You are here

Monitor LED-esítése kínai LED csíkkal. Bevált?

14 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Rátaláltam az ebay-en ezekre: https://www.ebay.com/itm/490mm-LED-Backlight-Strip-Kit-Update-22-Inch-CCFL-LCD-Screen-To-LED-Monitor-Q6C6/122625180698?epid=10005564127&hash=item1c8d07c41a:g:4I8AAOSwJLJZf1df&frcectupt=true&autorefresh=true

Tekintettel az irreálisan alacsony árra azon gondolkodtam, hogy érdemes lenne rendelni, mert ennyiből még a panel sem jön ki.
Kérdésem, hogy használt-e valaki pont ilyen terméket?
Milyen a fényereje, valóban helyettesíti a csöveket?
Ha jól sejtem a LED-ek sorba vannak és áramgenerátorral hajtják meg. Ebben az esetben elvileg lehet darabolni a LED csíkot, csak át kell kötni a vágás helyén. Csinált már ilyet valaki? Jól gondolom?

A saját (még régen kifejlesztett) megoldásom sokkal rosszabb hatásfokú, mert az 12V-os LED csíkkal működik és minimum háromszor ennyibe kerül alkatrészáron :)

Üdv.

Comments
belfi
belfi picture

Sziasztok!
A vezérlőre rákeresve  elég sok helyen írják hogy módosítani kell, vagy érdemes a panel áramkörén. https://advsk.ru/hu/lighting/voltage-led-lcd-tv-test-led-led-driver.html
A cikk alsó harmadában foglalkoznak vele,hogy mit, miért. Más oldalakon javasolják az R4-R7 olyan módosítását hogy az eredő ellenállás 1,2 ohmra nőljön, de lényegében mindenütt ezt a beállítást ajánlották nem az eredeti kapcsolást.Sajnos még nem érkezett meg a LED-sor így nem tudom hogy hogyan viselkedik az én monitorommal, kell e majd változtatni rajta vagy sem.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Mivel ezeken a meghajtókon van alapból DIM bemenet, bármilyen fényerőt könnyen beállíthatsz rajta módosítás nélkül.

0

belfi
belfi picture

Hali!
Az rendben van hogy van Dim-pin  de a vásárolt panelem nincs kialakítva a plusz diódának a hely (PWM mód), és néha nem úgy működik ahogy kellene.De majd kialakul,mert mint azt itt is írták változtatás nélkül is jól működik.
Üdv belfi!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha megérkezik, kérlek írd meg a fejleményeket.

Üdv.

0

belfi
belfi picture

Üdv!
Rendben, de lehet Te hamarább szerzel róla tapasztalatot.Jelen pillanatban minden monitorom jól működik illetve egy nem , de az bögre hibás nem háttérfény.Azért rendeltem meg mert volt egy kis ingadozás az egyik monitorban de kiderült hogy csak kontakt hiba volt, átforrasztva , meg gyógyult.De jó ha van  és ne kell használni vagy kellene de nincs.
Üdv Belfi!

0

csoxi
csoxi picture
***

Üdv.

Kb. 3 éve megy egy LG-ben gond nélkül.

0

belfi
belfi picture

Szia!
Jó kérdés , mivel a napokban várom hogy megérkezzen , legalább tudom  mire is számíthatok.Jó lenne tudni milyen vezérlővel szerelik ezt a LED csíkot. Arra gondoltam hogy érdemes lenne pár százalékkal kisebb áramot beállítani mint ami a maximális, mert tapasztalatom szerint az ilyen vezérlők , illetve a gyártók  a maximális árammal hajtják meg őket.10-20 %-al alacsonyabb áram nem okoz olyan fényerő csökkenést hogy zavarna (Így is félfényerőn használom) viszont a lED-ek élettartama jelentősen megnőne.
Üdv belfi!
Most látom időközben már meg is írták.

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
jó ára van csak megjegyzésnek DF6113 OB3350

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Köszönöm, én is nézegettem ezeket, de nagyon furcsa kompromisszumos megoldások. A DIM lábát használják engedélyezésnek és dimmelésre a FB lábra kényszerített feszültséggel kapcsolják le a LED áramot. Gyakorlatilag ilyenkor a védelem szólal meg. Viszont nekem nem tetszik hogy a scaler panelről, közvetlenül a proci kimenetéről vezetik a jelet erre a kis impedanciás pontra. Szerintem ez könnyen a proci halálához vezethet. Ráadásul IC hiba esetén, ha netán kikerül a +12V a FB bemenetre azonnal kinyírja a procit. Eléggé kamikaze megoldásnak tűnik.

A másik dolog, hogy itt egyszerre kapcsol ki-be a két LED sor ami eléggé megrángatja a tápot. Az inverterek is ellenfázisú jellel hajtják meg a trafót, hogy a táp terhelése minél egyenletesebb legyen. Itt is felváltva kellene villogtatni a két LED sort.

Üdv.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Alakítottam át ilyennel monitirt, 25" hp-t. Tökéletes lett. A csomagolása tényleg kritikán aluli, görbülve jött, de kiegyenesedett :) működik, jó.

0

lacoka
lacoka picture

Szia az ebay-ról már én is rendeltem kétszer is berakták egy zacskóba mire ideért a led csíkok elgörbültek
A ledek ezen a panelon hármasával vannak sorba kötve és a hármas csoportok pedig párhuzamosan vannak kötve
elvileg le lehet vágni belőle de előtte érdemes lemérni a teljes csíknak az áramfelvételét majd utána a rövidebb csíknak is hogy nem e változott kevesebb led kisebb áram

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Mivel áramgenerátoros meghajtású a LED-ek száma nem kellene, hogy befolyásolja a teljes csík áramfelvételét. Viszont mivel kevesebb LED-en oszlik el az egyes csoportokon nagyobb áram fog folyni. Érdemes lehet belenyúlni a visszacsatolásba és csökkenteni az áramot.

Én is gondoltam erre a 3-as csoportosításra, csak előtét ellenállás nélkül tartottam tőle, hogy nem egyforma fényerővel világítanak a 3-as csoportok. De úgy tűnik, hogy még nem volt ilyen tapasztalat.

Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Kb. négy éve raktam be az elsőt (saját monitorom, HP LP2065) és napi 16órát megy. Pár hete mehetett tönkre egy-két led benne, mert pici fekete folt jelent meg, de még mindig üzemel. Tekintetbe véve, mekkora fényerő kell egy ilyen monitorhoz, nagyon szépen teszi a dolgát. Én hideg fehéret raktam, ezzel kb. tíz százaléknyit "torzultak a színek, amit már első nap megszoktam. Szóval én csakis ajánlani tudom.
Üdv, Z.

0

Sponsored links