You are here

Orion OD007 mosogatógép vízmelegítés után nem lép tovább

10 éves Orion mosogatógépünk programja elakad. Feltölt vízzel, melegít, de nem megy tovább. Valamikor egy időszakban már többször előfordult, akkor tovább tekertem a kapcsolót, és a gép szépen befejezte a programot. Most viszont nem megy tovább. A programkapcsoló lehet a rossz?

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nekem is van ilyen mosogatógépem. Nálam a fűtőszál túlhevülését figyelő non reverzibilis (nem visszaálló) klixon szokott kioldani. Olyankor csak kavarja a vizet, de nem fűt. Olyankor a programkapcsoló motorja nem kap áramot, várja, hogy teljesüljön a "elég meleg a víz" feltétel.
Ebből következően, ha nálad fűti a vizet, de nem lép tovább, akkor vagy halott a reverzibilis klixon és valamiért nem fűti túl a vizet, vagy a fűtőszál nem tudja eléggé felfűteni a vizet, mert elvesztette ezen képességét.
Apropó: a felső tálca forgófeje megkapja rendesen a vizet? Mert a belső falon lévő átvezetés tömítőgyűrűje hajlamos felkeményedni, és kitöredezni. És akkor nem szórja rendesen a vizet, nem épül fel a nyomás, lehet, a fűtőszál nem is kap elég felfűtendő folyadékot.
Ha megy a programkapcsoló meghajtása, annak van egy sajátos "fogaskerék" hangja. Amikor várja a felfűtöttséget, akkor áll a motor, nincs fogaskerék hang.
Én beiktattam állandóra egy fogyasztásmérő műszert (Lidl forgalmazta), és ha gyanús, akkor megnézem, mekkora az áramfelvétele. Ha áll a programkapcsolója és nem fogyaszt 1-200W-nál többet, akkor már tudom, hogy megint kioldott a klixon.
És azért nem cserélem ki, mert nem lehet kapni. Vagy ahol eddig találtam, az horror áron volt... (KSD201/PF 90C menetes). Ha fűt, akkor a másik ugyanilyen kinézetű klixonnal próbálkoznék (KSD201/PF 78C). Azt jobban lehet kapni...
A nem visszaálló (90C) szemből nézve jobb oldalon , a fűtőszál alatt van betekerve, az oldallemez levételével könnyen hozzáférhető. A másik (78C) hátul, közép tájon, szintén a fűtőszál alatt.
Van még 2-3 klixon felpasztázva a mosogatótér aljára, közép-középen, de azokhoz képtelenség hozzáférni a gép teljes szétbontása nélkül...

Gábor

0

Kádár Judit
Kádár Judit picture

Kedves Gábor! Köszönöm a gyors és részletes választ. Be kell valljam, a leírtak egy részét nem értem, de elgondolkodtam. Amíg hajlandó volt szóba állni velem a gép, valóban az utolsó néhány mosogatásnál a felső polcon lévő edényeket mosogatás után rögtön mosogattam is, olyan szutyakosak maradtak.
De nem esem kétségbe az értetlenségem miatt, jönnek haza a férfiemberek, ők okosabbak nálam a műszaki tudományok terén.
Üdv: Judit

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Elléptetted a gépet.
Egy alapos tisztítás ráfér a tíz éves mosogatóra .
Üdv Jano

0

Kádár Judit
Kádár Judit picture

Kedves Jano!

Köszönöm a gyors választ. Megtörtént a mosogatógép tisztítása. Szeretem a gépemet, szoktam időnként kényeztetni.

Üdv: Judit

0