You are here

Delonghi ESAM 4000 kávéfőző központi egységbe nem megy be a víz [MEGOLDVA]

5 posts / 0 new
Last post
rat
rat picture

Forró víz rendben készül, (első csapon vételehezhető) de amikor a kávén kellene átnyomni a pumpa elhalkul, és pár cseppen kívül nem megy át semmi sem. Kávé nélkül is ez a helyzet. A piros kancsó hibajelzés ilyenkor villog.
Az érintett egységeket apróra szétszedtem, sehol semmi dugulást nem találtam, sűrített levegővel mindent átfújtam.
Hol lehet a gond?
Egy dolgot tudok még elképzelni: (nem tudom a hivatalos nevét az alkatrészeknek) A kazán alatt lóg egy henger, melynek alján van egy szűrő. Ezen át jönne a gőz. Namármost ezt a hengert nagy rugók nyomják lefelé, és amikor a központi egység jön zárni, a hengert a rugók ellenében nyomja fel. A hengerben van egy szelep, mely csak akkor nyit, ha a henger fel van nyomva. Esetleg ez a szelep nem nyit ki. De nem értem miért lenne így mert a hengert teljesen felnyomja a központi egység, a felső holtponti mikrokapcsoló rendben zár.
Köszönöm az ötleteket!

Megoldás: a szivattyút kellett cserélni. A szivattyú ugyan tudott nyomást adni, de nem volt elég hozzá, hogy a szelepeket kinyissa.
 

Comments
secondbolt
secondbolt picture

Szia!
Amit néztél, az a dugattyú. Ez van eldugulva a vízkőtől. Szét kell szedned a gépet, a kazánról ezt a dugattyút lebontani, majd ezt is szétszedni.
Mivel a gépet megbontod, illik az összes "O" gyűrűt kicserélni a dugattyúban, valamint a kazánon található tefloncsövek "O" gyűrűjeit sem árt újakkal kicserélni. Csapágyboltban tudsz hozzá venni szilikon "O" gyűrűket, de a Sininél az EAM400B típusra keresve találsz robbantott rajzot a gépről, és pozíciószámra be tudod azonosítani az "O" gyűrűk méreteit is.
Mellékelek egy fényképet a dugattyú szétszedéséről, a negyedik képen kék nyíl jelöli azt a helyet, ahol általában eldugul a vízkőtől.
A második képen látható a krémesítő szelep, ez szintén cserére szorul. Meglátod hogy nem félgömb alakú a rugón levő szelep, ha így visszarakod akkor az könnyen átereszt.
Jó munkát!
Üdv:Zoli

1

rat
rat picture

Szia Zoli! Köszönöm a jó ötleteket. A dugattyút is szétszedtem és kitisztítottam. Nem volt eldugulva. A kék nyíllal jelzett helyen sem. Kínomban szorítóval összefogtam a dugattyút, és belefújtam kompresszorral, úgy rendben átmegy a levegő. Arra jutottam, hogy a KPE-ben lévő szelepen nem tudja átnyomni a pumpa, mert ha azt kiveszem akkor megy a víz. Természetesen ez a szelep ép és tiszta, úgyhogy már csak arra tudok gondolni, hogy a pumpa nem ad elég nyomást a szelep nyitásához...

0

dino71
dino71 picture

0

rat
rat picture

Kösznönöm Dino, a KPE tisztítás megvolt, a kazán szerintem rendben van, mert forró vizet és gőzt tud adni.

0