You are here

Mini FM rádióadó melegedés probléma LEZÁRVA!

84 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Nem rádióamatőr téma, ezért nem abba a fórumba tettem.
Adott egy kínai mini FM adó (transmitter), ami eddig hibátlanul működött, ám kölcsönadtam...
Az antennakivezetés köré rakott a srác egy ferritgyűrűt (szűrőbuzi a gyerek). Elvileg egy árnyékolt BNC csatlakozóra került a gyűrű, tehát az árnyékolás miatt nem gondolta, hogy okozna ez bármit is, de mégis...
A gyűrű (és nem a csatlakozó) melegedett szerinte (holott minden árnyékolt), így le is vette és inkább nem is használta tovább a készüléket 5 percnél... de a készülék azóta nem százas:

Felforrva (3-5 perc használat után) egy csekély alapzaj mellett normálisnak tűnik a hangja, de addig...
-random pattogás hallatszik teljesen hidegen (nem csak a beállított frekin, hanem szinte a teljes skálán). 10 percenként próbálgatva ez már nem volt észlelhető.
-hangolt antennával, amivel korábban fél óra után épp csak langyos volt a készülék, most 1 perc után nem fogható meg a kb. 11x4x2 cm-es hűtőborda, ami a RD15HVF1 végtranyót hűti.
-eltűnt a sztereó hatás (bár sztereót jelez a vevő rádió, tehát a vivőfreki megvan, 1 bemenetet kihúzva csak halkabb lesz, de mindkét oldalon szól tovább.
-SWR szerint 8,6 a kimenő bekapcsoláskor, fél perccel később már csak 8,1... 7,6-ig mertem használni, ami durván 2-3 perc, tehát 1W-ot esett a teljesítmény, ami a tranyó adatlapi grafikája alapján reális, csak ugye eddig nem melegedett soha.
-a frekije műszer szerint teljesen stabil, bár csak az adott frekit tudom monitorozni, így nem derül ki hol zavar még. 88-108 között 1 gyenge felharmonikus található 98MHz-en adva 2-3MHz-el arrébb.
-a random pattogás nem jött elő a fél órás tesztelés, pihentetés, tesztelés, ... során.

15W-os a készülék, ahogy a végtranyó száma is jelzi (fix 12V-on kevesebb). Durván 400Ft Kínából az alkatrész, ha az a problémás... de az-e a gond vagy egy előtét alkatrész?
Az adót egy ventillátor is hűti, ezért nem volt soha melegebb kézmelegnél, max antenna állításkor, ha rossz volt az SWR. Az antenna nem zárlatos, az SWR változatlan a korábbi értékekhez képest, tehát az antenna és a csatlakozások hibája kizárható.

Valami ötlet esetleg, hogy mi okozhatja a melegedést, illetve hogyan szüntethető meg?
Illetve mitől lehetett a pattogás az első durván 1-2 perces tesztidőszakban 3-4 indítás erejéig?
A sztereó eltűnés lehet belső automatika (bizonyos zajzár érték alatt monósít, mint a joint stereo mp3 esetében), vagy az is hiba?

A válaszokat előre is köszönöm!

Comments
Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok

Siralmas, hogy a hozzászólók fele még mindig az antennával "foglalkozik" ( kötekszik ) de ha végigolvasnák a topikot világosan látni, hogy több típusú antennával is ugyan az a helyzet. A végfok X@r és kész ! Ki kell cserélni, de ettől a kérdező úgy fél mint macska a tűztől, különben már rég le lehetett volna zárni az egészet. Az nem vezet sehova, hogy elmaszkoljuk a problémát, különböző alternatív megoldásokkal.

Legjobbakat ...

1

Jaca
Jaca picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha ez a FET azonos a jozef 48 fényképén levővel, akkor a neten számtalan hasonló helyettesítő található

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Rákerestem a típusszámra:
https://alltransistors.com/mosfet/crsearch.php?&struct=MOSFET&polarity=N...

Itt a helyettesítők listája, de minthogy nincsenek itt a környéken elektronikai boltok (20km-es körzetben), BP-re pedig csak ezért jelen "koronás" helyzetben nem szívesen mennék, így a beszerzés nem megoldott.

Ezek vannak itthon kéznél:
https://www.pentod.com/en/product/353/kt904a-transistor-gold.html
https://www.pentod.com/en/product/2317/power-rf-transistor-kt911a-400-10...
https://www.pentod.com/en/product/4459/transistor-kt913b-npn-1a-55v-0-9g...
https://www.web-bcs.com/transistor/tc/ka/KT922A.html
https://www.pentod.com/en/product/47/power-transistorsblx68.html
https://alltransistors.com/transistor.php?transistor=28688 ( https://www.datasheetarchive.com/pdf/download.php?id=f764f096d8b29fbae78... )

Teljesítményre egyik sem azonos vele, egyesek még frekiben sem, ráadásul gondolom, ha bármelyik is jó lenne bele, mivel más típus, nem egyszerűen csak beforrasztani kéne (és a hűtést megoldani), hanem hangolni is, amit ugye műszerezettség hiányában nem tudnék megoldani. Ezért várom meg inkább az azonos típust... de ha valaki szerint a fentiekből különösebb átalakítás nélkül össze lehetne hozni a dolgot, kérem írja meg!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A kezdőben is írtam: RD15HVF1 van benne, ezt rendeltem meg.

0

josef.48
josef.48 picture
*

   Szia ! Ha a végerösitö terhelése megfelelö(irtad), a tápfeszültsége és hidegitése is rendben és mégis melegszik a végfok,akkor a hiba a végerösitö meghajtó ( esetleg polarizáló) fokozatában van.A végerösitö táp körében ,nincs semmilyen áram(egyen) korlátozó ,a rajta áthalladó áram csak a vivö frekvencia nagyságától kell hogy függjön , csak arra van áram korlátózó a kihangóló tekercsek.A végfok müködése hasonló a kapcsoló üzemhez ,a meghajtó vivö frekvencia kellö nagy kell legyen hogy a végfok veszteség nélkül kapcsolja a tápot az induktivitásokra.Nem elegendö vezérlés esetén egy része az áramnak a végfok  vezetö (kapcsoló)ellenálásán marad ,felmelegitve azt.FM mod. nem szükséges a vivö sin formája,lehet határolt ( akár négyszög is).De még a  fet munkapont ( negetiv fesz.) hibás beálitása is okozhat nyugalmi áramot amely melegitheti a végfokot. Helyes beálitáskor,vivö frekvenciás vezérlés nélkül a végfokon nem szabad áram folyon. Csak pár ötlet. üdv.Jóska
 

1

dobos
dobos picture

Szia! Egyelőre semmi közelebbi nem tudható arról hogy ez a konkrét készülék milyen beállítású meghajtó és végfokozatot tartalmaz. Ennek ismerete nélkül érdemi tanácsot csak általánosságok szintjén lehet adni.
Van lineáris meghajtó és végfokozatot tartalmazó változat. Van C osztályú (vezérlés nélkül az aktív elemen nem folyik áram) meghajtó és végfokozatú verzió.
Az E osztályú ezen a frekvencián főleg ilyen belépő szintű szerkezeteknél egyáltalán nem jellemző.
Mivel a kérdező érdemleges vizsgálatra alkalmas RF műszerparkkal nem rendelkezik, ezért csak nagyrészt a sötétben tapogatódzás folyik.
A teljesítmény/SWR mérőn plusz valami botantennás frekimérőn kívül a beszámolója szerint más eszközzel nem rendelkezik. 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia dobos ! / Egyelőre semmi közelebbi nem tudható arról hogy ez a konkrét készülék milyen beállítású meghajtó és végfokozatot tartalmaz /.A lejebb feltett fényképböl nem nezhéz kinézni az egyszerü  kapcsolást.Amit már irtam feljebb nem ismétlem meg.A fet-en átthaladó áram megmérésére  különösebb  müszerezetség nem szükséges. Megszakitani az áramkört és egy áram mérön keresztül táplálni,berajzoltam.A végerösitö fet D árama  (RF)kivezérlés  nélkül 0v G-S fesz.adatlap szerint 17v D-S feszültségnél  a D  áram 100µA .Ez is mérhetö egyszerüen ,bejelöltem a RF jel útját csak meg kell szakitani.És természetesen a negativ G feszültségel is leellenörizhetö .A légmagos terkercsek (rezgökörök) helyes müködésük  is müszerezetség hiányában leelenörizhetö.Ha szükséges és van érdek irhatók rola.üdv.Jóska


 

File csatolás: 

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Mint már említettem, nem szívesen forrasztgatnék SMD alkatrészeket, panelt elvágni pedig azért nincs értelme, mert mint látszik, több ponton át van vezetve a túloldalra.
Első körben megvárom az új alkatrészt és ha azzal is melegszik, akkor kezdem csak vagdosni a panelt.
A "negatív fesz" pedig nem tudom hogy értendő, hiszen a test a rádió esetében a negatív, ami itt a középső lábra megy rá. Az a "negatív fesz pont" 1171ohm/536ohm a testeléshez képest, pozitívhoz képest 1kohm feletti (mérés közben - valószínűleg kondi miatt - emelkedő) értékű.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Teszteltem rendes antennával, a képeken az eredmény, de valami nagyon nem stimmel.
Az SWR jó, az antenna magasabban van a környező házaknál. 1/4-es antenna, nem sima bot pont a frekire hangolva. (Teszt freki 98,0 MHz.)

A kilátásnál látható, hogy egy focipálya van szemben, majd mögötte házak. A pálya mellett még szép tiszta a vétel, de már a házak mellett romlik, a házak mögött az első utcában pedig már kifejezetten rossz. 100m-el arréb már alig 30%-os a minőség.
Tehát 200-300m-ig visz el csupán, amíg rá lehet látni.
Korábban a 6. emeletről egy teraszkorlátra rakott hangolatlan mágnestalpas botantenna a városban elvitt 2km-re tisztán úgy, hogy 8 emeletes volt az épület (azaz +2 emelet felette), szemben 10 emeletes panel volt, tehát minden irányból árnyékolt antennáról beszélhetünk. Autórádióval (erősítős antennával) 5km-ig fogható volt, de tetőantennával egy kolléga Csepelen vette az Árpádhídi adásomat zavarosan, de még sztereóban. Ehhez képest immáron profibb antennával, jó SWR-el ilyen gyenge teljesítményt nem tudom hogy produkálhat. Kb. 0,5W-nak felel meg a távolság és az adó műszer szerint mégis 10W-al ad.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Az antennától lejövő koaxkábel úgy tűnik, korábban összehajtogatva lett tárolva nem pedig ahogy illendő, lehetőleg nagy sugárral feltekerve.
Aztán az a BNC toldás sem igazán kültérbarát megoldás.
Ebben a nagy bezártságban le lehetne szedni az antennát a földre. A kábel közvetlen az antenna felőli végére csatlakoztatni a műantennát, Power/SWR mérőt és tudni ott mi újság. A hajtogatott kábel helyett egy normálisan kezelttel próbálkozni.
Annak ellenére hogy az adó kimeneténél a kábel+antenna kombót jó SWR-el látja a végfok, a kábel/antenna viszonylatában még fennállhat illesztetlenség.
A 10W mért kimenő ellenére tapasztalt, a korábbiakhoz képest durva hatótávolság csökkenés oka az előbbiekben is kereshető.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Idő közben már egy 3x ilyen vastag antennakábel lett bekötve toldás nélkül (valahol erről már beszéltem is, amikor valaki az ohm értékekre kérdezett rá).
Ezzel 9,6W kimenő és 0,02 visszajövő van, így 1,01 az SWR.
Ám ugye ez egy 15W-os adó, mégis hidegen max 10,7W a kimenő, üzemmelegen 1W-al kevesebb kb.

Az adótáv kocsiban sztereóban tisztán durván 3km egy irányba, de 7km-nél is vannak sztereó pontok, ahol épp még szépen szól, ám 5km után már nagyon zajos erősítős antennával.
Ugyanez hordozható CD-játszóval 500m tiszta sztereó, 1,5-2km tiszta, de olykor elmegy a sztereó, 2,5km után inkább már sistereg csak.

Tehát pillanatnyilag jó kábel, magas antenna, jó SWR, mégis gyenge teljesítmény.

A melegedés most csak ebben az 1W minuszban számít. Nem forró, de ugye ahogy melegszik üzemmelegre, úgy csökken a teljesítménye a 9,6W-ig.

Ha pedig 15W 15km-re kéne, hogy elmenjen, akkor 10W 10km-re, ennek ellenére kb. 5km-re megy el a legjobb esetben is (tiszta vételt nézve).

0

proba
proba picture

Ha a műsorforrástól függ az adó távolság, az igen érdekes. Nem lehet hogy egyszerűen túlvezérled a rádiót hangfrekvenciásan? Esetleg valami kapcsolóüzemű táp megbolondít valamit ?  

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem vezérlem túl, mert abban az esetben a sztereó torzul és ütemenként elmegy. Ezért van beépítve egy kompresszor előtte és azzal van behangolva, hogy a sztereó is megmaradjon és a hangerő is azonos legyen más adókkal.
Egy 2x5 LED-es visszajelző is került a készülékbe, ami úgy lett behangolva, hogy 3 LED a normál jelszint, 1 LED a kiemelkedő basszus, kiabálás, stb. és 1 LED a túlvezérlést jelzi. 3 LED-ig hajtom meg, a negyedig olykor bevillan.

Tehát amennyire tudtam, mindent a használható maximum alatt tartok egy picivel. A kompresszornak köszönhetően pedig a túlvezérlés kizárt. (Nem hajtom túl soha a kompresszort, hiszen digitális bemeneten kapja a jelet, így már az is torzulna, ha túlvezérlem.)

Eredetileg is kapcsolóüzemű "laptoptápot" adnak az adóhoz. Próbáltam PC táppal is. Más trafós stabil 12V-os tápom nincs, ami 3-5A-t tudna. Aksitöltő lenne, de azt le kellene szabályozni.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
CD-s rádiós walkman akar az lenni.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Az antennától lejövő koaxkábel úgy tűnik, korábban összehajtogatva lett tárolva nem pedig ahogy illendő, lehetőleg nagy sugárral feltekerve.
Aztán az a BNC toldás sem igazán kültérbarát megoldás.
Ebben a nagy bezártságban le lehetne szedni az antennát a földre. Közvetlen az antenna felőli végére csatlakoztatni a műantennát, Power/SWR mérőt és tudni ott mi újság. A hajtogatott kábel helyett egy normálisan kezelttel próbálkozni.
Annak ellenére hogy az adó kimeneténél a kábel+antenna kombót jó SWR-el látja a végfok, a kábel/antenna viszonylatában még fennállhat illesztetlenség.
A 10W mért kimenő ellenére tapasztalt, a korábbiakhoz képest durva hatótávolság csökkenés oka az előbbiekben is kereshető.

-
Akaratlan duplázás.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ellensúly?
Láss, láss, ne csak nézz!

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: minek? hadd sugározzon a föld alá is a vakondoknak

Bálint

Azok a vakondokok (vakundokok) nem fognak adást hallgatni, ha jobban megnézed a fotókat!

1

Mosószaki
Mosószaki picture

És még én vagyok ironikus...

1

Mr._V.
Mr._V. picture

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Találtam több javítással foglalkozó videót (sajnos spanyolul).
Az egyikben a végtranyó GATE lábát lekötik a testre egy tekerccsel. Jelenleg 643-1400 közötti ohm érték mérhető a testhez képest az adott lábon (diódamérés formájában).

Ezen a videón egy azonos felépítésű készülék van, ahol tekerccsel van lekötve az a láb a negatívra (1:00-nál van közelebbről):
https://www.youtube.com/watch?v=jvUjeNEIpY4

Ez egy kicsit másik típus, de itt pedig egy nagyobb (nem SMD) ellenállás van ugyanarra a lábra forrasztva (2:29-nél látszik):
https://www.youtube.com/watch?v=bASr0GojCZE

Ez pedig egy nem túl éles belső körút a készülékről:
https://www.youtube.com/watch?v=MnfAYrGWTzU

Jelenleg 9,6W kimenővel 0,02 visszajövővel 1,01 az SWR 103MHz középfrekire hangolt antennával 101,1-en produkálja ezt a legjobb értéket tetőantennával.

Adótáv szempontjából ezúttal rádiós discman volt a teszter kb. 1m-es vezetékkel (antennával). Korábban szimpla rádiós fejhallgató.
Durván 500m-ig teljesen tiszta,
1km-ig sztereó, de már enyhén zavaros,
1,5km után többnyire monó, de még hallgatható,
2km után megszűnik a vétel.
Azaz ha körsugárzást nézek (bár 1 irányt szoktak csak) , külföldi oldalakon a 15W-ot tetőantennáról sugározva 5-8km-re írják (15W=6,5km, 9,6W=4,6km), tehát még mindig kevésnek tűnik a leadott teljesítmény alapján a hatótáv kb. 12m-es magasságban lévő 1/4-es hangolt antennával, mely aránylag a legtöbb ház fölött van.

A videókon mutatott módosításokkal csak leégetném a tranyót, vagy érnék is vele valamit? Ha igen, hogyan számítandó ki a menetszám, vastagság, ...?

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! 50 ohmos müterhelésen ha a táp 12v és ha a fet a teljes tápot kapcsolná kellö  RF vezérlésel,akkor P=U²/R  az akkor 2,8W  lenne,temészetesen kevesebb lesz.Müterhelésen könyü lemérni az adó  kiadot-leadot teljesitményét.Lehet sokaknak ma nevetséges ,jó 50 évvel ezelöt én a müterhelést (50 ohm)kissebb teljesitményre készitettem hogy melegedjen és annak hömérsékletét lemértem ,majd egy lab.tápból feszültséget adtam a müterhelésre az adó helyet,növelve a feszültséget amig a hömérséklet azonos lett.Lemértem a müterhelésre került feszültséget és kiszámitottam a tejesitményt, amely kb.megegyezik a RF teljesitményel.Akkoriban 47 ohmos vörös-barna orosz ellenálást találtam  összefüggö grafitos felülettel, kevés szort induktivitásal,majd bereszelésel 50 ohm-ra növeltem.Kis pohár olajba tettem egy hömérövel,ma már egész más hömérséklet mérési lehetöségek vannak.Pl. IR hömérö , elég ha az ellenálásra irányitod hogy a hömérsékletét lemérd. csak egy ötlet  üdv.Jóska
 

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/antennak_tapvonalak.pdf

Szoktak még 5/8 hullámú antennát is használni.
A kábel csillapítása minimális legyen ,minél vastagabb belső érrel, (nem rezezett vas).
Kültéri kábelt eszi az időjárás, időnként cserélni 
Az irodalomból:

Effektív kisugárzott teljesítmény (ERP) Az adó teljesítménye, az adót az antennával összekötő kábel vesztesége, és az antennanyereség együttesen határozzák meg, hogy az antenna fő sugárzási irányába mekkora az

effektív kisugárzott teljesítmény: ERP = P + antennanyereség[dB] – kábelveszteség[dB]

Példa: Az adó teljesítménye 10W. Az antenna nyeresége 11 dB, a kábel vesztesége 1 dB. Mekkora az ERP? Megoldás: Az antenna nyeresége 11 dB-el növeli, a kábel vesztesége 1 dB-vel csökkenti az ERP-t, összességében tehát az adó teljesítménye 10 dB-val (azaz tízszeresére) nő: ERP = 100W.

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az antenna leírása:

Description:
1/4 wave GP antenna
1.Frequency: 84.5-89.5MHz(A+B1) 89.5-94.5Mhz (A+B2) 94.5-99.5Mhz(A+B3) 99.5-104.5Mhz(A+B4) 104.5-109.5(A+B5)
2.Center Frequency: 87MHz / 92MHz / 97MHz / 102MHz/ 107MHz
3.Gain: 3.5dB
4.VSWR: ≤1.5
5.Impedance: 50Ω
6.Power: 1W-100W (5w,7w,15w,25w,30w,50w,100w)

Az antennakábel külső átmérője: 11mm (tehát vastag), hossza durván 15-20m. Toldás nincs benne. Kültéren kb. 1m van belőle, de a csatlakozó és az első 30-40cm az antenna szárában van, tehát időjárástól védett.

Sajnos csak ez az antennám van, meg egy botantenna. 5/8-asom nincs.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: feltételezem, a koax kábel 50 Ohmos(biztos? )

Ezek közül melyik típus?
Ismert a csillapítása?

https://www.dnd.hu/index.php?page=talloz&action=index&kat=175_RF_koaxialis_kabelek__50_ohm_&lang=hu

https://www.radioamatorwebshop.eu/rg_213_50_ohm_koax_kabel_621

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nincs ráírva semmi, a fater rádióamatőr volt, ő használta annó az udvar végi antennához ezzel vitte a jelet, márpedig az ő rádiói is 50ohm-os kimenettel rendelkeztek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: Ne csodálkozz,  elöregedett
én öt évente cseréltem a koaxot.  távolsági vételhez
Cserélted a végtranzisztort?

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Itt a környéken nem kapható, Kínából megrendeltem, de még fel sem adták. Jó 1 hónap múlva érkezik csak.

0

josef.48
josef.48 picture
*

  Szia !Egy ¼ hullámú (szer a röviditési tényezö)pl.egy egyenes  drot   darabnak hogyan lehet nyeresége és menyi az.A sugárzása az valoban körkörös  de csak egy polarizációban H vagy V  nem körpolarizáció. .Igy egy polarizációban a kisugárzása az max.dupla lesz.Teljesitményben (W) dupla(2x-es),az 3dB sugárzás  növekedés . .Vételnél pl.ahol µV-ban méred ott 6dB jelent dupla feszültséget.üdv.Jóska
 

0

Guest
Guest picture

1
2

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A "házon 3" képen látható a 3db 45 fokos rúd az antenna alatt.
Itt mellékelem az aliexpress-es fotóját (amin csak 2 látszik).

File csatolás: 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Annó egy hangolatlan botantennával a ház mögül a garázslejárótól durván a falu széléig elszólt (500-700m), amikor vettem a készüléket.
Most meg rendes hangolt antennával, háztetőről 200-300m-ig sem jut el és csak ott lehet fogni tisztán, ahol fizikailag rálátok szemmel az antennára???
Ha az SWR jó, az antenna nem lehet a probléma... de akkor mi?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sajnos itt találgatás kevés. Vélhetően gerjed. Ha a betápról felveszi a kívánt teljesítményt, SWR jó. Antenna jó, akkor más nincs.

Nem úszod meg. Meg kell nézni a spektrumképet, mi látszik rajta... Gyanítom, valami kikeveredik. Valami nemlinearitás került a gépezetbe, ami tudja a fizikát. Ez bármi lehet.. az egyszerű oxidtól a hibás alkatrészen át kontakt gyengeségig bármi. Lesz ott pár felharmonikus, ebben biztos vagyok. 

Mérlegelni kell, mi az olcsóbb. Venni egy SDR vevőt, amit tanácsoltak már. Jó játék, hidd el. Ára picit olcsóbb, mint ez a cucc ebay-en.. vagy egy új adó...

Vagy valaki a közeledben, akinek van spektrumanalizátora... Ha látszik, mi történik, akkor lehet okoskodni. 100MHz nem a pokol kapuja, de azért itt is lehet meglepi.. GHz tartományban már egy forrasztás csúcsossága is számít.. 

 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ez elég?
https://www.aliexpress.com/item/32983123025.html

Netán ez?
https://www.aliexpress.com/item/4000022975505.html

Vagy ez?
https://www.aliexpress.com/item/4000160496257.html

A probléma az, hogy mivel ez a műszer nekem teljesen új és rádió szereléssel sem foglalkozom, ha itt is van a műszer, honnan tudjam, hogy mit kell látnom és ha nem azt látom, mihez nyúljak?

Tehát ez kb. olyan, hogy a szőke nőnek megmondják vegyen lábast, fakanalat, az alapanyag már ott a konyhában, de nem adnak neki receptkönyvet és bár mindene megvan, fingja nincs, mit kezdjen bármivel is.

Ezért nem is akartam nagyon beruházni semmibe.
A rádió annó 73USD, az antenna 46USD volt és kb. nem érek vele semmit... és most még újabb 20USD lenne a műszer, amivel csak a használhatatlan cuccaim tárházát bővíteném.

Tehát így, hogy azt se tudom mit kéne néznem a műszerrel és mihez kéne nyúlnom, van értelme megvenni?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az, hogy belinkeled, amit látsz, segítünk... De kétségtelen, a spektrumképekkel se az lesz, higy azt az ellenállást cseréld ki... Csak a hiba jellege lesz nyilvánvaló.

Ebben az esetben, hogy gyérek az ismeretek, javaslom, vegyél másik adót. Nem nagy pénz.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Itt esetleg BP-n vagy közvetlenül BP mellett valaki hozzáértő műszerparkkal, aki esetleg bemérné a dolgokat?
Meg is fizetném, de nem nagyon tudok én ebbe a javítgatásba belefolyni.
Végigmelegítettem már, rácineztem egyesekre, de ez nem segített, tehát nem valószínű, hogy ha egyesével kiszedem az alkatrészeket és visszarakom, az eredményt hoz. Lehet épp kiszedés közben törik el és még az értékét sem fogom tudni, tehát ezért nem szeretnék belekezdeni SMD-k kiszedésébe vaktában. Inkább elvinném egy arra vállalkozónak, aki 10-20 percnyi nézegetés, méregetés után vagy azt mondaná, hogy kuka, vagy hogy EZT kell kicserélni. Számomra ez lenne a legjobb megoldás. Ilyenre esetleg van vállalkozó?

A ritka használat miatt nem szívesen költenék egy újabbra, főleg hogy látszik: nem hosszú életű.

Annó sűrűbben diszkóztam szabadtéren, strandon, ahol a helyi hangosításhoz kellett átlőni az anyagot. Ez már nincs, főleg hogy már strandok sincsenek nyitva jelenleg. Tehát már ebből nyereségem, bevételem nem lenne, ezért nem szeretnék szánni egy újra.

0

Jaca
Jaca picture
****

Első körben át kellene forrasztani, az a legolcsóbb. Valami bontott nyákon gyakorolni az SMD-k forrasztását, aztán nekiesni ennek. Ha egy kis kondenzátor elrepedt, eltörött, akkor az átforrasztáskor meg fogja mutatni magát.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a készülék

Bálint

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Szerintem valami gerjedés van a végfokban. Ha van benne SMD elkó akkor az a nagy hőmérséklet miatt kapacitás szegény is lehet. Vagy a végfok tranzisztor/FET kezd tönkremenni. 

1

braunv
braunv picture

Szia ! Az SWR szerintem nagyon rossz azt mindenképpen 2 alá kéne nyomni ,szerintem csatlakozés környékén megy ki az RF és azért melegszik agyürű!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az SWR mérőim (analóg mutatós és digitális) mind 125MHz-től mérnek hivatalosan, így csak megközelítő értéket mutatnak. Ha az antenna nem a teraszon van 1m-re a faltól, hanem rendesen árbócon vagy egyéb nem takart részen, akkor 1,5-0,5 közötti értéket is értem már el vele.

A gyűrűvel én nem is szórakoznék, inkább az a fő kérdés, hogy a korábban használt hangolt antenna (kimért jó csatlakozóval) miért forralja a végfokot?
Színpadon, ahol kb. a föld felé tudtam csak sugározni pár éve, mert más rögzítési megoldás nem volt, a 3-as SWR esetében sem forrt ennyire, mint most.

Más antennaállással itt a teraszon is elértem az 1,5-ös SWR-t, de a melegedés továbbra is fenn áll.
Nem lehet, hogy a végtranyót kéne cserélni, mert annak lesz valami gondja és ezért melegszik? (Más melegedő alkatrészt, vagy megsült, felpúposodott alkatrészt nem láttam.)
Lényegében ez is adja a ~10W-ot (9,23W), mint korábban, csak ugye nem azon a hőfokon üzemelve.

File csatolás: 

0

dobos
dobos picture

Szia! Ha van 50 Ohm műterhelésed, mérd meg azzal mi a helyzet! Pki, SWR, melegedés. Ha nincs műterhelésed, készíts vagy szerezz egyet, lehetőleg minél kisebb öninduktivitású legyen! Ha jól veszem ki a soraidat, a táplálás és így a kimenet testpontja is a levegőben lóg a talajhoz képest. Ha így van, szinte biztos hogy valamilyen mértékben a kimeneti koax árnyékolása is sugároz.
Az sem zárható ki hogy gerjed a végfok és ezért melegszik. Jó lenne látni spektrum analizátoron a kimenő jelet moduláció nélkül de legalább egy SDR vevőn erre alkalmas szoftverrel megjelenítve a kimenő spektrumot.
A különböző tápfeszeknél jelentkező anomáliák arra utalnak hogy a kölcsönvevőnél érdemi elcseszések történtek.

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Van egy 50W-os 50ohm-os műantennám.

Igen, készülék nem földelt.

Sajnos olyan mértékben sugárzott mindig is, hogy a tőle 2-3m-re lévő CD-játszók megkergülnek, ha keverőn keresztül a negatív (árnyékolás) szál össze van kötve. Erre már vettem galvanikus leválasztót, de az sem segített. Analóg keverőben pedig szimplán belebúg jó erősen még összeköttetés nélkül is.
Próbáltam a házát a 220-as földhöz kötni, de nem segített.

Az a legfurcsább, hogy egy 30W-os "rendes" nagy 20kg-s (kerületi sugárzó) adó mellett is dolgoztak a lejátszók fél méteren belül (szintén összekábelezve) és ott nem volt ilyen hiba, az analóg keverő sem búgott.

Sajnos nem vagyok otthon a rádiótechnikában, így SDR vevőm sincs, spektrum analizátorom is max ha egy hangkártyát arra használnék, akkor a mikrofon szálat tudnám erre eszközölni max 96kHz-ig. Tehát műszerezettség = 0.

A tápok: egy univerzális (nagy teljesítményű), 1 külső HDD tápja és a 9V-os egy router tápja. Mindegyik a saját eszközét hibátlanul ellátja. Ennek fogyasztását pedig egy "USB"-s műszerrel mértem (3-30V, 5A), de holnap akár pontos fotókat is készítek a hideg és a meleg fogyasztásról, fesz. változásról.

Ahogy láttam 16V-os elkók vannak benne, így nagyobb tápot nem is adnék rá (15V-os), amivel kijöhetne a 15W, mert leírása szerint autóban is használható, azaz 14V-on még működik.

Holnap ha lesz rá időm délután, akkor mérek terheléssel.

A műantennának van egy bemenete (TNC 0-500MHz 50ohm), az világos, de a kimenetére (BNC) mit kössek? (f>150 MHz - 30dB)

0

dobos
dobos picture

A műantennán az a -30dB -es csillapítású kimenet mérési célra szolgál, pl. köthetsz oda egy RF mV mérőt.
Ez a 30dB csillapítás az 50 Ohm-os kimeneteden a 10W kimenőnél fellépő 22,361 V -os jelet 10mW-ra, azaz 707,1 mV-ra csökkenti ami a szokásos RF mV mérőfejek számára megfelelőbb tartományba esik, nem veszélyeztetve annak épségét.
Egyébként ez a ketyere a profinak tekinthető berendezésekhez képest erősen elnagyolt kivitelűnek látom a fotók alapján.
Ja, még valami. 12V 0,5A DC betáplálásból hogyan lesz 10W RF teljesítmény? Most attól a ténytől hogy a végfokozatnak van egy adott hatásfoka, gálánsan tekintsünk el!
-
Egyébként úgy tűnik, ezt a kütyüt boldog, boldogtalan gyártotta, gyártja.
Az alapja a BH1415F sztereo kóder/PLL transmitter IC.
A csatolmányban az IC rövidített adatlapja és egy teljesen hasonlónak látszó de 5W-osnak írt adó. A rajza nem tartalmazza a kijelző/vezérlő panelt.
Itt pedig egy erősen hasonló, de csak vonalbemenetet tartalmazó, de 15W-osnak a rajza:
https://rf-kit.com/en/blog?p=p-15w-fm-stereo-transmitter-bh1415f

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Mérési eredmények melegen (10,30W-ról indul, de 10,18W volt a maxumim melegen):

Táp: 12,43V fogyasztás nélkül, 11,92V fogyasztással

Fogyasztás műantennával:
70,5MHz 1,1A
98,7MHz 2A
101MHz 2,41A
108MHz 2,63A

SWR értékek műantennával:
64,0 MHz 1,01 F5,59 R0,014
70,5 MHz 1,01 F5,27 R0,006
87,5 MHz 1,02 F7,85 R0,008
100,8 MHz 1,03 F10,00 R0,158
103,3 MHz 1,03 F10,18 R0,172
108,0 MHz 1,02 F9,28 R0,120

A frekimérő csak a csatlakozások körül mér értékeket az antennájával, a műantenna használatakor.
Botantenna esetén az antennakábel teljes hosszában mérhető a kábelen sugárzás a műszerrel kitekert antennával.
1/4-es antenna esetében az antenna alatti fél méteren mérhető sugárzás, addig a kábel sugárzásmentes (kitekert antennával mérve, mivel itt az antenna sugárzását is már venné).

A korábbi ampermérés azért adott fals értéket, mert az USB-s mérő bár tud 5A-t is mérni, de valamiért maga a rádió nem kapott eleget, így ne indult el rendesen (mint amikor 9V-al csak programozni lehet, működésre nem képes). Most külön műszerrel lett mérve minden.

A melegedés továbbra is fenn állt műantenna használata esetén is, bár még épp megfogható hűtőbordával... azaz elképzelhető, hogy az lenne az üzemi hőmérséklete. Tegnap még próbáltam mérni, csak nem épp ehhez a műszerhez való szenzorral (testhőnél 1-2 fokot téved), azzal 70-80 fokot mértem 2-3 centire az alkatrésztől.

0

dobos
dobos picture

Így, műantennával az SWR értékek teljesen megfelelőnek mondhatóak.
Ha a cca.101MHz-es adatokat nézem, "belemegy" a gépbe úgy 28,8W DC teljesítmény és kijön 10W RF.
A 28W-ból ha valamennyit (per pill. nem ismert) leveszünk a kisjelü áramkörök, kontroller fogyasztására, akkor is jobb hatásfok volna elvárható.
Ha csak 10W-ot disszipál el a végfok, azzal a méretű hűtőfelülettel hiába van ventilátor, komoly melegedésre kell számolni.
Lehetséges hogy jó a megérzésed és a végfet meg lett "nyüstölve", lecsökkent az erősítése. Hiába nyomod bele a kraftot, nem ad le több RF teljesítményt 10W-nál.
Az antennával is lehet valami, mert a rossz illesztés még rátesz egy lapáttal a fennálló gondokra.

0

kipcsak
kipcsak picture

A ventilátor pörög egy sebességgel pld ötösben vagy szabályozza? Alig van benne alkatrész, de a vég cseréje előtt a passzív alkatrészeket nézd át. Kereshetsz laza forrasztást, de lehet a klímaváltozás rá is hatással van.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A venti direktbe kap 12V-ot.
Még régen gondolkodtam is, hogy túl hangos és egy hőérzékelő után kötném csak, annyira nem melegedett a cucc. Végül nem csináltam meg.
Nem a hűtőbordát fújja, hanem 2 oldalt lévő lukakon szívja be a levegőt és a venti lényegében ezt a levegőt fújja kifelé.

Időjárást tekintve szabadtéren a tűző napon (külső borítása 40-45 fok is lehetett) is működött rendesen... a mostani 17-20 fok mondhatni átlagos.

0

kipcsak
kipcsak picture

Mérd át az ellenállásokat hátha már valamelyik "nyúlik", gyengélkedő kondenzátort, ha nem javul akkor próbáld ki a vég cserét. Nincs nagyon feltekerve a teljesítménye?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

15W a tranyó vége hivatalosan, 18W leírás alapján, nekem 10W jön ki maximum a készülékből, mivel fix 12.0V-on használom. A tranyó tesztadatai 12,5V-os értékeken vannak mérve, szóval 2/3-os a valós teljesítmény a teljeshez képest. (Nem állítható.)
A forrasztásokon átmentem egy kis cinnel... semmi változás. Továbbra is melegszik és ezáltal esik a teljesítmény. SMD-ket nem szívesen forrasztanék ki.

Teszteltem 3 különböző táppal:
12V 4,3A (ezzel használtam korábban), fogyasztás 0,5A alatt, feszültségesés 1V
12V 2A (fogyasztás 0,5A alatt), feszültség esés 1,3V
9V 1A trafós (kiad 13,5V-ot), bekapcsolás nélkül is bekapcsol, eddig elérhetetlen szervizmenüt hoz elő: lehet 76-108 skálát állítani kisebbre-nagyobbra (keleti URH-n is szépen ad, igaz azt 2-3MHz-el talán arrébb, vagy csak a régi rádió skálája nem pontos). Elvileg lehetne teljesítményt is módosítani (1,5W L, 15W H), de változás nem történik. 9V-on nem képes adni, csak ez a menü érhető el, illetve kiírja a ferkit, késve megjelenik a háttérvilágítás, elalszik, megjelenik, elalszik... tehát ez kevés neki.

Próbáltam mérni a hőfokát a hűtőbordának, ami megfoghatatlanul meleg, de kábeles érzékelőm nem lévén, csak rávilágítóssal tudtam, ami nem tudta mérni, csak a tranyó fekete bakelit részét, ami 65 fok volt.

Arra jutottam, hogy rendelek egy tranyót (400Ft nem pénz a mai világban), aztán használom így, amíg bírja és ha kell, majd cserélem. Azóta a pattogás nem jött elő.

Viszont 1 hiba továbbra is fenn áll: sztereó

Ha egészen picit túl van vezérelve (+3dB a 0dB helyett), akkor már a jobb oldali hang belerecseg a bal oldali csendbe. Ezt mondjuk megoldom compressorral, limiterrel (így -1dB-en tudom tartani), de a fő gond az, ha 0dB alatti (tehát rendes) tartományban van a bemenet, a 2 oldal nincs rendesen leválasztva.
Leírása alapján "Stereo separation: -45dB (5000Hz ~ 15000Hz)", ami ahogy olvastam FM rádiónál átlagos érték, és mondjuk rádióban én nem hallottam csak jobb és csak bal oldalon szóló műsort (a hangjátékok, kabarék, stb. sem ennyire oldalszélen szólnak), de nekem úgy tűnik, hogy itt mégis talán több az áthallás.
A kijelző mögötti frekiszabályzó IC-s panel alatt van a teljesen leárnyékolt előerősítő rész, így hozzáférni nem könnyű, mert darabokra kellene szedni... de van értelme? Lehet valahogy javítani ezen az áthallási problémán? (2 külön árnyékolt vezetéken érkezik a jel, ám a készülékben árnyékolatlanul megy tovább a csatlakozótól a panelra és a teljes panelon végigfutva egymás mellett a 2 oldal.)
Line In jel megy be, tehát nem 1,5V (fejhallgató), hanem 0,7V, a hangerő szabályzó pedig 10-es skálán kb. 1,5-en van. Itt nem torzít, itt nem recseg át a 2 oldal.

Ezzel lehet valamit kezdeni?

Arra jutottam, hogy első körben kicserélem a végtranyót, úgyhogy 1-1,5 hónap az érkezéséig.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Amit josef.48 mondott, hogy a meghajtófokozat hibája is okozhat ilyen melegedést arra érdemes odafigyelni. 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Még annyi kérdésem lenne, hogy ez nem cserélhető úgy nagyobbra, hogy ne kelljen áthangolni?
Nem 30W-al akarok sugározni, hanem ha egy 1A-s stab IC melegszik, rakok bele 2A-s IC-t, ami már csak félig van terhelve, tehát kevésbé meleg, ahogy ellenállások esetén is, vagy kondinál nagyobb feszültségűt.

Ez nem megoldható mindenféle áthangolás nélkül, szimplán egy nagyobbra cseréléssel, de lehetőleg továbbra is 10W körüli kimenővel?

Illetve a meghajtását én laikusként hogyan, mivel tudnám tesztelni?

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Elvileg igen a gyakorlatban.. Hát!?!

Nos itt kellenek a nagyfrekvenciás paraméterek a különböző kapacitások. Áramerősítési tényező, üzemi áramnál. Vagyis a "h" paraméterek. Pontosabban ezeknek lehetőleg pont ugyanazoknak kell lenni, de lehetőleg az eredeti tranzisztor szórásában kellene benne lenni. És ezek hő és teljesítmény függései.
Természetesen a kollektor áramnak a kivehető teljesítménynek és a veszteségi teljesítménynek nagyobbnak kell lenni.
Ha a tokozás különbözik az egy plusz "X" paraméter.

Tehát inkább "NEM" a válasz, mint igen, de azért remény és katalógus az van!
Hát böngészésre fel!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1 hónap napi 10 órás használat után ma elhallgatott az adó... épp esett, tehát akár villám is lehetett, mert épp füvet nyírtam (mikor máskor, mint eső előtt kezdjem el) és villanás is látszott, valamint az adást hallgatva egy nagy recsegés. Onnantól még ha rá is láttam az antennára, akkor is zavaros volt a vétel, de szólt tovább.
Így hát megnéztem mi történt. Látszólag semmi, 1 alkatrész sincs kipukkanva, viszont a kézi frekimérő a környékén sem méri a jelet. 200-500MHz között mér házon belül vegyesen, de a sugárzási frekit még az antenna előtti tekercseken sem (csak egy rádugott 10 centis dróton a dróttól max 10 centiig, korábban az egész szobában mérte, bemenő jelkábelen is), noha durván 50-100mW még kijön, hiszen az udvarban aránylag jó a vétel, de a pincében, ahol eddig sercegősen jött, most semmi.
Emellett a végtranyó egyáltalán nem melegszik. Elvileg úton van már a csere, de a jelenlegin nem látszik elfüstölés nyoma... sőt ha belül semmi vivőfrekit nem lehet mérni (csak az antennakivezetés után), akkor hogy hallható mégis?
SWR mérő (digitális) 1W-tól mér, így nem is mutat semmit.

Tehát most kb. egy picit jobb, mint egy átlag bolti transmitter (3-5x-ös teljesítménye lehet).

Gondolom, hogy a végtranyó lesz a hibás, hiszen a végerősítőket kb. ennyi jellel kell megtáplálni. Ha kiforrasztom, hogy és mit kéne rajta mérnem, hogy tudjam, az-e a hibás, vagy más?

Gate - Source között 12 ohm van dióda mérés formájában
Drain -Source között drain+=512ohm, drain-=szakadás

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Úgy tűnik a FET véglegesen megadta magát. (G-D zárlat)
A későbbiekre:
http://www.skory.z-net.hu/alkatreszteszt/alkatreszteszt.html
-
https://ezermester.hu/cikk-2216/FET_teszter
-
Vagy egy alkatrész teszter. pl. LCR-T4

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Lehet én fogalmaztam rosszul... de lent akkor másképp írom. Ezt ajánlottad:

"2, ohm mérõ (dióda állásban) D-S közé. G-S rövidre zárva. Ekkor az egyik irányba szakadást kell mérni (D+) a másik irányban a D-S közötti dióda vezet. Ha nem ezt méred -> kuka."

1: gate
2: source
3: drain

dióda mérés módban:
1-2 (gate-source rövidre zárva (~13 ohm-al), ahogy írva van):
+-: 14ohm (síp)
-+: 12ohm (síp)

2-3 (source-drain, egyik irányba szakadás, ahogy írva van):
+-: 596ohm
-+: szakadás

"1, ohm mérõ G-S ill. G-D közé. Ha nincs szakadás (tehát mérhetõ ellenállásértéket kapsz) akkor a gate átütött -> kuka."
G-S: 13 ohm
G-D: 355/480 kohm (+- és -+ méréssel 1-1 érték)

0

Guest
Guest picture

http://www.mitsubishielectric.com/semiconductors/content/product/highfrequency/siliconrf/discrete/rd15hvf1.pdf
-
A Gate az adatlap szerint diódával védett, ez a normál tápláló/vezérlő feszre nézve záróirányba kötött diódákat jelent a G-S és a G-D között.
Ha ezeket a diódákat méred, értelemszerűen a FET ettől még lehet rossz. Én a 13 Ohm-ot egy kicsit kevésnek találom.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A megrendelt végül nem ért ide 60 nap után sem (követés szerint még az országba sem ért el), így rendeltem egy másikat, ám az nem 15-ös, hanem 30-as.
Az összes adata megegyezik, csak a teljesítménye nagyobb és ugye a tokozása.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e bármit átalakítani a készülékben, hogy rendesen ki tudja szolgálni az új alkatrészt (pl. megforrasztani (vastagítani) a panel vezető szálait, hogy bírják a terhelést, netán alkatrészt cserélni, vagy szimplán helyettesíthető, mert nem akkora a különbség)?

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Már anno válaszoltam...
https://elektrotanya.com/comment/433523#comment-433523
És itt bejön az "X"!
Más a tokozása....
El leszel vele egy darabig.
 Igaz "csak" 100 mega, de akkor is RF szerelés....
Előre is jó szórakozást és birka türelmet kívánok neked!
Ha nem érted a fentieket, akkor "Jacát" kérdezd!
Neki van türelme táv oktatni, tőlem meg ezt kapod csak: Tanuld meg az elméleti alapokat!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A tokozással nincs semmi problémám, be lett kötve...
Viszont attól, hogy esetleg más tekercsértékek kellenének hozzá, attól még kéne mérni az alkatrész környékén sugárzást (akár más frekin is), de NINCS!!! Ugyanannyi van, mint nélküle, tehát nem működik, nem is melegszik.
Ezért kukázom a rádiót, mert nem csak a végfokkal van a baj és nem fogok tovább menni, mert nekem nem ez a szakmám, se időm, se kedvem belemélyedni "RF szerelésbe".
Már írta itt más, hogy ha a hűtést és a beforrasztást meg tudom oldani, akkor mennie kell mindenféle átalakítás nélkül:
https://elektrotanya.com/comment/441066#comment-441066

Tehát ha a "RF szerelés" és a "menni fog" válaszokat nézem és mindkettőnek csak félig lenne igaza, valami csökkentett teljesítmény mérhető lenne az alkatrész körül, vagy a kimenőn, de az SWR 1W-tól mér és annyi nem jut ki belőle.
Ezért nem szórakozok vele tovább, besz...rt, ennyi.
Ha 15W-os belevaló is megérkezett volna, valószínűleg azzal sem menne, ha ennyire nincs belőle semmilyen kijövő.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Ha azt gondolod hogy az adott kapcsolásba ha behelyezel egy számmal nagyobb félvezetőt, akkor tévúton jársz.
Most ha nagyvonalúan eltekintünk attól hogy a RD30HFV1 teljesen eltérő tokozással bír amely mind nyáktervben mind a hűtés megoldásában alkalmatlan a készülékedbe való beépítésre annak kapcsolása eredeti állapotában nem volna képes meghajtani a nagyobb (30W) kimenőteljesítményre képes végfokozatot.
Az eredeti, RD15HFV1 0,6W meghajtást igényel a 18W kimenő teljesítményhez, (erre van méretezve a meghajtó fokozatai) az általad kiszemelt RD30HFV1 -nek viszont 1W bemenő a 30W kimenőhöz. Ez azért van mivel mindkét eszköz teljesítményerősítése azonos, cca. 14dB.
Ha megtudnád oldani hogy a "30-as" -t hűtés!!! (már 15W kimenőnél a 60% hatásfok miatt 10W eldisszipált teljesítménnyel kell számolni) és nagyfrekvenciás (VHF) szempontból is megfelelő szereléssel ha be is tudnád építeni, a jelenlegi meghajtással is csak az eredeti, maximum 15W kimenővel számolhatsz.
A rendelés előtt meg kellett volna kérdezned hogy az RD30HFV1 megfelelő lesz e számodra.

0

Jaca
Jaca picture
****

A nagyobb teljesítményhez nagyobb tápfesz, és nagyobb meghajtás is kellene. Csak azért, mert nagyobb teljesítményű FET-et teszel bele, nem lesz nagyobb a teljesítménye, ahogy egy 5W-os rádió sem fog nagyobbat szólni egy 20W-os hangszóróval.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Nem akarja, hogy "nagyobbat szóljon", csupán annyit kérdezett:
"A kérdésem az lenne, hogy kell-e bármit átalakítani a készülékben, hogy rendesen ki tudja szolgálni az új alkatrészt "
A válasz:  elektromos szempontból NEM.
Ha mechanikusan bele tudod verni, akkor király vagy és menni fog.
Nem tudom miért pörögtetek rá a nagyobb teljesítményre (?).

+ 1 vicc:  a nagyobb teljesítményű alkatrész a kissebb teljesítményen NEM fog annyira melegedni
(pontosítok: elektromosan igen, látszólagosan viszont nem, mert jobban - nagyobb felületen - disszipálja a hőt )

Szép napot !

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Valóban a kérdés erre irányult, mert ugye egy versenyautóval is lehet 20-al döcögni a városban 95-öst tankolva, csak lehet hogy többet fogyaszt, mint az átlag autó és dadogva megy, mert más oktánszámra van tervezve.
Ismerem a tokozását, hiszen írtam is, hogy eltérő tokozású és vannak erre hivatalosan is árusított átalakító panelok, de magam is tudok ilyet készíteni.
Az említett 18W soha nem volt annyi, mert 10 fölé nem ment, így elképzelhető, hogy maga az előerősítő rész is hibás (vagy hibásan volt tervezve) már a kezdetektől.
Minthogy a melegedés volt a kezdő kérdés, ezért gondoltam, hogy ha nagyobb teljesítményűt veszek, akkor annak a melegedése 30-40%-al csökken, így maga a melegedés (langyosodás) ezután nem jár teljesítménycsökkenéssel, mint korábban, amikor ez 1W esést jelentett az indulástól számított 5 percen belül.

0

Jaca
Jaca picture
****

Ugyanannyit fog melegedni. Annyi váltotik csak, hogy nagyobb felületen fogja leadni a hőt, ráadásul jobb a tokozása is.  Ami kedvezőbb zámodra, hogy magának a chipnek a hőmérséklete lesz alacsonyabb, ami számodra kedvezőbb. Jobb példa az autó helyett a radiátor, egy 300W-os radiátorral is be lehet fűteni a szobát, ha 70 fokon járatod, de egy 600W-os radiátorhoz elég, ha 50 fokon megy.

0

Guest
Guest picture

Melegedés.
Az eszköz hatásfoka kb. 60%
Ez azt jelenti hogy (kerek értékkel számolva): 10W bevezetett egyenáramú teljesítményből optimális esetben 6W nagyfrekvenciás kimenő teljesítményt lehet elérni.
A többiből (4W) meleg (hő) keletkezik! Ezen az egyszerű tényen nem változtat semmit hogy egy nagyobb teljesítményre képes eszközre cseréled a jelenlegit.
Ha már ennyire belemélyedsz a dolgokba, nem ártana az elméleti ismereteidet bővíteni első sorban könyvekből.

0

proba
proba picture

Végfokoknál a veszteség érdekesen alakul. Rádiósaknál meg végképp. Ha az emberfia nem tudja miből keletkezik a veszteség, vak tyúk is talál szemet alapon lehet cserélgetni. Fakadhat a veszteség a nem megfelelő kivezérlés miatt ( egyszerűen a félvezető nem nyit ki eléggé érzékenyebb eszköz kell )  és fakadhat a félvezető lassúságából is ( gyorsabb eszköz kell). Ezen problémák egyikén sem segít az önmagában nagyobb teljesítményű eszköz. ( sőt ront mert azok általában érzéketlenebbek, lassúbbak, esetleg nagyobb a kapacitásuk.) 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Igen, csakhogy ha a készüléket 15W-osnak árulják, akkor jogosan várnám el, hogy ne a 60%-át adja csak le, hanem 15W-ot.
Szintén autós példánál maradva: Ha az adatlapjában az szerepel, hogy 200 a végsebessége, akkor azt nem lejtőn kell érteni, hanem tövig nyomott gázpedállal egyenes úton 200-at mennie kell az autónak még ha üveghangon is, nem csak 160-at... mert akkor csak annyit kéne az adatlapjára írni.
Tehát ezt én 15W-os készüléknek vettem, a nevében is benne van, így elvárhatom, hogy a kimenő teljesítmény optimális antennával ennyi legyen és ne csak a 2/3-a. (Műantennával jó SWR-el sem ment 10 fölé.)

Egy zenei erősítőre is ha azt írják hogy 1000W, azt szinuszosra értik, tehát zeneileg akár 1250W is lesz a teljesítménye, de az 1000W mindenképpen ki is jön belőle (hozzá való ohm-számú hangfallal). Ha nem jönne, akkor 800W-osnak adnák el.
Ugyanezt várom el ettől a készüléktől is, hogy ha rá van írva 15W, akkor ne 10W-os legyen és ehhez nem szükséges az elméleti ismereteimet bővítenem, csupán le kell olvasnom a típusszámát vagy az adatlapjára írt értékeket... vagy legalább is normál esetben így kéne legyen. Az, hogy rossz konstrukció és hazudnak a teljesítményével kapcsolatban már más kérdés, de netes videókban az adott készülék másnál 15W-os kimenőt produkál, tehát akkor mégis csak a hiba a készülékben van és nem a tudáshiányban.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szokd meg, a nyomdafesték sokat elbír
Más a folyamatos teljesítmény és más a pillanatnyi csúcsteljesítmény.

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Megérkezett a 30W-os végfok, ez nem zárlatos (D-S között lehet 1 irányba diódát mérni, míg a 15W-os hibásnál D-S, D-G között is), viszont a készülék továbbra sem ad.
Nem melegszik, nem langyul, kiforrasztva ugyanúgy mérhető az alkarész, nem hibásodott meg.
A közelben lehet venni a foglalt frekin a csendet (noha bemenő jel is van rajta), de SWR-mérővel semmi, antennás frekimérővel 110-300MHz közötti változó gyenge jel az előerősítő tranyó környékén.
A panelon kiforrasztva G-S között 5V mérhető, S-D között 12V, G-D között a kettő különbsége: 7V.
1 dolog tűnt fel (bár ezt korábban nem figyeltem), hogy a panelra hajlított nagy tranyó, ami fölé egy rögzítő (vagy árnyékoló) U fül is van hajlítva, maga a fül forró, a tranyó langyos.

Mi lehet a probléma?
Esetleg a hibás alkatrész (zárlata) okozott másban is kárt?
Ha végképp nem indul el, akkor az előerősítőt hogy tudom úgy kivezetni, hogy legalább azt a kis jelet antennára köthessem?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ha semmi válasz, akkor a témát le is zárom, marad a kuka és majd megfelelő tőke után egy kicsit komolyabb készülék.

Nem, nem építek, mert nem értek hozzá és venni sem veszek építettet, mert jó 15 évvel ezelőtt már átvertek vele, úgyhogy marad a kínai 1x valamikor.

Mindenkinek köszönöm a hozzászólását, ötletét! A kezdeti problémák végül megoldódtak, de a villám keresztül húzott mindent.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

img_20200616_173325.jpg az előerősítő tranyó (C2851)
img_20200616_173420.jpg a 15W-os végfok (RD15HVF1)
img_20200616_173625.jpg a 30W-os végfok (RD30HVF1)

Ebből látszik, hogy az előerősítő még működik, a 15W-os valóban kuka és a 30W-osnak is mennie kéne.

A villám után csak az előerősítővel működött az adó udvaron belül, de most a 30-assal a sáv csendje szintén az adó közelében elérhető, de hangot már nem továbbított.

A táp kevés neki, számítógép táppal elindul, a korábbival csak indulgat, de olyankor 0,6W kimenőre felvillan az SWR mérő.
Számítógép táppal viszont 4,6A-t fogyaszt és semmi kimenő nem mérhető, viszont a végfok 20mp alatt forró lesz. A csend viszont fogható az adott frekin, de SWR-en már a 0,6W sem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez nem értékelhető
Nagyteljesítményű (3W felett) tranzisztorokat min. az üzemi feszültség felével és minimum az územi áram ötödével kell mérni

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Egy másik fórumon kaptam némi segítséget, amivel az alkatrészt sikerült letesztelni, jónak bizonyult.
A probléma az, hogy meghajtásra 5V-ot kap, míg 4V felett már forr és az átlag értékei 2-3V körüliek kell legyenek.
Így egy potival lekötve a földre a bemenőt, a készülék már elindult és olyan 200 ohm-os ellenállás értékkel üzemelt is 3-4 W-on.
Kondik cseréjével, illetve hosszú lábú kondikkal a 6W kimenőt is elértem (1A fogyasztással teljesen hideg alkatrész esetében), de amint le lett vágva a kondi lába, a teljesítmény lecsökkent.
3 sorbakötött hosszú lábú kondi és egy másik kicserélése 28P-ről 1P-re már egyetlen alkalommal elég volt, hogy a 200 ohm-os hidegítést meg tudjam szüntetni és bár 2A-es fogyasztása volt már a készüléknek, de 9W kijött belőle. Ezt 2x tudtam produkálni, azóta soha többé, mindig csak 6W-ot, míg tovább cserélgetve az alkatrészeket már csak 3-4-et.
Próbálkoztam a hosszú lábakat tekercsre cserélni, a 2-3 menet még jónak bizonyult, de 6W fölött semmi és hidegítés nélkül 4-6A fogyasztás, amitől egyből ki is kapcsol a készülék.
Erre 1,5 napot dobtam rá és végül feladtam. Ha lecsökkentem a bemenőjét 5V-ról 3-ra, akkor a teljesítmény is csökken, de 5V bemenővel meg nem működik. Műszerezettség és RF tudás hiányában nálam megállt a tudomány.

Így darabokban bekerült egy dobozba, mert én már költöttem rá eleget, szántam rá időt eleget, de ebből már nem lesz rádió.
Aki esetleg lát benne fantáziát, annak 10eFt-ért eladom a 30W-os végfokkal. Nekem sajnos táppal, antennával, végfokkal már 40e felett van a ráköltött összeg, tehát nem szívesen dobnám ki, de így itt már csak a helyet foglalja.

Nem, nem rendelek bele mégegyszer 15-öset, már 1 fillért sem költök rá többet.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Először az antenna kimenetet vizsgálnám. Csatlakozó megszorítva, koax árnyékolás a helyén. Ha rendesen földelve van a koax a csatin keresztül, a kimenethez, ott semminek sem szabad fűteni. Antenna kábel csere, mert ha a földelő harisnya szakadozik, pattoghat is.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1 bot antenna (szerelt BNC-vel) és egy aránylag új hangolható ellensúlyos antenna (pattintott BNC-vel) is van hozzá, azonos az eredmény.
Én is teszteltem az esetet és valóban melegszik a ferritgyűrű, ha ráteszem a csatlakozó közelébe. Én mondjuk direkt kicsivel próbáltam és szép langyos 1 perc után.

A BNC csati rendesen rögzítve a házhoz, bent a forrasztása is hibátlan.

0

dobos
dobos picture

Előre!  A hatóság szerint sok lesz az a pówer.
A 77.oldalon http://nmhh.hu/dokumentum/319/kis_hatotavolsagu_eszkozok_srdk.pdf

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Több kalózrádióssal is beszéltem pár éve, akik nem 15W-al, hanem 100+ wattokkal dolgoznak.
Vannak időszakok, amikor ellenőrzések vannak és olyankor több kalóz is újíthat technikát, de ők fix műsoridővel, hatalmas tetőantennával dolgoznak és többsége BP-n sokkal profibb technikával, RDS-el, stb.

Én vidéken használom, időszakosan. Nem háztetőn lévő antennával, hanem többnyire mobil antennával és max. 10m-es magasságból, így 300-400m-el arrébb már nem is fogható az adás. (BP-n ugyanez a 6. emeletről (és az ellenőröktől 3-4 utcányira) 1km-ig is tiszta volt, noha körben panelok voltak. Ott sem volt ellenőrzés.

Tisztában vagyok a törvényekkel és állok elébe, ha netán bírságolnak.

BP-n honlappal, fix műsorrenddel sem kaptak el, feltüntetett vételkörzettel 2 hónap aktív rádiózás mellett. Itt most csak alkalmi jelleggel, rendszertelenül használom, nem mások szórakoztatására, hanem egyéb adás továbbítására, ami FM-en nem elérhető, de így műhelyben, udvaron, stb. már igen. (Padlófűtéses a lakás, így a wifi sem sugároz le 1 emeletet sem a fémrácsozás miatt... ezért nem is lenne jó egy 100mW-os "szivargyújtós" csoda, mert volt olyan, de a szomszéd szobában zavaros volt.)

Udvar közepére letett antennával pl. 5 házzal arrébb már nem is vehető rendesen, szóval a 15W, ami esetemben 10W max, amiből lejön az SWR-es veszteség, nem visz el 8-10km-re, de még 800-1000m-re sem. Így pedig nehezen tudna bárki is bemérni, max ha épp akkor jár erre a mérőautó, amikor havonta 3-4 alkalommal ez működik.

A fater rádióamatőr adásai még a DVB-T adást is zavarták annó (legalább is a házban igen), őt se ellenőrizték, pedig neki le volt adva minden adata a hivatalnak... Az FM adással pedig a szomszédoknál nem zavarok semmilyen vételt.

0

lzoli74
lzoli74 picture

Elnézésedet kérem de úgy látom kicsi zavar van a teljesítmények körül... Én is kalózkodtam - saját magam szórakoztatására - rádióztam hosszú ideig. Viszonylag profi technikával rendelkeztem ehhez, de fél watt teljesítménynél nem mertem többel sugározni. Ez a fél watt bőven elég volt ahhoz, hogy ne csak a kertben de két-három utcával odébb is sztereó vételt produkált kertes házas övezetben és az RDS információk is átjöttek (rádió text, PI, PS, PT) simán... 15Watt teljesítménnyel egy kisebb várost be lehet sugározni...! 

A másik pedig, ha 15W-ból 5 visszamegy az adóba, ne csodálkozz, hogy tojást lehet sütni rajta...

Ez az én szerény véleményem... 

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Fotók alapján 15W-ból 10 jön ki az adóból, tetőn levő 1/4-es antennával pedig 1,03 az SWR 0,103 visszatérővel.
#433647 hozzászóláson levő képek.

Annó nekem is messzire vitt, ezért is mellékeltem képeket, hogy a korábbi betondzsungeli 2-5km-es adótáv helyett most egy focipályát átvisz, de mögötte 1 utcával már zavaros a vétel, 2 utcával meg is szűnik.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
zener ebben nem fényérzékeny ? wink

0

kipcsak
kipcsak picture

Típus vagy valami fénykép jó lenne, de szerintem ez a rádió leesett.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Típus: ST-15B
A készülék nálam biztosan nem esett le, a srác nem mondott ilyesmit.

0

Sponsored links