You are here

Milyen alkatrész a TL431C-32MH3(-TO92)?(megoldva)

49 posts / 0 new
Last post
varga jano
varga jano picture
*****

A  kozakg ne szóljon hozzá !
Sziasztok !
Egy kolléga kérdése , amit tolmácsolok .
A mai mosogatógép kérdésem : "TL431c 32mh3...Ezek vannak ráírva a tranyóra(?) "
Milyen alkatrész ? Hol lehet beszerezni ? Mit lehet a helyére tenni , a Pesten  megvásárolhatók közül ?
Előre is , köszönöm szépen a segítségeteket .
jano
Tanulságos volt.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Köszönöm Janónak, hogy elindította ezt a topikot. Sokan kiakadtak rá, pedig jó pár hasznos infó összegyűlt kezdők számára is jól érthető magyarázattal, és szerencsére elhangzott az is, hogy létezik olyan 431, aminek nem 2,5V a referenciája. Épp most futottam bele, TLV431 1,25V-os ref feszültséggel. Ha nincs ez a topik, egy darabig vakartam volna a fejem.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: néhány adatlap, sokféle tokozásban

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Bálint!

Köszi!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Köszönöm.

0

agressiv
agressiv picture
*

Jano bácsi értem én, hogy ez nem a te világod, de egy google kereséssel megoldható lett volna a probléma, ugyanis lehetetlen szerintem bármilyen keresővel nem megtalálni, hogy mi a TL431.

0

Jaca
Jaca picture
****

Agressiv, annak ellenére, hogy egy bugyutának tűnő kérdés, sajnos ilyeneket nem oktatnak az iskolában (ma már), így hidd el, van haszna, hogy ide került. Ilyenkor úgy kell válaszolni, mintha egy iskolából kikerült műszerésznövendéknek magyaráznád el, vagy sehogy. Ugyanígy lehetne egy milyen alkatrész a 741 topik is, ahol le lehetne írni, hogy működik a műveleti erősítő. Biztosan akadna érthetőbb magyarázat is, mint amit az iskolákban kapnak. A suliban sokáig nem értettem, hogy jön ki a tranzisztorból nagyobb áram, mint amekkora bemegy. Aztán egy másik tanár is elmondta, egy kicsit gyakorlatiasabban. Ezek a topikok nem csak a kérdezőnek szólnak, és rajtunk, tapasztaltabbakon múlik, hogy milyen lesz a következő generáció, akik már készen kapnak mindent, és el se tudják képzelni, minek a tranzisztor a rádióba, mikor ott van egy tokban, és I2C buszon kell programozni arduinóval.

4

Berti
Berti picture

Szia agresszív!
Kicsit türelmesebbnek kell lenni, a fiatalokhoz, mert nem azt tanulták amit mi:(614 szakma asszem, ma nincs)
Mnden iformáció, amit átadunk, az nem veszett el....
BERTI

0

agressiv
agressiv picture
*

Már megbocsáss, de én fiatal vagyok, ne vegyél engem egy kalap alá magaddal légyszíves.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Bocs!
A g...s kolléga  kérdezte tőlem. A tanulságért tettem az "Iskolapad"-ba. Van aki kezdő a nagy háztartásigép javításban . Van aki nem tudja használni a böngészőt . Van aki nem tud rajzot olvasni . Az alapfokú mérés problémát okoz neki .
Ugyanis nem mindenki pattan ki teljes fegyverzetben Zeusz fejéből , mint Pallasz Athéne.
Ezért.

 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Autós hasonlattal... élve!
Ha egy autóvillamossági műszerész kérdezi, hogy milyen alkatrész a gyújtógyertya!?!
Hát ki fog neki munkát adni?

0

agressiv
agressiv picture
*

Amit értenék is, ha azt kérdezted volna, hogy a TL431 hogy működik. De itt az volt a kérdés, hogy miféle tranzisztor az? Ne már. Én komolyan nem értem mi történik itt... Néhány éve értelmes dolgokról volt szó, ma az alapok alapjaival sincs tisztában ezekszerint már az sem, aki korábban képben volt, a másik összefüggéstelenül írkál, néhányan csak másokat idegesítenek unalmukban és ez ismétlődik folyamatosan. Ez egyszerűen beszarás! crying

4

varga jano
varga jano picture
*****

Igen.A tanszék vezető egyetemi tanártól kezdve addig a kollégáig,akinek gondot okoz a hetedik,nyolcadik osztály elvégzését igazolni. Sok féle képzettségű kolléga van itt.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Sokáig vacilláltam, hogy írjak-e a fenti kérdésedre választ, de a sok-sok hozzászólást olvasva rájöttem, hogy írnom kell, hisz senki sem válaszolta meg pontosan a kérdésedet! Illetve az ismeretlen "kolléga" kérdését!

Tehát a válaszok:

1. A mai mosogatógép kérdésem : "TL431c 32mh3...Ezek vannak ráírva a tranyóra(?) "

Honnan tudjam, tudjuk, hogy mi vagyon oda vagy rá írva? Hisz képet nem tettetek fel sem te sem az ismeretlen "kolléga". Apró megjegyzést azért hozzáfűznék! Nem minden tranyó, aminek három lába van!
Íme egy példa: 

2. Milyen alkatrész ?

Nos, hogy ezt a kérdést meg tudjam, tudjuk válaszolni tudni kellene, hogy az alkatrész mely  tulajdonsága érdekel?
Méretei, anyaga, anyagszerkezete, klímaállósága, stb, stb, stb......
Én például rögtön a színére gondoltam és arra egy nagy általánosságban igaznak bizonyuló választ tudok adni. Íme:
Szinte mindig fekete, de ritkán előfordulhat más színben is!

3. Hol lehet beszerezni ?

Általában boltban. Szemét vagy vastelepen szinte mindig és igen ritkán az utcán is. Arra az egyre kell figyelni, hogy nehogy az ember fejére essen, mert azok az álnok gyártók képesek az icike/picike alkatrész köré építeni valami tévét, mosógépet, vagy bármit ami nehéz és igen kellemetlen, mikor is az ember fejére pottyan egy lakótelepi ablakból kihajítva.... Akár "Tisztviselő lakótelep is lehet eme fejbe kólintó hely."

4. Mit lehet a helyére tenni , a Pesten  megvásárolhatók közül ?

Szinte bármit ami épp elfér azon a viszonylag kis helyen. Ha nem gond, hogy a helyére tett dolog kissé túlnyúlik az alkatrész eredeti helyén, akkor nincs méret korlát. No persze a stabilitás is fontos és a teherbírás! Egy gyermek játék "quadcopter" még viszonylag stabilan ott marad a le tett helyre, de egy "boeing 777" már kissé nehezebben maradna ott. No meg nem biztos, hogy nem roppanna össze az a valamilyen mosogatógép a repülőgép súlya alatt.
Mindenesetre én pizza-t tennék a helyére, mert éhes vagyok. Mondjuk azt idővel (rövid..!) pótolni kell, mert eléggé elfogyós!

Előre is , köszönöm szépen a segítségeteket .

Nagyon szívesen! Remélem, hogy a kérdéseidre eléggé kimerítően és a kérdés megfogalmazásához mérten a lehető legpontosabban válaszoltam.
Ha bármi kérdésed merülne fel neked vagy bármely ismeretlen/vidéki/marsbéli "kollégádnak" nyugodtan kérdezz! Ígérem akkor is ily kimerítő és a kérdés feltevés megfogalmazásából adódó pontosságú választ fogsz kapni!

Mély tisztelettel köszönök el öntől: Tanár úr!

4

pihe
pihe picture
*****

Szia,

Ez a hozzászólásod erősen szarkasztikus, kérlek mellőzd a későbbiekben az ilyen gúnyolódó stílust.
Tudom, hogy vicces írásnak szántad, és biztos van akinek az is, de ezt szerintem kicsit túltoltad. 

6

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Már ne is haragudj, de ekkora magas labdát nem lehet kihagyni!

1

Malibu
Malibu picture

Szia Pihe!

Szerény véleményem szerint erre akart célozni Laci a "zéro tolerancia" topikban, ha ezeket ő írta volna már parkolópályán lett volna.

Mali

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ebben igazad lehet, ám nem mindegy, hogy valaki évente egyszer szarkasztikus, vagy naponta csillogtatja meg ebbéli képességeit.

Kalex

4

Galibali
Galibali picture

Szia !
Ez szép volt! Különösen az iskolapadban. Remélem a moderátorok is értékelik a magasröptű hozzászólásod!

8

Mosószaki
Mosószaki picture

Szépnek szép és pontos is, mint a kérdés feltevés!
Valaki valamikor megemlítette, hogy a kérdezni kell tudni megtanulni legelőször.
Hát ez van akinek sikerül, van akinek nem, de mégsem Grétsy László.....!
Akinek meg nem tetszenek a válaszaim az ne kötözködjön, hanem lagikus érvekkel cáfolja meg a válaszaim helyénvalóságának a mivoltát a kérdések fényében!
Minden egyéb csak kötözködés és rosszindulat!!!!!

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

A kérdezőt valószínűleg a sok járulákos szám és betű zavathatta meg, amit meg lehet érteni.

Egy kis tapasztalattal viszont megtanulja az ember, hogy le kell "hámozni" a többlet (csak a gyártó számára fontos, vagy egyéb másodlagos információt nyújtó) számokat, betűket, és így marad ez esetben 431, ami fejből vagy Google-ból, vagy más katalóguból kiadja, hogy micsoda valójában.

Majdnem minden sztenderd (tehát több gyártó által is gyártott, funkcionálisan azonos) félvezető esetében hasonló az eljárás. Tehát ha pl. azt olvasod, hogy AT28C256-15JU vagy 24LC256 vagy RM24C256DS, akkor a C és a 256 már utal arra, hogy 256 kbites CMOS EEPROM-ról van szó. Ezek után bármelyik gyártó adatlapját felütheted, megtalálod benne a bekötését és elektromos adatait, funkcionális leírását, stb. Általában az eredeti gyártótól veszik meg a licenszet.

Más példa: 7400 14-lábú műanyag tokozású IC, ez ugye ismerős? Texas Instruments SN7400N, sokan átvették. Az oroszok egy kicsit csavartak rajta, lett belőle К155ЛА3. De ez már egy másik történet.

Üdv, lcsaszar

1

josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók A 431-es 3 lábú kis alkatrészt én nem nézném csak ugy le.Nagyon hasonlit egy zenner diodára ,az is, de valojában egy kommparátor .Csak egy visszacsatolással lehet zenner.A tápokban mint kommparátor van alkalmazva.ja én is zennernek rajzoltam ,a legtöbb rajzokon igy szerepel ,én is átvettem.Közelebbröl megnézve semmilyen zenner effektust nem találtam.A táp kimenö feszültsége egy oszton keresztül a kommparátor invertéló bemenetére kerül ,ott összehasonlitásra kerül a referencia feszültségével(kerekitem 2,5v).Ha kissebb ez a leosztott feszültség a ref.feszültségnél a kimenete magas szinten van,a kimenten nem folyik áram.Az opto led nem világit,opto tranzisztor nem vezet a kapcsoló impulzus szélesedik a kimenö fesz.megnö.Ha ez a leosztott fesz.magasabb lesz a ref.feszültségnél már pár tiz mV-al ,ugy a kimenete alacson szintre vált és a terhelésen áram folyik.Az alacson szint a 431-nél 2,5v ezt tervezésnél be kell számitani.Az opto led világit ,az opto tranzisztor vezet lecsökentve a kapcsoló impulzus szélességét,a szekunder kimenö feszültségét csökenésre kényszeritve ,az opto led kialszik,majd kezdödik a szabályozó folyamat elölröl stb.Régebben a  431 elött ilyen helyen egy kommparátor és egy ref.dioda volt alkalmazva. Zenener dioda alkalmazásakor a K és Reg. bemenetett vissza kell csatolnunk.Direkt összekötve A-K között 2.5v lesz ,megegyzik egy pontos 2,5v-os zennerel.Ha egy oszton keresztül történik a visszacsatolás nagyobb zenner feszültség is beállitható.Számitását  a rajzon is feltüntettem.Az adatlapon több alkalmazási példa is van ezt már nem részletezem.Mint kommparátort én  is alkalmaztam más áramkörökben ,már az egyszerüsége is egy elöny. üdv.Jóska

File csatolás: 

2

varga jano
varga jano picture
*****

Nagyon szépen köszönöm.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A szakmában söntstabilizátornak hívják, de felfogható úgy is, hogy ez egy olyan integrált áramkör, ami úgy viselkedik, mintha egy programozható Zener dióda lenne.
Ennek megfelelően a TO-92 tokban három lába van: Anód, Katód, Reg (szabályozó), de SMD tokozású változata is létezik.
Helyettesíteni (csak) egy másik TL431-el lehet.
SMPS-ek referencia elemeként használják., ahol a stabilizálni kívánt kimeneti feszültséget 2,5V-ra leosztva a Reg lábára vezetik. A katódját egy optocsatoló fotodiódájával sorbakötve, annak áramát szabályozza, úgy, hogy annak nagysága a Reg lábán a 2,5V (Vref) feszültségtől való eltéréssel arányosan változik. Így szabályozó hurok elemeként alkalmazva stabilizálható vele a kimeneti feszültség.
Kapható szinte mindenütt, többek között a HQ-ban is.
 

File csatolás: 

4

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Egy régi hozzászolásombanm én is ugy gondoltam hogy lineáris szabályozásról van szó.Tévedtem mert visszacsatolás nélkül mint kommparátor viselkedet.Mivel referencia  feszültséget is tartalmaz,külömbözö szint  kijelzésekre alkalmaztam mint kommparátor.Egyszerüsége miatt nagyon bevált.üdv.Jóska
https://elektrotanya.com/content/tapegyseg-atalakitas-megoldva

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Kalex !Látom nehezen tudlak meggyözni hogy valoban a 431-es ic visszacsatolás nélkül mint egy kommparátor viselkedik.Végül is megtaláltam a Philps adatlapján azt amit én irtam ,hogy visszacsatolásal mint zenner és viszacsatolás nélkül mint kommparátor alkalmazható.Nem nehéz egy ilyen szimpla  kapcsolást le ellenörizni.
......................................................................................................
      Az  elöbbi hozzászolásom  kételkedöinek  összeraktam egy kapcsolást a 431-el ,mint komparátor. A mellékelt rajzon a mérési eredményeket is bejelöltem egy karakterisztikába.A  kapcsolás egyszerü ,feszültségeket mértem,az ellenálások ismertében az áram is kiszámitható.Egy egyszerü fürész generátort is összeraktam példának.Müködése egyszerü,az ellenáláson töltödö kondival egyszerre a bemeneten is növekszik a feszültség .Mikor eléri a komparártor billenési szintjét(ref.2,5v)a kimenet alacsony szintre vált és kisüti  a kondit alacsony aszintre, majd visszabillen.Majd a kondi újból töltödik és a folyamat ismétlödik.Szkop képét is mellékeltem,kb.10Hz a frekv.a feltüntetett értékekkel, fürészfog  formájú.üdv.Jóska
..................................................................................................................................
adatlapI rajz értelmezése,miért inverter a ref.bemenet a kimenethez képest.

1

csoxi
csoxi picture
***

Üdv.

Évekkel ezelőtt javítottam egy JVC dvd lejátszó tápot. Villám károsodott volt. A rutinszerüen cserélt 431 miatt a 3,3v kimenet 4.2V alá nem tudott menni. Eredetileg TLV 431 volt benne, ami 1,24V referenciás. 

File csatolás: 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Kössz !

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy kis kiegészítés
egyes cégek szokták jelölni az alkatrész pontossági osztályát is,(külön betűvel, számmal,ez  csak az adott gyártó adatlapjából derül ki)ez köznapi használatnál nem érdekes
Műszer tervezésnél használatos a válogatás

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Köszönöm.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Köszönöm szépen.

0

varga jano
varga jano picture
*****

0

balage
balage picture

Helló! A TL431 egy 2,5V Referencia. De ez azért elég alap.

0

AzzA
AzzA picture
*

Google Tl431 de ezt......

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
 Ez most komoly? Ez kb, olyan, hogy milyen alkatrész a BC212???
És nincs Sobril felhasználó a tanyán.
 

1

varga jano
varga jano picture
*****

Köszönöm . Módosítom .

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Vad !
Komolyan ezt kérdezték tőlem .
Van aki pm ír egy kérdést . Majd két nap múlva már topikként találkozom itt vele .
Ezt tényleg komolyan kérdezik .

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Jano!

Értem én, hogy ezt kérdezték Tőled. Ilyenkor az a megoldás, hogy válaszolsz a kérdésre, ha nagyon kezdő a kérdező, akkor irodalmat is adsz neki. Miért kell ezért topikot nyitni? 
Abba már bele sem merek gondolni, hogy ilyen alapvető alkatrészismeret nélkül hogyan merészel a kérdező mosogatógép elektronikát javítani? Nem fél? Persze ilyenkor az a legrosszabb, hogy azt sem tudja mitől kell félnie. Arra is kíváncsi lennék, hogy miként állapította meg a TL431 hibát, ha azt sem tudja, hogy mi az.

Ezeket tanulmányozza: http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=Tl431&gclid=EAIaIQobChMIo6jNjJ7S4QIVScayCh1XfQJBEAAYASAAEgIUefD_BwE

Üdv.

5

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Edmundson !
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet .
A TL431 felirata olvasható , tokkja viszont sérült .
Remélem , hogy a kolléga is elfogja olvasni amit ide írtál .
A magánéleti problémák nem ide tartoznak .
Az egzisztencionális problámák , szintén , nem ide tartoznak .
Aki segítséget kér , annak a legjobb tudásom szerint , segítek . .
Az elektrotanya a fentartható fejlődésről is szól .
Arról is , hogy az illetőnek a családot el kell tartani . Egy élhető világban .
Köszönöm a figyelmed .
Jano

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
 Ez egy olyan alapvető alkatrész mint a BC182...

2

AzzA
AzzA picture
*

A regisztrációs kérdések okafogyottak, ha egy tapasztalt tag ilyen kérdést ad tovább 

4

varga jano
varga jano picture
*****

Elrettentő példának elmegy...
(Mindenki volt kezdő . De nem lesz mindenki idős ember . Gondoljunk azokra akikben egy ősz szakáll tiszteletet ébreszt . Gondoljunk azokra akik már nem öregszenek ...)

2

Luki
Luki picture

Minden tiszteletem a tiéd, Janó bátyám, de én most arra gondolok, ki az aki nem tud a google-ba beírni egy alkatrésztípust,és nem tud értelmezni egy alkatrész adatlapot.

2

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Luki!
Egy családos ember.

0

Luki
Luki picture

Szia !

Az hogy családos, vagy nem, teljesen érdektelen a dolog szempontjából.
Itt inkább az lehet a helyzet, hogy a pék a cukrásztól kér tanácsot, hogy kell mosógéppanelt javítani, páka, meg műszer, meg tudás nélkül....
 
 Üdv!  Luki

4

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Luki !
Nem , nem erről van szó . Kérdezd meg a Bálintot ! Ő járt is nála . "Egy célszerű szegény emberről" van szó . Aki a túlélésért küzd . Szerintem , nekem kutya kötelességem , hogy ne hagyjam tönkremenni . Mint ahogy ő ,az egyik kollégánknak munkát ad . Ezzel segíti a kollégát abban , hogy vissza illeszkedjen a magyar gazdaságba . Szerintem . Erről szól az elektrotanya . Aki segítséget kér , annak segítek .Jano

0

Luki
Luki picture

Két, teljesen más dologról beszélünk.
Én szakmai dolgokat említettem, te ezt figyelmen kívül hagyva szociális,és anyagi dolgokról,életvitelről beszélsz.
Igy, elbeszélve egymás mellett, nincs értelme további eszmecserének.

3

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Luki !
Valóban másról beszélünk .

0

mctibi12
mctibi12 picture

Itt a datasheetje az IC-nek: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl431.pdf

0

Sponsored links