You are here

Technika tv VESTEL 17MB82S main szervízmenűből a kép megfordítható-e? ... vagy hardveresen a T-con panelen?

26 posts / 0 new
Last post
Andor-2
Andor-2 picture

Tisztelt Kollégák!
Van egy Technika 32-278-AW15 típusú tévém aminek a kijelzője törött.
Szert tettem egy Blaupunkt 32/122 típusú készülékre ami villámos lett, viszont a kijelzője hibátlan.
Az LCD panelt áttettem a Technikába és minden rendben is lenne, de a kép fejjel lefelé van és ezt szeretném megfordítani.
Gondolom két út lehetséges:
1. Szoftveresen mondjuk szervizmenüből, ez lenne az egyszerűbb ha lehet.
2. Hardveresen a kijelzőn valami pont átkötésével.
Kérem, ha van ötletetek, segítsetek.
Ha lehet szerviz menüből akkor hogy kell oda belépni és mit és hogyan kell átállítanom?
Ha hardveresen lehet csak akkor melyik pontot hová kell átkötni?
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv. Andor

 

Comments
pumi
pumi picture

Szia!

A programot úgy hívják: vestel_toolbox_v1.1
Pld 17mb62... Lapoknál kell egy Fat32 -es USB driver, es a keszulékbe dugozva:-) a szerviz menubem a usb -t kiválasztva
Kiirja az aktalis adatokat. a toolbox soft-al, lehet modositani a beállításokat, pld a tuner tipus modositast.
A modosítás után, egy "profile" nevu konyvtárba behelyezve a modosított bin-t, a készülék felulirja a beállításait, és lehet pld hangolni...

Elnézést kérek, ha feluletes vagyok voltam, és ha ez már köztudott, de ha valakinek segítség.... ha kérdés van, ha tudok .......:-)

1

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! És az a progi elérhető-letölthető valahonnan?

0

Gabor2
Gabor2 picture

Szia!
Igen!
 

0

Szadista
Szadista picture

Szia.
Csak egy tip mi van ha a kijelzőt meg fordítod.

Üdvözlettel :Laci

0

Andor-2
Andor-2 picture

Szia!
Erre én is gondoltam, de azért ez nem annyira egyszerű, mert fizikailag szét kell berhelni a LED háttér fém vázát és az is kérdéses, hogy elfér-e a másik oldalon a LCD t-con panelja és annak szalagkábele.
Üdv. Andor

0

manyizoli
manyizoli picture

Én már voltam ilyen paraszt aki így rakta bele fordítva :D

1

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha falitartón van, ott simán fel lehet rakni fejjel lefelé. Max a gyártó logóját érdemes még megfordítani, és nem is lesz feltűnő :)

0

manyizoli
manyizoli picture

https://datasheetspdf.com/pdf-file/910548/Samsung/LTA320AP33/1

A PIN 9 az a normal/jeida high/low mást nem nagyon ír, szerintem nem lehet megfordítani.
Azért sok szerencsét, az NC pinekkel még lehet próbálkozni.

1

Andor-2
Andor-2 picture

Szia!
Köszönöm a segítséget, de nem jártam sikerrel.

0

Gabor2
Gabor2 picture

Szia.
A szervizmenüből a kép fordítása nem lehetséges!
Ha megirod mi a pontos alaplap és a pontos(most benne levő )kijelző tipust,
s ha adsz egy mail cimet, akkor ha találok küldök hozzá usb-s szoftvert.
Üdv.

0

Andor-2
Andor-2 picture

Szia!
A main 17MB82S a rajta lévő címke fotóját mellékelem, valamint a mostani kijelző 2 címkéjét is.
Persze a kijelzőből csak az LCD panelt tettem át, mert a háttérvilágítás más volt.
Itt tudsz  PÜ-t írni a tanyán vagy ha nem engedi a méret miatt csatolni akkor PÜ-be megírom az e-mail címemet.
Meg annyit, hogy próbáltam Technika 32-278B  tv alaplapját is,de annál a színek se voltak jók és persze ott is fordítva volt a kép.
Üdv Andor

0

Gabor2
Gabor2 picture

Szia.
Ehhez a párosításhoz nincs szoftverem sajnos..

0

micilacko
micilacko picture

szia

A tanyán van fent szervíz leírás.
Az LVDS lábkiosztásnál van 5-10 db Option bit.. Azokat egyesével megforgatnám, tuti az egyik a mirror lesz. Sajnos a leírás nem írja, melyik micsoda, de 99%, hogy az egyik az lesz.. Valószínű lesz egy 8/10 bit váltás is...

L

0

Andor-2
Andor-2 picture

Igen, ez sajnos nem egy "normális" párosítás.
Azért köszönöm.
Hátha másnak lesz ötlete a hardveres átkötésre, vagy bármire.
 

0

gyesa
gyesa picture

Hello! 
Én tudom erre a megoldást,elég egyszerű ha még aktuális . Tudok segíteni, és utána ide is ki tudom írni,hogy kell. Gondolom sok szakinak gondot okoz ez.

Üdv. Gyenis Sándor

0

micilacko
micilacko picture

szia

engem érdekelne..

L

0

andrasary
andrasary picture

Szia
Engem is érdekel

Üdv András

0

kekestv
kekestv picture

Szia!
Engem is.
üdv.

1

gyesa
gyesa picture

Sziasztok!

Ha már többen is érdeklődtök, leírom .
Egyenlőre az mb82-es alaplappal szerelt tv-k kép fordítását,( és még több fontos dolgot) írom le,mivel ezt teszteltem és biztos hogy működik.
Az üres fat 32-re formatált usb meghajtóra nagybetűvel READ nevű mappát készítünk.Ezt fogja felismerni a tv ,és csak ekkor írja be a megfelelő fájlokat.
Behelyezzük a tv usb aljzatába,megvárjuk míg a tv felismeri,(a felkínált lejátszást elutasítjuk),  menü 4725 szervizmenübe lépünk, és az usb műveletek (legalsó, usb operation) re rámegyünk és távon ok. Ezzel felmásoljuk az usb-re az összes fontos beállítást (amit szerv menüben állítani nem lehet)
bin formátumban vannak. Ez összesen 11 fájl, méretük különböző, 1kB-tól 2MB-ig terjedhet.
Kimásoljuk másik tv-ből ilyen módon ugyan ezeket, és igényeknek megfelelően módosítjuk, cseréljük a megfelelőre, pl képforgatás -lvds opció hang probléma hdmi,sat av, kimenetek száma,induló logo stb.
Visszatöltés ugyan így történik mint a másolás annyi különbséggel ,hogy a read mappából kivesszük a módosított tartalmat, és azt közvetlenül az usb meghajtóra másoljuk (a READ mappa ekkor már ne legyen ott) ,és ha kész utána újra indítjuk a tv-t áramtalanítással.
Leírok párat amiket már megpróbáltam ,és kiderítettem mire jó.
ptf.bin = lvds opció,és képforgatás
logo.bin= induló logo
hdmiedid.bin=külső csatlakozók, sat,hdmi stb.
A hw,és sw profil .bin-ek azt hiszem a szerv menü -ablakában olvasható kijelző típus .stb-t módosítható vele
A hangprocessor típusának kiválasztásáért felelős fájlt még nem volt időm megkeresni, de teszteltem egy olyan tv-n aminek firmware feltöltés után nem volt hangja , oly módon hogy a másik fajta hangprocival szerelt alaplapból kiolvasott összes profil bint betöltöttem, és jó lett a hang.
Természetesen a kiolvasás után a teljes tartalmat elmentjük, és nyugodtan próbálgathatjuk ,nem ront el semmit, mert az elmentett tartalmat bármikor vissza írhatjuk . A képforgatást én úgy csináltam, hogy a kiolvasott teljes tartalomból csak a ptf.bin fájlt cseréltem másik kiolvsaott-ra, és utána a módosított és az összes eredeteit vissza töltöttem a tv-be, de szerintem elég azt az egy fájlt magába betölteni, amit módosítok, de ezt még nem volt időm kipróbálni.

Az mb95-ösökhöz is van ilyen mód, egy kicsit különbözik az mb82-estől.. itt 2 db mappát kell készíteni, downloadpq.mb95 ,és downloadprofile.mb95, (ahogy ide írtam kis betűvel) itt csak azt hiszem  7 fájl  van, ezt nem próbáltam ki, de a ptf.bin (képforgatás,és lvds opció) fájl itt is benne van.

Ezt nem magamtól találtam ki, Itt olvastam róla:  https://tavsiyeforumu.com/konu/ilk-mesaj-guncel-vestel-hi-level-nexon-se...
itt írnak egy letölthető programról is ,amivel közvetlenül szerkeszthetők a profil bin fájlok, ezt még nem próbáltam ki. A másik linket ahol ezekről olvastam nem találom sehol, pedig elmentettem.
Van még egy az mb211-es alaplap amit az mb 95-ös profil könyvtár módosításával ,sikerült kiolvasnom, itt a könyvtárak neve downloadpq.mb211,és downloadprofile.mb211 itt 7db fájl van köztük a ptf .bin is. Ez saját nem olvastam sehol, de kipróbáltam, és működik,( Ez egy 48"-os wifi smart vadi új gogen tv, ha valakinek kell ) 

Még egy az mb97-ről ami szerintem ugyan az mint az mb95,és 211 ,csak itt értelem szerűen 97-et kell írni (downloadpq.mb97,és downloadprofile.mb97.
Ezt nem próbáltam kiolvasni sem.
Még egy fontos dolog! A hd,és fhd kijelzőkkel szerelt tv-k tartalmait ne keverjük össze ,mert ez esetleg hibát okozhat (nem próbáltam)

Ha a dolog működik , kérek mindenkit hogy legalább jelezze vissza,ide az oldalra, hadd tanuljanak mások is belőle. és az eddig nem ismertetett bin fájlok rendeltetéséről ha megtud valamit.  És az elmentett adatokat mindenki mentse el az alaplapon lévő számok,,a kijelző pontos típusa (a háttéren lévő vestel kódolás, és esetleg  a kijelzőn lévő kis panelon,vagy  t-con-on szitázott,LG és-vagy kis fehér matricán lévő SAMSUNG, AUO, INNOTEK, SHARP stb valódi típusát.) Egy  pl. info nevű szöveges doksiban ,amit a profil bin fájlokkal együtt ,tömörített formában, és esetleg feltesz ide az oldalra, hogy másoknak is segítse a munkájukat megkönnyíteni.
Ha valamit nem jól jrtam vagy tudok ,várom a kiigazítást.
Sok sikert kívánok.
Gyenis Sándor

 

8

polgarp
polgarp picture

Sziasztok!
Hozzám került egy Telefunken,törött,az alaplapja 17mb140,vestel kijelzős.Lg kijelzőt tettem bele,ezáltal a kép megfordult. írtak alapján kiolvastam a bin-fájlokat,de a cseréhez nekem nem áll rendelkezésre másik bin-fájl.Ha tudnátok segíteni megköszönném.
Köszi előre is
Polgár Pál
Megoldva a dolog.Bele kell nyúlni mind  két fájlba és átírni .

1

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Ha le tudnád írni hogyan kell átírni a fájlokat, vagy mi alapján találhatjuk meg mit kell módosítani azzal sokat segítenél.
Nem ritka ez a kép megfordítása probléma.

Előre is köszönjük!
 

1

Pcz
Pcz picture

A leírt módszer nagy segítség volt egy Navon N32TX279HD feltámasztásában, amelybe egy ebay-ről érkezett panel került, a fentebb említett fordított kép okozott meglepetést a panel csere után, de a leírás és egy másik készülékből letöltött ptf.bin orvosolta a hibát.
Köszönöm!

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Szia! Köszi!! Ez sokunknak jól jön.

0

gyesa
gyesa picture

Üdv!
Kiegészíteném a feljebb leírt profil fájlok vissza töltését a tv-be.
Az mb62 alaplapból a fentebb leírt módon (downloadpq.mb62,és downloadprofile.mb62 ) mappák készítésével olvassuk ki, de a visszatöltés egy másik készülékbe, már a fenti leírásomnál nem működik, ezt írom le , valakinek még jól jöhet. Valószínűleg ez a mód alkalmazható újabb tjpusoknál is,legalább is érdemes kipróbálni, kivéve az  mb82-es alaplapot, mert az a fentebb leírt módon működik, teszteltem.
A művelet a következő: (mb62-nél teszteltem, működik)  miután kiolvastuk a profil fájlokat ,és elmentettük,az üres,fat 32-re formázott usb-re készítünk 2db mappát amit Profile, és SPI mappának nevezünk el. A kiolvasott tartalomból az első 3-at, nevezetesen mb62_hwprofile.bin,, mb62_langprofile.bin,,mb62_swprofile.bin bemásoljuk az usb-n elkészített Profile mappába, további 5 db bin fájlt, nevezetesen, Titania4_Main.bin,,Titania4_Main_Ex.bin,,Titania4_Main_Text.bin,,Titania4,,_vdplayer.bin,,VESTEL_D1_Plus_PNL.bin pedig bemásoljuk az SPI-re elnevezett mappába,. Maradt még egy svn_revision_of_config  nevű szöveges dokumentum, erre nem lesz szükség.. Az így elkészített tartalommal az usb-t behelyezzük a tv usb aljzatába, és belépünk a szerviz menübe 4725 (ha eközben a tv felkínálja az usb tallózása lehetőséget, utasítsuk el) itt a legalsó menüpont usb műveletekre lépünk ,és nyomunk egy ok-ot a távirányítón, max 4-5 másodperc alatt beírja ,ezt megvárjuk, és ezután így ahogy van most a tv, kihúzzuk a hálózati csatlakozót. Az újra indítás után már a betöltött profilokkal indul a tv, ezt a szerviz menüben ellenőrizhetjük, ha előtte kiírtuk, vagy fotóztuk a régi adatokat.  Természetesen nem kell minden profil fájlt átmásolni akár 1 db-ot is, vagy akár egyenként is lehet (így azoknak a pontos funkciója megtudható) ,lényeg hogy az a fent leírt, megfelelően elnevezett mappában legyen. .
A profil bin-ek funkcióját még nem ismerem, de az első profile mappában lévő 3 db fájl felelő a hangproci, és a kép beállításokért azt hiszem Idő hiányában nem próbálkoztam  ,csak a komplett átmásolással.

Ha megtudok újabb információkat ide felrakom .

 

0

Gabor2
Gabor2 picture

Üdv.
 A VESTEL_D1_Plus_PNL.bin  fetöltése  állítja be a képet.
pq mappába beletéve.
Feltöltése a fentebb leirt módon.

1

Sponsored links