You are here

[Megoldva] Asus laptop ITE 8587E EC dump fájl beírás

9 posts / 0 new
Last post
PeachMan
PeachMan picture

Van egy laptopom, ami egy helytelen bios (6MB volt a szükséges 8MB helyett) beírását követően "tégla" állapotba került. Sikerült bios gyűjtő oldalon vásárolnom (sajnos ingyenes oldalon nem találtam) hozzá "mérnöki" kiadású bios-t (8MB) és EC Rom (128kB) tartalmat.
A bios-t beírtam már a sop8 tokozású flash-be, de az EC-be íráshoz nincsen hardverem.
Jelenleg ott tartok, hogy már indítható a laptop, ledek világítanak, venti ahogy melegszik a gép már bekapcsol, de kép nincs, sejthetőleg a boot folyamatban elakad a gép.

Más ötletem nincs, mint az, hogy az EC is lefrissült talán valahogy. Van esetleg valakinek ötlete, hardvere az EC tartalom átírásához?
Vagy egyéb ötlete a továbbiakhoz?

A laptop egy Asus GL553VW

Comments
párdi
párdi picture

Szia,ha gondolod bele írom az EC T ,de erre a hibára nem jellemző az EC hiba.alaplap helyes a bios dump?Inkább  az okozza a nincs kép hibát.

 

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia,
sajnos segíteni nem tudok az ügyben, de ha nem titkos, leírnád kérlek, hol lehet pénzért epromokat letölteni?
Üdv, János

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Lehet,hogy h...g. ? Lehet, hogy ki kell venni az alkatrészt,amiben a rom van(?) Úgy beleírni (?) Vagy másik alkatrészbe(?) Esetleg megkérni valakit ,akinek rom írója van (?)

0

PeachMan
PeachMan picture

Mármint mit kell kivenni? A 25q64 flash-be szépen beírtam spi programozóval, verify is rendben lement. Szóval a bios rendben beíródott.
Az EC (8587E) pedig ha jól emlékszem 128 lábú. Azt sem érdemes kivenni. Videókat nézve ezeket a keyboard porton szokták felprogramozni adapterrel.

0

varga jano
varga jano picture
*****

No , ez az .Uraim ki tudná ezt baráti áron megcsinálni? Esetleg az adaptert kölcsön adni ? Vagy...?

0

PeachMan
PeachMan picture

Közben megoldódott a probléma.

Már rég működött volna a gép, megspóroltam volna sok energiát. Az volt a probléma, hogy amikor a hibás bios-t beírtam elég rendesen szét lett szedve a gép. Alaplap is kikerült. A lényeg, hogy 2db 8GB-os RAM volt benne. Namost azok vissza is kerültek, de más sorrendben. És ezt nem szereti valamiért. Eszembe sem jutott, hogy 2019-ben még ilyen létezik, hogy nem mindegy a RAM modulok sorrendje. Utoljára Pentium4 gépek DDR moduljánál találkoztam ezzel.
Rendesen megszi...ott, de ez van. Legközelebb erre is figyelek. :)

1

yohnsee
yohnsee picture

Akkor ebbe a típusú startup chipbe nem is kell írni semmit?

0

PeachMan
PeachMan picture

Nem változott ami benne van, így nem kell a beszerzett 128kB-os EC-Rom-ot beírni. Jó az ami benne van. Azért elrakom a rom-ot, ha esetleg valamikor hiba miatt cserélni kellene az ITE 8587E chip-et. Na, akkor viszont újra kezdődne a vadászat megfelelő eszközzel rendelkező ember után.

Update: Annyiban módosítanám, hogy amennyire most már tudom, a bios-nak van egy része ami az Embedded Controller programját tartalmazza. Amikor a bios frissül és reboot következik, akkor firissíti az EC flash részét is a bios a saját erre kijelölt helyről. Ezután újabb reboot és indul a gép. Persze nem biztos, hogy így van, de erre utal a bios frissítőkben a paraméterezés, hogy melyik blokkokat frissítse csak az új bios (bootblock/main/EC/NVRAM)

1

Sponsored links