You are here

Alpina kávédaráló tengelye szorul

7 posts / 0 new
Last post
szilard
szilard picture

Sziasztok!

A gép tengelye teljesen beállt, a kést kézzel alig lehet megforgatni.
Szétszedtem. A motor tengelyének az alsó végén, ahol a szénkefék is vannak, a tengely szépen kicsúszik a perselyből, de a fenti végén - ami a fotón is látszik - a gömbperselyből (piros pöttyel) nem jön ki, még kalapálással sem.

A kérdésem az lenne, hogy a tengelynek ott is ki kellene-e csúsznia a perselyből?

Mert ha igen, akkor valami ötlet jó lenne, hogy hogyan, mert az alátámasztás+kalapálásra meg sem mozdult. És jobban már nem is merem megütni, mert a persely külső háza meglazul(t).

A géppel mákot+cukrot daráltak, ha fontos lenne, miért állhatott be.

Köszönöm a segítséget!

File attachment: 
Comments
Sanyi65
Sanyi65 picture

hello.
Ha lejön az említett eljárásokkal a kés alá rakjál annyi filcet hogy ne legyen hézag.
Nálunk több éve így frankó.
Sanyi

1

Galibali
Galibali picture

Szia!
A cukorpor hőre karamellizálódik a csapágy és a tengely között a keletkező hő hatására ( lásd, dobostorta teteje) . A kávédaráló a kávé darálásra lett kitalálva.
" mert a persely külső háza meglazul(t). "  Ez baj mert nem jó, ha a csapágy a házban meg tud fordulni!
Ajánlom Zsugori tanácsát, hátha feloldja a szutykot, vagy hzs3921  tanácsát, de ez macerásabb. (műanyag, filc, tekercs, stb ne sérüljön).
Az utóbbi a gyorsabb megoldás- csak óvatosan!
Üdv.

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
petróleum és benne hagyni a perselyig

1

hzs3921
hzs3921 picture

Esetleg a hőtágulást is felhasználhatod. Különböző fémek különböző mértékben tágulnak ill. zsugorodnak, melegítés ill. hűtés hatására. Nekem már sokszor segített ez a trükk, legutóbb teljesen rárohadt fűtésszelep megmozdításakor. Üdv.

0

Harley-D
Harley-D picture

Az már úgy is csere, de próbáld áztatni valamilyen lazítóval, aztán lehúzó. Ha tudod akkor erőltesd először a tekercs felé. Közben nézegess másik motor után, hátha nem vészes az ára.
T.

1

szilard
szilard picture

Végül ez a kalapácsos megoldás jött be.
Az áztatások (denszesz, WD40, higító - ezek voltak kéznél) nem hoztak eredményt, melegíteni pedig nem mertem.

A megoldás:
A forgórészt az U alakú részen alátámasztottam, majd a tengely másik végét finoman megütöttem kalapáccsal, és így kb 2 mm-t a tekercs felé elmozdult a rárohadt persely*. Az így szabaddá vált kis tengelydarabot felpolíroztam, kapott oda egy kis WD40-et, majd kézzel sikerült a lehúzás irányába is elmozdítani. Ezt vagy 5x- ide-oda játszva - a szabaddá vált tengely részt mindig letisztítva - lejött.
Ezután már tengely, kommutátor felfényesítése, tisztítások után a tengelyt kézzel is megtudtam pörgetni, a tengelyben sem volt ütés, a gyepálás hatására sem ferdült el. A kés a leállítás után is sokáig forog, nincs benne szorulás.
A gyári filcet nem tudtam kicserélni, azok elég kemények, de annyira megörültem, hogy működik, hogy így visszaadtam a kollégámnak, azzal, hogy ha lesz filcem, akkor behozza és kicserélem.

Mégegyszer kösz az ötletelést mindenkinek!

szilárd

* A darálót víz alatt kimosták, a cukros mákos lé lejutott a tengelyen át a perselyig és ott Loctite szinten összefogta.

File csatolás: 

0