You are here

Canon Pixma IP7250 üres oldalakat "nyomtat"

11 posts / 0 new
Last post
hornyakferi
hornyakferi picture

Fenti nyomtatóval küzdök, nem hajlandó semmit papírra vetni.

Eredetileg a fej dugulása miatt nem nyomtatott. A fejet sikerült teljesen kitisztítani, minden járat tiszta, fúvókákon nincs sérúlés. Elektromosan kimérve a fejet teljesen normális értékek, szóval nincs zárlat sehol.

A patronokat felismeri, tintaszinteteket látja, fejtisztítást elvégzi. Nyomtatáskor a státuszablakban semmilyen hibakód nincs, teljesen normális, nyomtat is, viszont a papírra egy csepp tinta nem kerül.

Szervízmódban az eeprom tartalmában is csak olyan korábbi hiba látszik, hogy valamelyik tinta kifogyott [1600], egy patron nem volt rendesen betéve [1660], papírtálca üres [1008], papírt begyűrte [1313], semmi egyéb szervi bajra utaló kód. A használt tinta tartály még nem ért el kritikus értéket, a biztonság kedvéért visszaállítottam 20%-os telítettségre, az sem használt.

Próbáltam vadonatúj patronokkal, többszöri mélytisztítással, hogy töltse fel újra a fejet. Kb. a tinták felét elhasználta, látszik is, hogy már lucskos a fej, de semmit nem nyomtat, még a fúvókatesztre sem.

Próbáltam gyári eredeti patronokat átteni egy másik nyomtatóból, felismeri, tisztítja, de nem nyomtat velük sem.

Itt elakadt a tudomány, bármi ötletet szívesen veszek.

Ha bárkinek van esetleg ilyen nyomtatója, ami "csak" fejhibás, emiatt félre lett téve, szívesen kipróbálnám benne a fejet, hogy legalább azt ki lehessen zárni..

Comments
zsugori
zsugori picture
***

szia
véletlen nem került  alá egy papír vagy más hulladék darab hogy nem éri el a fej a papírt?

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A Canon nyomtatófejek jellemzően a pancsolt tintától szoktak kipurcanni. Eredeti tintával csak akkor, ha nagyon sokáig nincs használva, vagy üres (színes) patronnal kínozzák.
Pancsolt tinta esetében általában a fej belső szétmaródása a hiba oka. Hogy zárlatot okoz, és emiatt elég a fej belső elektronikája, vagy vezeték szakad meg és emiatt úgy csinál, mintha működne, de mégsem, az már szerencse kérdése.
Inkább jellemző a zárlat, ami nagyon sokszor viszi magával a vezérlő áramkört is, mivel már nagyon régóta ki vannak "hagyva" a nyomtató fej vezetékeinek zener védelme.

Sajnos ezt csak másik működő képes fejjel lehet csekkolni. De nagy a veszélye, hogy a jó fejet kinyírja a rossz vezérlő. Vagy fordítva, a jó nyomtatót szétbarmolja a zárlatos fej.
Valószínűleg el kell engedni a kezét...

Gábor

1

hornyakferi
hornyakferi picture

Üdv,

Ez biztos nem zárlatos, ki is mértem, de amúgy is jönne már rá akkor a B200, ha az lenne. Inkább valami időkorlátra gondolok, hogy a Canon titokban méri mennyit ment a nyomtató, és pl. 2 vagy 3 év után letilt. Az biztos, hogy az eepromban rögzítik, hogy mikor lett először üzembehelyezve a nyomtató, és azt is, hogy mikor hazsnálták utoljára, A kettőből nem nehéz egy mutatót kihozni, és ha az elér egy értéket, csak letiltani a processzor kimenő jelét, ami a fejet hajtja.

a fej belső szétmaródása

Ezt hogy érted? A fejben ezek az anyagok vannak, a patrontól indulva: fémszita, műanyag ház, szilikontömítés, kerámialap, majd azon/abban a fém fúvókák. Ezek első hallásra nem kéne, hogy meghatódjanak egy vízbázisú tintától, nem?
Ismerek olyanokat, akik két-három év alatt 70-80 ezer ioldalt is kinyomtatnak, "kompatibilis" tintával, és a nyomtatónak semmi baja.
 

Valószínűleg el kell engedni a kezét...

Hát igen, lehet, hogy az lesz a vége, bár ez egy szinte vadonat új készülék, amit nem használták néhány hónapig. És ha mégis a fej a hibás, akkor ~10k-t megér, hogy újból menjen, mert mindene jó azon kívül, és 10e-ért nem nagyon lehet új/újszerű nyomtatót venni, ami ennyit tud.
 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

ExCanon-osként biztosíthatlak, hogy nincs ilyen időzítő ezekben a készülékekben. Hulladék tinta számláló az van, de az is azért, hogy az aljában felitatott tinta ne telítse túl az abszorber anyagot, és ne bukjon ki az alján a tinta.
A Canon a 2000-es évek eleje óta teljes chip-technológiával gyártja a fejeket. Ez azt jelenti, hogy a kerámia testbe ágyazott fúvókasor valójában egy nagy bonyolultságú áramkör (többek között a hőelemek meghajtó áramköreit, ill. demultiplexereket is tartalmaz). És maga a fejtükör a fúvóka nyílásokkal is fotolitográfiás eljárással készül. Az nem vízbázisú tinta, amit használ, és minden egyes tintacseppet forralással előállított gőzbuborék lök ki maga előtt.
Az érzékeny elektronikus részeket, a gyári tintával kompatibilis védő réteg tart távol tőle. Ezt bontja meg a pancsolt tinta.
A tapasztalat azt mutatta, hogy az intenzív használat (azaz a folyamatos nyomtatás miatt nem állt benne a tinta) mellett nem károsít olyan hamar a pancsolt tinta, de a ritka használat általában az első patron kifogyása előtt fejzárlatot okozott. Ne tessék elfelejteni, hogy a fejbe (a hőelemek meghajtásához) 20V körüli feszültség kell. Ha ez bejut a vezérlés/kommunikáció 3,3/5V-os áramköreibe, általában rombol és nem épít.

Gábor

1

hornyakferi
hornyakferi picture

Értem, köszönöm a részletes választ.
Még egy kérdés, mi a javaslatod: ha ez a fej tényleg ilyen módon purcant ki, de nincs benne zárlat (ld. fentebb), akkor várhatóan az alaplapot nem tehette még tönkre, és akkor elvileg egy új fejjel menthető a nyomtató?

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Az a baj, hogy nem lehet megmondani, hogy a vezérlésben halt meg valami, ami miatt már nem megy ki az a feszültség (mondjuk pont a 20V körüli érték), ami rombolt, vagy a fejben szakadt meg valami, ami nem befolyásolja a fej jelenlét érzékelést.
Ezért mondtam előbb, hogy kockázatos akár ezt a fejet jó nyomtatóba, vagy a nyomtatódba jó fejet rakni.
Sajnos nem tudsz mérni, mert amíg a fej jelenlét nincs detektálva, nem is kapcsolja a feszültségeket...

Gábor

Ui.: Mi ezt a szervizben garanciális cserékből visszamaradt fejekkel próbáltuk le. Ha elszállt tőle a próbafej, volt még helyette másik. Ezt magánemberként nem igazán tudod megoldani. És egy új fej ára vetekszik, ha nem több, mint egy nyomtató. A BJC-8200-as volt az utolsó, amiben kellék volt a fej (ebben a technológiában), minden azóta kiadott nyomtatóban élettartamra szóló alkatrész, ennek megfelelő árazással...

1

hornyakferi
hornyakferi picture

Köszönöm ismét.

Ha van valakinek haldokló, félretett, eseteg kukázásra érett IP7250, MG5450, MG5650, kérem írjon privátban.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Üdvözlöm !
Bölcs dolog lenne , ha hallgatna Gábor tanácsára ! Szerintem .
Üdv

0

hornyakferi
hornyakferi picture

Üdv,
Mármint arra, hogy dobjam ki?
Érdekes, nekem eddig más elképzelésem volt erről az oldalról: " This site helps you to save the Earth from electronic waste! "
:-)

0

varga jano
varga jano picture
*****

"Amit lehet azt megjavítjuk . " Amit nem érdemes....

0

Sponsored links