You are here

WiFi termosztát Junkers ZWE 24-3 kazánhoz

14 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Van egy Junkers Eurostar ZWE-24-3 kazánom, amihez 3 vezetéken csatlakozik a TR 200 típusú szobatermosztát. Ez valamilyen szinten programozható (ki.be kapcsolási időpontok). Szeretném kiváltani vezeték nélküli megoldással. A kazán 24V DC tápfeszültséget ad a termosztátnak, és ha jól gondolom, a termosztát analóg jelet ad a kazán felé. Ugyanis a kazán folyamatos szabályzású, "lángmodulációs", vagyis tudja változtatni a fűtőteljesítményt a láng nagyságával.
Amiket eddig találtam termosztátokat, azok általában relét vezérelnek.
Tudtok ajánlani erre a feladatra megfelelő termosztátot?

Előre is köszönöm.

Üdv, lcsaszar

Comments
szeki977
szeki977 picture

0

uniman
uniman picture
***

Ne figyeltél, bár a topikcímből is hiányzik a lényeg: lángmodulációs .
Amit te mutatsz, az Ki/Be kapcsolós...

File csatolás: 

0

mpisti
mpisti picture

Szia!
Amelyik vezeték nélküli termosztát alkalmas moduláló vezérlésre, annak van adó és vevő része, és a kazánnak is alkalmasnak kell lenni a jel fogadására. A kazánban nem a szobatermosztát helyére kell ezt a vevőegységet kötni, hanem egy erre a célra kialakított sorkapcsot vagy csatlakozót használ a vevő, ami általában kétvezetékes, és a táp is ezen a két szálon megy a vevő felé.A régebbi készülékeknél lehet több vezetékes megoldás is. Vagy helyiség hőmérséklet érzékelőt kell használni, ami analóg módon avatkozik be a modulációba.Nem tudom a Junkers melyik verziót támogatja, erre szerintem a szakszerviz tud választ adni. Előfordulhat hogy egy régebbi készülék alkalmatlan a vezeték nélküli modulációra, ilyenkor csak a vezeték nélküli ki-be kapcsoló szobatermosztát jöhet számításba.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Bocs, de nem megyek sokra a válaszoddal (a "nem tudom", "előfordulhat" nálam is megvan). Konkrét típust vártam volna, pl. Honeywell xxx, Netatmo yyy, a 24V tápfeszültség és a folyamatos szabályzás ismeretében. Esetleg olvassa ezt Junkers-hez értő kolléga?

Még annyit hozzátennék, hogy nem szoktam programozni, mindig a beállított hőmérsékletre szabályoz, illetve néha teljesen lekapcsolom.

Üdv, lcsaszar

0

mpisti
mpisti picture

Szia!
 Szerintem a Junkers márkaszerviz bizonyosan tudna pontos információval szolgálni arra vonatkozólag hogy az adott kazántípus mivel hajlandó működni és mivel nem. Ahogy Uniman kolléga is írta, vannak bizonyos protokollok amivel a kazán a vezeték nélküli kommunikációban is tudja kezelni a modulációt.A hangsúly a moduláltatáson van, és nem a kazán ki-be kapcsolgatásán,hiszen azt akármelyik szakkereskedésben beszerezhető vezeték nélküli termosztát tudja. Ha a kazánod alkalmas arra hogy pl. az OpenTherm protokollal rendelkező vezeték nélküli termosztáttal kommunikáljon, akkor elérhető pl. a német RemCo 4S típus, vagy az olcsóbb Romeo fantázianéven futó modell. Ezek oda-vissza kommunikálnak a kazánnal. A "nem tudom"-ra talán a kazánod teljes ismerete választ adhat, ehhez viszont neked kellene a kazánod gépkönyvét fellapozni. Mellékelem a Romeo használati utasítását, nekem ilyen van.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azt nézted már, hogy mit ad ki a harmadik vezetéken?

0

uniman
uniman picture
***

Ha van rá százezer forintod (98 000.-)...és a te kazánod folyamatos lángmoduláció szabályozása OpenTherm vagy iRT-protokollal kommunikál.: https://www.bosch-easycontrol.com/media/easycontrol-rrc2.0/easycontrol_adapter_manual_de.pdf

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi segítséget. Találtam egy nagyon hasznos összefoglalót:

https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=212232

Úgy tűnik, hogy ez a kazán talán CAN-BUS rendszerű. Ezt még ki fogom mérni. Mindenképpen kell majd hozzá valami illesztőegység, mert nem valószínű, hogy gyári létezik hozzá. Még annak kell utánanézni, hogy a Bosch Heatronic hogyan kommunikál, milyen protokoll az a CAN-BUS, talán oda lehet illeszteni valami távvezérlőt.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nagy kérdés, hogy mit akarsz!

Csak a vezeték megszüntetését, vagy a termosztátot is át akarod helyezni? 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A pincében levő kazántól feljön egy vezeték a lakásba. Jelenleg a vezeték végén van a termosztát, amit máshova szeretnék helyezni. Tehát a vezeték végétől az új helyig kellene WiFi vagy más rádiós kapcsolat. Nem kell okostelefonra kapcsolódnia, csak a vezetéket szeretném megszüntetni a termosztát régi helye és új helye között.

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

Vezeték nélküli Can-Bus...  A can-busnak Jaca a kiváló szakértője ! smiley

0

Jaca
Jaca picture
****

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

TR 200, javítottam a szövegen.

0

Sponsored links