You are here

USB-s telefontöltő nem megfelelően tölt /Megoldva/

29 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Van egy 12V-ról működő telefon töltő, aminek a micro USB-s dugója nem bírta a használatot. A csatit nem sikerült működésre bírnom, de az 5V megjelenik a kimeneten, és ég a LED rajta. Amennyire a szétszedett csatiból meg tudtam állapítani, ott nem volt összekötve az adatvezeték, és a töltőről két szál vezeték jött a csatiba. Rátettem egy másik USB 2-es csatit, és egy USB- micro USB kábellel próbáltam tölteni a Samsung telefont.    Semmi...

Olvastam valahol, hogy A két adat csatit /a két középsőt,/ össze kell hozzá kötni. Ekkor már a telefon felismerte hogy tölteném, és a kijelzője alapján tölt is. Fél óra alatt töltött talán 2 %-ot az aksin, de feltűnt, hogy ez nagyon lassú töltés, a kimeneten továbbra is megvan a stabil 5,2 V, és nem csökken, de a töltő nem melegszik, és alig vesz fel áramot a 12 V-ból. Régen ez a töltő jól működött.

Egy másik hasonló töltő melegszik elég hamar, és "normálisan" tölt is. /rámértem, úgy tűnik, hogy ott össze van kötve a két adat vezeték.  Feltételezem, hogy a D+, és a D- összekötése az ok, de nem tudom, mit kellene csinálnom, hogy normálisan töltsön? Állítólag a telefon az adatvezeték "állapotából" tudja, hogy milyen a töltő. Lehet, hogy másként kell a D+, és a D- pontokat össze kötni?

Üdv: formasu

Comments
imrus101
imrus101 picture

Hali!
Próbáld meg azt, hogy egy ellenállásosztóval előállított 1.2V-os feszültséget kötsz az összekötött D+ és D- lábakra.

https://obddiag.net/usb-power.html

imrus101 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi, itt látom, ha mindkét adatvezetéket 2 V-ra kötöm 33k és 22 kOhm-os osztóról, akkor 500 mA-rel fog max tölteni.

Egy másik rajzon meg 330 k, és 110 KOhm-os osztót ír, azaz 1,2 V-ot az adatpontokra az 500 mA-es limitre.

0

Berti
Berti picture

Szia!
Köszi, ezt nem gondoltam volna, hogy kívülről lehet vezérelni a telefon aksitöltőjét...yes
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Én úgy látom, hogy nem a töltőt lehet vezérelni, hanem a telefont, hogy mennyivel töltsön. /Lehet, hogy ugyanezt írtad, bocs./

0

imrus101
imrus101 picture

Leginkább arra szolgál, hogy megtudja a telefon, hogy a töltő mekkora áramot illetve feszültséget tud leadni; képes-e gyorstöltésre. Mivel a gyártók különbözőképp oldották meg a nagyáramú töltést, ezért van egy sor megoldás, hogy hogyan azonosítják az egyes készülékek a töltőt.

imrus101

2

Berti
Berti picture

Szia!
javítottam, néha kimarad az írásomból néhány gondolt szó...
spórolok a tárhellyel...

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!, sziasztok!
Ti ugye nyugdíjasok vagytok...
Hisz egy kb 4000 forintért megvehető (normális, nem piaci) ketyerével töltitek az időtöket...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt nem pénzről, hanem a műszaki megoldásról van szó
2400 Ft-ért van 2A töltő, ma mégis megjavítottam kettőt egy ismerősnek

Bálint

2

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ez mennyiben zavar téged? Iskolapad, eddig ez a téma nekem nem volt ismerős.

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Nem zavar.
Csak furcsa, hogy mire van időtök.
Én hulla fáradt vagyok annyit dolgozom. Vagyis nekem nincs időm meg kedvem sem ilyen 4000 ft-s vackokkal szórakozni. vettem újat. 3 usb ajzat van rajta összesen 5 A-t tud. Nem melegszik és jól tölt.

0

Jaca
Jaca picture
****

El kell keserítselek, szarul csinálod. Simán megveszed a 4000Ft-os töltőt, hogy maradjon időd dolgozni, hogy előteremtsd a 4000Ft-ot a töltőre. Nem vagy egyedül. A környezetem tele van olyan emberekkel, akik halálra dolgozzák magukat azért, hogy jobban "élhessenek" mint amit megengedhetnek maguknak, mert nem maguknak élnek, hanem a külvilágnak.

6

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Ha a telefonon mikro usb van az 5 lábú és nem 4 mint az usb A .Az usb 2 irányú ,nem csak az adat hanem a táp is.Ezért a telef.fel kell ismeje, pl-egy usb kis adattárolónak szüksége van 5v tápra amit a telef.kap.Vagy ha töltöd akkor be kell vigyél 5v-ot.Én lemértem és le is rajzoltam miként vannak össze kötve a csatlakozók.A µ usb plusz az két láb és az adat vezetékek hiányoznak a töltö kábelen.Egy usb U-I teszterrel  szoktam ellenörizni a töltést,ajánlom neked is.A töltés müködö telef.is lehetséges, a töltés szabályozó ezt felismeri ,a telef.mindég az akkura van kötve a védelmen kersztül . A töltön tuláram nem lehetséges csak ha hiba is van.üdv.Jóska 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Valami hiba lehet a rajzban, mert én eddig úgy tudtam, és úgy is kötöttem be, hogy az 1. Ucc, 2. D-, 3. D+, 4. GND vagy üres, 5. GND.

A rajzodon két lábra jön az Ucc, és egyre a GND, ami talán fordítva van. A tápból összesen két vezeték jön a csatira, a GND, és az Ucc, tehát ezek az olcsó  tápok.nem kommunikálnak /nem tudnak kommunikálni/ a készülékkel.

0

Berti
Berti picture

Szia!

Ha nem kötöd össze az adatvezetékeket, szovtvert akar telepíteni, és nem sikerül...(összekötött lábat a program töltőként kezeli)
Ha nem kapcs. táp van benne, (pl. stabkocka), akkor is le van korlátozva az áram ellenállással, , mert a stabkockák nem bírnák a disszipált hőt elvezetni a töltő áramnál,
Próbáltam, mekkora hűtőborda kéne, nagyon nagy...(4-5-óra a töltés)
A jobb márkák illesztik a töltőt a telefonhoz, a gagyival tönkreteszed a teló aksiját, a gagyi kábelen, és a csatikon is esik a fesz, így a telefon nem azt kapja, amit kéne...
a tableteknél még kiélezettebb, a gyáriak nem cserélhető kábelesek, mert nem adatátvitelre van tervezve a kábel, hanem töltésre. (kivéve, ha sok aksi van a raktáron)
A töltés alatti betörésvédelem foglalkozik a témával.

 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Nem írtam, de "gyári" töltő /kínai/ biztosan kapcsolós táp van benne. Ahhoz még nem nyúltam. A tablet töltőmön össze van kötve a D+ és a D-, azzal működik a töltés. 

Ki fogom próbálni, hogy egy stabil tápról adok 5 V-ot rá, és az adatpontokkal kísérletezek, hátha ez a töltő maga is hibás.

0

Berti
Berti picture

Szia!

Amelyik ellenállásos, (gyári az is, csak éjjszakai műszak) megnyúlik az ellenállás a pontos méretezés miatt, és nem tölt...
A töltőáramba bele van tervezve a led árama is.
Mi tapasztalt szakik, (ha megengeded ) tudjuk, hogy a régi méretezések (+20, vagy több %) már a múlté, sem a csati , kábel, töltő, nem így van méretezve.
Én a kísérletezés során, kivégeztem 2-3 telót (meg stabokat), de nem lepődtem meg...
 

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Kísérleteztem most egy keveset.

1. Stab tápegységről 5 V és adatpontok összekötve, fél A-el tölt, fehér Huwei tablet kábellel.

2. Erről a kínai tápról / az van ráírva, hogy 0,5 A-es/ adatpontok összekötve, kimenő fesz 5,2 V-ról leesik 4,9 V-ra, és oszcilloszkóppal nézve sima a jelalak. A 12 v-os tápból kb. 0,25-0,3 A-t vesz fel, és tölt.

3. ugyanez, az adatpontok szétválasztva, látszólag nincs változás, ugyanúgy tölt. Ebből adódik a kérdés, hogy mikor fogja korlátozott árammal tölteni a ráakasztott készüléket? Az adatpontokat rövidre zárva, 200 Ohmos ellenállással összekötve, vagy szabadon hagyva? Ezt most nehezen tudom kipróbálni, mert a telefon most már fel van töltve, és a telefon, ill. a ráakasztott készülék veszi figyelembe az adatpontok állapotát a töltésnél. Ez főleg akkor lesz érdekes, ha az aksi le van merülve, hogy ne töltsön korlátozás nélkül, ami a töltőnek is a telefonnak is, és az aksinak is gond lehet.

4. amit nem értek: tegnap egy fekete színű /USB 2.0-ás HJ:600000223,  LL58663   A/B ezek vannak a kábelre írva/ éppen hogy töltött, alig vett fel áramot a 12 V-ból, adatpontok összekötve. Mérve ezt a kábelt nem találok hibát, talán még új is. Elég nehéz megmérni az ellenállását a csatlakozás nehézségei miatt, de 2 Ohm körülinek mérem a +, és a - ágat is. Most az akku 96 % körül van, kevesebb már a töltőáram, és a fehér kábellel 5,05 V van a töltő kimenetén, a fekete kábellel meg 5,15 V van, és az adatpontok most szabadon vannak. Tehát van különbség a két kábel között, a feketével alig tölt most is.

 

 

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Ezt továbbra sem értem: Van több hasonló kábelem, és csak az egyiknél a két szélső pontja között közel 2 Ohmot mérek mindkét vezetéken. Ezek a töltő vezetékek. Bármelyik másikat nézem, mind igen kicsi ellenállású itt. Nem emlékszem, hogyan, mivel került hozzám, de "gyári" a zsinór, nem volt hozzá nyúlva. Ez miért lehet? Ezzel korlátoznák a töltő áramot? 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
az már a töltőben eldől nem a vezetékben egyszerűen rossz a csatlakozó és a vezeték is
ha látnád mit össze tekergetik ahelyett hogy csak úgy letegyék ahogy van

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Attól, hogy gyári, még lehet gagyi.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

A kábel új, és ami feltűnik, hogy mindkét vezeték egyforma benne,  egyformán 2 Ohmosak.

0

m_stuart
m_stuart picture

Nem lepődnék meg nagyon ha kiderülne, vasból van. Az imént kiszámoltam: 1m 0,25mm-es vashuzal ellenállása 0,5 Ohm. De ha még ötvözve is van valamivel, lehet akár több is. Vettem már korábban olyan táp vagy hangfalvezetéket (piros/fekete kéteres) hogy kész kínlódás volt megforrasztani.
Zsiványkodnak a kábelekkel. Az is megszokott hogy aluból készült kap némi réz bevonatot.
Ennyi. Spórolok a tárhellyel...

2

Berti
Berti picture

Szia!

Szerintem a fekete kábel "elégett", nem indul el a töltés, és ezért mérsz rajta többet.
A csatlakoztatás pillanatában dönti el, hogy mit csináljon, akkor annyira leesett a kábel ellenállása miatt a töltőfesz, hogy letiltotta a töltést, de addig míg ki nem húzod, (fesz van rajta),és  eléri a töltési feszt visszakapcsol töltésre(pumpál)...(pl:usb kapcsolatnál elvágod csak az adat kábelt, és összekötöd, nem vált át csak töltésre, kapcsolatot keres, vagy hibát jelez, szoftvertől függően)

Az adatkimenetek is terhelik a telefontöltőt, de  jó áramkorlát van előtte, és a terhelés az akkutöltéshez hozzáadódik, mint bármi, ami töltés közben terheli a telefont.
Mindenképp a tölt(ha az aksitöltő elektronika megkapja a működéshez a feszt), de az adatpontokat összekötve nem keres kapcsolatot

 

0

Jaca
Jaca picture
****

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Köszönöm Bálintnak is, ma tovább próbálkozom. Eléggé szétszedtem a hibás mini USB dugót, és ott nem látok semmilyen összekötést az adatpontokon, de lehet, hogy közben szétfúrtam, és volt. Ellenállás biztosan nincs ott. Megnézem oszcilloszkóppal, hátha a kijövő feszültség nem korrekt, mert ez a töltő régebben jól működött.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha ez ötpólusú akkor 5 és 4 test, 1-es +,  ha jól emlékszem
Láttam olyan bekötést, ahol a két adatvezeték között 220 Ohmos ellenállás volt
A tablet töltőmön (S telefont is ezzel töltöm)pedig a két adatvezeték rövidzárat mutat

Káosz van

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ha jól értelmezem, az adatvezetéket össze lehet kötni, akkor nem fog csatlakozást keresni a készülék, /töltőnél tehát célszerű összekötni... / ha nincs össze kötve, akkor keres, ha jól értem.  Nem itt lesz beállítva a töltő áram, hanem azt a telefon , vagy a tablet maga fogja magának beállítani? Sajnos egy olyan kábelbe "botlottam", ami igazából nem töltésre való, vagy hibás /ezt most sem értem, hogy lehet ez/ és ez "szívatott" meg. A kábel mérve jónak tűnik, /a 2 Ohm-os ellenállásától eltekintve/ de egy másik készüléket vele a számítógépre kötve a töltéslámpája kigyullad, de egy pillanatra mintha felismerné a gép, majd utána már nem. Tehát a fekete kábellel valami gond lehet, de hogy pontosan mi, azt nem értem. 

 

0

Berti
Berti picture

Szia!
Igen, minden úgy működik, ahogy leírtad, a kábel baja a "nagy" ellenállása, ~100 mA-re van tervezve, tápellátásra.
5v nál, soros ellenállásnál, 500mA-nél, "nagy" feszüétség esik rajta, és nől a melegedéssel, elég nagy, hogy a töltőelektronika kikapcsolgasson. Szkóppal, szerintem látszik, ahogy kapcsolgat.(vagy nem kapcsolgat, a szoftvertől függ)
Ha szétvágod, láthatod, hogy hajszálvékony erekből áll, és számolható mennyiből!
Felteszek képet, táp-usb kábelről:
Talán látszik a különbség, majdnem kétszerese az átmérő...(ez még árnyékolt is)

0

Sponsored links