You are here

SCM Sigma táblafelosztó fűrész kalibrálás nem fut végig

4 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Üdv Mindenki!
Véletlenül csöppentem a témába, ezért kérnék némi segítséget. Előttem már foglalkoztak a géppel többen is.
A fent nevezett gép 3800mm-es szélességig kezeli a lapokat, a gépen a WINCUT XP alapú 2004-es kiadású frissítetlen szoftvere fut, normál működés közben állt meg a gép, hibát nem dob a kezelőegység, de a reset ellenére a kalibrálás nem megy végig.
Találtam egy hibás végálláskapcsolót a lapfogó gerenda jobb végén, mely nem kapcsolt és nyitott állapotban volt állandóan, mely NO-ba volt bekötve, miközben a rajz szerint NC-be kellett volna bekötve lenni, így átkötöttem oda. Az ehhez a végálláskapcsolóhoz tartozó relét nem találom a szekrényben. A kapcsolószekrényben több átalakítás is történt, mert pl. a lapadagoló oldalsó betöltő része nincs felszerelve és csak hátulról lehet a lapokat targoncával a lapemelőre tenni, így ezzel néhány végálláskapcsolót meg is kerültek.
Első nekifutásra hibás pneumatikus elemet, kötést és vezetékszakadást nem találtam. Több reset kísérlet után a fűrészágy és a lapleszorító egység látszólag jól tesztel, de a lapfogó gerenda véletlenszerű helyeken áll meg, miközben a kalibrálás abbamarad. A görgős lapágyon a lapérzékelő optot megtisztítottam és működik is, mert a lapemelőt lehet programból kézileg irányítani, de a görgős hosszirányú lapmozgató motor sem kézzel, sem automatán nem kapcsol be.
A fenti leírás tekintetében, mit tippelnétek hibásnak?
Ha további infóra lenne szükség, akkor csak hétfőn tudok válaszolni, mert hétvégére bezárt a "bazár".
Előre is köszönöm a tanácsokat.
Legyen jó napotok!

Comments
mifa
mifa picture

Ha a gép korábban működött  akkor a végállás átkötése hiba. nézd át az összes végállást mert azért nem tud kalibrálni mert nyitva az rendszer! Az SCM  gépek gyenge pontja a mikro kapcsolók azaz a végállások  kontakt hibái. Nekem is volt és van jelenleg SCM CNC- m aminél gyakoriak ezek a problémák főleg régebbi daraboknál. Javaslom a végállások felkutatását és azok megtisztítását (nem elég a kontakt tisztító) esetleg a cseréje!

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gem
Gem picture

Szia nyaki!

„de a lapfogó gerenda véletlenszerű helyeken áll meg, miközben a kalibrálás abbamarad.”
Arra tippelek, hogy a lapfogó gerendához menő „gördülő” kábelcsatornába menő valamelyik kábelben szakadozik  egy ér. (a sok hajtogatás miatt) Kimérni nagyon nehéz, mert a hiba csak mozgás közbe jön elő, és emiatt tiltja az elektronika  a teszt lefutását. Amikor meg mérsz, akkor a gép nem mozog, és nem mérsz szakadást.
A vezetékszakadás mérés közben, ha van rá lehetőséged mozgasd meg a gördülő kábelcsatornát, hátha közelebb kerülsz a megoldáshoz.

További szép (vírusmentes) napot!

Üdv.: Gem
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Erre én is gondoltam. Állítólag a vezetékeket régebben már cserélték, azóta "csend és hullaszag" van e témában. Gondolom, hogy nem véletlenül cserélték ki akkoriban, de hogy hogyan oldották meg a cserét és a bekötéseket, azt el sem tudom képzelni, mert nagyon szűkre szabott helyen van a szekrény. Én is csak lapjával férek be az egyik oldaláról és a mozgástér az egyenlő a nullával, meg aztán sok felirat hiányzik. Tiszta életveszély ez a mutatvány! Ha hétfőn még odakéretnek, akkor csinálok róla képeket tanulságképpen, hogy hogyan ne telepítsünk kapcsolószekrényt.
Köszi

0

Vote up!

You voted ‘up’