You are here

flyback konverter

17 posts / 0 new
Last post
Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Sziasztok,
A csatolt képen látható convertert szerettem volna kipróbálni egy hasonló készülékből kitermelt "gyári" transzformátorral. A trafó bemeneti oldala 12V-ot kapcsolnék a FET-en keresztül, míg a kimeneten maximálisan 800V lenne az elérhető, tehát a trafón elég nagy az áttét.A gyári trafó egy RM10-es por vason helyezkedik el. A FET vezérlése PWM jellel történne 20KHz-50KHz ig ( még nem sikerült kipróbálnom, hogy mely lenne a megfelelő érték ).

A problémám a következő: A megépített kapcsolásba bekapcsoláskor a trafó lerántja a 12V os tápot, majd elfüstöl a FET. Sajnos esélyem sincs így kipróbálni a megfelelő PWM értékeket. Ha kiveszem a trafót a táp visszaáll, illetve szkóppal figyelve szépen vezérelhető a FET. A trafó 12V os bemeneti oldala kevés menetszámos, de nem növelhetem az áttét meghagyása miatt.

Valaki tudna segíteni hogyan tudnám orvosolni a problémát? Kérlek benneteket hogy ne rossz indulatú kommenteket tegyetek, a tudásomat szeretném bővíteni.

Előre is köszönöm.

Üdv,
Peti

File attachment: 
Comments
m_stuart
m_stuart picture

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Peti !A fet jó  kivezérlésével  biztos siker.A rajzon mindent berajzoltam-irtam  hogyan járjál el.A vezérlésel egyidöben a fet bemenökapacitását is fel kell töltsed és majd kisüsed ,ezért keres egy kissebb bemenökapacitású  fet-et.Megfelelö fet-el a hö is csöken majd.üdv.Jóska

File csatolás: 

3

agressiv
agressiv picture
*

Szerintem a 6V kicsit kevés ehhez a fethez, a gate source kapacitása meg lehet akár 2nf is, ha jó nagy áramú a FET. A 100r 10r-re cserélése elég szerintem, esetleg a FET gate lábát kötném még gnd-re 10K ellneállással. Az 1uf kondi szerepét és a 10V-ra felhúzást nem értem, azt igazából kihagynám és a bázist közvetlenül nyitnám a PIC kimenetével. Azom sem lepődnék meg, ha a tápforrás egyszerűen nem bírná a nagy áramot, a FET meg folyamat nyitva maradna a feszültség leesésekor és azért durranna szét.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Jóska!

A kapcsolással semmi baj, annak működnie kellene, R4 kinyitja Q4-et, Q2 és Q3 bázisán 0-nak kell lennie. Az a két tranzisztor elég határozottan nyitja és zárja a FET-et, nem kell semmi kiegészítés. Ha itt leég a FET, akkor abban építési hiba van. Lábsorrend felcserélése, vagy az npn-pnp felcserélése.  A 10 Ohm miatt a FET sem mehetne tönkre, 1,2A.-t még SOT23 tokban is kibírnak. Inkább DS csere gyanús, és a dióda ég le benne.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jaca! A bemeneten lévö leválasztó kondi megkövetel egy szimetrikus további impulzus erösitést . Ha a kondi elmaradna a bemeneten,  ugy teljesen igazad van. üdv.Jóska

0

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Kedves Jaca!
Nincs láb felcserélve. Ha a transzformátor nincs a kapcsolásba, akkor szépen üzemel. Szkópon lehet látni a kimeneti jelet ( ami menne a trafóra ). De ha benne van  a kapcsolásba a trafó, akkor kb felére leesik a 12V és egy idő után elfüstöl a fet. Arra gyanakszom, hogy a trafó primer oldali kicsi menetszáma miatt rövidzárként jelentkezik a primer a 12v os tápon-legalább is ez vonható le. Nem változtatnék a hatásfok és az áttét miatt a meneteken. Mivel tudnám a 12V ot "megvédeni a trafótól és üzemeltetni"? Olvastam bizonyos snubber kapcsolásokról. Az orvosolná ezt a problémát?
Üdv,
Peti

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Ok lehet a trafó primerje is, mert telítésbe kerül a mag, ha kevés a primertekercs száma.
Az 1N5408-ast hasonló aram/feszültség tulajdonsággal, de gyorsabb tipusra cserélném.

Üdv, Feri

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: Yohnsee  is írta, tegyél a Source és test közé egy pár tized Ohmos ellenállást
A trafó bekapcsolásakor fellépő áramlökés nem tesz jót a FET-nek. 
A FET-nek minél kisebb legyen az Rds(on) ellenállása
A kimenetet is terheld le a max.terhelés harmadával

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Peti!

Első körben a kitöltési tényezőt csökkentsd le. Az idő 5%-ban legyen bekapcsolva a FET, és 95%-ban kikapcsolva. 

0

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Kedves József,
Köszönöm!
Így tudnám orvosolni a 12V "lerántásának" problémáját?
Üdv,
Peti

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mérd meg, amit lentebb kértem. Ha jó az áramköröd, akkor bekapcsoláskor a FET-nek zárva kell maradnia!

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia, 
Q3 Source láb és gnd közé be szoktak iktatni egy kis értékű ellenállást, és ezen a pwm vezérlő méri az áramfelvételt. Ha a kitöltés miatt még nyitva a fet, de túl nagy az áram, akkor lekapcsol. 
Üdv, 
János 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mégpedig   0,22-0,47 Ohmot

Bálint

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A transzformátor primerjének helyére próbából kössél egy 12V 3-5W-os izzót és nézd meg, hogy a PWM szabályzás hatásos e.

1

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Köszönöm, ezt kipróbálom.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Vedd ki az R3-as 100 Ohmot. A Q1-Q2 közös pontján (emitterükön) 0V-ot kell hogy mérj.R4 kinyitja Q4-et, és a kollektorán 0V-nak kell lennie.

0

Sponsored links