You are here

Univeka 147 Urav-ról információk

45 posts / 0 new
Last post
Feree
Feree picture

Tisztelt Elektrotanyatársak!

Keresem az Univeka 147 Urav készülékről szóló régi cikket,azzal minden kapcsolatos információt! Ha van még a Tanyán található más kapcsolás stb.,és feltenné valaki,azt nagyon megköszönném!  A régi cikk a képen látható.

                                 üdv: Feri

Tisztelt Elektrotanyatársak!

Úgy néz ki,a műszer mágnese elgyengűlt. Egyenlőre megoldás hiánya miatt a témát lezárom.
 Megköszönöm a segítséget,amit nyújtottatok.

    üdvözlettel: Feri
 

Comments
Kari
Kari picture
*****

Szia Feri!
Csak a bakelit hàzas 147 dolgai erdekelnek avagy az elödje, a femhazas 144-é is?
Kari

0

Feree
Feree picture

Szia Kari!

A bakelitost próbálom rendbehozni nagyon pontatlan,ezért főleg ez érdekelne! A fémházast nem ismerem,de ha az alapműszer része ugyanaz ,akkor az is!

       Köszönöm!  
                                          üdv: Feri
 

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Feri!
Nem hasonlitottam össze a rajzaikat sohasem_elvileg azonosak-legalabbis erösen hasonloak.
Az alapmüszereik tuti nem azonosak! A femhazase=M147, ill a müszer tipusa Urav 144.
.
Volt egy fadobozos EKA/EKM Unimeter is, ezeknek az elödjük, 52-53-ban piacra azaz gyartasba teve miutan akkoriban ilyesmit nem lehetett vasarolni :-( annak es a femhazasnak azonosak az alapmüszereik.
Az Unimetert viszont küllemre & kapcsolasilag is 1:1 az 1946-os kiadasu angliai Taylor 85A-rol
masoltak-avagy esetleg valami keresztbe gyartas/bedolgozas lehetett amiröl azonban, a jelek szerint, seholsem lehet olvasni...
Egesz pontosan az EKA Unimeter emlitett M147-es alapmüszere sztem enyhenszolva is jobban sikerült mint az anglianusoke :-)

NODE, mit mer pontatlanul a tied? Ne ilyen pongyolan fogalmazz!
Ez egy prima müszer, pontos mereseket ettt mindeg is lehetöve!
Ha mindent melle mer: az alapmüszer erzekenyseget ellenöreizted?
Ha csak AC-t mer hibasan= alighanem a kuproxa adta fel a "mivel helyettesitsem" kerdest!!
Ezt meg eredetivel nagyjabol lehetetlen jol kivaltani-feltehetöen mind megöregedtek napjainkra.
Ha pl Ge diodakkal kivaltod-ujrakell rajzolni az erintett skalakat!
üdv, Kari

0

Feree
Feree picture

Szia Kari!

Jogos volt a pontos adatok hiánya,elvégeztem. A mérések táblázatban,plussz információ az alapműszerről,a benne lévő R1 manganin ellenállással(ami nálam 65,9 ohm),és az R2 réz söntellenállással (ami két részből áll,a kisebb értékű a fedlapon van). Az R2 benti része 3.27kOhm + a fedlapon volt 35kOhm??!! A leírásban,és a kapcsolási rajzban is az áll,hogy 4000 Ohm-ra kell a fedlapon lévő ellenállással kiegészíteni a bentit(nálam az 3.27kOhm ,a rajzon 3.7kOhm). Megmértem a 35kOhmossal is,és a 680Ohmos megoldással is. Úg veszem észre,minnél nagyobb a kitérés,annál kevesebbet mutat a műszer a valós értékhez képest. Azt gyanítom,a forgórész két rugója nem szimmetrikus,nem egyenletes az erő.Ha így van ,az elég kellemetlen.
Mellékelem a mérést,és egy két információt.
                                                                       Előre is köszsönöm a segítséget!

 

0

Guest
Guest picture

Üdv!Az az egyenfesznél söntölő/csillapító ellenállás helyes értéke össz. ellenállását tekintve cca.4000 Ohm.Az alapműszer tokján kívül lévő rész szerintem szakadozó félben van, innen az általad mért 35 kOhm körüli érték.
Ha nézem a táblázatba foglalt méréseidet, akkor a következőket észrevételezem.
Az 1 V-os méréshatár az érdekes mert ha ebben stimmel a skálán olvasható érték a mért feszültség értékével, akkor az azt jelenti hogy az alapműszer érzékenysége helyesen van belőve. Az összes többi méréshatárnál mutatott pontosság az azokhoz tartozó előtét ellenállások pontosságától fog függeni. Márpedig ha ezek nem lettek bántva, azok értéke pontos, akkor a magasabb méréshatárokban (2V 5V 10V stb) is pontos lesz a mutatott érték.
-
Kellene csinálni egy olyan mérést amelynél a külső feszültség forrásból (labortáp) akkora feszültséget adnál ki hogy a Metex 1V-ot mérjen.
Ekkor lenne szükséges az Univeka 1V-os méréshatárában mutatott értéket látni. Ilyenkor kellene ha szükséges, az RT cikkben leírt beszabályozás/korrigálás.
Persze mindez akkor állja meg a helyét ha a Metex-ed hibátlannak/pontosnak tekinthető. A gyári speckó szerint az a szóban forgó méréshatárban +/-0,3% pontosságú mérést tesz lehetővé.  https://data.kemt.fei.tuke.sk/Meranie_BC/_materialy/Pristroje/Multimeter%20metex%203640.pdf  /37.oldal/
-
Megj. A fellehető rajzok mindegyikén van valami hiba. Pl. ez a 4000 Ohm körüli sönt ellenállás belső értékénél a tizedesvessző vagy egy másikon az alapműszert rövidre záró kötés, csak hogy a hirtelen észrevett dolgokat említsem.

0

Feree
Feree picture

Szia!
A fedélen lévő ellenállásnak ennyi az értéke,mert színcsíkos jelölésű,és 33kOhm-os. Egyébként a fedélen kívűl lévő ellenállásnak bakelitlapra tekert manganinhuzalnak kellene lennie,más fényképek,és leírás szerint is.Az 1V-os méréshatáron 100% kitérésnél kb.12% az eltérés (1.12V),én soknak tartom. Egyébként labortápból adtam neki a feszültséget (AXIOMET AX-3005DBL-3 labortápegység ),és a Metexem is jó. Nem marad hátra más mint végig csinálni a kalibrálást,ahogy az egyik rajzon van,csak az alapműszer tekercse+az 1000Ohmra kiegészítő ellenállás,nálam 65.9Ohm.Így 40uA-t eresztve rá 40mV-t kell mérnem,de meg kell néznem a linearítást a skálán végig... Ha nem jó,akkor a rugókkal van baj.

                         Köszönöm a segítségedet,meglátom mire jutok!
                                                                                                      üdv:Feri

0

Guest
Guest picture

Szia!
Az a 33kOhm színcsíkos!!!!!!!!!!! tuti hogy NEM eredeti! 

0

Feree
Feree picture

Szia!

Gondoltam,így nem is csillapítja a mutató mozgását! Csak az a kérdés ,miért rakta ezt bele valaki(használtan vettem).
                     
üdv:Feri
 

0

Guest
Guest picture

Úgy tűnik azért rakta bele valaki a 33 kOhm-ot mert úgy pontosabbat mutatott.
Az eredeti 50 mV-ra belőtt 1 kOhm -os műszerrel van párhuzamosan kötve a 4000 Ohm-nyi sönt, mely kettő eredője 800 Ohm.
Ehhez az értékhez vannak az előtétek kiszámolva a nagyobb méréshatárokban.
Valamiért úgy tűnik, érzéketlenebb lett a műszer. A 33 kOhm sönttel az 1V-os méréshatárban viszonylag közel vagy közelebb van a mutatott érték(ek) a valóságoshoz de 4 kOhm söntnél már jóval nagyobb feszt kell beadni hogy pl. 1V végkitérést mutasson, ez nevezetesen 1,30V a mérésed szerint.
Mivel mint említettem, az alapműszer komplexum nem a névleges (betervezett) ellenállással bír, ezért nem stimmelnek a magasabb méréshatárhoz tartozó előtét ellenállások, ennek következtében pontatlan értéket jelez ki a műszer.
Nagy valószínűséggel már az 50mV-os (csak a műszer tekercse+ az azt 1000 Ohm-ra kiegészítő ellenállás) érzékenység sem stimmel. Az a baj hogy ez a 4000 Ohm névleges sönt csak egyenfesz üzemmódban van bekapcsolva. Ezért kisebbre véve a belső, a mérőtekerccsel sorba kötött cca. 100 Ohm-ot nem igazi megoldás mert akkor a többi üzemmódban mutat majd fals értékeket. El lehetne osztani a hibát de az is csak részmegoldás. Minden esetre jobb mint gyakorlatlan kézzel tönkre tenni a mérőművet.

0

Feree
Feree picture

Ma szétszedtem,végeztem méréseket. A hitelesítésnél jól értem ,hogy  a tekercs+ a 65ohm 40uA hatására 100% kitérés,csak a sönt  ellenállással lesz 50uA-nál a kitérés 100%?? Az ábra szerint igen. Viszont akkor valóban úgy néz ki legyengült a mágnes???

          üdv: Feri

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Feri!
Valahogy az az érzesem, hogy modszertani hibad lesz, csak nem latom-értem, hogy hol a bökkenö...
Mellesleg mikor a vegkitérésre allitod az alapmüszert a képeid szerint kvazi függölegesen all, de
EZ AZ ALAMüSZER VIZSZINTES helyzetre KIEGYENSULYOZOTT nutatoju-nem ez esetleg a gond?
Van-e elteres a mutatod helyzeteben ha a hasznalando vizszintesre allitod miközben végkitérést ellenörzöl?
Kari

1

Guest
Guest picture

A rajzból nekem az jön le hogy az 50uA/50mV méréshatárban a V és a + csatlakozó hüvelyek között a műszer tekercs 900 Ohm +100 Ohm jusztírozó ellennállás és egy fix. 220 Ohm van sorba kötve.
Az egyes üzemmódokban ugyan a 220 Ohm helyett más és más értékű ellenállás kapcsolódik sorba a 900+100 Ohm -al de egyértelműen látszik hogy a párhuzamos sönt (cca. 4000 Ohm) csak egyenfeszültség méréskor kapcsolódik az alapműszerre! Ez ugyan csökkenti az érzékenységet de ezt a csökkenést az előtét/ sönt ellenállások hálózatához csatlakozó jusztírozó ellenállások megfelelő értékével kompenzálják.
A lényeg ezekből következően: Az alapműszert a tekercsével soros cca. 100 Ohm-al 40 mV/40uA végkitérésre kellene belőni.
Megj. a képhez: Az egyes üzemmód kapcsolók vízszintes irányban zárják az egyes pontokat. Pl. a Fa281 és Fa282 a műszerrel párhuzamos söntöt.
-

File csatolás: 

0

Feree
Feree picture

Valóban úgy van ahogy írod,40uA-nál végkitérés kellene,de amint a képen látod,ez bizony nem hajlandó addig kitérni.Próbáltan mágnest tenni a műszer mágneses söntje helyére,de nem jött be,mondjuk rúdmágnes kellen.. Lehet,hogy feladom,csak azt furcsálom,egy mágnes nem nagyon szokott elgyengülni.

            üdv: Feri
 

0

Guest
Guest picture

Sajnos szokott. Főleg ha olyan ötvözetből készül amelynél ez az anyagtulajdonságokból ered. Az '50-es évek ebből a szempontból nem éppen a kánaán voltak.
-
És mi lenne ha csökkentenéd valamennyit a tekerccsel soros (névlegesen) 100 Ohm-ot? Akkor helyreállna a "rend". Vagy nem?
Én a mágnest nem nagyon abajgatnám, de Te tudod...
 

0

Feree
Feree picture

Szia!

Az ellenállás a méréseknél amit feltettem ki volt szedve,csak maga a tekercs volt. Én a mágnest úgy gondoltam,hogy a lemez sönt helyett rúdmégnest rátenni.

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem mindegy, milyen polaritással teszed rá

Bálint

0

Feree
Feree picture

Nekem úgy tűnik,a forgórészben van a mágnes?? Mert a patkó lemezből van..hmm érdekes.
 

0

Feree
Feree picture

Közben rájöttem hogy hülyeséget írtam,a mágnes a "patkóban van",nem a forgórészben!

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
tegyél egy gombostűt az asztalra majd meg mutassa hol mágnes

0

Feree
Feree picture

yes
 

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Könnyen lehet .
Az UNIVEKA 1967-ben is már csak az általános és középiskolai mérések számára felelt meg .
Most már elteheted , a gyűjteményedbe , a  polcra . Néha előveheted,  és elégedetten nézegetheted , a szép restaurálásodat  . Nagyon értékes , muzeális darab . Szerencsés vagy , hogy hozzá jutottál . Szerintem .

1

Feree
Feree picture

Szia!

Valóban régi darab,(mondjuk én is) de tetszik benne az 5kV-os méréshatár,meg pofás darab is.Mondjuk van egy Fluke nagyfeszültségű fejem is multihoz,de akkor is.

         üdv:Feri
ui: Ha meg nem pontos,akkor meg minek kerülgessem?
 

0

Guest
Guest picture

Jó az ma is ha szükséges, akár napi használatra is! Nálam legalább is így van. Nem kell a topiknyitót irányítani, győzködni, mit is csináljon. Felnőtt ember, majd/már eldönti/eldöntötte mit csináljon.
Ha nem tudsz értékelhető tanácsot adni, az efféle véleményedet, "jótanácsaid" tartsd meg magadnak! Szerintem. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Guest ! Az , hogy a múltban élsz az a te dolgod . Az , hogy megszólsz engem mert mondom a saját véleményemet . Az már nem . Az UNIVEKA műszernek a Műszaki Múzeumban a helye . A "  Volt egyszer műszergyártás Magyarországon " kiállításon . A topiknyitó , nélküled is , megalkotta a saját véleményét . Lásd #437040 . Te pedig élj továbbra is a " régmúlt gyönyöre " állapotodban !

0

Guest
Guest picture

Ne szemeteld tele a topikot!

1

Feree
Feree picture

Hát még nem döntöttem el mi legyen,mert olyan pontosra szeretném megcsinálni,amilyen volt. Majd ha jutok valamire jelentkezem! :)
 
  üdv: Feri
 

0

Guest
Guest picture

Egy kép az állítólag eredeti állapotú belsőről. A sajátomról sem tudnék jobbat csinálni.
Az akkor használt műszer ellenállások zöme Remix vagy Siemens a képen láthatóakból. Ezeknél még híre hamva sincs a színjelzésnek.

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
az árát már tudjuk év ho-t át kell írni a végén akit érdekel
55.oldal
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a mutatós múszereknél a skála felétől, kétharmadától végkitérésig kell elérje az adott pontossági értéket
Az alapműszer mágnese körül nézz szét, nem került-e be idegen anyag a tekercs  útjába
Még szokott lenni mágneses sönt (linearitás, érzékenység) a mágnesen, nem mozdult el?
A rugók egyenletes spirált kell alkossanak

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Feree
Feree picture

Köszönöm ,majd szétszedem,megnézem!

                      Feri

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Bálint !
Bocs ! De . De,a mutatós műszereknél a végkitérésre vonatkoztatták a pontosságot .+/- x %

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:én még úgy tanultam, hogy az utolsó harmadban kell mérni, mert ott megfelelő a pontosság
Igaz, a végkitérésre , mint egzakt pontra adják meg a  gépkönyvi pontosságot

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Így is van . A speckó (specifikáció) a végkitérésre vonatkozott . A tükörskála a leolvasás pontosságát (a paralaxis hiba kiküszöbölését) segítette . Legalábbis a "bakelit dobozosnál". 

0

varga jano
varga jano picture
*****

( A "fémdobozos" nekem kimaradt . )

0

Gem
Gem picture

Szia Feri!

Itt is találsz egy kevés infót erről a műszerről: https://library.hungaricana.hu/hu/view/Postamuzeum_Evkonyv_1994/?query=%...
(Az évkönyvben érdekes írások vannak. Egypár műszerről is.  A tartalomjegyzéket itt nézhetitek meg: https://library.hungaricana.hu/hu/view/Postamuzeum_Evkonyv_1994/?query=%... )

További szép (vírusmentes) napot!

Üdv.:Gem

0

Feree
Feree picture

Szia GEM!

Köszönöm szépen!

                        Üdv:Feri
 

0

Guest
Guest picture

Az egyik könyvemből ollóztam ki számodra a csatolmányban lévő oldalakat.
(lényegében semmi új)

0

Feree
Feree picture

Köszönöm szépen,ez nagyon jó!!!!
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Feree
Feree picture

Szia Bálint!

Köszönöm,de ezek megvannak. A rádiótechnika újságnak ,vajon melyik száma lehet,amelyiknek a .pdf fájlát csatoltam?

                                      
 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
itt nincs megszámozva az alkatrész ,mit vársz még ,ez légszerelt

0

Feree
Feree picture

Szia!

Ennek ellenére sok helyen az ellenállásokra rá volt festve,vagy ragasztva a jelölése.
 

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Amit csatoltál, az ugyan az, ugyan annyi terjedelmében mint az eredeti megjelenési helyén, az 1961. szeptemberi számban látható cikksorozat IX. része.
Ennyi, nem több!

1

Sponsored links