You are here

HAMEG HM8130 nem kapcsol be

Sziasztok!

A mai nap, miközben az egyik projektem komparátor részegységét próbáltam tesztelni abba a problémába ütköztem, hogy az egyik mérés közben kikapcsolt a fgv.generátor és azóta nem is kapcsolt vissza.
A mérési elrendezés az alábbi volt: fgv.gen. rákapcsolva a komparátor bemenetére, kimenetre rákötve az oszcilloszkóp(csatolt kép). Ezt a mérést tavaly ősszel már csináltam is, akkor megfelelően működőtt minden. Utólag annyit változtatást észrevettem, hogy a bemeneti fesz.osztó GND-je, nem volt összekapcsolva a 9V-os elem negatív oldalával (rajzon az erősítő és a változtatható ellenállás GND-je, ezek össze is voltak kötve).
A komparátor részegységben a forrasztások és a kötések megfelelőek, a fgv.gen. 10V-os fűrész jelre volt állítva. Megpróbáltuk megkeresni a hiba forrását, a fuse-ok rendben, szemmel nem látni hibát belülről sem.
(Működés: Ha a fesz.osztó bemenetén a megfelelő nagyságot eléri a feszültség, az erősítő negatív bemeneten beállított referencia feszültséghez képest, akkor kiteszi a kimenetre a referencia feszültséget.)
Kérdés: Mi okozhatta még szerintetek a problémát? Mert nincs ötletünk, ami hasonlót eredményezhetett volna ilyen kicsi(Vcc=9V) tápnál, hogy nem akar bekapcsolni a függvénygenerátor.
Csatolva küldöm a komparátor áramkör rajzát. Másik konnektort próbáltunk, a tápkábelt kimértük, az jó.
kép: https://drive.google.com/open?id=14mWHO801McU0pcMJ2GfjWM_MW8N18L2H

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem igazán értem, hogy milyen összefüggés van a meghibásodott függvénygenerátor és a mérendő áramkör között. A generátor kimenetét ugyan tönkre lehet tenni (pl. DC visszatáplálással) de itt nagyobb valószínűséggel táphibád van. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy ez a komparátor kapcsolás nagyon sok sebből vérzik, de ennek nincs köze a kérdéshez. A tápokat ellenőrizd le.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0