You are here

Gaba GLV-3220 TV-nek LED-es háttérvilágítás javítása

18 posts / 0 new
Last post
makittib
makittib picture

Sziasztok!
A fenti típusú tv javításban kérnék segítséget, hogy e három LED soros (párhuzamosan kötve) 30V-ot kapnak. 2 éves épp elmúlt, mind3 sorban 1-1 LED tönkrement, ezek beazonosítás vásárlási helyben kérnék segítséget. A tökéletes javítás egész cseréje lenne (ezt találtam, de több LED-es: https://www.aliexpress.com/item/32921153927.html?dp=ba3b96fcf4cf6a67aa3f...), LED-enkénti javítás is jó lenne (közeli ismerős). A jó LED-ek 5V-nál picit világítanak.
A tv-be 7 LED soronként és 59cm hosszú, épp a 61,5cm is berakható csak a fényvető lyukai (eredetit át kellene szabni).
A segítséget előre is köszönöm, makittib.

Comments
balage
balage picture

Helló! Ebben 6V-os LED-ek vannak. Ennél a típusnál mind cserére szorul. Mert ha kicseréled csak a rosszakat, mire összerakod, vagy pár nap múlva már 1-2 ismét megadja magát. Ezek jók bele.

0

makittib
makittib picture

balage köszönöm! Közben néztem komplettat :
https://www.aliexpress.com/item/4000012363985.html?spm=a2g0o.productlist...
csak ez 3V-os LED-ekkel szerelt, hossz kb. azonos csatlakozó elhelyezés más kiosztás remélem jó. Fénykép alapján LED-ek elhelyezése talán jó.
Adatlapot nézve jónak tűnik, de 6Vx7=42V kell. Hiba behatároláskor próbára egy közönséges Piros LED-et előtéttel (kb 8mA-es terhelés) raktam és a 30V csökkent pár V-ot. Emmiatt félek (+ ez az 1. ilyen javításom). Az áramgenerátor normális terhelésre a feszültséget is megnövelné?

0

balage
balage picture

Ha az indítás után pár tized másodperc alatt nem folyik kb.300mA a LED-eken,akkor az inverter leáll. Normál üzemben több van ott 30V-nál. Az áramot meg  a test felőli oldalon szabályozzák pwm-mel. Tehát ez a 3V-os szett biztos nem lesz jó. (sima 8mA-es ledekkel meg kár próbálkozni.)

0

makittib
makittib picture

balage köszönöm az információt. A LED-es próbálkozás azért volt hogy szkóppal a vezérlés működést lássam egy karcsú terheléssel.
Közben néztem közelebbi beszerzési lehetőséget https://megaled.hu/hu/webshop/led-dioda/smd-led/3535-smd-led (csak ez fele 250mA-es, a linkben adottnál), hogy még az idén legyen valami a tv-ből (pl. karácsonyi szállítások). Majd kipróbálom nagyobb műterheléssel indítással (pl, izzó és teljesítményellenállás).

0

balage
balage picture

Mindenek előtt meg kell győződni róla hány voltosak is valójában. Mert létezik ez  3V-os kivitelben is.A feliratok alapján nagy rá az esély hogy 3V-os.A bekötést is figyelembe kell venni. A kisebb pad a +, vagy a nagyobb.

0

makittib
makittib picture

balage ha a soronkénti 1-1 hibás LED-et átkötöm és a közös vezetékre legalább 2A-t bíró Si diódát (kb. 6db-t) rakva beindítva a tv-t (igaz a háttérvilágítási értékbeállítást nem tudom-talán 80% körül lehet). Így feszültséget és áramot mérve kiindulásképpen. OB3350 -nek olvasom a meghajtóját: http://www.quartz1.com/price/PIC/410N0598115.pdf.

0

makittib
makittib picture

balage megcsináltam a LED átkötéseket (1-1 hibásat soronként) először 6db 3A-es diódával sorba a közös ágba- pislákol, majd diódák helyett 2,2Ohm/5W, majd direktben is csak pislákolnak a LED-ek. Mindegyiken 4,78-4,82V-ot mérve. Ráraktam terhelésnek először (mert nem volt más) 230V/60W izzót kb. 100mA-ral terhelte kb. 28-30V a kimeneti feszültség, Tovább még egy 300W-ost (hidegen 9,9ohm), Így kb. 1,2A-al indított (sajnos izzó tulajdonság melegedve nő az ellenállás) folyamatosan kb. 0,5A terhelés így kb. 22,8V-ra lement a feszültség. Ebből nekem az jön le hogy 3V-as lennének a LED-ek (?). Vagy lassan nem értem az egészet.
Tovább kutakodva még ezt találtam:
https://elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=824464&reply=5+v%C3%...
További kép hogy valaki így be tudná azonosítani.

File csatolás: 

0

balage
balage picture

Nem kell ezt annyira túlspilázni, ott van minden LED mellett a tesztpont. Vizsgáld őket egyesével.Valószínű van köztük betegeskedő. Ha van áramkorlátos tápod,akkor beállítod kb 100mA-ra,és 6V-ra. Ha 3V-os, akkor a táp kimenő feszültsége vissza esik 100mA-nél kb 3V-ra. De így a közeli képről már ismerős, és valószínűbbnek tartom hogy 6V-os. Ilyen ellenállás, meg égős módszerrel nem nagyon lehet ezeket az áramköröket vizsgálni. Van erre műszer ami egy nagyfeszültségű áramgenerátor. Ezzel akárhány LED-et tudsz vizsgálni mindenféle állítgatás nélkül. A kimeneti fesz. mérő meg megmutatja hogy mennyi az aktuális fesz.

0

makittib
makittib picture

balage köszi a tippet, elsősorban arra lettem volna kíváncsi hogy mekkora áramú LED-et keresek. Áramgenerátoros tápom nincs maximum építek LM317-el (http://www.reuk.co.uk/wordpress/electric-circuit/lm317-current-calculator/ szerint 12,5ohm - mérési időt kibírná szerintem ha bemeneti feszültséget kb. 3V-al nagyobbat adok- ilyen terheléssel még nem dolgoztam) vagy 2 tranzisztorból összerakok.

0

balage
balage picture

Nekem egy 0-300V-ig ,50-350mA-ig szabályozható tápom van, aminek az alapkapcsolását mellékeltem. Ez azért jobb erre a célra, mert nincs elkó a kimeneten, és ha mondjuk a kimenő fesz. 300V-ra van állítva,és egy 3V-os LED-re rácsattintom, akkor sem teszi tönkre a LED-et, hanem a LED nyitófeszültségére azonnal beáll az áramkorlát miatt. Persze az enyém ettől bonyolultabb, pár plusz funkcióval még el van látva,mert panel műszerek mérik a kimenő feszt, és áramot, relé kapcsolja a kimenetet,túlfesz védelem,CC/CV kijelzés stb. Plusz egy nagyteljesítményű kapcsolóüzemű tápról megy. Mivel én tápegységek javítására is használom. De ez alapkapcs. simán jó háttérvilágítás tesztelésére. Nem kell 300V , kisebb feszről is megy, akár 24V-ról. Persze ekkor be van korlátozva hogy egyszerre mennyi ledet tudsz vele tesztelni 100mA mellett. 24V-al kb 5-6 soros kapcs. 3V-os LED-et tud hajtani.

2

makittib
makittib picture

balage köszönöm a rajzot. A két tranzisztoros verzióm is hasonlóan nézne ki, mint a rajz vége (Q1 és Q2), szerencsére találtam LM317T-et itthon ezzel egyszerűbb volt most (előtte egy állítható táp 3-32V /7A: https://www.banggood.com/7A-DC-60V-Adjustable-Step-Down-Regulator-NC-Pow... ).
11V-ra állítva 105mA a LM317-el a LED-ek 6,05 és 6,16V-ot mértem mérőpontra érintéskor, 2-3s-ig a maradék -soronként 6-6 db világítottak folyamatosan egyesével mérve. Ezzel számomra tisztázódott, hogy 6V-os LED-ekre van szükségem. Viszont 250mA (pl. #423175 hozzászólásomnál) vagy 500mA (adott kínai rendelési link) LED-et rendeljek, hogy a táp már bekapcsolásnál ne hajtsa túl (háttér világítást lejjebb venném).
Ebből adódik a kérdésem hogy tudnám normálisan lemérni a meghajtóáramkört. Esetleg ezt is javításra szorul?
Előre is köszönöm a segítséget, makittib!

0

balage
balage picture

Ezekben olyan egyszerű áramkörök vannak, hogy túl sokat nem lehet velük kezdeni. Ki kell cserélni az összes LED-et, és ennyi. 4-5 évig biztos jó lesz.

0

makittib
makittib picture

balage, rendben hogy ki kell az összes LED-et cserélni 6V-osokra, csak milyen áramúra.
Közben 105mA-al mind3 sort meghajtva 33,6V-al LED-enként 5,58-5.62V kb. 10 percig járattam (kép).
Esetleges megoldás, hogy 250mA-eseket megrendelem (hogy idén még kész legyen). Háttér világítás nélkül rávilágítva minimumra állítás után feldugva kb 2,2ohm/2W ellenálláson szkóppal mérni a feszültséget max 3x120mA=360mA-ig kép függvényében beállítom. Gyanítom hogy a feszültséget is figyeli.

File csatolás: 

0

balage
balage picture

Én ezeket használom. (csak én Kínából rendeltem)Ezzel biztos jó lesz.

0

makittib
makittib picture

balage, levéve a rossz LED-et (kép) pont a linkelt LED lesz a nyerő. Még egyszer nagyon köszönöm az információkat. Jövőhéten rendelem, de azért kíváncsi vagyok az elektronline-s megoldásra is.
Egy kis kiegészítés: gyártáskor ügyeltek rá hogy sokat ne bírjon (szerintem), mert a feljebbi világítós képen látható mindegyik tönkrement LED-ek alatt kb. 1mm-es vastag kétoldalú ragasztó van (meghajtó panel is így volt rögzítve) pedig az alján lévő fehér hajtogatott papír jellegűvel együtt csavarral is rögzítették. Azaz így nem tudtak kellően hűlni a LED-ek.

File csatolás: 

0

makittib
makittib picture

Ma megjöttek a LED-ek. Csak kevés időm volt így egyenlőre csak a soronkénti 1-1 rossz LED-et cseréltem. Megkockáztattam a bekapcsolást, sajnos így is kb. 30V-ot kapnak, mégcsak nem is parázslanak. Kezd nekem már az áramgenerátor is gyanús lenni.

0

makittib
makittib picture

Minden LED ki lett cserélve, működik. 44V 470mA a 3 sorra összesen, így soronként kb 150mA kapnak. A tv-n háttér világítás nem állítható. Pár órája már működik. Köszönöm a segítségeket.

0

Sponsored links