You are here

11AK30A Saszival felépitett tv tápjában a kapcsolo fet Source ellenállása lehet 0.44 ohm értékü?

40 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mindenkinek.11AK30 A  saszival szerelt tv nek javitom a tápját ,biztositék felrobbanva,táp fet drot, a fet Gate elektrodája és a test közt levö  két sorbakapcsolt 1n4007 dioda szintén drot lett, Ugyanakkor teljes rövidzárba a rendszerfeszültséget elöállito UF5407 dioda is,Egyéb rendelleneséget nem találtam egyelöre,Viszont a táp fetjének  a Source   elektrodája és a test közti 1 wattos ellenállás értékét 0.44 ohmnak mérem.Égési nyomok nem látszodnak rajta , viszont a rajzon pontosan ennek felét látom 0.22 ohm értékkel.Most nem tudom eldönteni hogy ez az eredeti 0.22 ohm megnyult pont a duplájára , vagy pedig ilyen értékü volt ide barakva eredetileg?Valaki találkozott ilyen esettel  hogy 0.44 ohm legyen ennek az értéke?A tápvezérlö ic lábai közt nem mérek zárlatot uj nincs csak egy másik használt ,,esetleg valami modszer hogy leteszteljem az ict  külön  ,,,,,hogy ne vigye magával az uj fetet is??, Elöre is köszöntem az észrevételeket üdv dddemeter!

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ESR mérővel  (Nippur-féle)
(az enyém 10 Ohmig pontosan mér, kinullázható, ügyelni kell a jó érintkezésre, IC foglalat és nullázógomb van az öcsipanelen)

Bálint

File csatolás: 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

0R22 szokott lenni, de Te mivel mérsz ilyen kis ellenállásokat?
A DVM erre alkalmatlan! (Beleméred a kontaktusok és a műszerzsinór ellenállását is.)

Ha gyanús az ellenállás, akkor cseréld ki! Zárlat esetén gyakran megnyúlik, vagy akár meg is szakadhat.

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mester, UT61 E  multiméterrel mértem, öszekappcsolom a két méröcsucsot, és akkor mutatja a mérözsinorok ellenállását 0.07ohmot,megnyomom a REL   mérés gombot és akkor lenullázza a müszert  ezek után 0.00 ohm kijelzést kapok   igy most már csak a mért ellenállást mutatja . Ugyanigy mértem LCM 3 .Mérövel  kalibrálás után, de az is pontosan ugyananyit mutatott.üdv dddemeter.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok. Így van, a jobb fajta multiméterek és lakatfogókon (nem csak az analógokon, hanem a digitálisokon is) van nullázógomb, és ahogy fentebb írták a műszerzsinór vége összefog majd megnyomni a "zéró" gombot és már "pontosan" is mér. De lehet venni vagy csinálni a  DMM elé milliohm mérő előtagot és már még pontosabban mér.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Azért a 0,22 Ohm értékű ellenállás beszerzése jóval egyszerűbb, mint a szabványon kívüli 0,44 Ohmnak.
Gondolom az alaplap gyártó is hasonlóan vélekedett tervezéskor. laugh
Üdv
 

2

sandorverten
sandorverten picture

Szia!
Nekem 11AK30-2-s alaplapom van,azon 0.22 ohm az ellenállás.Szerintem megnyúlt,ic-t is cserélj és a táp ic elkójait feltétlen.C810 47UF,c848 100UF.Fet nálam 2SK3114 van,de szerintem jó helyette más is.A 2.2 ohm 5w-t cseréld,biztos elszállt,a főtápot adja az egyenirányítónak.,Nagy eséllyel a tápban az összes dióda,zener csere.Nem szokott egyszerű lenni és a bizti helyére egy 60w-s izzó,áramkorlátnak,de nem mindíg válik be.Üdv:Sándor

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Dénes !Az S ellenáláson esö feszültség (impulzus)szabályozza az áramkorlátozást és igy védi a fet-et.A feszültség az ellenálásról vissza van csatolva a fet-et meghajtó áramkörre ( pl. ic-re),ha a fesz.nagyobb az ellenáláson ugy kissebb teljesitménynél kapcsolja a fet-et le és igy védi.A fet-et akkor nem védi ez a fesz.esés pl.ha a meghajtó áramkör ( pl.ic ) tápja nincs rendesen a megszürve .A tápján megjelenö impulzusok a bemenetre kerülve (visszacsatolva )mint egy oscilátor müködik .Ilyenkor szokot megtörténi hogy minden szétlö mert nincs védelem(szabályozás).A kis fesz.elkokat is ellenörizd .Ha eredetileg 0,22 ohm volt cseréld mert egy megnyult ellenálás meg is megszakadhat, a fet-et kilövi (G-D)a meghajtásával együtt.üdv.Jóska

1

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok.Itt egy fénykép a z ellenállásrol :nekem inkéább sárgának tünik mint pirosnak..

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia. "Nekem sárgának tűnik"
Most már az is, de az eredeti színe piros volt, csak a melegedéstől sárga lett. Nyugodtan tegyél bele 0.22 ohmot, mert az volt benne.

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok ,Nem sikerül életre keltenem ezt a tápot sehogy se , Még a  hálozati zavarszürö tekercsek  közül is ez egyik el volt égve.Kicseréltem a fetet , vezérlö ict  a hálozati egyenirányito diodákat, optocsatolot  rendszerfeszültség egyenirányito diodát és pufferkondiját a primer részen a 33 mikros elkot,szekunderen aTL431 , mcr22 tirisztort ,szekunder részben az ellenállásokat felemelve egyik lábat ,átmértem, a fet áramérzékelö ellenállását kicseréltem 0.22 ohmra,  kicseréltem a 6v8 zennert  a BC548 kollektorában .Kiszigeteltem a proceszor tápvezérlö ic 47 lábát, A sortrafoba bemenö B+ ágat megszakitottam ,40 vattos hálozati égöt tettem rá terhelésnek .Amikor feszültség alá helyezem a táp csak pittyeg az égö nem világit ,és a pittyegés ritmusára villog a készenléti led tanácstalan lettem nem tudtam zárlatot mérni  sehol sem... hogyan menjek továbbb,,,,egy kis utbaigazitás kellene mert már rengeteg idömet felemésztette de  nem boldogulok vele.....üdv dddemeter.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Az MCR  jó benne?

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv,Kicseréltem az MCR-t ujra mert a régi hibás volt  ,üdv dddemeter.

0

guriga
guriga picture

Pedig már a célegyenesben vagy, vedd ki a sortranyót és a B+-ra tedd az égőt, jónak kell lennie. Ha ez megvan akkor másik sortranyó és a B+ kondijait cseréld. Lehet hogy az inpulzus kondikhoz is hozzá kell nyúlni.

1

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mindenkinek.Ujra nekifogtam  ennek a tv nek  , annyira jutottam hogy a táp problémát vagyis a pulzálást a szekunder részen  a Q802 -bc848B smd tranzisztor okozta, mérve csak annyi rendelleneséget láttam rajta hogy dioda mérés állásban B-E  közti nyitofeszültség kissebb volt 2 tizeddel mint a B-K közti nyitofesz.,sem zárlatot sem szakadást nem mértem rajta  viszont levéve egy másik alaplaprol hasonlo tranzisztort azzal megszünt a pulzálás a tápban.Sajnos messze még a vége merthogy igaz hogy megvan a készenlét hálozati feszültséget ráadva , ha megnyomom az elölapon a CH+ gombot, a led pirosrol szépen átvált zöldre megjelennek a kimeneti feszültségek, egyedül a D805 dioda katodján levö feszültség a +14V HOT 14 volt helyett csak 10 volt.  Innen kapja a sormeghajtás a tápot.C833 és C855kondikat cseréltem  ,IC803 -7808 kimenetén megvan a 8 volt.STX112  kollektorán csak 3 voltot mérek , a bázisán 1 volt dc feszültség van.Kivéve a tranzisztort a feszültség 12 voltra emelekedik, B+115 volt  és stabil Minden egyéb fesz rendben, viszont nem történik semmi más a sorvég nem indul aztán kb 4-5 perc mulva a led visszavált pirosra.Egy pillanatra sem halszik hogy a sorvég probálna indulni akár egy másodpercre sem. A proceszor HOUT portján 8 voltot mérek  ,,,,egyszoval elakadtam   merre/hogyan menjek tovább??? Sormeghajto jelnek hire hamvát sem látom sehol .Üdv dddemeter. 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia. A sortranyo ki van véve . A 40 wattos izo a B+ egyenirányito katodján levö kondi kapcsain , Megszakitottam a sortrafoba bemenö B+ vonalat is   a B+ tápkondikart  cseréltem  de hiába lehuztam asoreltéritö tekercs csatlakozoit is ,de csak pittyeg már azon filozok hogy visszateszem a régi source ellenállást  A táp szekunder oldalán levö  stabilizátor  ick lábain is mértem ellenállást hogy nincs e zárlat valamelyiknél de nem találtam semmit    ,,,nem tufom mi legyen...üdv dddemetert,

0

guriga
guriga picture

A 431-et cserélted, és B+ és e közt levő alkatrészeket?
Tegyél égőt a biztosíték helyére és mérd a primert, már ott pulzál szerintem.

1

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Igen 431 et cseréltem  és a táp fet D -S  közti alkatrészeket kiszedtem s ugy mértem de ott nem találtam rosszat az impulzus kondit egy nagyfeszültségü teszterrel teszteltem 1500 volton teszteli a kondenzátorokat  de nem találtam hibásat  megprobálom kicserélni mégis ha találok mást helyettük....

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A szekunder oldalon szkóppal mérd az egyenirányítók után a feszt, ha így pulzál, akkor  valamelyiken vagy nagyon felugrik (szűretlenség), vagy nagyon kicsi, és akkor zárlat vagy túlterhelés.

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Jaca ,Köszönöm a tippet holnap kiprobálom  tisztelettel,dddemeter.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Ilyen tiszteletkörökön túl vagy, hogy a sec táp bufferek ESR-ben és kapacitásban meg vannak mérve, ill . a sec diódák után egy ohm mérővel végiglépdeltél????

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Igen  méregettem a szekunder oldalon levö dioda katodok és test közt , a kondenzátorokat nem szoktam kiforrasztgatni hanem csak esr értékre mérem és amelyik gyanus azt forrasztom ki csak  és azt megmérem eser re és kapacitásra is kiforrasztott állapotban ,Idáig igy jártam el  a tápok javitásánál és mindig sikerült ,de ezzel most azt hiszem kivételt teszek és  holnap kiforrasztom az összes kondenzátort és ugy ellenörzom le kapacitásra ,ESR -re és szivárgásra,üdv dddemeter.

 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Opto, táptrafo????

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Optot cseréltem, táptrafo az van valahol ugy emlékszem egy bontott   11ak30  panelböl ....

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezért szeretem szkóppal nézni a feszültségeket, nagyon jól látszik, hogy a gyenge kondenzátor, hol szőrös a jel.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Ja, jó a szkop, ha van értékelhető delej a sec-ben....

0

Jaca
Jaca picture
****

Van az ha így nyöszörög is. Látványos, hogy arra a pár impulzusra melyik kör hogy reagál.

0

guriga
guriga picture

Vissza kellene menni a primer oldalra és megnézni az ic környékén azt a tucat smd ellenállást és kondit.
A primer pulzál, mert ha az jó akkor van stby.
Kértem az égő próbára de nincs válasz..

1

Jaca
Jaca picture
****

Jut eszembe,a FET-re is kényes tud lenni, ha lassú, és ma már nem lehet bízni a tokon lévő feliratban. 

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Csak egy kis türelmet kérek  holnapig mert egyéb dolgom is akadt és nem tudtam ma többet foglakozni vele ráteszem holnap az égöt a bizti helyére   multiméterrel mérve pulzál a táp kimenete is, Kiértékelhetö adatot nem mutat a kijelzö csak a "bargraf" vonalkáibol látom hogy felugrik gyorsan a feszültség és vissza is esik még mielött a kijelzö kijelezhetne stabilan valamit,.Ha megterheltem 40 wattod égövel a kimenete ha nem mindegy volt neki , üdv dddemeter,

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

yes

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nálam narancsnak látszik, de ettől még megnyúlhatott.
Vegyél elő egy másik ekkora 0,33 Ohmot, kösd sorba a kettőt és egy  3-5 W-os izzót, 
Kösd 12 V-os tápra és mérd meg az ellenállásokon levő feszültséget
Ha  azonos, akkor jó az ellenállás
Lehet, hogy terhelés alatt még nagyobb értéket mutat

Bálint

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Szerintem is annyi, és nincs annak semmi hibája. Egyébként 0.22R-0.33R bármit berakhat. sőt ha megnyúlt  0,44R-re, azzal mennie kell a tápnak, ha más alkatrész a tápban jó.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia vadmalacka ! Igazad van ,vagy mégsem ? Hoztak egy tv-t falúról javitásra ,müködött csak az volt a hibálya hogy esténként de nem mindég ki-be kapcsolgatott ,végül is ki kelletett mindég kapcsolni .A tv tápja volt javitva egy másik mühelybe.Átvételkor le teszteltem ,müködött, addig mig le nem csökentettem a hállózati feszültséget kb.200V-ra ,aztán kezdet ki-be kapcsolgatni.Átnéztem a tápot ,több alkatrész volt cserélve .A fet S-ellenálása 0,47 ohm –ra volt cserélve.Hogy miért azt nem tudom,talán gondolta ö is hogy majd müködik igy is.Falún esténként csökkent a hállózati fesz. ilyenkor a tv áramfelvétele megnöt ( a kapcs.imp.szélesebb lesz a fet-en),néha anyira hogy a 0,47ohm-on a feszültség növekedés eléri a fet áram korlározó szintjét az ic-be.A meghajtó ic végzi korlátózó feladatát és a táp ki-be kapcsolgat.Egy másik 0,47ohm-os ellenálást párhuzamosan ráforrasztottam a meglévö 0,47ohmra és leállt a korlátozás .-Le tesztelve 180V-al még müködött.Vagyis nem mindegy az ellenálás értéke ha müködött is.üdv.Jóska

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Nem azt mondtam, hogy hagyja benne a megnyúlott 0,44R-t. Ha a a hálózatban 220-230v megvan, akkor   a tápnak mennie kell 0,44R- el. Tehát ha nem indul, akkor nem az a nyomorult talpponti R a hiba.......Hanem pl. nincs meg a hálózati delej névértékre...

0

Guest
Guest picture

Akkor most mindegy vagy nem mindegy? Már teljesen megvagyok zavarodva. ;-I 

0

guriga
guriga picture

Tízből kétszer ha megússza az IC ezeket a nagy sérüléseket, ne sajnáld cserélni.
Az ellenálláson mi látható vagy olvasható? Elképzelhető a mérésed, hajó!

1

dddemeter
dddemeter picture

Szia . A mérés az biztos jo , de nem tudtam a szinkodok alapján egyértelmüen eldönteni  holnap kiveszem s lefotozom  ...üdv dddemeter.

0

guriga
guriga picture

Szia. Az ic-t is cseréld, és ahogy mondták a bekapcsnál egy égő a biztosíték helyére.  Ha nem fénylik akkor lekapcsolhatod, de előtte mérjél.

1

guriga
guriga picture

Szia. A piros ha fakul sárga lesz, de azért lehet látni a különbséget.

1

Sponsored links