You are here

Dinamikus mikrofon jel továbbítása kb. 50m-re

25 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, mert hangosításban sem vagyok túl jártas. Egy passzív mikrofon jelét kellene eljuttatnom kb. 50m-es távolságba. A (2ér egyben árnyékolt kerek) vezeték már be van építve és persze 230V-os vezetékek mellett is fut.
Jelenleg a mikrofon jel minden erősítés nélkül jut el az végfokig, így baromi nagy a brumm. Arra gondoltam, hogy a mikrofon mellé betennék egy erősítőt (ez rendelkezésre áll), ami a mikrofon jelét vonali jellé alakítja és erősíti. Ezt továbbítanám a végerősítőhöz. Ezen van mikrofon és vonali bemenet is.
Eljuthat az asszimmetrikus jel kb. 50 méter kábelen normális minőségben, vagy a mikrofon oldalra mindenképpen szimmetrikus kimenetű erősítő kellene?
A mikrofon oldalon a mikrofont kapcsolni is kellene "kapcsolási zaj" nélkül.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv:
Gyula

 

Comments
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Azt hiszem, a zaj kérdése megoldódott. Ma szétszedtem a csatlakozót és a mikrofon aszimmetrikusan volt bekötve. (A kábel gumiköpenyes, vastag belső erekkel és teljesen réz árnyékolással) Mikrofonnál 1-3-as pin össze volt kötve, 2-esen a két belső ér összecsavarva. Keverőnél 1-2 ugyanígy bekötve, 3-as üres. Átkötöttem szimmetrikusra, és úgy tűnik, megszűnt a zaj. (Bár nem volt minden fogyasztó -lámpa- bekapcsolva a vezeték körül.) Majd vasárnap a misén kiderül. (A mikrofon a kóruson van, a keverő szemben lent az oltár mellett.)
Ha így sem tökéletes, még mindig be lehet iktatni egy szimmetrikus kimenetű előerősítőt a mikrofon oldalán. A keverőn van vonalbemenet is (6,3-as jack), amire az van írva, hogy "balanced/unbalanced", de erre vonatkozó kapcsolót nem láttam rajta. Jól sejtem, hogy ide 3 pólusú csatlakozót kell bedugni és a bekötés dönti el, milyen üzemben működik?
Maradt még a mikrofon kapcsoló kérdése. A mostani mikrofonon is van kapcsoló gyárilag (kikapcsolt állapotban rövidre zárja a tekercset), de ki és bekapcsoláskor is jó nagyot pattan. A kapcsolást mindenképpen a mikrofon oldalon kellene megoldani. Erre van valami ötletetek? Vagy van olyan dinamikus mikrofon, aminél nem jelentkezik a kapcsolási zaj?

Köszönettel:
Gyula

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Ha a Jack aljzatba két pólusú jacket dugsz be, akkor aszimmetrikus lesz, ha stereo (három pólusú) jacket akkor szimmetrikus. 
Ha valaki a szertartás alatt kezeli a keverőt, akkor a keverőn átkapcsolja a mic/line kapcsolót és csend lesz, vagy lehúzza a mikrofon hangerőt. Ha nincs kezelés, akkor tökéletes a potenciométeres megoldás a ki-bekapcsolásra, amit a fórumtárs tökéletesen leírt..
Ha van rá anyagi keret, akkor egy hangaktiválós mikrofon is megoldás lehet. De az mindig nyűg, mert elemet kell benne cserélni, mert megfelelő táp nélkül nagyon csendes tud lenni.
Elég sok templom hangosítást csináltam az országban, de a legtöbb helyen vezeték nélküli mikrofont használtak, aminél nincs kapcsolási zaj, ha zajzáras a szerkezet. 
Ha meg a kántor mikrofonja volt, akkor annak külön rendszer lett kiépítve és saját maga szabályozta le a hangerőt, ha nem énekelt éppen.

0

cape-t
cape-t picture

Köszönöm neked is!

Üdv:
Gyula

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Szívesen! smiley
 

0

Imitome
Imitome picture

 

0

Guest
Guest picture

A mikrofon kikapcsolására az lenne a javaslatom hogy beiktatni a mikrofon közelében könnyen elérhető helyen egy dobozkát benne egy toló vagy rotary potméterrel amellyel "fokozatmentesen" tudnád rövidre zárni a mikrofon jelét. A szokásos 200-600 ohmos mikrofonokhoz szerintem 22 Kohm logaritmikus megfelelne az "alsó" 1-es és a csuszka 2-es kivezetést bekötve. Felhúzva/tekerve a 22 Kohm érdemi terhelést nem jelent, leszabályozva pedig nem "kattanással" jut el a nulla hangerőig.
A vonalszintű jack bemenetről biztosat a keverő típusa ismeretében tudnék mondani. A megvalósítást tekintve változatos a kép. A leggyakrabban előforduló eset a következő:   /a mikrofon ágon jellemzőbb a trafó elhagyása, az aszimmetrikus hajtást vagy mono jackdugóval vagy sztereo jackdugóval de a GND-re kötött ringgel érik el./
Elnézést de hirtelen csak ilyen összefirkált rajzra akadtam!
-

1

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a segítséget! Szerintem a kántornál elhelyezett potis megoldás lesz a nyerő, mert kezelő nem mindig van jelen.

Üdv:
Gyula

0

fe-fe
fe-fe picture

Szia!
Ajánlanám a vezeték nélküli mikrofonok valamelyikét. Pl: https://www.emag.hu/vezetek-nelkuli-mikrofon-szett-p-80630/pd/DQT27VBBM/
Van drágább jó minőségű és olcsóbb nem annyira minőségi. Vebáruházakban is beszerezhetőek. Érdemes körülnézni, még "kábelezés" előtt.
Üdv.: Ferenc

0

Guest
Guest picture

Ilyen távolságra csak szimmetrikus kimenetű mikrofont szokás vezetni. Ez a távolság nem szokatlan nagyobb szabadtéri hangosításoknál ahol a keverőpult a színpaddal szemben, attól jókora távolságban van telepítve. Egy úgynevezett csoportkábelen jut el a mikrofon jele (is) a keverőhöz.
Szóval a távolság nem akadály ezen a távon!
Viszont az alkalmazott mikrofon kábel minősége nagyon nem mindegy! Nagyon fontos a jó árnyékolása. Ebben nagy eltérések tapasztalhatóak az egyes típusok között. Ha kézben használják, fontos hogy a kábel mozgatásra ne produkáljon saját hangokat. Ezen túlmenően a gumiból készült külső szigetelés a praktikus a kezelhetőség és az alacsonyabb hőmérsékleten történő használat esetén. Ezen utóbbi dolgok fontosak még akkor is ha csak a falig vezeted a mikrofontól a jelet.
-
Írod hogy hálózati vezetékkel fut együtt a falban/falon. Ezen esetleg azt kell érteni hogy közös csőben vagy kábelcsatornában? Mert ha igen, ezt felejtsék el!
Ez mind erősáramú szempontból nem megengedhető mind hangfrekvenciás szempontból sem. Ilyen távon a szorosan együtt vezetett mikrofon kábelre ráfog szórni az erősáramú kábel keltette elektromágneses tér és hiába jó annak árnyékolása, az azon futó alacsony jelszint (pár mV) -hoz szintben közel lesz a bejutó zavarjel.
Erről a falba épített vezetékről mutathatnál fotót szétfejtve annak végét hogy lehessen látni a felépítését.
Nem nagyon bízom benne hogy az általad leírt módon vezetett kábellel mikrofon szinten zavarmentes átvitelt tudsz létrehozni.
-
Az egyik megoldás az hogy a mikrofon jelét szimmetrikus kábelen vezeted az erősítő, keverő szimmetrikus! bemenetére. Ha szerencséd van a helyi körülmények okán, akkor így is célhoz értél.
-
Ha így nem tudod zavarmentessé tenni az átvitelt, vonalszinten szükséges megoldanod a jeltovábbítást. Ennek is szintén végig szimmetrikus kialakításúnak kell lennie! Közvetlen a mikrofon közelébe telepítésre javaslom a következő előerősítő/interfész szerkezetet melynek van két szimmetrikus szabványos XLR csatlakozós mikrofon bemenete és két szimmetrikus Jack csatlakozós kimenete. Emellett digitális, USB jel ki/bemenettel is rendelkezik.
https://www.alesis.com/products/legacy/io2
Tehát ezen vagy hasonló kialakítású készüléket javaslok a mikrofon jelének vonalszinten való továbbításához.
-
Sok mikrofonon található némító kapcsoló, ha lehetséges, ilyet tanácsolok beszerezni.

0

cape-t
cape-t picture

Köszönöm Neked is!

Holnap tudok képeket készíteni és referálok a pontos bekötésről is.

Üdv:
Gyula

0

Imitome
Imitome picture

Szia! 
Tökéletes, amit leírtál. Csak annyival egészíteném ki, hogy szimmetrikus jeltovábbításnál az árnyékolást csak az erősítőnél illik bekötni, mert egyébként földhurok is lehetséges, zavarva az átvitelt még akkor is, ha mikrofon/vonal szintű szimmetrikus erősítőt teszünk a mikrofon közelébe természetesen, amivel a jel/zaj viszonyt kedvező arányra változtatjuk..
 

1

Nagy Péter
Nagy Péter picture

Szia!
Profi erősítőknél lehet kapcsolni,az árnyékolást hogy testen legyen-e ,viszont a dugó házát nem szabad sehova se kötni szimmetrikus mikrofonkábelnél.

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Köszönöm!smiley
De nem én indítottam a topikot!

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
A mikrofon milyen típusú? Szimmetrikus, vagy aszimmetrikus a kimenete? 
Az erősítő milyen bemenetekkel rendelkezik? Értem ez alatt, hogy mikrofon szimmetrikus szabvány bemenet ( 6mV/600ohm ). Vonalbemenet aszimmetrikus és szimmetrikus van -e rajta?
Jelenleg hogy van a mikrofon bekötve? Aszimmetrikusan, vagy szimmetrikusan. Ha szimmetrikusan, akkor az árnyékolás a mikrofonnál és az erősítőnél is be van-e kötve. Ha aszimmetrikusan, akkor nyilván mindkét oldalon, de az ilyen távon soha nem lesz jó, mivel az általában szimmetrikus mikrofon jelét a felére csökkenti..
Ha leírod, amiket kérdeztem, akkor a konkrét megoldást leírom. A szükséges eszközök beszerzésében segíteni nem tudok, de ötletem van.

 

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Először is köszönöm a segítő szándékod! Holnap tudok bejutni az épületbe. Amint meglesznek a válaszok, jelentkezem!

Üdv:
Gyula

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Szerintem szimetrizalo trafo kell a mikrofo utan, ill az erösitö elött egy vissza alakitas...
Nem lehet lehetetlensegeket elvarni; mert mar akarmieret is, de nem jol megcsinaltak valamit.
Kari
 

0

cape-t
cape-t picture

Szia Kari!

Eszembe jutott nekem is a szimmetrizálás is. Esetleg tudsz konkrét (lehetőleg kész, dobozolt) eszközt ajánlani?

Üdv:
Gyula

0

Imitome
Imitome picture

Szia! 
Elvileg bárhol, ahol stúdiótechnikával foglalkoznak lehet vásárolni szimmetrizáló és aszimmetrizáló eszközöket. DI-box a nevük. De 50m-en elveszik a jel nagysága és kb. a 6mV-os szabvány mikrofonjelnél lesz a kábelen 3-4 mV zaj főleg, ha az ipari mikrofonkábel (LYCY) van beépítve. 
Még talán hangszerboltokban is hozzá lehet jutni DI-boxhoz.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ELIMEX, KÁCSAelektronika

Bálint

0

Imitome
Imitome picture

Szia! 
Balatonfüredi, ha minden igaz.
Elimex Angyalföldi, Kácsa meg Zuglói. 
De, ha már Pesten jár, akkor mindegy

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Keresd Csakyt és Gest-et! 

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Ezzel kapcsolatba semmi tapasztalatom nincs. Lehet, hogy butaságot is említek, de azért mondom.
Üveg kábeles rendszer nem oldaná meg a dolgot?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mármint digitálisan átvinni? Dehogynem. Vagy akár UTP-n. El kell dönteni, melyik irányba indulsz el. Ha analóg, akkor a mikrofon jeléből szimmetrikusat kell csinálni. Ha digitális, akkor optika (SPDIF), vagy UTP. Vagy pedig kihagyod a drótot, és vezeték nélküli, de abból a jó drága. Esetleg egy miniPC, és wifin továbbítani.

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Nagy nehezen lefotóztam a szögletes-kerek hangfalkábelt.
Hogyan tudom elküldeni? Mert a kérés helyén nincs rá lehetőség. Ha még érdekel, hogy lássál ilyet is. https://elektrotanya.com/content/hangfalvezetek-pozitiv-negativ-polus-fe...
Üdv
Imitome

 

0

Sponsored links