You are here

Apolló diavetítő izzócsere

47 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Nem a cserével van gondom, hanem azzal hozták be a vetítőt, hogy már a sokadik izzó ég ki, de az eredeti már nincs meg. Meg tudná mondani valaki, hogy milyen volt az eredeti izzója? Egy kis táp van hozzá, 12V 500mA-es. Legalábbis ezt hozták be hozzá.A legutóbbi izzó, ami benne volt, az 12V, 21W, sima autós izzó, de kiégett az is. Nem értem: a 21W-os izzó elvben majd' 2A-t vesz (venne) fel, ha a táp bírná. Akkor mitől ég ki, ha a túlterhelés miatt amúgy is leesik a feszültség? Lehet, hogy alulképzett vagyok?smiley
Üdvözlettel:
Attila

Comments
Mazsola
Mazsola picture
*

Jó reggelt!
Go to:  https://elektrotanya.com/comment/431797#comment-431797
Viszont látásra
Mazsola

1

kipcsak
kipcsak picture

Próbálom itt fölül hátha szem előtt lesz. Mond minek egy égőnek négy diódás trafó, és miért nem keresel egy trafót égővel ami belerakható? Az égőre már kaptál linket is, már csak egy trafó kell. Az amúgy is kell, mert amit kaptál az nem az eredeti.

4

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 Abból indultam ki, hogy a trafó eredeti, és működnie kell(ene), ha tudjuk, mi volt az eredeti állapota a vetítőnek. Általában az eredetit szoktam helyreállítani, mert annak működnie kell. A sok bejegyzés után sajnos úgy tűnik, senki nem tudja, hogy az mi is volt. Most következik az ügyfél felé a megoldási "fusi" javaslat, ami lehet, jobb is lesz, mint a régi. Magánvéleményem, hogy ha a nagyobb teljesítményű égőhöz igazítjuk a trafót, nagyobb hő is keletkezik, ami egy műanyag doboznál nem biztos, hogy szerencsés lenne. Nem szívesen vennék részt egy lakástűzzel kapcsolatos perben... Ha már fusi, akkor inkább a kisebb teljesítményű megoldás felé hajlanék.
Köszönettel a segítségekért:
Attila

0

kipcsak
kipcsak picture

Megnéztem az adatlapodat és visszavonom minden szavamat, pont egy "kick-box" edzőbe botlottam. smiley
Azért annyit még ha megkímélsz elmondanék, ezt a feladatot egy másodikos ipari tanuló az ebédszünetben fütyürészve megcsinál.
Sok sikert!

3

uniman
uniman picture
***

A trafóról semmilyen képet nem mutattál ! Akkor meg honnan tudjuk, hogy eredeti  ...vagy nem? 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Abból indultam ki, hogy ezt hozta be a tulaj. Azért tettem föl az oldalra, hogy "hátha valaki ismeri". De a konkrétumok helyett az igazi segítőkön kívül csak "furcsa" beszólásokat látok. De ismerni  -ezek szerint - senki nem ismeri. Fusizni én is tudok, barkács megoldást kitalálni, ami a mi szakmánkban megszokott. Ebből az ártatlan kérdésből született egy  (a tényleg szakmai hozzászólásokat kivéve) egy személyeskedéseket is tartalmazó terjengős "beszélgetés". Csak annyi volt az eredeti kérdés, hogy "milyen izzó való bele?" Ha tudná bárki is, akkor nem kéne fölöslegesen irogatni, beszólogatni, mert abból már tudható, kiszámítható lenne, hogy milyen trafó illene hozzá. (Ahogy egy kisiskolás is ki tudja számolni.) De senki nem tudja. 
Természetesen ez nem Neked szólt, aki mindig is segítő szándékkal írtál, amit köszönök. Meg azoknak is köszönet jár, akik nem a személyeskedéssel vannak elfoglalva, hanem a szakmával.
   Szerintem zárjuk le ezt a topikot, mielőtt még idétlenebb hozzászólások is bekerülnek.
Üdvözlettel:
Attila

0

kipcsak
kipcsak picture

Ahogy én követtem az itteni eseményeket mindenki segíteni akart, viszont ha te csináltál volna pár fotót arról amit kaptál és még szét is robbantod, akkor felkerültél volna vele a netre mert még olyan nincs fent. Lengyel találmány már írtam, így elképzelhető hogy a magyar vasdobozos égője jó bele amit zsugori kolléga mutatott.
Most már ne add fel, csináljuk meg.

0

Mazsola
Mazsola picture
*

Jó napot!
Nem ismered kellő képen ezt a fórumos világot. Elindulsz egy lószerszámért és meglepődve csoldálkozol mikor a kezedbe nyomják.
Bár ez a feladat túlterjed a kicserélem a púpos kondikat eseten de nem kunszt megoldani az előéleted alapján.
A normálisabb, gyerekek számára gyártott vetítőkben 25 vagy 35W-os, Ba15s foglalatú izzókat használtak 6 vagy 12V-os kivitelben. Ezek fémházas kivitelűek voltak.
https://izzocenter.hu/lista/47e0e18a41b81-Regi-vetito-izzo
Ebbe a műanyag kacatba valószínűleg ilyen való:
https://lumenet.hu/orbitec-a15006-5w-6v-ba15s
De ha aggaszt hogy perbe fognak, add vissza! (A vetítőt. smiley)
Viszont látásra
Mazsola

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ha jól tudom, az autókban lévő izzók hasonlóan érzékenyek az alacsonyabb feszültségre, mint a magasabbra.
Ezért van az, hogy a mai, alultervezett elektromos rendszerrel (kisebb akku, vékonyabb vezetékek) közlekedő új autókban nagyon gyakran kiégnek az izzók. Mert túl nagy a feszültség ingadozás.
Nekem annak idején a '96-os Fordomban alig kellett izzókat cserélni, még az emelt fényű H4-es is 2 évet simán elment benne. Ellenben állandóan látok szalon új autókat kiégett hátsó lámpákkal (nem, nem tévesztettem össze a külföldről behozott, újnak látszóval...)

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jól tudod.

:Olvastam egy Tungsram  belső  leírást, abban azt írják, hogy a halogén izzók +/- 5%  feszültség eltérést viselnek el, ha ennél nagyobb, akkor az az élettartam, illetve világítási paraméterek rovására megy
Még az öreg Mészáros adta a 80-as évek elején

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Csak a rend kedvéért ez minden halogén izzóra igaz, ugyanis alacsonyabb szál hőmérsékleten nem jön létre a halogén hatás -azaz, hogy a gáz töltelék megakadályozza -már amennyire lehet- a wolfram atomok kiszakadását a szálból, tehát hamarabb elöregszik, mint nagyobb fényerőn.

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
 Én csak feltételeztem, hogy halogén izzó lehet, mert amit behoztak kiégettet, az egy normál 12V 21W-os gépkocsi izzó volt. Amikor egy ugyanilyennel kipróbáltam, akkor összesen 3V körüli volt a feszültség a kapcsain, mert a táp, amit behoztak hozzá, nem bírta (500mA-es). Ettől a 3V-tól biztosan nem éghetett ki az izzó (szerintem), mivel épp csak pislákolt. Ezzel együtt a halogénről írtak érdekesek. Azt sem tudom, hogy a táp eredeti-e.
Üdvözlettel:
Attila 

0

Galibali
Galibali picture

A 12V 500mA= 6W, ezt jól látod, nem Veled van baj.
Szerintem az izzó túlzott vagy a táp nem az eredeti.
Az izzó gyakori kiégése lehet rossz gyártmányú izzó vagy valahol (foglalat?) rossz kontakt.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
A rossz kontakt nekem is beugrott, de a táp teljesítménye és az izzó áramfelvétele valahogy akkor sem illik össze...
Üdvözlettel:
Attila

0

Galibali
Galibali picture

Ez igaz. Erről a készülékről van szó?
(csatolmány)

File csatolás: 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Igen, pontosan! Nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 12 V-os gk  LED izzó?

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

HELLO!
A 12V-os LED lámpákkal vigyázni kell. Kétféle van.
-Az egyikféle egyszerűbb. A LED(EK) előtt egyetlen ellenállás van és egy Graetz.. Ha 12V-ot kap AC/DC, akkor működik jól. De, ha egy ilyen akármilyen trafóról táplálják, akkor tuti hogy ki fog égni, mert biztos, hogy nem stabilizált a 12V-os kimenet. Pl. ha csak rövid időre 15V jut a LED(EK)RE, akkor már biztos kipukkad. Ezek csak stabtápról, vagy autóban használhatók.
-A másik és drágábbakban belső stabilizátor IS van. Rögtön látszik a műszaki adataikból, hogy pl. 8V-26V között működtethetőek. Csak ilyet szabad használni a stabnélküli kistrafókkal.

Egyébként, izzólámpa NEM LEHET, abban a dobozkában, 6W-osnál nagyobb, mert szétolvad.
Csakhogy az a táp megmérendő, mert lehet, hogy 6W-al terhelve is, több feszkót ad ki.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia! 
Nem LED, hanem egy közönséges gépkocsi izzót hoztak be hozzá, kiégve. Lehet, hogy eredetileg halogén volt benne...?
Üdvözlettel:
Attila

0

Galibali
Galibali picture

Bajonett záras 12V 6W halogén? Nem tudom, de még nincs kép a készülékről. A foglalatot sem ártana látnunk.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nem tudom, mi lehetett benne, csak kérdeztem, hogy halogén lehetett-e. A képet már korábban föltette egy kolléga, köszönet Neki.  A foglalat normál gk. izzó foglalat, pl. irányjelző, egyérintkezős. Nincs megégve, teljesen ép.Azért gondoltam halogénra, mert egyrészt magasabb hőmérsékletet visel el, nagyobb a fénye kisebb áramfogyasztásnál, de ebben lehet, nincs igazam.
Üdvözlettel:
Attila

0

Galibali
Galibali picture

Nem valószínű, hogy jó lesz. Sugárzási szög,színspektrum különbség? És egyéb más.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én nemrég ledesítettem a mienket, állati jó képe lett, és nappal is látszik. A hidegfehér led nagyon jól visszaadja a színeket. Mindenképp hűtött led kell bele, vagyis olyan, amit már eleve alu hordozón árulnak.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Tegyél fel egy-két képet a gépről. Ja és egy pontos típus szám sem ártana,

Köszi.

0

kipcsak
kipcsak picture

https://www.google.com/search?q=apollo+diavet%C3%ADt%C5%91&client=firefo...

A kérdezőnek csak annyit, mérted a tápját, talán azt is kellene cserélni.

Lengyel találmány, aztán a kínaiak zsugorítottak rajta egy kicsit, és gondolom a minőségen is.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia, sziasztok!
 Beszereztem egy olyan izzót, amit mutattak, hogy kiégett (12V, 21W). Bekapcsoltam, és csak parázslott, alig világított. Az addig mért 13V a terhelésre leesett3,5V-ra. A Tápban csak a négy dióda van a trafón kívül. Számomra egyértelműnek látszik, amit eddig is mondtam, hogy valami sántít. Ez a trafó nem bírhatta a 21W-os izzót meghajtani, és kiégetni sem. Valami árulás van. Szerintem csak az izzó foglalata lehetett egyforma, de maga az izzó más volt, ezért is tettem ide fel a kérdést, hátha valaki ténylegesen tudja. Vagy a trafó nem az eredeti...
Üdvözlettel mindenkinek:
Attila

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Mivel ez a normál fémházas diavetítőhöz képest egy "nyekenyóka", műanyagházas vetítő, kizártnak tartom, hogy 21W-os izzó lett volna benne, inkább a 12V 5w lehet a reális, és valószínű jó ez a táp hozzá. Főleg, mert itt is hasonló van hozzá: https://static.darabanth.com/images/5/1/517760.jpg
Semmilyen adat, teljesítmény vagy bármi, nincs ráírva valahová a vetítőre, vagy bele?

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 Sehol semmi, átbogarásztam. Ezért nem szerencsés, ha kidobják az eredetit. Az ÜF-nek tök mindegy, izzó-izzó, csak 12V-os legyen.... Az, hogy milyen következményekkel jár, ha nem a megfelelő, már nem érdekes... De ha már korrektek akarunk lenni, jó volna tudni, mi volt benne, ezért tettem fel az oldalra. Lehet, hogy a fentebb javasolt LED volna a jó megoldás.
Üdvözlettel:
Attila

0

kipcsak
kipcsak picture

Gyerekkoromban volt egy olyan játékom ami egy kis csónak volt, fel kellett tölteni vízzel és egy rövid gyertyát a tartály alá, és elindult.
Talán ennek is elég lenne egy gyertya, de szerintem az ilyen problémát már az szak-iskola második évadjában illik megoldani

3

F-Yoci
F-Yoci picture

Ezt egyelőre nem értem, hogy kerül ide, de egészségedre ! smiley

1

kipcsak
kipcsak picture

Én se értem mi tart ilyen sokáig, ehhez az égőcseréhez még létra se kell.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
nem lehetséges?
 

File csatolás: 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 Szerintem biztosan nem, mert így már 3A-nál járunk.
Üdvözlettel:
Attila

0

zsugori
zsugori picture
***

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Akkor viszont a táp nem hozzá való... Üzentem a tulajnak, hogy eröltesse meg a memóriáját, hogy valóban ez-e az eredeti táp.
Üdvözlettel:
Attila

0

kipcsak
kipcsak picture

Nem ilyen csak az alakja hasonlít, ez külső adapteres.

0

zsugori
zsugori picture
***

ha már sok a 12v-os izzó erre tudok gondolni

0

kipcsak
kipcsak picture

Egy másik falba dugható trafó kellene ami bírja adni a kellő fényt, és kész. A zsinór adott már csak trafó kell.

0

zsugori
zsugori picture
***

bocsi ,köszi,koppant

csak emlékbe

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Van a kombinált fék/hátsólámpa izzó. Annak ugyan a csatlakozása némileg más ámbár a bajonett mégis ugyanaz. Ott a kisebbik izző csak 5W-os, azt akár bírhatta is a tápod!

0

attila.p
attila.p picture

.....ez bizony így igaz: a régi diavetitők még 220VAC-re voltak tekercselve(primer fesz.).
igaz százalékosan nem nagy az eltérés ha 230VAC-t kap, de okozhatja a sorozatos lámpakiégést :
(hasonlóan a régi karácsonyfa izzósoron: ahova be kellett tenni pluszban(sorba) 1-2 izzót, máskülönben lehetett kidobálni az eredetieket)
....azaz MÉRNI, mérni mérni , persze terhelve

üdv attila.p
u.i: lengyel gyártmányú izzót ne vegyél !

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Tudom, hogy jó volna egy tipus, de csak ennyit láttam rajta. Próbálok föltenni majd képet. Olyan, mint egy gyerek kocka játék.
Üdvözlettel:
Attila

0

kferi
kferi picture

Elvetemült dolog lenne mérni?????

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Fentebb írtam.
Üdvözlettel:
Attila

0

kipcsak
kipcsak picture

Vagy meglátni hogy gyári-e még a cucc, mert akármilyen fényt beletehet ha ügyeskezű.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 Gyári, csak az izzó nem.
Üdvözlettel:
Attila
 

0

Sponsored links