You are here

Egyforma TV-k, egyforma távszabályzók különválasztása [Megoldódni látszik - de mégsem]

53 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Szerintetek hogyan lehetne megoldani az alábbi feladatot?

Adott két egyforma TV (konkrétan Sony lapos képcsöves, KV29FX60) egymás mellé rakva, és a hozzájuk tartozó két egyforma távszabályzó. Jelenleg mindkét távszabályzó egyszerre vezérli mindkét TV-t. Az lenne a feladat, hogy az A távszabályzó csak az A TV-t tudja vezérelni, a B távszabályzó pedig csakis a B TV-t. Bele lehet nyúlni a TV-kbe és/vagy a távszabályzókba, de persze komolyabb átalakítást azért szeretnék elkerülni.

Az az ötletem támadt, hogy az infra adó és vevő vivőfrekvenciáját kellene megváltoztatni az egyik készüléken, ez járható út szerintetek? Ha jól emlékszem 38 kHz alapból.

Előre is köszönöm a tippeket.

Üdv, lcsaszar

Frissítés:

A kérdés megoldódni látszik Nagy Péter fórumtárs ötletével, miszerint polárszűrőkkel válasszam szét a két adó/vevő párt. Ez tűnik a legegyszerűbbnek, mindenesetre köszönöm a sok hasznos és tanulságos javaslatot.

Frissítés 2:

Sajnos ez nem működik, kipróbáltam. A tévé ugyanúgy veszi a távszabályzó jelét, hiába forgatom el a két polárszűrőt (egyik a távszabályzó előtt, a másik a tévé "szeme" előtt) egymáshoz képest 90°-kal.

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sajnos nem oldódott meg.

0

Berti
Berti picture

Szia!

Csak ezt találtam, de én úgy emlékszem, ezeknél már párosíthatod a tv-vel a távot, és kész. Baj is volt, ha nem működött, eltört a távja.
Menüben, vagy szervizmenüben lehetett beállítani, és a táv, nem vitt más tv-t (azonos típust) a tv, sem reagált más távra..." asszem", de jó lenne , ha a "soni" örülne, hogy még keresik a" doksiját", és nem törölte volna...
biztos kellett a hej...haj, ingyom, bin

Berti

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem érteni csehszki-szlovenszki sad Köszönöm, nekem megvan angolul, de sajnos a távszabi nem párosodik a TV-vel, illetve minden TV-vel párosítva van. Más megoldást kell keresni, de nem akarok erre külön kütyüt építeni.

Üdv, lcsaszar

0

Berti
Berti picture

Szia!

Minden tv-vel nem lehet párosítva, csak akkor, ha minden tv-nek van párosító menüpontja, és párosítod.
A párosítás, csak eredeti távval működik.
Eredeti távjaid vannak?
Én sem tudok csehül, ezért írtam , hogy csak ezt találtam, de már bánom, hogy időt áldoztam rá, mert mint kiderült, neked megvan angolul,  de a tanyán csak a szervizdoksit találtam...
Fő kéne tölteni, vagy csatolhattad volna, ahogy én tettem.
Amúgy párosítottál már tv-t távval?
Én igen. 15-20 éve, sonyt, de a típusra nem emlékszem, de meglepődtünk, hogy ilyen is létezik (akkor)

"Más megoldást kell keresni, de nem akarok erre külön kütyüt építeni.", 

Akkor olvasd ki az epromot, küldd el, keress egy olyan típust amiben benne van a párosítási menü, (talán a tiédbe is létezik, csak az egód nem engedi a menü átnézését) azt is küldd el, majd én összefésülöm,  és kiszámlázom neked.

A fórumtársak ötletei is jók, talán küldd el a tv-ket, és a távokat a legszimpibb ötletelőnek, és ő épít külön kütyüt, majd visszaküldi, (persze a saját költségén) és KÉSZ.

Berti

 

1

kozakg
kozakg picture

Az egóra tett megjegyzéseden túl (amivel egyet értek) olvasd el ezt a hsz.-t: https://elektrotanya.com/comment/405687#comment-405687
De ide is kimásolom:

Szia!

Még nem próbáltam. A problémafelvetést kicsit egyszerűsítve írtam, most hadd pontosítsam. A két tévé és két távszabályzó stimmel, de nem egy helyiségben vannak. A kettő között van egy távvezérlés, ahol is az egyik tévé közelében van egy infra vevő, a másik közelében pedig egy infra adó, a kettő között rádiós kapcsolat. Ennek az adó-vevő párnak a feladata, hogy a kábeltévé beltéri egységét tudjam távvezérelni annak a távvezérlőjével. De a beltéri melletti tévére nem szabadna hatnia!
Az infra adó a szobában "szórja" a jelet, nincs is a készülékek felé fordítva. Valószínűleg a szemközti falról visszaverődő jel elég a kábeltévé egységnek (és sajnos a mellette levő tévének). Azt még megpróbálom, hogy az infra vevő "szeme" elő teszek egy csövecskét, bár akkor tornázni kell majd, ha a kábeltévét akarom vezérelni. Mindenesetre köszönöm az ötletet.

Üdv, lcsaszar

 

Gyakorlatilag mindenki meglett vezetve a hányaveti esetismertetéssel. A "lustaságfaktort" a kütyüépítéssel kapcsolatban csak félve említem.
Szerintem a probléma előbb vagy utóbb de az biztos, magától megoldódik mint minden az életben, Gyógyíthatatlan betegség támadja meg az egyik készüléket és hurrá, no problem.

2

Berti
Berti picture

Szia Kozakg!

Olvastam, hogy nem egy helyiségben vannak, ami leegyszerűsítené a "kütyük" elhelyezését, a tv bontása nélkül, (csak táv, "drót" bontása), de ezt a fórumtársak is írták, és jó ötleteket adtak.
Én is csak ötletet akrtam adni, sokáig az volt a mottóm: Ha minden próbálkozásod kudarcba fulladt, olvasd el a használati utasítást!
Ez mára az idő hiánya miatt (már találok fontosabb munkát, mint a próbálkozás) megfordult....
De "ifibb" korombam, sokat tanultam a próbálkozásokból, és nem sajnáltam az időt rá....
Az új mottó: Amelyik hiba magától nem oldódik meg, azzal nem érdemes foglalkozni!
Köszönöm a hozzászólásodat, megnyugtatott, hogy te is azokat a dolgokat emelted ki, amin én is "rágódtam" ,mert nem személyeskedni akartam, csak segíteni....(megnéztem, iskolapad, asszem itt ez még belefér)

Berti

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Előrebocsájtva köszönöm mindenkinek a segítő szándékot és a hasznos tippeket. Továbbá elnézést kérek a "hányaveti" problémaleírásért, de úgy gondoltam, az infra átlövő csak bonyolítaná a képet, s szerintem mindegy, hogy közbe van iktatva vagy nincs.

A távszabályzóim eredetiek, mindegyik a saját tévéjéhez való, de felcserélve is ugyanúgy működnek (sajnos). Nincs rajtuk csatorna vagy kód választási lehetőség, sem a tévék menüjében nincs efféle, már sokszor ellenőriztem.

A tévék kezelési utasítása papíron van meg, de szerintem nemigen érdemes beszkennelni és feltenni, mert csak olyasmik vannak benne, hogy hogyan cseréljünk elemet a távszabályzóban, meg hasonlók (na, most megint kapok az egómra!). A képek alapján azonos a cseh leírással.

A dolgok jelen állása szerint az egyedüli járható megoldás annak a megoldása, hogy az infra átlövő adó LED-jét ne tudja venni a tévé, csak a kábeltévé egység. Ezt pedig az átlövő infra jelének kihosszabbításával fogom tudni elérni, közvetlenül a kábeltévé vevő szeme elé téve. (Csak meg kell találnom a gyárit, vagy fabrikálni egyet).

Erre előbb is rájöhettem volna, de utálom a drótozást, és arra gondoltam, talán létezik egyszerűbb megoldás.

Zárszó: alig várom, hogy elromoljon az egyik tévé, és végre legyen indok kicserélni valami laposra. De úgy látszik, ezeket a régi Sony Trinitronokat nem lehet agyoncsapni sem. Pedig napi több órát mennek.

Üdv mindenikek!

- lcsaszar

0

Berti
Berti picture

Szia!

A szerviz menüében is nézted?
Lehet, hogy nincs a tiédben, de ezekben, vagy a "magasabb" típusokban van ilyen.
Ha elromlik, átkondizás után ismét működik 10-15 évet, a képcső határozza meg a "végét"  ezeknek a típusoknak.
Csak azért szóltalak meg, mert ennyi idő alatt megkereshettem volna egy másik készülék rajzát amit javíttatni hoztak, és mint tudod , rossz alkatrész kiforraszt, jó beforraszt, és kész, fizetik-elviszik, megyek feladok 1 -2 csekket belőle...

Rákerestem a párosításra, most is van néhány márkánáll, de a sony nem írja...
Hozzá kell tennem, hogy annak idején ezt azért rakták bele, hogy a távot elteszi a széfébe ( a tv új ára 6-8 havi akkori fizu), elutazás  előtt, és ha "elviszik" a tv-t , nem tudja használni, szervizbe viszi , a szerviznek értesíteni kellett a policét, police a tulajt elküldte a szervizbe, és kiderült övé-e a tv.
Régi ídők, elmúltak...
Bocsi a hangvételért, nem akartalak megsérteni!
Még az jutott az eszembe, hogy ha túlvezérled, zavarod annak a tv-nek az infravevőjét, amelyiket nem akarod irányítani, az is megoldás lehet.

Berti

0

uniman
uniman picture
***

A topiknyitóban meg ez olvasható: 
"Adott két egyforma TV...egymás mellé rakva"
A végén még az is kiderülhet, hogy a két szoba, nem is egy településen található... devilsmiley
Az én AV átlövőimnek például több darab IR adó diódái vannak, azok akár több készülékre is ráragaszthatók...aztán a vevőre a "másik" szobában" azt a távirányítót irányítom, amelyik éppen szükséges. IR vevő dióda csak egy van.

3

kozakg
kozakg picture

Kössz!
Jó hogy ezt írod Te is mert nem akartam a Mr. Genya lenni.
 smiley

0

uniman
uniman picture
***

Hello Berti! Cseh tudással sem mennél sokra, mert abban a leírásban meg sem említik az általad emlegetett "párosítást"....sad

0

uniman
uniman picture
***

Kiegészítés (cseh nyelvlecke smiley ):  https://hu.glosbe.com/hu/cs/p%C3%A1ros%C3%ADt%C3%A1s

0

Berti
Berti picture

Köszi, nincs szükségem rá, inkább a teljes doksiát nézném át (bármilyen nyelven, mert a fontosabb dolgok képi információban vannak a használati doksikban, a gyengébbek, és az amatőrök miatt, nekem meg ez a szakmám(614), amit egyre kevesebben mondhatnak el magukról.

Berti

0

Berti
Berti picture

Szia Uniman!

Igen , pipa is voltam, mert csak a töredéket tudtam leszedni, a teljes anyagból kiderült volna, hogy ebben a típusban benne van-e a párosítás.
PL. amelyik távon van tv1-2 kapcsoló, az tudja az említett dolgot, de ez a vcr távokra igaz.
1 tv-hez több távot is lehetett párosítani,(vcr, md) a menüben lehetett látni, hogy melyik párosított táv jelét vette.
A Sonytól átvette a Grundig, de  Grundignál  nem csak a távot, hanem a készülékeket (tv-vcr-dekóder) is lehetett (teljes scarttal összekötve), és külön nem működtek rendesen...
Elnézést a "párosítás" szóért, de nem jut eszembe az "ő" kifelyezésük erre...
Ja, és ebben a "korban" kezdték el gyártani az  "infrafényvető" műanyagból készült távokat, amikkel nem kellett a tv-t "lőni".

Berti
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: LACI058 ötletét próbáltad?
(6 mm.es csővel)

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Még nem próbáltam. A problémafelvetést kicsit egyszerűsítve írtam, most hadd pontosítsam. A két tévé és két távszabályzó stimmel, de nem egy helyiségben vannak. A kettő között van egy távvezérlés, ahol is az egyik tévé közelében van egy infra vevő, a másik közelében pedig egy infra adó, a kettő között rádiós kapcsolat. Ennek az adó-vevő párnak a feladata, hogy a kábeltévé beltéri egységét tudjam távvezérelni annak a távvezérlőjével. De a beltéri melletti tévére nem szabadna hatnia!
Az infra adó a szobában "szórja" a jelet, nincs is a készülékek felé fordítva. Valószínűleg a szemközti falról visszaverődő jel elég a kábeltévé egységnek (és sajnos a mellette levő tévének). Azt még megpróbálom, hogy az infra vevő "szeme" elő teszek egy csövecskét, bár akkor tornázni kell majd, ha a kábeltévét akarom vezérelni. Mindenesetre köszönöm az ötletet.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ahhh. Azt nem tudod megoldani, hogy a kábeltévé vevőjéhez egész közel teszed az infra hosszabbítót? Hogy abból semmiképp se jusson jel a TV-re. Ehhez elég egy polc is a két készülék közé.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Talán megoldható, az infra hosszabbítón van kábeles infra LED kimenet, amit oda lehet ragasztani a vezérelni kívánt készülék infra LED-je elé. A beépített infra jeladót pedig egyszerűen leragasztom. Majd beszámolok az eredményről.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Még mindig javasolnám az RC vezérlést.
https://elektrotanya.com/comment/403616#comment-403616

0

uniman
uniman picture
***

Bővebben...???

1

LACI058
LACI058 picture

Szia. Nem tudom hogy mekkora a táv a 2 tv között, de próbáld meg hogy vékony- 15-20mm es  és megfelő hosszúságú sötét  színű, matt  felületű csövecskét tegyél mindkét vevő szeme elé hogy  ha rácélozol, csak az lássa a jelet amire céloztál. Jó kísérletezést.
Laci 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a távra sem ártana

Bálint

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia lcsaszar ! Egyes tv-ket beépitésre is felkészitik.Ezeken a tv-ken van IR bemenet .Lehetöség van egy külsö IR vevö csatlakoztatására egy hosszab kábelen ,ilyenkor a front IR vevö lekapcsolodik.Az  tv-hez kaptam egy kb.másfél méteres kábelt egy IR vevövel.Szerintem egy ilyennel is eltávolithatód a két tv IR vevöit.Esetleg  meghosszabithatód a kábelt is .De üvegszálas kábelel is probálkozhatsz a két IR vevöt távolabbra tenni.Az üveszál bemenetére egy  IR egenerálót is készithetsz egy más tv vevöjéböl kialakitva.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Nagy Péter
Nagy Péter picture

Üdv.
Lehet,hogy nem  világosan írtam.
 Bal TV-re és a távir.-ra is függőleges polár szűrő,a jobb oldaliakra vízszintes.
Péter

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hű, ez jó! Kipróbálom. Van is ilyen 3D mozi szemüvegem valahol.

Üdv, lcsaszar

0

Nagy Péter
Nagy Péter picture

Üdvözletem mindenkinek.
Mi lenne,ha polárszűrőkkel próbálkoznál? Régi kvarc órákból lehet "bányászni".
Péter

0

vitaman
vitaman picture

Szia!
A szembeni fal két sarkába fotodiódák, melyekkel egy diff erősítőt hajtasz meg. A táv-Iránytól függ, hogy melyik kimeneten kapsz helyes jelet. Innen tovább....-már mindenki tudja gondolom. A szint detektálással is lehetne még dönteni pölö.
Üdv.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia lcsaszar !Közben jött egy újabb ötlet.Egy tableton bekapcsoltam a kamerát is hogy láthassam az elöte lévö táv.ir fényét és egy lézer optikájával probáltam sugárba süriteni.Egy kis ügyességel meoldható de meglehet egy elemlámpa tükörje is megteszi.A sugárral irányitott lesz és csak egy tv-t vezérel egyszerre.Lézer fényel is ellátva a pontos irányt is láthatóvá teszi.A pisztoly formájú ir táv hömérö tartalmaz ir led-et , tükröt és lézert is,a távirányitora átt téve lehet meg is felelne. Üdv.Jóska

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia lcsaszar !  Készitettem egy rajzot egy kivitelezhetö ötletemröl ,igy könyebb áttekinteni hogyan is müködik.Az ötlet arra épült hogy a tv ir vevöjét közelröl egy másik ir fényel meg lehet zavarni(süketiteni) .A táv.jele nem jut feldolgozasra ameddig a zavar tart.Pl.egy vörös lézerfényel egy fény szenzor vezérelhet egy kapcsolót amely megszüteti a helyi ir zavart  és engedélyezi a táv.jel vételét.A lézer fény szelektivé teszi a vételt ,kiválaszthatod a megfelelö tv szabályozását.A tv-be nem kell belenyulni ,a táv.-ra kell egy vörös lézert szerelni.Vagy egy vörös és egy zöld lézerel is kivitelezhetö a szelektió.A régi táv.-ok ulrahangal müködtek ,két frkvenciával (lehet hallható frekv.)is kivitelezhetö a zavaró ir fény lekapcsolása.Sok sikert ! üdv.Jóska
 

File csatolás: 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ötletes!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nemrég volt egy topic, ahol RC5-ös protocollal kellet kijelzőt vezérelni. Abból a programból ki lehetne indulni, egy vevő, a PIC, meg egy IR led kellene. Az egészet rátenni a TV vevőjére, és a PIC az RC5-öt átfordítaná az eredeti IR jelre. Elég lenne csak a legszükségesebb funkciókat megírni, aztán ha mást is kell, csak el kell venni a dobozkát a vevő elől.

0

Berti
Berti picture

Szia!

Ennek a típusnak nincs párosító menüje?
A Sony beépítette pár típusba
Berti

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Hirtelen ez jutott eszembe..taviranyitoba beepiteni egy kapacitiv kozelites erzekelot (egyszeru 1 fet-es) hogy tudja hogy a kezedbe van , ami kiad egy kulon jelet (pl. drotnelkuli csengo ) jelezven hogy te tv-det akarod hasznalni , az pedig kapcsol egy relét, ami az asszony tvjében pl a scart kihasznalatlan laban bemenne a TV-be és megszakitja az infravevo egyik lábát vagy letesteli a kimenetet.

0

kozakg
kozakg picture

Lehet hogy nem működik, esetleg jobban át kellene még gondolni...
Egy hirtelen jött ötlet. 
Az egyik távban az IR diódák vezérlő jelét invertálni és a hozzá tartozó tv-ben az infravevő kimeneti jelét "visszainvertálni".
A másik tv az invertált jelű távszabályzó jelével vélhetően nem tud mit kezdeni, legalább is ezt gondolom.
Az átalakítás a távban és a tv-ben is minimális beavatkozás (plusz egy egy tranzisztor, esetleg inverter kapu) lenne.

1

imrus101
imrus101 picture

Erre én is gondoltam. A probléma az, hogy az infra leden már egy OOK modulált jel van, ha ezt invertálod, akkor demodulálás után tulajdonképp az invertálatlan jelet kapod vissza. Azt lehetne csinálni, hogy az infra ledre menő jelet demodulálni (akár egy aluláteresztő RC taggal), invertálni és újra modulálni. Ha elég ügyes az ember, akkor egy 4 NAND kaput tartalmazó IC-vel is meg lehet talán oldani
imrus101

0

kozakg
kozakg picture

Ami még eszembe jutott mint egyszerűnek látszó megoldás.
A IR LED helyett tőle hullámhosszban lehetőleg jó távol eső fényforrást használni, pl. kék vagy UV LED -et.
A vevő elé pedig az adott hullámhosszt áteresztő szűrőt.
Ez a verzió minimális átalakítást igényelne. Ami problémás lehet, hogy a gyárilag alkalmazott IR vevő fotodiódája vagy tranzisztora az erősen eltérő hullámhosszon hogy "muzsikál"? Talán kisebb távolságra működőképes lehet az elképzelés, megérne egy-két próbát hiszen csak a távot kellene megbontani miatta.

Egyébként az RF adó/vevő páros használata volna az egészséges. Az IR táv. impulzus AM-et használ, ezért nagyon egyszerű adóval, lényegében egy kapcsolgatott oszcillátorral az adó megoldható beépítve azt a távba. De az is egy megoldás lehet ez esetben hogy a táv. IR jelét veszi egy fototranzisztor, és ennek a jelével modulálom az adót. Mechanikailag az egész szerkezet az eredeti táv. elejére kvázi rácsúsztatható. A vevő értelemszerűen bekerül a tv-be az IR vevőt kiváltva..

Még egy lehetséges fapados megoldás: A táv IR LED -jét kivenni a távból és vezetéken elvezetni a tv-hez ahol fényárnyékoltan a tv IR vevője elé van valamilyen módon rögzítve. Tudom, ez a megoldás helyhez köti az "állampolgárt", de ennél egyszerűbb hardveres megoldást nehéz ajánlani.

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hali,

Most azt csinálom, hogy a távvezérlőt odatartom a TV vevője elé 1 cm-re.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Az IR vevő elég szűk tartományban dolgozik, hogy ne zavarjon be neki egyéb fényforrás.
Akkor már egyszerűbb 433 MHz-es adó-vevő párossal megoldani:
https://shop.tavir.hu/product_info.php/kapcsolat-bluetooth-wifi-433-mhz-...
https://www.hestore.hu/prod_10035512.html
A postaköltség is leszorítható Pick-Pack ponttal.
Az adatbemenetet a LED helyére bekötni.
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Mellesleg az adóvevő nekem is jól jön. Az emeleten van a DIGI-s beltéri, és lent rá tudnék kötni antennakábelen egy másik TV-t. Az RF adóvevővel viszont tudnám kapcsolgatni a beltérit lentről, mert az átmegy a plafonon is. Az adóra infravevőt kötök a vevőre meg egy 38kHz-es oszcillátort, amit a vevő kapcsolgat, és egy IR ledet hajt meg.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca! Ezek a cuccok tudják teljesíteni ezt a feladatot...régen még egy vagyonba kerültek, de ma már olcsón (is) beszerezhetők.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia Uniman!
Átlüvő? :) Nekem nagyon rossz tapasztalatom van velük kapcsolatban, legalábbis az 5-6 évvel ezelőttiekkel. Az AV átvitel nagyon gyenge, egy fal és már bizonytalankodik. Az IR átvitellel nem volt gond, az 433MHz-en ment.

Jaca!
Én a hálószobából vezérlem a Digi beltérit, építettem egy vezetékes IR átlövőt. A TSOP-okkal nem volt jó, csak közelről ment, régi videókból, beltérikből bontott kis bádogdobozos IR vevőkkel viszont szépen muzsikáltak.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Alaphelyzetben folyamatosan adni kellene a távirányítónak, különben a start jel nem fog átmenni.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Elvileg el tudok képzelni egy-egy polárszűrőt az adóra és vevőre. Más-más irányba fordítva, de nem tudom, mennyit csillapít a távirányító fényén.

üdv.
T.

1

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Elektromos fórum ide vagy oda, szerintem ez a legpraktikusabb, szinte nem is igényel beavatkozást. Annyival lehetne megtoldani, hogy cirkuláris polár szűrőt kellene használni, így nem kellene vízszintben tartani a távirányítót.

0

kozakg
kozakg picture

Ezzel az a baj hogy sok esetben reflektált fény is bőven elég a működéshez. Egy zárt térben meglehetősen ellenőrizhetetlen viszonyok alakulhatnak ki.
A josef48 IR vevő lézer fénnyel vezérelt kikapcsolható IR fényes "leültetését" szintén használhatónak vélem. Hardveresen csupán a távba épített plusz lézer dióda beépítését jelenti egy mikrokapcsolóval. És a tv-ket nem kell bántani. Magát a tévé eredeti IR vevője közelébe helyezett kütyüt lehetne táplálni a TV scart vagy egyéb szabad csatlakozójáról.

Nekem az alapvető problémám a két egymás mellett üzemeltetett tv-vel van. Ez pontosan egyel több mint amennyi az ízlésem megenged. De ez csak az én véleményem aki nem néz tv-t. Egyszerűen elvesztegetett időnek gondolom az ezzel töltött időt mióta a tv műsorgyártást teljesen hatalmába kerítette a kereskedelmi érdekek mindent felülíró kiszolgálása. Ha valami mégis érdekel, megnézem a laptopomon a csőről reklám nélkül vagy ritka kivételes esetben online.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Nem tudjuk mi a cél a két egymás mellett működő TV-vel, nem is ez a lényeg.
Amúgy, polárszűrőt a TV elé is kellene tenni, cirkuláris polár szűrőnél ez ki is ejtené a reflektált működést, csak direkt nyalábbal működne.
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Vagy egy csövet tenni a polár szűrő elé.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziasztok!
Nem túlbonyolítva gondoltam. Régi kis orosz zsebszámológép LCD kijelzője előtt volt ilyen polárszűrő, amit le lehet venni. Ha azt a fél centis darabot beteszem a távirányítóba és a tévébe is, ami belefér. akkor átalakításmentes elektronikával megpróbálható. Ha jól emlékszem, Elektronika fantázianevű számológépbe ha fordítva raktam be az a műanyag lapot, inverz számlapot kaptam. A 12 karakterre méretezett hosszúság lefedné a két-két LED és a két-két opto-tranzisztor felületét. (Három vágás és némi kézügyesség kell hozzá)
)üdv.
T. 

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Két probléma is van a vivőfreki megváltoztatásával. Az egyik, hogy tapasztalatom szerint az infravevők átviteli karakterisztikája elég lapos, a 36kHz-es jelet a 40kHz-es vevő ugyan csökkent érzékenységgel, de fogja venni. Egy átlagos méretű szobán belül nem igazán volt érezhető mértékű különbség a két vevő működésében; nagyobb távolság esetén biztosan lenne, de elég gyenge lenne a szelekció. A másik, hogy a táviányítóban és a tv mikrokontrollerében is egy darab oszcillátorból van leszármaztatva minden időzítés. Tehát ha a távirányítóban kicseréled a rezonátort, akkor nemcsak a vivőfrekvencia változik mondjuk 38-ról 50kHz-re, hanem az alapsávi jelben a bitek hossza is változik, amit a tv már nem tud dekódolni. Ha abban is ugyanolyan arányban megváltoztatod a kvarc frekijét az meg egyéb, más időzítéseket változtat meg, ami lehet, hogy működésképtelenséghez vezethet.
Esetleg az megoldható, hogy egy kis rádiós adómodult betenni az egyik távirányítóba (az infraledet kikötni), a tv-be pedig egy hozzá passzoló RF vevőt az infravevő helyére. A másik tv és távirányító maradna változatlan.
imrus101

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Azzal egyetértek, hogy ugyanúgy venné, ha 36kHz, ha 38, ha 40... Viszont az IR vevő egy demodulátor is, onnan a vivő nélküli jelsorozat megy tovább, nincs köze a többi időzítéshez. Persze, csak szerintem.
Mintha lett volna már egy ilyen témájú topic itt, nem?

0

uniman
uniman picture
***

0

imrus101
imrus101 picture

Igen, ezt jól gondolod. A baj a távirányítóval van. A probléma, hogy minden egy csipen van és nem tudjuk különválasztani a fokozatokat. Az IR ledre már a modulált jel megy ki. A bitidők és a vivőfrekvencia is ugyanabból az oszcillátorból származik, az arányuk kötött. A rezonátor cseréjével mind a kettő megváltozik. Az lehet a megoldás, hogy az IC kimenetére ráteszünk egy demodulátort és egy független oszcillátorral újramoduláljuk. Ekkor a bitidők nem változnak, csak a vivőfreki.

0

Sponsored links