecserével megoldódott a probléma.

Sajnos a motort nem tudtam leszedni, mert ahhoz a betonttömböt is le kellett volna szedni, hogy a hosszú csavart kihúzhassam a motor felfüggesztéséből. Igy egyelőre igy marad. 

sanyika45
 

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Pontosan írtad a típust? Nem FE48?
Nem kell mosógépet a tetejére fordítani. Az oldalára is csak akkor, ha az alul lévő részekhez akarunk kényelmesen hozzáférni. Ebben az esetben erre sincs szükség. Feszültségmentesítesz, leveszed a szíjat, kihúzod a motorcsatlakozókat, kicsavarozod a motort. Ahol van hely, hátul vagy a gépet kissé megbillentve alul kiveszed a motort. Lecsatlakoztatod és leszereled a szénkeféket, ellenőrzöd a hosszúságukat. Ellenőrizni kell azt is, hogy nincs-e megakadva az egyik szénkefe. Ha kell cseréled ugyanolyan méretűre. A régit kicsíped, beforrasztod az újat. Szükséges lehet még a kommutátort tisztítani.

0

sanyika45
sanyika45 picture

Köszönöm a válaszokat.

Természetesen elirtam a tipust: fe948.
A szénkeféket leszedtem, szinte tövig (a réz tartójukig) el vannak kopva. Holnap veszek, cserélem.
Remélem nem lesz több baj.

Oldalára boritottam a gépet, kicsavartam a két kefetartót. Még a motort is le akarom venni és a munkahelyen sűritett levegővel kifújni (ha már le van szerelem).
Érdemes a szijat cserélni? Nem látszik rajta semmi foszladozás.

sanyika45

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Ez még buta vezérlős, tehát nem érzékeny az átvezetésre.
Akár egy benzinkúton is kifújhatod, legalább nem fog csipkedni, ha védőföld nélkül dugod be.
A szíjat, ha nem sérült, repedezett, túlkeményedett nem kell cserélni.
Asszem ebben nem tisztítható a szivattyú kívűről. Azt érdemes kitisztítani. Ott lesz egy gumi kocka zseb. Az a kármentője.
Az új keféket csiszold be ívre! Ha a kommutátor szikrázik egy kis krétával le lehet tisztítani. Szép fényes lessz.
Ha nagyon be van maródva, akkor fel kellene szabályozni. Az eszterga padon egyszerű, de ahhoz szét kell szedni a motort.
Jó szerelést!
 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
  Nem csúszik nem repedezett...akkor minek?

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
A motorcsatiról mérve a szénkefék a forgórésszel vannak sorosan. Vedd le a szénkeféket! Van benne fordulatszám szabályozó elektronika.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi! 
Szénkefék?

0