You are here

Kalibrácios mikrofon ACM1HB házilag

45 posts / 0 new
Last post
Furmany
Furmany picture

Hello!
Kellene nekem egy ilyen mikrofon
https://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=ACM1H&_osacat=0&_from=R40&_trksid=...
Szerintetek nem lehetne egy ilyet házilag összedodni?
Látszolag egy kondenzátor mikrofon meg pár méter árnyékolt vezeték végén 3.5 jack dugo.
Köszi!

Comments
hifista
hifista picture

Üdvözlök mindenkit!
Eddig csak nyomon követtem a hozzászólásokat, de az audiofilek pocskondiázása elérte azt a szintet, hogy kifejtsem a véleményemet.
Az eredeti kérdés feltevésben ez ugyan nem segít.
Szóval, miért is lehet meghallani a dugvilla fordított állású bedugaszolását? A trafó primer tekercsének is van kezdete és vége, amennyiben a fázis a kezdő menetre érkezik,a vasmaghoz van közelebb fizikailag és a nulla van a végén - az egyszerűség kedvéért a nullát tekinthetjük földpotenciálnak is. A szekunder tekercs a primer körül helyezkedik el, így ha a dugvilla fordított pozícióban van bedugva, a fázis érkezik a szekunderhez közelebbi véghez és bizony vannak olyan rendszerek, ahol már ez is meghallható. Természetesen nem olcsó rendszerekről van szó.
Visszakanyarodva a mérőmikrofon problémakörhöz, a mérőmikrofont olyan embereknek találták ki akik semmilyen műszaki érzékkel sem rendelkeznek, hogy ők is boldoguljanak a sokcsatornás házimozi rendszerekkel, miután már kellően belefáradtak a sok vezeték bekötözésébe.
Amennyire én tudom,a berendezésen a zenét vagy filmet nem a mikrofon fogja hallgatni, hanem az ember. Az pedig talán nem vitatható, hogy az emberek ízlése nagyon eltérő, van aki a gyomrában szereti érezni a basszust, van aki a csilingelő magas hangokért rajong-esetleg mindkettőért.Van aki nagy teret képzel a filmbéli jelenetekhez stb. Ezért aztán mégiscsak az ember mondja ki a végső szót, mi az ami neki megfelel.
Egy olyan erősítőnél amihez már mérőmikrofont is adnak, nem olyan nagy dolog személyre szabni a beállításokat, főleg távirányítóval a kézben.
A mikrofon egy adott pontra optimalizálja a rendszert, de azt nem csak egyedül lehet használni, hiszen akármekkora társaság is nézhet mondjuk egy filmet.
Ebben az esetben a hallgatóság nagy része nem az optimálisnak mondott ponton ül, és mégis működik a dolog.
Végül is az egész dolog lényege, hogy a felhasználó-vagyis az ember- legyen elégedett. Lehet hogy nem 100%-ban lineáris az a frekvenciaátvitel- megjegyzem olyan is csak papíron van- de aki hallgatja annak legyen jó!
Hifista.

4

agressiv
agressiv picture
*

A szekunder tekercs a primer körül helyezkedik el, így ha a dugvilla fordított pozícióban van bedugva, a fázis érkezik a szekunderhez közelebbi véghez és bizony vannak olyan rendszerek, ahol már ez is meghallható. Természetesen nem olcsó rendszerekről van szó.

Tudom sajnálni azt, aki mrengeteg pénzt ad olyan rendszerért, aminél a trafó annyira szarul van tekerve, hogy a primer bekötése (AC!) változtat a hangján. xD

Ne haragudj de ennyi baromságot régen láttam már egy kupacban. A ti mániátok színtiszta ezotéria semmi más. Képzeld én is szeretem a piezo magassugárzók agresszív hangját, pláne részegen, de attól még nem tekintem jónak és találok ki rá mindenféle baromságot, hogy igazoljam az ízlésemet. Az "audiofilek" pontosan ezt csinálják, ahhelyett, hogy pszihológia könyvben keresnék az okokat, mert ott meg is találnák és nem is bonyolult...

2

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok:ha van egy tökéletes Hi-Fi rendszer, akkor kell tökéletes műsoranyag is, amiből rendkívül kevés van

Bálint

1

hifista
hifista picture

Helló!
Bocsánat, e fölött átsiklottam.
Tökéletes Hi-FI természetesen nincs, csak jó, vagy jobb van de legjobb sohasem, mivel egy szint fölött már az ízlésbeli eltérések a döntőek.
Szerencsére ma már azért elég jó a helyzet, hogy lassan túljutunk a CD korszakon, és az analóg lemezek mellett már szép számban vannak nagyobb felbontású digitálisak is, amik már azért hallgathatóak.
Hifista.

1

hifista
hifista picture

Helló!
Ügy látom, hogy nincs értelme, de azért leírom, hátha legalább mások megértik.
Én csak olyan dologról nyilvánítok véleményt, amit magam is megtapasztaltam és nem olyanokról, amiről, csak hallottam valahol valamit.
Az emberek nagy részének nem áll módjában, hogy jó minőségű rendszeren hallgasson zenét. Amikor Sokol rádió volt azt hallgatták, amikor Videoton torony akkor meg azt,
Mivel az autós hasonlatokat jobban megérti az átlagember, próbálom ezen keresztül elmagyarázni.
Egy átlagos autó úgy 100 lóerős, és el tud érni mondjuk 200 km/h sebességet. A 300 km/h-s sebesség eléréséhez már 4-500 lóerőre van szükség, míg a 400 km/h-hoz már 1000 lóerőre.
Mint minden hasonlat ez sem tökéletes, de mutatja, hogy a minőség és az ár között azért van némi kapcsolat.
Attól, hogy az emberek többsége, még 200 km/h felett sem vezetett autót, még vannak akik igen , bár ők vannak kevesebben, magyarul attól, hogy a többség meg van elégedve a Samsung hifijével, még nem biztos hogy hülye az akinek meg ez nem megfelelő.
Nálam már sok ember meglepődött, mivel előtte még nem hallott ilyen minőségben zenét.
Egy utolsó megjegyzés: attól, hogy nem tudod mit beszélsz, nem kell lehülyézni a másikat, nem attól lesz igazad!
Hifista.

3

agressiv
agressiv picture
*

Én pontosan tudom, hogy mit beszélek és az általam fejlesztett rendszerem változásához nem kellett kitalálni magyarázatot, sőt mérési eredmények is alátámasztották ha javult a rendszer és megcáfolták, amikor elsőre azt hittem, hogy javult, mert még én is beleesek ebbe a csapdáta, nem vagyok álszent. Nem furcsa, hogy az általatok vélt minőségjavulásokat mindíg magyarázni kell, mert semmi értelme? Az ár és a hangminőség ritkán van összhangban, persze lehet venni lapított kábeleket aranyáron, meg drága tápaljzatot, de az égvilágon semmi tudományos oka nincs annak, hogy ezek befolyásolnák a hangminőséget, pszihológiai viszont van bőven. Ha jónak akarsz valamit hallani, akkor így is lesz és, ahogy írtam én is bele szoktam esni ebbe a csapdába.

Ha egyik éjjel belopóznék hozzád és a drága tápkábeleidet sima kábelekre cserélném, azt csak akkor vennéd észre, amikor benéznél a kütyük mögé, ugyanis nem lenne a tudat az agyadban, hogy most rosszatt, vagy éppen jobbat kell hallani, mert változás történt. Vaktesztek számtalanszor bizonyították már ezeket a tényeket, de épp titeket nem lehet meggyőzni még tényekkel, vagy vakteszten való elhasalással sem, mert ti nem tudtok, hanem hisztek és az ellen nincs orvosság.

Persze ezzel önmagában nincs semmi baj, de az ilyeneket mindíg felsőbbrendűen és úgy adjátok elő, mintha létezne bármiféle objektív bizonyíték az igazatokra (pedig csaka  tévedésetekre van) és ez rohadtul fel tud b&@˘#ni.

2

gbenyov
gbenyov picture

Hello agressiv!

Akkor Te nem is hallottad, hogy a digitális átkötőkábelnek arany huzalból kell lennie?
Talán arról sem hallottál, hogy a hangszórókhoz elmenő kábelek nem lehetnek sodrott rézkábelek?

Magyarázzam el, Neked, hogy miért?

0

agressiv
agressiv picture
*

Inkább ne, kímélj meg az ökörségtől légyszíves. :)

0

KézdyA
KézdyA picture

A Gábor az irónia "fegyveréhez" nyúlt. :)
BUÉK

0

gbenyov
gbenyov picture

BUÉK. A humort sem érti mindenki...haha.

1

Jaca
Jaca picture
****

Pedig humorban nem ismerünk tréfát :) BUÉK!

0

hifista
hifista picture

Helló!
Nos nekem nincsenek méregdrága tápkábeleim, mert nem telik rá és abban én is kevésbé "hiszek". Azt is el tudom képzelni, hogy át lehet verni valakit, hogy ez jobb hangminőség - főleg ha még nem nagyon találkozott jó minőséggel.
Azonban az már sokszor kiderült, hogy a műszakilag azonosnak mondott készülékek mégsem egyformák.
Az ár és a hangminőség aránya ott torzul el, hogy amíg a pár ezer forintos készülékekből napi milliós tétel fogy - világviszonylatban, addig a milliósokból meg napi néhány darab, tehát a haszonkulcs sem lehet azonos.
Visszakanyarodva az autós hasonlathoz, a hangsebességet is egy egyedi építésű "autó" tudta átlépni eddig, bizonyos Trust SSC, mégsem gyártják sorozatban, mert nem lenne értelme, mert hát az üzlet, az üzlet.
Ismét "magyarázkodni" fogok. Állítólag minden ember egyforma, mégis az egyikkel barátkozunk, a másikkal meg nem. Minden nőnek van keze lába stb. mégis csak kevés van amelyikbe szerelmesek leszünk.
Szerintem ez a zenehallgatással is így van, mindenki keresi a neki megfelelőt és mindenki másban találja meg.
Lehet ragaszkodni ahhoz, hogy csak a műszerekkel mérhető dolgok a fontosak - de mint korábban is írtam - a zene nem a műszereknek szól.
Én például egy olyan erősítőt használok, ami a világ legjobb hangstúdióinak is a központi eleme, és azt kerek perec kijelenteni, hogy a világ legjobb hangmérnökei sznobok, vagy hülyék lennének, talán mégiscsak túlzás.
Baráti jótanácsként, meg annyit - már amennyiben elfogadsz ilyet - hogy ilyeneken kár idegeskedni, van az életben elég olyan dolog amin meg muszáj.
Inkább hallgassunk zenét- ki-ki a maga ízlésének megfelelőt, és a neki tetsző minőségben.
Hifista.

5

Inhouse
Inhouse picture

Én úgy tudom, hogy az electret mikrofon nem egyenlő a kondenzátor mikrofonnal, az egy nagyobb falat.

1

gbenyov
gbenyov picture

Hello Inhouse!
A kondenzátor mikrofon egy fémfelület felett kifeszített alufólia. Ez így tehát egy kiskapacitású kondenzátor. (A 60-as években az EZERMESTER alapján én is csináltam ilyet.) Ezután kell erre kapcsolni néhány száz voltot. Ekkor külső hang hatására, hang-feszültség változás keletkezik. Ezt viszont egy szinte végtelen bemeneti ellenállású erősítőre kapcsolva kapjuk meg a hasznos hang jelet. (Az erősítőt egybe kell építeni a kialakított mikrofonnal.)

Az elektrét mikrofon egy ügyes találmányon alapszik. A kondenzátor (mikrofon) dielektrumát olyan műanyag lappal kell megvalósítani, amelynek gyártása közben a két fegyverzett között elektromos feszültség mérhető. A dielektrum miatt sokkal nagyobb az egy négyzetmilliméterre eső kapacitás, valamint egy majdnem végtelenül nagy bemeneti ellenállású "emitterkövetővel" azonnal használható hangjelet szolgáltat. Mivel ez egybeesett a FET-ek elterjedésével, máris megindulhatott az olcsó, tömegesen előállítható, árához képest jó hangot szolgáltató un. elektrét mikrofon kapszulák gyártása. A FET táplálása pedig alacsonyfeszültséget igényel csak.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Ez mind igaz. Annyival egészíteném ki, hogy az elektret mikrofon soha nem tud olyan jó lenni, mint a kondenzátor mikrofon. Sokkal zajosabb, nem is használják komoly hangfelvételi célokra, stúdióban, koncerten. Cserébe filléres eszköz, és meglepően egyenletes a frekvenciaátvitele, csak legfelül tér el az egyenestől. A kondenzátor mikrofon többnyire nyolcas vagy vese iránykarakterisztikájú, az elektret pedig irányfüggetlen (kör, pontosabban gömb).

Érdekes és nagyon tanulságos kísérletezni elektret mikrofonnal. Én pl. boldogult ifjúkoromban egy-egy ilyen kapszulát a hallójáratomba helyezve, 9V-os elemről távtáplálva készítettem binaurális felvételeket. Fejhallgatón visszajátszva megdöbbentő volt a térélmény, a hangok tudtak felülről, vagy akár a hátam mögül is szólni, mint a valóságban.

Üdv, lcsaszar

1

gbenyov
gbenyov picture

Hello, lcsaszar!
Nagyon tetszik ez a hangfelvételi mód! (Látszik, hogy a FEJED mennyi mindenre alkalmas.)
Komolyan nem értem, hogy miért nem vettek Tőled fejmintát, és ettől kezdődően csak így volna szabad felvételeket készíteni.
Persze a DTS, a Prologic, Quadrofon, HTS, THX, 3+1, 5+1, 7+2, XX+Y és a többiek mind mehetnek a kukába!

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Helló!

Nevetni fogsz, mert ha nem is tőlem, de másoktól vettek fej-, sőt fülmintát, szépen kiátlagolták, és megalkottak egy úgynevezett torzót (mellszobor), amit pl. az IEC is szabványosított. Többek között a hangtechnikai mérőműszereket gyártó dán Brüel & Kjaer cég is forgalmaz ilyet. Ez ugyan főleg akusztikai mérésekre való, de létezik kimondottan hangfelvételre készült úgynevezett műfej is, pici mikrofonnal a hallójáratokban.

Ezek amiket felsoroltál, mind más-más célra, más-más környezethez lettek kifejlesztve térhatású hangvisszaadás céljából, hangszórón keresztül. Főleg mozi célokra, otthonra vagy "nagy" moziba. A legtöbbjük licensz-köteles. Amivel én játszottam, az tényleg csak egy kísérlet volt, fejhallgatón keresztül történő visszaadást feltételezve. Nem versenytársa az általad felsoroltaknak. De jó móka volt, és bárki kipróbálhatja, összköltsége kb. 200 Ft.

Egyébként előbb-utóbb mind megy a kukába, mert lesz újabb, jobb, élethűbb.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: valószínű, hogy elemmel működik

https://www.conrad.hu/hu/akusztikai-hang-kalibrator-voltcraft-slc-100-10...

Bálint

1

kozakg
kozakg picture

Látom, különösebben nem zavar hogy ez csak egy a papír szerint 94/114 dB hangnyomást produkáló "sípoló". smiley

1

Furmany
Furmany picture

Hello!
Köszönöm a hozzászolásokat!
Olcson hozzájutottam egy Onkyo tx-nr609 és egy 616 hibás erösitöhöz. 
Sikerült mind a kettöt feléleszteni és kisérletezgetnék egy kicsit, hogy állitja be magát a cucc.
Lehet beruházok egy ilyen mikrofonba, habár kicsit sokalom az árát mert a két erösitöt vettem nem sokkal többért.
 

1

gbenyov
gbenyov picture

Hello, csak szerezz egy kapszulát:

és kapcsold be:

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Asszem, hogy ismerni kellene a microfon karakterisztikáját. Nem?
https://studiosixdigital.com/audio-hardware/iaudiointerface2/iaudiointer...

1

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika, hogy belekontárkodok a magas "hang-akusztikába"!
1. A kondenzátor kapszulák annak ellenére, hogy fillérekbe kerülnek, képesek "nulla Hz"-től működni, kis méretű mozgó tömegük miatt még az ultrahang magasságában is, szintén működni. Ez biztosítja (elvileg) az egyenes frekvenciaátvitel lehetőségét. Tehát, a  6 millió forintos hangrendszeredhez /tudok típusokat adni/ ha nem éri meg a 6 ezer forintot, nyugodtan csinálhatsz egy ilyet. 
2. Az a "szépen ívelt" talp a rezonancia mentességet jól szolgálja. Még jobb lenne az, hogyha spéci fából készülne, de így "óccóbb".
3. Ha az a célod, hogy komoly zenét hallgass korrekt körülmények között, akkor el kell menned a Zeneakadémiára egy Dohnányi koncertre. Hol fogsz ülni? (Hol szeretnél? A zenekarban-hol? A nézőtéren-emeleten-hol?)
4. Namármost, ha (olyan önző vagy, hogy) ezt haza akarod vinni, akkor nagy a baj. Mert nem lehet. Csak költeni, minél többet,
5. De nagyon örülök annak, hogy letöltöttem egy spektrum analizátor progit. Most CSAK a csendet tudom megmutatni neked. Nyilván nem hiteles, mint egy milliárdos laborműszer, de mégis...

6. Majd valamelyik nap felveszem Neked azt is, hogy néz ki a Pinball Wizard a The Who együttestől, a szobámban, 4 méterre a hangfalaktól. Most biztosan nem örülnének a ennek a "mérésnek" a szomszédok.
Teljes csend van. De minden be van kapcsolva: TV, Computer, 5*100W, LED lámpák. Látszik...

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Hosszú évekkel ezelőtt engem is érdekelt a téma. Akkor bekerültem egy olyan fórumba, ahol többek között a H2000 egyik vezető mérnöke is jelen volt. A lényeg, hogy nem mindegy a kapszula. Csak az alkalmas, aminek a mérendő tartományban egyenletes az átvitele. Ilyenből nincs túl sok. Ha jól emlékszem akkor is 2 féle volt megnevezve, és az sem volt mindegy, mikor gyártották.
A mérőmikrofonnál az volt a lényeg, hogy akusztikusan el legyen választva a front a hátsó résztől. Ezért egy megfelelő átmérőjű és hosszú csöbe kellett bele szorítani a kapszulát, gondoskodni róla, hogy ne legyen perem a frontnál, és a vezeték a cső falához ne érjen hozzá.
Természetesen a cső felfüggesztése is fontos, hogy a talapzaton/álványon keresztül ne szedjen össze rezgést.
A mérést egy ingyenes szoftverrel lehetett elvégezni szobai körülmények között. Mivel a kapszula ismert típus volt, a karakterisztikája letölthető és beállítható volt a szoftverben.
Sajnos eddig jutottam a témában, mert a kapszula beszerzése nehézségbe ütközött, és egy idő után okafogyottá is vált nálam a téma.
Ha agyonvernek sem emlékszem a fórum nevére, meg a szoftvet nevére sem. Nagyon régen volt már.

Gábor

1

PaZolika
PaZolika picture

Mérőmikrofon leírása a Rádiótechnika 2009/4. 200 oldalától.
Panasonic WM-61Al 02A elektrétmikrofon kapszulából készült, rengeteg információt tartalmaz.
A mellékelt fájlban lévő youtube hivatkozást is nézzétek meg.

2

Furmany
Furmany picture

Hello! 
Köszi!
Most már csak az a kérdés mibe van ilyen panasonic WM-61Al 02A elektrétmikrofon ? 
Régi telefon,  headset ...

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha jól látom, exponenciális tölcsérben van , nem könnyű  ilyet csinálni.
 de lehet ilyet kapni magassugárzóhoz
Lehet, hogy nem jössz ki olcsóbban
Ha egy szoba hangzását akarod beállítani, jobb, ha a füledre hallgatsz, mint műszeres  mérésre
A mérőmikrofon egy ponton mér, fülből pedig kettő szokott lenni ,  de más az érzékelés
Tizenévvel ezelőtt vettem egy Onkyot, , akkor kaptam kölcsön  a hangmérnök barátomtól  egy Brüel&Kjaer mikrofont nyomtatós regisztrálóval.
Egész más lett a valós beállítás, mint a műszer szerint

Bálint

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Bálint !
Veled értek egyet .
Az abszolut hallású embereknek ( én botfülű vagyok) semmi szükségük nincs a műszerekre a pl a hangszerek beállításához . Szerintem .
jano

1

agressiv
agressiv picture
*

Olyan, hogy abszolút hallás nem létezik, de elképzelt hallás már annál inkább. Nem véletlen, hogy az abszolút hallású embereknek mindíg a műszakilag nem túl jó eszközök hangja tetszik. Normális esetben egy erősítőnek az lenne a dolga, hogy erősítse a jelet, nem az, hogy a hallgató beképzelt hallásához torzítsa a felvett anyagot..

2

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Olyan, hogy abszolút hallás nem létezik

Akkor ők biztos nem értenek hozzá: https://hu.wikipedia.org/wiki/Abszol%C3%BAt_hall%C3%A1s
Valamint a lányom és az unokám is csak ráhibázik hangszeresként, amikor tévedhetetlenül megállapítja a hang magasságát. Hiába no, mindig tanul az ember.

Kalex

2

KézdyA
KézdyA picture

Hogy kicsit árnyaljam a képet az abszolút hallásról:
http://www.parlando.hu/2016/2016-6/Locsmandi-Abszolut.pdf
BUÉK

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Nem is annak nevezik...
Erre a megfelelő szó a "Tehetség"

1

agressiv
agressiv picture
*

Itt most valamit nagyon benéztem. Amúgy arra gondoltam, hogy szerinte hang alapján állítanak be egyenletes frekvenciamenetet hangszórón, de most leesett, hogy hangszer beállítást írt, aminek amúgy semmi köze az épp vitatott témához és nincs is benne semmi extra én is be tudtam állítani annó fülre apám gitárját. :)

Igazából azt hittem, hogy az audiofil emberkékről beszél, akik azt is meghallják, hogy a villanykábel fordítva van bedugva. :)

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Kalex !
A lányodnak és az unokádnak gratulálok .
Nálunk a vejemnek van .

"Olyan,hogy abszolút hallás nem létezik..."
jano

1

varga jano
varga jano picture
*****

Bocs! De,ez butaság.Aki valóban rendelkezik a természet  ezen adományával.Nos,az képes egy kórus által többszólamban előadottművet.Azonnal kottába "önteni". Hibátlanul.Szerintem.
jano

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezt elmondhattad volna a Kocsis Zoltánnak is

Bálint

2

agressiv
agressiv picture
*

"Ha egy szoba hangzását akarod beállítani, jobb, ha a füledre hallgatsz, mint műszeres  mérésre "

Ezt kérem töröljük a jegyzőkönyvből, mert borzalmasan nagy baromság.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem törlöm. ez a valóság
Nem műszer szerint, hanem a saját ízlésem(hallásom) szerint szoktam hallgatni a klf műsortípusokat

Bálint

2

agressiv
agressiv picture
*

Szíved joga így tenni, de azért ne bátoríts másokat is erre. Mi az a klf műsor?

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: különféle
Nem bátorítok senkit, úgyis mindenki a saját ízlése(füle) szerint állítja be a cuccát.
Van erre equalizer is,(én nem szeretem)
Mint ismeretes, ízlésről  pedig nem szokás vitatkozni

Bálint

2

kozakg
kozakg picture

akár ez:
https://tunein.com/radio/KLFM-965-s127831/
de jó lesz az különféle-nek is. 
A mi barátunk a Te barátod is.

http://www.rovidites.hu/?jelentes=KLF&rovid=122681&searchin=cat&catsearc...
Remélem, a gyomrod rendben.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Az nem exponenciális tölcsér, hanem talp. Nyilván lehet hasonlót csinálni olcsó electret mikrofon kapszulából. De a lényeg a DSP, amivel a rendszer (hangszóró + szoba) frekvenciaátvitelét lehet egyenletessé tenni. Vagy a megfelelő Denon/Marantz A/V receiver, amiben benne van.

Üdv, lcsaszar

1

agressiv
agressiv picture
*

Legjobb tudomásom szerint a házimozierősítők nem a frekvenciamenetet kalibrálják, hanem a hangszórók késleltetését az ülőpozícióhoz.

1

Sponsored links