You are here

Villanyszerelés: forrasztással vagy nem?

Szép napot a szakiknak!
Egy hétvégi ház villanyrekonstrució zajlik amit MT-kábellel szerelnek 3x1,5..4x1,5mm2.
Az elképzelés, hogy a kötések forrasztva legyenek. De megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, mindenféle kötéssegítők és szorítók társaságában.
Azt mondják nem lehet forrasztani...miért nem lehet, mi erre a teória ?

Válaszokat köszönöm!

Uraim! Itt a vége!
 

Pages

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Jogos. Ott az 5 pont. Nem vagyok tisztában a szabvánnyal, nem is szakterületem. Kissé félve írtam le, így hát bebizonyosodott, hogy hibás az elgondolásom.
Sorry!

Gábor

2

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Én nem haragszom!:)
Nem én találtam ki ezeket, csak megosztom.
Amúgy a saját házában mindenki azt és úgy csinál amit akar. Az ő felelőssége.

Üdv,
Nándi

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A szabványon túl a legfőbb ok a nem megfelelő biztonság. Ha kigyullad a lakás, meleg lesz. A forrasztott kötések kiolvadnak, újabb tűzfészket okozva. Ami a kisebb baj, ha már ég a kóceráj. A nagyobb baj, hogy a tűzvizsglatnál azt fogják kihozni, hogy a tűz oka a kötések voltak. biztosító meg szét fogja tárni a kezét..

És akkor nem beszéltünk a másodlagos gondról, ha lent tűz van, kiolvad elsőként mondjuk a null, vagy a védő vezető... fent meg...

Ha van pénz MT-re, legyen pénz wagora is.. nem egy vagyon...
 

2

pluto63
pluto63 picture

Üdv!
Szerintem azért a szigetelés előbb leég mint a forrasztás.

0

jakyg
jakyg picture

...de persze a WAGO nem olvad el a 800+ °C-os lakástűzben.... :)

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Azt gondolom, a szabvány készítője az oldhatóságot tartotta az elsődleges szempontnak. A WAGO létezik mindkét változatban, oldható és nem oldható. Utóbbit ha kábel kell cserélni, egyszerűen levágják. A forrasztott kötés viszont átmeneti ellenállást képez, ami helytelen kivitelezés esetén nagyobb lehet, mint a vezeték ellenállása. Azon a ponton jobban melegszik, egyszer csak kiolvadhat, és ez öngerjesztő folyamat. A hőtől a vezetékek és az ón oxidálódnak, ez megint csak növeli az ellenállást. Előbb-utóbb vörös izzás lesz az eredmény.
És ki garantálja, hogy nem a védővezető fog szétolvadni először?

Üdv, lcsaszar

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Nem az oldhatóság volt a lényeg, hanem amit pont te is megfogalmaztál.

Egy korábbi szabványból (ami NINCS érvényben, csupán magyarázatként idéztem) MSZ 2364-520:1997: 
A nem hegesztett vezetékkötéseket továbbra is csak szerelvénnyel szabad megoldani, a csupán vezetékek összecsavarásával készített kötések alkalmazása nem megengedettek. A lágyforrasztások mechanikai igénybevételnek (nem csak húzásnak és hajlításnak, de nyomásnak sem!) nem ellenállóak, ezért alkalmazásuk kizárólag mechanikai tehermentesítésük mellett megengedett. A lágyforrasztás ezen túlmenõen (mechanikai tehermentesítés esetén is) csökkenti a vezetékek terhelhetõségét és fõként a zárlati áramokkal áramokkal szembeni ellenálló képességét is.

KN

1

Pages

Sponsored links