You are here

Névtelen kinai 12-220voltos inverterben KIA740H Fet helyetesitése

23 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdvözletem Mindenkinek !Egyre sokasodnak a megoldatlan  problémaim igy ujra  hozzátok kell forduljak egy kis tanácsért. Ennek a kis inverternek sikerült kideritenem a halála okát  a hütöventi meghalt és mivel teljesen zárt dobozba van felpuposodtak a kondik és végül elrobbantak a fetek is,,,KIA740H  tipusu fet van benne vagy négy darab amiket nem tudnék beszerezni sehol sem de gondolom csak lehet valami mással is helyetesiteni ,Egy helyen azt találtam hogy 55 volt 64 amperes  n fet ,  de adatlap nem volt csak árulták ,,,igy nem tudom eldönteni mit tehetnék be  helyette ..A gazdája elég nehéz körülmények közt él, napelemekkel töltöget egy 12 voltos akkut napközben, és ezzel az inverterrel használja a világitást és egy kis tv- t .Más energia forrása nincs nagyon szeretné ha rendbe tudnám hozni neki ,addig sötétben ücsörög .Gondoltam teszek bele irf3205 mert abbol van itthon  .. viszont a panelen a KIA740H jelü alkatrészek alatt IR740.feliratot olvasok  nem tudom hogy ez elirás e de én ilyen nevü fetet nem találtam a neten sem sehol csak IRF 740  nevüeket.Elöre is köszönöm a javaslatokat,

File attachment: 
Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez lenne? hasonlítsd össze az IRF 740-nel
https://lcsc.com/product-detail/MOSFET_KIA-Semicon-Tech-KIA740HP_C176860.html

Bálint

File csatolás: 

0

Joe
Joe picture

Szia!

Ez? 

SPP 80N06S2L-11 *NMOS - INFINEON

RETnél van. gondolom máshol is.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia ,Ezek a fetek  a szekunder 220 voltos részen vannak és ha az adatlapnak hiszek akkor  55 voltos feszültsélgüek nem hiszem hogy jok lennének oda a primer részen IRF3205 tipusok vannak de ide valamiért nagyobb feszültségüek kerültek ,lényegesen kissebre nem merem cserélni ...még ha nagyobb amperesek is....400 voltos tipus helyett nem merek 55 voltost tenni...

0

welding alt
welding alt picture

Szia Dénes!
Néhány perce a RO postára bíztam néhány alkatrészt. ( szerencsére a címed, és még néhány személynek papíron megmaradt). NEM új alkatrészek, de meglátod- akár egy próba erejéig- mit lehet tenni a táppal. Adatlapokat nézd át mindenképp.
Sikeres javítást!
welding alt

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia János  .Köszönöm a joindulatot/segitséget megérkeztek az alkatrészek  majd beszámolok a fejleményekröl. addig is amig öszefutunk valahol, nagyon köszönöm az ujabb  segitségedet üdv Dénes.

0

welding alt
welding alt picture

Szia Dénes,
örvendek, hogy célba ért küldeményem, talán segít egy lépést tenned az inverter életre keltésében.
Sikeres javítást! Figyelmetlen voltam, az adatlapokat már Bálint is csatolta....
János

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia János .Köszönöm neked a gyors segitséget máris életre kelt a szerkezet , igaz  más problémák is voltak amit sajnos elöször nem vettem észre .Annál a fetnél amelyik atütött a Gate elektrodára is, vitte a meghajto tranzisztort is és természetesen az utjába kerölö smd ellenállásokat kondenzátorokat is.Rajz hiján elöször gondoltam hogy megfeneklik a dolog , mivel nem tudtam honnan találjam ki a tönkrement ellenállások ,kondenzátorok tranzisztorok tipusait . Aztán  ahogy figyelmesebben vizsgálodtam az épen maradt fetek meghajtásában, észrevettem hogy ugyanazok az elemek szerepelnek  a tönkrement ágban is mint amelyikben épen maradtak az alkatrészek,  igy aztán szépen lemásoltam az épen maradt áramkört a tönkrement helyébe. ,3D jelü smd tranzisztor  helyett ami 500 voltos, nem találtam más helyetesitöt, egy kompakt fénycsöböl kitermeltem 13001 tranzisztort és azt operáltam be a tönkrement smd helyett, Már járattam kezdésnek rola egy Panasonik rádio magnot igazcsak 10 wattot fogyaszt de hütés és ventilátor nélkül nem akartam kisérteni a szerencsémet .Ha találok valami ventit és összerakom akkor tudom  talán nagyobb terheléssel probálni me ....  a tápom csak 3 ampert bir(párhuzamosan 3 darab 2n3055) .Nem melegedik semmi ilyen terhelésnél hütés nélkül sem,  a régi fetböl is felhasználtam egyet amelyet leteszteltem DY294 teszterrel  és az adatlapján szereplö feszültségig birta a gyürödést .Ha megjönnek az ujak akkor lehet kicserélem az egészet ujra biztos ami biztos alapon.....annyi csak a kételyem vele hogy bekapcsoláskor igaz csak kis terheléssel probálom , a kimeneti 230  volt AC kb fél ora ala tt elmászik 3 voltot  felfele. lehet ha nagyobb terheléssel menne akkor nem állna fent ez a gond ?? Ha találok optot akkor a kimenetröl visszacsatolt optot is kicserélem meg a TL431 is ....bármilyen véleményt szivesen fogadok és szeretném megköszönni nemcsak neked  hanem az összes forumozonak a joindulatát és segitöszándékát ,,,Éljenek  soká a Tanyalakok ..üdv dddemeter.

0

welding alt
welding alt picture

Szia Dénes,
örvendek , hogy átmenetileg tudtam segíteni. Legalább így tudod, hogy érdemes volt-e alkatrészeket rendelned.  Az, hogy a kimenő feszültség némiképp változik, én csak akkor gondolkoznék ezen, ha a változások nagymértékű kilengést jelentenének. ( Ne feledjük ez nem AC stabilizátor). Optót és TL-t cserélni nem igazán látom értelmét, de ha megkapod az új FET csomagot, azokat igen. Legyenek egy családból valók. Ventilátor méretet ha írsz, talán az is akad és elküldöm.
A legjobbakat!
János

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Tudsz rola par dolgot:
55V
64A
N-channel
TO-220 tokozas
En megprobalnek itt nezni neki egy ekvivalenciat:
Alltransistors
Ha nem tevedek, az IRF740 csak 10A-es, tehat nem johet szoba, esetleg a IRFB7740 
Amugy csatolom a KIA740H adatlapjat, de sajnos csak jpg-ben van meg

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia.Igen de épp most találtam valamit  talán ennek higyjek inkább mint csak egy egyzerü hirdetésnek???Ha ezek az igazi értékek akkor talán tul erös ide az irf3205  habár ez a kis inverter csak 200 wattos kellene legyen mégis a 200/600w feliratfoszlányt véltem kisilabizálni az összeszaggatott cimkéjéröl.... :-)
 

File csatolás: 

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Igen, mindenkeppen ez tunik valosnak.
Orvendek, hogy megtalaltad.
Es ha itt nezzuk a 400V/10A-t akkor mar megy helyette az IRF740

0

dddemeter
dddemeter picture

Na hát akkor talán megreckirozom megrendelni a neten ,lehet hogy ezt akarták odairni a panelen is csak lemaradt egy F betü   ...sporolt a tintával a kinai?? :-)

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Nem tudom, hol laksz, milyen szakboltot ersz el, de olyan olcso, hogy tobbe kerul a szallitas...

0

dddemeter
dddemeter picture

Szakboltot nem érek el egyet sem mert nincs a környékemen ilyesmi  ,de ha több mindent vesz az ember akkor elviselhetöbb a dolog valamivel.....ez van sajnos....egy  probát teszek az IRF740 tipussal de ugy látom a GS. feszültsége 10 voltal kiseebb mint a KIA740 H fetnek.......hm hm hm ....

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Te hol látod azt a 10V feszültséget?

Én mindkét típusnál +/- 30V-ot látok.

Üdv,
KN

0

dddemeter
dddemeter picture

Az irf 740 nél +- 20 voltot látok,,,,, a pdf ben amit Sz balint csatolt  ..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nézd meg alaposabban az adatlapokat

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: IRF740A, Vgs nagyobb

Bálint

File csatolás: 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia

Igen , én a 740A-t néztem.
Az általad csatolt típus valóban +/- 20V Vgs-t ad meg.
Én voltam figyelmetlen! Sorry...

Üdv,
KN

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

https://www.hestore.hu/prod_10021010.html
Én itt néztem.

Amúgy kb mindegy, mert jó eséllyel 20V alatt lesz.

A lényeg, hogy működjön. Sikeres javítást!
Üdv,
KN

0

Guest
Guest picture

Igazából a Gate kapacitásokban van érdemi eltérés de az sem vészesen nagy.

0

dddemeter
dddemeter picture

Igen  megmértem a régi épen maradt fet gate kapacitását és  kb 1 nf volt kissebb mint az amit betettem helyette ,,,de remélem ez nem lessz olyan nagy gond   ,,már csak egy régi proceszor ventit kell valahonnan operáljak s akkor talán nem lessz gond.. üdv dddemeter,

0

Sponsored links