You are here

Egyfázisú szivattyú motor fordulat szabályzása (Egyelőre altatva)

20 posts / 0 new
Last post
mosomedve
mosomedve picture

Tisztelt Kollégák!
Keresem annak az áramkörnek a kapcsolási rajzát, amivel egy 750W-os szivattyú fordulatszámát tudnám szabályozni. Ide nyilván egy frekvencia kontrolleres megoldás jöhet szóba, amivel a szivattyú vízszállítási teljesítményét tudnám szabályozni. (kalickás forgórész) Ez egy medence vízforgató szivattyúját fogja kiváltani, mert a "gyári" rövid idő alatt megadja magát és a vízszállítási teljesítménye sem az ideális. Van három AL-KO Jet 750 vízszivattyú, amit erre a célra be tudnék állítani. De ezeknek viszont már túl nagy a teljesítménye és ezt szeretném szabályozni. A lehető legegyszerűbb megoldásra törekednék, amit talán a kapcsoló dobozába is be tudnék építeni. Netán valaki már épített ilyen áramkört és van benne tapasztalata. Egy fázis 230V.
László
Hoztak több mint húsz 42"-os ipari monitort felújításra, így a téma egyelőre pihenteve van. Nem adom fel, ha lesz értelmes megoldás megosztom.

Comments
gbenyov
gbenyov picture

Hello mosomedve!
Én tiszteletben tartom a kérdésed alapjait.
Van egy szivattyúd, ez jó neked ahogy van, csak feleslegesen nagy a kapacitása.
Mit szólsz egy 2000 Ft.-alatti megoldáshoz?
Kapható 24 órás, 48*30 perces kapcsoló óra.
Egy ilyennel beállíthatóan szabályozhatod a géped napi teljesítményét 1/48-adtól 48/48-adig.
Természetesen a motor biztosan indulni fog.
Természetesen a fogyasztás is arányosan csökkenni fog.
Mit szólsz? Van-e ennél egyszerűbb?

(Mert minden hozzászólónak igaza van.
1. Egy ilyen motor CSAK színuszos jellel hajtható meg.
2. Csökkenthető a fordulatszám korlátozott tartományban egy toroid trafóval is. Így a fogyasztás is csökkenni fog. De egyszercsak megáll és nem fog újraindulni a gép.)
3. A frekvenciaváltós megoldás jó, de nem hiszem, hogy megéri.)

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Egyelőre én is az általad most leírt megoldást alkalmaztam, mióta altattam a témát. Egy mechanikus kapcsoló óra van a motorral sorba kötve, amit a lovasokkal beállítottam a szakaszos működésre. (egy lovas be, egy lovas ki) Így most negyed órát megy, negyed órát szünetel.
Egyébként ez egy napkollektoros medence fűtés rendszer része, amit majd egy későbbi bejegyzésben szeretnék megosztani veletek. Az egész rendszert egy időkapcsoló működteti, mely reggel kilenckor kapcsol be és este hatkor kikapcsolja. A napkollektor által termelt meleget egy cirkulációs szivattyú hőcserélőn keresztül juttatja a medencébe. A napkollektor szivattyúja pedig csak akkor működik, ha a kollektor hőmérséklete 35 fok felett van.
László

0

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz mosomedve!
Köszönöm hogy leírtad. Így én is mostmár nyugodtan fogok aludni, mint egy medve....hi.

0

kferi
kferi picture

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nekem ezt írja

Kapcsolata nem teljesen biztonságos

Ez a webhely elavult biztonsági konfigurációt használ, ezért előfordulhat, hogy mások látják az Ön adatait (például jelszavait, üzeneteit vagy hitelkártyaszámait), amikor elküldi őket a webhelynek.

NET::ERR_SSL_OBSOLETE_VERSION

Bálint

0

Mosószaki
Mosószaki picture

És küldesz neki ilyeneket???
Max az acrobat, ha sazt használod.
De az okos ember kerüli az acrobatot.

1

mosomedve
mosomedve picture

Köszönöm, ez tényleg jó dolgozat! 
László

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hi!
Gyűrűs számláló. Beállítható freki, ál-háromfázis... stb, stb..
 

0

dsanyi
dsanyi picture

Sziasztok!
Azért a " szlip"  növelésével is lehet módosítani  fordulatszámot, a már említett fűtési keringető szivattyú, vagy konyhai páraelszívó.
Üdv dsanyi
 

0

scansat
scansat picture

Szia

Anélkül hogy bármiről le vagy rábeszélnélek, mint a szivattyúk és frekvenciaváltók világában jártas ember azt elmondom, hogy medence vízforgatásra a 750W az elég brutális. Persze van az a medence...

A másik hogy szivattyú és szivattyú közt van különbség. Neked vízforgatásra kell, tehát a Jet rendszerű önfelszívó öntözőszivattyúk felejtősek. Nem mintha nem működne, csak nem erre valók.

Szóval ÉN..eladnám ezeket a 750W-os öntözőszivattyúkat..még idén nyáron és egy normális keringetőszivattyút (centrifugálszivattyú) szereznék be helyettük! Szivattyúknál figyelembe veendő, hogy a villamos teljesítményük (W) mellett meg kell nézni milyen rendszerűek, (pl. centrifugál) és ezen belül is hogy neked szükséged van-e arra az emelőmagasságra amit tud. Lásd ezt:

https://pepita.hu/centrifugal-szivattyuk-c1845/elpumps-pp-80-centrifugal...

Ez 750W-os és CSAK 50 liter vizet szállít percenként. Viszont emelőmagassága 55 méter tehát a 20 emeletre is felnyomja a vizet. Szemben a Pedrollo CPm 100-al ami csak 250W de emelőmagasság maximum csak 15m viszont 60 litert szállít percenként. Medencéd esetében ugye 0 méter az emelőmagasság.

Nem tudom mekkora a medencéd, de adott esetben még egy nagyobb fűtés keringető szivattyú is szóba jöhetne. Ezek legtöbbjén eleve van már fordulatszám váltás (3 fokozat) illetve a nagyobbak teljesítménye is 200-300W.

Anélkül hogy most az árakat néznék, érdemes megnézd, hogy ez https://www.szivattyubolt.hu/pedrollo-cpm-100  200W-al percenként 60 litert szállít esetedben 0 emelőmagassággal számolva. Szóval 750W szivattyú ebből az már Jakuzzi...vagy indokolatlan magas villanyszámla pocsék folyadékszállítással. (pláne az itt ajánlott bypass módszerrel). Lehet kapni kerti tó és medenceszivattyúkat..szintén 200W körüli teljesítménnyel és hangzatos 5-8 köbméter/óra vízszállítással. Hja..max. ennyi a vízszállítás, de ezt sosem fogja tudni. 2 okból. Egyik hogy pocsék műanyag az egész , másik, hogy a legtöbb gyártója nem annyira pofátlan hogy az apró betűben legalább meg ne írja hogy -szakaszos működtetésre! amelyiké meg mégis azt lehet csereberélni. Egy öntvényházas centrifugál bronz lapátokkal meg egész más kategória. Egyébként feltételezem a homokszűrő marad, így azon is át kell nyomni a vizet.

A másik! 370W-ig 15 ezer ft-ért tudok Én neked vadonatúj és modern frekvenciaváltókat..és nem kell fabrikálni!

Ez például egy 40liter/perces vízszállítású új szivattyú 14 ezerért!

https://pepita.hu/centrifugal-szivattyuk-c1845/leo-60-periferikus-szivat...

Ehhez egy frekiváltó .... és  30 ezerből működik a keringetés....az Al-KO JET 750-en meg 20 ezer használtan.

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Az elektromos megoldás, bár korrekt, de drága. A frekiváltó erre a teljesítményre 40-45 ezer Ft. https://rievtech.hu/rievtech-frekvenciavalto/230v-os-egyfazisu/ri3000-2s...
frekiváltó
Ennél olcsóbb a hidraulikus rövidzár. A szivattyú nyomó és szívó oldalát összekötöd egy csővel, amibe egy szabályzó szelepet teszel.
Igaz nem a leg energiatakarékosabb, de az árkülönbözetből sokáig működtetheted!

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Köszi, de ezeket én is láttam, de nem erre a drága megoldásra gondoltam. Hagyományos elemekből kellene megépíteni és egy potival lehessen szabályozni a fordulatszámot.
László

0

Kalex
Kalex picture
*****

Felejtős! Esetleg egy használt frekivàltó jöhet szóba, ha már a prózai csöves megoldás nem fungál.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem fog menni, fázishasítás meg ilyenek nem jönnek szóba. Az 50Hz helyett kell alacsonyabb frekin járatni. 

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia Jaca!

Mivel ez egy "Borozó" téma, gondolom nem baj, ha ötletelünk egy kicsit.
Szerintem ne vessük el rögtön a gyújtásszögvezérelt teljesítményszabályozást.
(Már egyszerűsége és olcsósága miatt sem.)
Induktív fogyasztók (pld. aszinkron motor) vezérlése esetén a csatolt kép jelalakja jó kiindulópont lehet.

Egyszerűség kedvéért a rajzon látható két tirisztor helyett képzeljünk el egy triakot.

Látható, hogy az áram nem szinuszos alakú lesz (a vastagabb szaggatott vonal), de ami még fontosabb, hogy a fesz nullátmenetnél az áram nem nulla.

Ez azért fontos, mert ha olyan időpontban adunk gyújtóimpulzust a kapcsolóelemünkre (pld. triakra), amikor az áramkörben még áram folyik, azaz a triak még bekapcsolt állapotban van, a gyújtóimpulzus hatástalan lesz.

Szerintem lehetséges induktív fogyasztó teljesítményét is fázishasítással szabályozni, csak az a lényeg, hogy a vezérlésnek nem csak a fesz nullátmenetet, hanem az áramot is figyelni kell, és biztosítani kell azt, hogy csak akkor szabad gyújtóimpulzust adni a fesz nullátmenetet követően, ha már az áram is nullává vált.

Szerintem ezt legegyszerűbben egy mikrovezérlővel lehet megvalósítani, ami a feszt és az átfolyó áramot is figyelné.
A mikrovezérlőt pedig már be lehet programozni, akár "lágy indításra" is, azaz bekapcsolás után induljon jó nagy gyújtás késleltetéssel a félperióduson belül, azaz kicsi áramimpulzussal, és szépen fokozatosan (akár pld. 5-10 másodperc!) után érné el a kívánt teljesítményt.
A motor lassan kezdene el forogni, és ahogy nő a fordulatszám úgy nő az induktivitása is, de ez a gyújtó áramkört nem zavarná, ha az figyelné a feszt és az áramot is, és "intelligensen" adja a gyújtóimpulzusokat.
Talán érdemes lenne kipróbálni.

Üdv
Tamás

File csatolás: 

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Nem kellene ezt a "vonalat" erőltetni! Már sok alkalommal ki lett tárgyalva itt a Tanyán. (is)
De a "barátunkat" (google) vagy a barátnőnket ("viki") megkérdezve vagy csak egyszerűen egy tankönyvet elővéve megtudható, hogyan működik egy aszinkron motor és annak fordulatszáma hogyan szabályozható.

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz László!
Elég vulgáris "megoldás" lenne, ha a nyomó oldalról szabályozhatóan visszavezetnéd a szívó oldalra a nyomott víz egy részét?
Csak egy ötlet volt.

0

feco99
feco99 picture

Sziasztok !
Egyáltalán nem vulgáris megoldás a szivattyú szívó és nyomó ága közé golyós csapot szerelni.
Ipari vízhűtéses gépeknél ez a gyakorlat.  
Ezzel a "sönt" csappal frankón be lehet szabályozni a szállított víz mennyiséget és egy nyomásmérővel ellenőrizni a maximális nyomás értékét.
Üdv:
Feri

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sajnos ide ez nem megoldás. Ahogy már írták. Ide nagy vízszállítású, de alacsony nyomasú szivatyú kell.

Alko: a lapát nagy átmérő, kis lyuk nagy nebesség. Medence: kis lapát, nagy lyuk, kis sebesség.

Az öntöző szivattyú szerintem úgy tele hordja a szűrőből homokkal a medencét, hogy mocsár lesz :)

A csapos megoldás jó lenne, de attól lenne egy alacsony áramlási sebességű szivattyú, ami keveset szállít, de sokat fogyaszt...

Nem jó ide..

Egyébként én is frekiváltó párti vagyok. Nekem is van egy grundfos punnnpám, 1 fázisú lenze váltó van rajta. (Mármin t ki és bemenet is 1 fázis... ) Van egy nyomásmérő a víz ágban, arra szabályoz. Kétségtelen, nem egy 3f motor. Alsó/felső tartományban búg, morig, sípol. Nem tetszik neki. De működik 3 éve.

(Van itt okos mindenhez is értő szaki, aki szerint nem lehet ilyet, szerencsére a lenze jobban tudja.. :)  )

 

0

Sponsored links