You are here

Technics SA-DX940 forró hűtőborda

31 posts / 0 new
Last post
Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Tisztelt Szakik!
A napokban vásároltam egy kifogástalanul működő , Technics SA-DX940 tipusú 5,1-es asztali erősítőt, és azt tapasztalom , hogy ha 4 hangfalat kötök rá, akkor kb. 15% hangerőnél bekapcsol a hűtő ventilátor, ha pedig 2 hangfalat kötök rá, akkor pedig kb. 30% hangerőnél kapcsol be a ventillátor. Gondolom, hogy ez így rendben is lenne, de az a baj, hogy kicsi hangerőnél a ventillátor nem megy, és annyira felforrósodik a hűtőborda pár perc üzemelés után, hogy már szaga van, és nem lehet még megérinteni sem! Szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja ezt??? Köszönöm a választ!!!

Comments
Nativeelco
Nativeelco picture

Szia!

Nagy valószínűséggel RSN-t kell cserélni. De előbb nézd meg AM zsebrádióval, hogy nem e gerjed. Volt nálam is ilyen jelenséggel ez a típus, a 3-csatornás RSN-hibrid csere, megoldotta a problémát. Nagyon drága és nehezen beszerezhető az eredeti! A csere és vásárlás előtt nem árt végigmérni a végfokozat rajz alapján az alkatrészeket, RSN nélkül.

0

Jaca
Jaca picture
****

Nézd meg, hogy a 3 csatornás, vagy a 2 csatornás végfok melegszik-e. A szervízmanuálban lévő feszültségekkel hasonlítsd össze a mért értékeket.
Nem A osztályú ez, hogy nyugalmiban is forró legyen.Más is küzdött ilyen problémával:
https://www.diyaudio.com/forums/solid-state/338642-rsn313-h25-internals....

File csatolás: 

1

Harley-D
Harley-D picture

Én csak azt nem értem miért kell a jót elrontani. Az erősítőt nem tapogatni kell hanem hallgatni, a ventilátor dolga pedig hogy bekapcsoljon. Rakd össze mielőtt még el nem rontod, mert utána szerelőt kell keresned a javításhoz, ahogy elnézem a hozzáértésed.
Minden kimenetre tegyél szórót azért vannak és akkor neki is jó lesz.
Nem sértegetni akarlak csak egy jó tanács, ja és nem kell mindennek megnézni a belsejét. smiley
T...

2

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Szia! Nem sértődtem meg, csak kellemetlen amikor pár perc zene hallgatás után, már szaglászni kell a szobában, hogy minek van ilyen égett szaga, és azt figyelni, hogy mikor kezd el füstölni!!! Több erősítőm is van - volt, de ennyire még egyik sem melegedett!!! Köszönöm a hozzászólást! 

0

Harley-D
Harley-D picture

Szia. Örülök hogy megértettél és nem sértődsz. Próbáld ki a direkt hajtást a ventilátorral, ne full-on csak úgy csendben. És ne sajnáld tőle a hangfalakat, lehet megnyugszik.
T...

1

Jaca
Jaca picture
****

annyira felforrósodik a hűtőborda pár perc üzemelés után, hogy már szaga van, és nem lehet még megérinteni sem!

Ha tojássütő lenne, azt mondanám tényleg nincs baja...
 

1

Harley-D
Harley-D picture

Rossz helyre kötötték a ventilátort, a hangerőre, nem a hőérzékelőre. smiley ..és mi van a szkóppal, azt hova kell kötni? Inkább ebben segíts.
P...

0

m_stuart
m_stuart picture

Hagyd az urat! Itt vannak alant az echte, mért állapotok. A szkópot hadd cipelje ki először a portára...

0

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Tisztelt Uraim! Elvégeztem néhány vizsgálatot! Az erősítőre sem hangfalat, sem hang bemenetet nem kötöttem! A hangfal kimeneten a feszültség : 0.012 volt.  Hangerőtől független! Kötöttem rá izzót, nem világít.  Szétbontottam a készüléket, hibás forrasztási szemeket kerestem nagyítóval, de semmi! Szemmel látható hibás alkatrészt sem találtam. Megmértem a hűtőborda hőfokát, ez 49.4 Celsius fokig ment fel, 25 perc alatt. 1 óra múlva is, ennyi volt! Mindent terhelés nélkül vizsgáltam! Üdv mindenkinek! 

0

m_stuart
m_stuart picture

Ezek az általad mért értékek teljesen elfogadhatóak.Még mielőtt bevinnének az erdőbe a mindent is javítók, a ventilátort kösd direktbe (alkalmas helyről megtáplálva). Ha nem érzed magad ehhez elég felkészültnek, semmi baj, keress egy hozzáértőt! A direktbe kötés zajjal jár, de sajnos ez az ára ha spóroltak a hűtőfelületekkel.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: terheletlenül kevesebbnek kellene lennie
Valószínű, hogy magasabb a nyugalmi áram, vagy gerjed, oszcilloszkóppal kellene megnézni a kimenetet
A hűtőbordákat tisztítsd meg
Most nézem a rajzot, IC-s végfok itt nem nagyon tudsz variálni a nyugalmi áramokkal
A végfokok feszültségeit tudod ellenőrizni

https://elektrotanya.com/technics_sa-dx940.pdf/download.html

Bálint

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

" terheletlenül kevesebbnek kellene lennie"

Ez nem minden esetben lehet valós! Volt nekem régebben erősítőm /nem emlékszem, hogy milyen volt/ amelyik ha "csak" be volt kapcsolva, és nem volt meghajtva, akkor a bordák melegebbek voltak, mint meghajtáskor. Ettől még jó volt... /Az 50 foktól még semmi nem fog tönkre menni!/

Ha nagyon zavar a meleg borda, /mint már írták!/ én is direktbe kapcsolnám a ventilátort. Esetleg ha van lehetőség, hely ott, akkor megnagyobbítanám a hűtőborát is. Ennyi, és nem foglalkoznék vele tovább, csak hallgatnám.

 

1

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Szia. Köszönöm a tanácsokat! A hűtőborda tiszta. Feszültséget még nem ellenőriztem. Nekem sajnos nincs oszcilloszkópom, de a meló helyen van autó diagnosztikai műszer, amely oszcilloszkópot is tartalmaz, de nem tudom, hogy ha azt rá kötném a kimenetre akkor mit kellene látnom. Illetve nem tudom, hogy a vezetékeit azt direktbe kell a kimenetre kapcsolni??? Köszönöm. 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Be kapcsolás után a  hállozatból felvett áram növekedése az, amely kimutatja ha az áram egy része hövé alakul.Egy dugasz fogyasztásmérön (kimutat U-I-P)keresztül tálplálva az erösitöt  látható a lasú áram növekedés,hövé alakulás.Szerintem  meg kellene állapitsad hogy melyik kanális oszcilál-gerjed ,hangerö ,hangszin …váltotoztatásával , a felvett hállozati áram figyelésével.Müszerek hiányában még van egy megoldás hogy a hangszorokat (pl.egyenként)egy izzóra cseréld pl.12v/10-20w .Ha oszcilál –gerjed nem hallható frekvencián akkor az izzón valami fény látható.Csak egy ötlet.üdv.Jóska

4

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Szia. Köszönöm a tanácsokat, ezt is kipróbálom. Még nem hallottam ilyen módszerekről, kíváncsian várom az eredményt! 

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez jellemzően akkro fordul elő, ha gerjednek a végfokozatok. A gerjedést okozhatják döglött kondenzátorok, rossz hangszórókábel/hangváltó/hangszóró. Vagy akár az is, hogy túl alacsony az impedanciájuk a hangszóróknak.

4

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Köszönöm szépen! Vizsgálódom! 

0

kozak_g
kozak_g picture

Hány ohmosak a hangdobozaid?
Hangdobozok csatlakoztatása nélkül is melegszik?

1

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Szia! Kipróbáltam dobozok nélkül, és így egyáltalán nem melegszik!!! 

0

agressiv
agressiv picture
*

Akkor gerjed. Ha a hangszórók, dobozok amúgy rendesen szólnak, a kábel irányába is érdemes nézelődni, az összecsavart, illetve több különálló szigetelt szálból összeszkábált kábeleket például nagyon nem tolerálják az erősítők. Ha mondjuk valameliyk doboz hangja nem is az igazi, vagy eltér a többitől, akkor rövidzáras kondenzátor is előfordulhat a hangváltóban.

Másik lehetséges probléma még az erősítő kimenetén lévő zobel tagok (ellenállás, sorosan kondezátorral a kimenetről a földre) szakadása (diszkózás után jellemző). Szélsőséges esetben DC is lehet a kimeneten, de az erősítő védelme valószínűleg lekapcsolna olyan mértékű DC mellett, ami már ekkora árammal járna a hangszórókon, amúgy ennek tipikus tünete a hangszórók koppanása, amikor behúz a relé, vagy a kábelek csatlakoztatásakor üzem közben.

Az a baj, hogy a lehetséges hibaforrások felsorolása egy napig is eltartana. Milyen műszereid vannak?

1

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Elnézést, félre informáltalak! Elfelejtettem kikapcsolni az erősítőt, és most megnéztem, de sajnos tűzforró, pedig nincs rá kötve semmi! Úgy látszik, hogy így is felmelegszik, csak hosszabb idő alatt, mint terheléssel! 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szkóp nélkül nehéz lesz.
A tápfeszültséget ellenőrizted:?
A kimeneten nulla Volt van?
Letekert hangerőnél nincs váltakozófeszültség a kimeneten?

Bálint

1

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Szia. Este megnézem amiket írtál !  Köszönöm  majd jelentkezem! 

0

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Köszönöm a segítséget! A hangfalak és a kábelek teljesen újak, most szólaltak meg először! Így ezeket én kizárnám a hibaforrások közül!  Egyébként ha másik erősítővel próbálom, az nem melegszik! Sajnos műszereim nincsenek, csak egy komolyabb multiméterem van! Egy keveset konyítok az elektronikához, úgy hobbi szinten, építettem már egy pár darab panelt! Ja, és megvan a kapcsolási rajz is hozzá! 

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

Mérni nem tudod azt a hőmérsékletet? Csak mert eléggé gyakori jelenség, hogy egy sokcsatornás házimozierősítőben a nyugalmiáramtól is meleg a borda. Lehetséges, hogy ami neked forró, az normális üzemi hőmérséklet és nincs is hiba, amit keresni kellene. Az meg Tekniccsék zseniális hülye megoldása, hogy hangerőtől függ a ventilátor vezérlése, nem a hőmérséklettől.  indecision

1

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Van lézeres hőmérőm, majd azzal megmérem. De biztos, hogy túlzottan melegszik, mert az ujjamon látszik a hűtőborda helye ahogyan megsütött! Köszönöm  

0

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

8 ohmosak a hangfalak.  Azt nem néztem meg, hogy dobozok nélkül melegszik-e, de este kipróbálom! Köszönöm. 

0

netace
netace picture

Sorry I can't speak your language, but I can translate it. :) :)

These amplifiers are well known for broken down solder in the voltage regulator areas of the audio board, as well as the power supply/output section board. Also due to its age, you should check for DC offset.  If the amp has excessive offset it will hear up.  

If you're heating up and the fan is not coming on, then you have to check for the fan driver circuit.  A bad cap or a resistor could be out of tolerance.

Good luck!!

5

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

T

0

Lanciazsozso
Lanciazsozso picture

Köszönöm szépen! 

0

Sponsored links