You are here

Kábelek meretezése

18 posts / 0 new
Last post
spgabor
spgabor picture

Sziasztok!

Van egy laikus kérdésem, ami időről időre előjön, de soha nem találok olyan leírást, vagy magyarázatot, ami szájbarágósan kifejti a vezetékek méretezését.
Jelenleg a következőnél merült ez fel. Adott egy 12V-os táp, egy durván 1A-t felvevő ledsor (vagy bármilyen fogyasztó). A táp és a fogyasztó között 9m vezeték van. Hogy tudom kiszámolni, hogy milyen keresztmetszetű vezetéket kell vennem hozzá, hogy ne is olvadjon el, de ne is méretezzem feleslegesen túl?
Illetve ez esetleg érdekelne 230V esetén is. Hogy tudom kiszámolni, hogy adott fogyasztónak adott vezeték hosszúság mellett milyen átmérőt célszerű alkalmazni?
Szeretném tudni, hogy kell ezeket kiszámolni, mert zavar, hogy mindig a boltban/ismerőstől kérdezem meg ilyen esetekben és vagy mondanak valamit, amit nem tudok leellenőrizni, vagy hülyének néznek.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv.:
spgabor

Comments
gbenyov
gbenyov picture

Szervusz Druszám!
A 12V-os, max. 1A-es terhelést bármilyen szigetelésű, 0,2 mm átmérőjűnél nagyobb dróttal elvezetheted.
Jól használható Kalex táblázata.
Én is használok a neten egy vezeték számító, hasznos táblázatot:
http://skory.gylcomp.hu/tablazatok/huzal.html

Ha LED-hez kell elvezetned, akkor nagy átlagban igazán mindegy, hogy milyen drótot használsz, mert minden LED táp úgynevezett áramgenerátoros, tehát a vezetékek feszültségveszteségének SEMMI szerepe NINCSEN!

Erősáramra itt is látsz egy táblázatot:
https://elektrotanya.com/files/forum/2018/02/Vezet%C3%A9k-terhel%C3%A9s.jpg

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ha LED-hez kell elvezetned, akkor nagy átlagban igazán mindegy, hogy milyen drótot használsz, mert minden LED táp úgynevezett áramgenerátoros, tehát a vezetékek feszültségveszteségének SEMMI szerepe NINCSEN!

Vagy nem, de az biztos. Számtalan tápot tudok mutatni, ami az áramgenerátoros táplálás helyett feszültséggenerátoros, vagy csak sima kapcsolóüzemű táp. Ez ugyan helytelen, de ez van. Így aztán jobban jár a kérdező, ha betartja a vezetékkeresztmetszetre vonatkozó ajánlásokat.

Kalex

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello, Kalex!
Igen, MI legyünk pontosak, tehát:

Ha LED-hez kell elvezetned, akkor igazán mindegy, hogy milyen drótot használsz, mert minden rendes LED táp úgynevezett áramgenerátoros, tehát a vezetékek feszültségveszteségének -persze határok között- SEMMI szerepe NINCSEN!

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Igen, MI legyünk pontosak, tehát:

"Így aztán jobban jár a kérdező, ha betartja a vezetékkeresztmetszetre vonatkozó ajánlásokat. "

Kalex

0

spgabor
spgabor picture

Köszönöm a tanácsokat mindkettőtöknek. :)
Mindenesetre megfelelő méretű vezetéket fogok használni, így biztos nem lesz probléma.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A vezetéket 3 szempont szerint méretezzük.
1. Feszültségesés
2. Melegedés
3. Gazdaságosság.
Feszültségesésre adott a szabvány szerinti érték: világítási, általános fogyasztónál 2%, motorikus fogyasztónál 3%. Ez az áramszolgáltató oldaláról úgy néz ki, hogy a méretlenen max1% , a mérten (mérő után) max1%
Melegedésre táblázatokat használunk, amit a vezeték elhelyezkedési körülményei határoznak meg az alapterhelésen kívül.
3. Ehhez sok magyarázat nem szükséges. Amennyiben a számítás 2,5mm2 vezetéket ad ki, akkor nem telepítünk 4, vagy 6mm2-t, mert kidobott pénz.
Csatolok egy részletes anyagot. Használd egészséggel.

Kalex

ps.: A készülékek belső huzalozásánál, trafó tekercselésnél, fojtóméretezésnél, elsősorban a J áramsűrűség játszik szerepet, amit az üzemidő és a vezeték anyaga határoz meg elsősorban.

File csatolás: 

1

spgabor
spgabor picture

Szia,

köszönöm a táblázatot. Használni fogom.

Üdv:
spgabor

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem kell ehhez táblázat. Az Ohm törvény itt is működik. A LED maximum 5% feszültségesést visel el anélkül, hogy láthatóan csökkenjen a megszokott fénye. 12V 5%-a=0,6V. Ennyi eshet a vezetékeden, vagy ennyivel magasabb feszültséggel kell indítanod a táptól, hogy a LED-nél 12V legyen. R= ró*l/A. Vigyázz az l-t 2x kell venned. Az R értéke U/I= 0,6/1=0,6R
0,6=0,0173*18/A átrendezve: A=0,0173*18/0,6 =0,519 felfele kerekítesz -0,75mm2 vezeték jó lesz. Visszaellenőrizve: 0,0173*18/0,75=0,4152. U=I*R U=1*0,4152=0,4152. A végponton a feszültség: 12-0,4152=11,5848V vagy induló feszültség: 12,5V LED feszültsége 12,04

Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: még egy, villanyszerelési
(szerintem  célszerűbb lenne a tápot közel vinni a LED-ekhez, és a hálózatot odavinni

Bálint

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

Köszönöm ezt a dokumentációt is.
Az általad javasolt megoldáson is gondolkodtam, de azért vetettem el, mert a jelenlegi felhasználásnál két ledsor lenne egymással szemben. Így vagy két tépot üzemeltetek, vagy a 12V-ot viszem el.

Üdv:
spgabor

0

proba
proba picture

Szerintem pontos válasz nem létezik. Első körben azt kell eldöntened, mennyi feszültségesést vagy hajlandó elviselni.Ha ez megvan, a hosszból , átmérőből  már kijön egy minimális keresztmetszet. A következő kérdés, mennyi vezetéket viszel együtt, és milyen hordozóban, ebből kijön, kb mennyi melegedéssel kell számolnod.Ha ezt el tudod hűteni akkor már nyertél is. A villanyos táblázatok szerintem kb 3-5% veszteséggel 30-50méteren számolva adnak egy méretezést, illetve vannak melegedésre /elhelyezésre is mindenféle táblázatok. Ha készítesz egy grafikont a várható veszteségről, meg a várható költségről, ahol a metszéspont van, költségtanilag az a leghatékonyabb. Ha ettől eltérsz, vagy olcsóbb lesz, de rosszabb, vagy jobb de drágább. A felhasználás / mentalitás dönti el melyik a szinpatikusabb.irány. Az alsó korlát viszont tiszteletben tartandó: mennyit tudsz elfűteni, illetve mennyi veszteséget vagy hajlandó elfogadni. Alapesetben a távolság növelésével illik a keresztmetszetet is növelni, a veszteségek szintentartása végett. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A vezetékek terhelhetőségénél két dolgot kell figyelembe venni. Az első, hogy adott keresztmetszethez tartozik egy terhelhetőség. Ilyen táblázatokkal tele van a net:
https://www.novill.hu/magazin-fooldal/567-vezetekek-terhelhetosege-meret...
Ezt az áramot célszerű nem túllépni.
A másik fontos dolog, hogy a vezetéknek is van ellenállása, és van, ahol fontos, hogy ne essen rajta túl nagy feszültség.
Ha pl 12V 10A-t akarsz elvinni 10 méterre, akkor 1mm2-es kábel jó lenne, mert elbírná, de a vezetéken (mivel oda-vissza van ellenállása, így 20 méter drótról beszélünk), már esik 3,6V 10A-nél. neked meg a drót végén marad 8,4.
Lényeges lehet még, hogy a szigetelése mit bír.

0

spgabor
spgabor picture

Köszönöm. Az első link alatt lévő táblázatokkal találkoztam már, de nagy feszültségű környezetben. Ezért nem voltam biztos benne, hogy törpe feszültségre is vonatkoznak ezek az előírások.

0

Jaca
Jaca picture
****

Gondolj a vezetékre, mint ellenállásra. Az ellenállásra is azért van megadva, hogy hány wattos, mert ha túlterheled, károsodik. Biztosan tapasztaltál olyat, hogy egy nagyobb teljesítményű gép kábele is melegszik.Vagy a hosszabbító vezetéke. Az azért van, mert a vezetéknek van ellenállása, és ha áram folyik rajta, akkor esik rajta feszültség is. Ahol van áram és feszültség, ott van teljesítmény is, ami hővé fog alakulni. Az, hogy AC, DC, kisfeszültség, vagy nagyfeszültség, szinte mindegy (a nagyfrekvenciát most hagyjuk ki, az egy külön történet).
Olajradiátor 10A-es áramfelvétellel 1 Ohmos kábelen 10V feszültségesést okoz. 230V-ból 220. Autóakkumulátor 10A-es terheléssel 0,1 Ohmos kábelen 1V-os feszültségesés. 12V-ból 11V.

0

spgabor
spgabor picture

Igen, ezt tudom, de ilyen jellegű adatokat soha nem láttam vezeték specifikációban. Ezért gondoltam, hogy van valami ökölszabály, hogy pl az 1 mm2-ese vezetéknek általánosan X Ohm az 1 méteren lévő ellenállása, ha a vezeték anyaga rézből van. Illetve ha a vezeték ellenállásából megfelelő, akkor a szigetelő anyag körülötte számít-e olyan szinten, hogy ha pl a vezeték át tudná adni adott távon a 10A-t, nagyobb veszteség nélkül, de a műanyag burkolata viszont már elolvadna. De láttam a táblázatok között is erre kiegészítő táblázatot.

0

kozakg
kozakg picture

http://www.aeicables.co.uk/literature/CurrentRatings.pdf
A fordítást, ha szükséges, old meg magad!

0

spgabor
spgabor picture

Köszi, kinyomtatom és jó lesz puskának.

0

Sponsored links