You are here

Passzív vezeték nyomkövetése a falban

75 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Van arra bármilyen házilagos módszer, hogy a falban levő vezeték nyomvonalát megállapítsam? Bergman csőbe küldtem egy hosszú drótot, 3 méter után elakad. Ahol a hossz alapján ki kellene jönnie, ott nem jön ki, talán elkanyarodik, de merre? Ezt szeretném kideríteni.

Üdv, lcsaszar

Boldog Karácsonyt kívánok!

Itt a vége!
 

2020.12.29. 20:52
Ezúton is köszönöm, hogy ilyen sokan biztattatok ebben a témában:
https://elektrotanya.com/content/passziv-vezetek-nyomkovetese-falban
Ami azt illeti, pont a legrosszabbkor kellett volna megoldanom egy koax kábel újrahúzását ismeretlen nyomvonalon. Karácsony, hétvége, és kiderült, hogy kell hozzá behúzószalag, anélkül nem megy.
A nyomvonal pedig nagyon kacifántos. Mint utóbb kiderült, a végpontokon kívül van a közbülső szakaszon még két kötődoboz, amiket ki kellett bontanom. Hol legyenek? Persze, hogy szekrény mögött.
Na mindegy, most már van boldogság.

Még egyszer köszönöm és további kellemes év végét kívánok!

Üdv, lcsaszar

Comments
Guest
Guest picture

A két pont közötti egyenesen kopogtasd a falat pl. egy csavarhúzónyél végével és figyeld a hang esetleges változását!
Lehet hogy van közben egy bevakolt kötődoboz.
De próbálkozhatsz a másik irányból is a befűzéssel.
Egy segítő személy húzgálja/mozgassa a két kötődoboz egyikében valamelyik vezetéket és te a másiknál figyeld melyik mozog! Ha van ilyen, az már jelentheti a két doboz közötti cső valamilyen mértékű átjárhatóságát.
Ne töketlenkedj! smiley

0

AzzA
AzzA picture
*

2020, december 25 - 18:43
lcsaszar
5 év 8 hónap

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek az ötleteket. Közben találtam egy bevakolt kötődobozt, ott lesz az elakadás. Karácsony a családé, de utána ígérem, hogy kibontom, és megírom az eredményt.

Üdv, lcsaszar

Most komolyan ennyire reggel van ?

2

Guest
Guest picture

Nem!
De 55 hsz. között simán el tud sikkadni egy bejegyzés. Az újakat szoktam nézni.
Én azt nem értem, ha valaki ilyen béna a villanyszerelésben, miért nem kér meg rá valaki hozzáértőt.
Persze, sokak még azelőtt "gyártanak" topikot, mielőtt bármi közelebbit tudnának az "ügyről".
Egy poszt fontosabb mint a tényleges tevékenység. "Fészbuk ártalom". Az "Üdvözlöm a csoporttársakat" és hasonló megfogalmazások is arra utalnak hogy azt hiszik itt is ott vannak, nem beszélve a követhetetlen 1-3 szavas "benyögésekről".

1

guriga
guriga picture

Nem béna, nem kell mindenhez érteni, igaz nem árt!
Az önuralom és az olvasás hiánya okozza ezt, ja és a kényszer. Nem sok negyvenhetes van a tanyán az a baj. smiley

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Köszönöm a segítő hozzászólásokat (a lebénázást nem, fogadok te sem értesz ahhoz, amihez én). Ez tulképpen nem villanyszerelés, hanem egy hibás koax kábel a falban, amin nem megy át a jel. Az a gyanúm, hogy a "szaki" villanyszerelő, akinek nem a Megaherz a lételeme, valahol megtoldotta, vagy csak szimplán megtörte. Erre utal, hogy bár alig 3 méter az egyik és a másik doboz között a fizikai távolság, a kábelt nem tudom kihúzni egyik oldalról sem. Továbbá sem másik kábelt, sem behúzót nem tudok végigtolni egyik dobozból a másikig, pedig a cső elég vastag még akár 3 antennakábel számára is. A helyzetet bonyolítja, hogy keresztben fűtéscsövek is mennek a falban, továbbá a vélelmezett nyomvonal közelében elektromos kábel is megy másik csőben. Pár helyen már levertem a vakolatot, a nappalink romokban, asszony idegei kivannak (az enyémek is). Van kétféle kábelkeresőm, de mindenhol jeleznek. A kopogtatós módszernek még adok egy esélyt. Szerintem a jóember felvitte az egyik dobozból a mennyezetig a csövet, ott csinált egy 90°-os kanyart, majd fél méterrel odébb megismételte ugyanezt, mivel a két doboz között nagyjából ennyi a vízszintes távolság, a függőleges pedig 2,5 méter. De még keresem a feltételezett kötődobozt a két végpont között, de talán nincs is ilyen. De akkor hogyan húzta be a koax kábelt a majsztró, ezt nem tudom felfogni.
Én megértem, hogy kíváncsiak vagytok az eredményre, és szurkoltok meg minden, de tényleg nem tudok bármikor nekifogni. Azt gondoltam, hogy ez 10 perc, és mi lett belőle? De várjuk ki a holnapot.

Üdv, lcsaszar

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ne lepődj meg, ha egy nyitott dobozt simán begipszeltek a festők kábelestől. Na, az még nem is fog kopogni. Remélem, sikerül megtalálni, hogy van az elakadás. 
Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Én már semmin sem lepődök meg crying. Találtam egy sűrű acélspirált itthon, kb 6 mm átmérőjű, de azt sem tudom végigtolni. A helyiségek alaprajzából a következőt tudtam kikövetkeztetni:

Az egyik doboztól (nevezzük alsó doboznak) felfelé megy a gégecső a mennyezet irányába. A spirált a mennyezetig azaz durván 2 méterig tudom betolni. A másik doboz (nevezzük felső doboznak) egy szinttel feljebb van, ez egy téglafalú ház egyébként. A felső helyiség fala a vízszintes síkban kb. 1 méterrel el van tolva az alsóhoz képest, azaz a gégecső feltételezett nyomvonala a függőleges falszakasz után a mennyezeten vízszintesen 1 métert halad a szoba közepe felé, majd kell lenni egy födémáttörésnek, ahol megint felfelé kanyarodik, és úgy éri el kb. 50 cm függőleges szakasz után a felső dobozt. Ez két 90°-os törést feltételez. A bordás gégecső belsejében a hajlításoknál simán el tud akadni, amit beletolok. Azt sem tudom, hogy mekkorák a hajlítási sugarak. Most már csak az a kérdésem, hogy létezik-e olyan behúzó drót, amit ilyen girbe-gurba szakaszokon, meghajlított bordás gégecsövön végig lehet tolni? (Elnézést a pongyola fogalmazásért). Mert ez az acélspirál talán nem a legmegfelelőbb erre a célra.
Magát a meglevő kábelt sem alulról, sem felülről nem tudom kihúzni, de elvileg bőven elfér mellette egy másik, akár kettő is.
Hát itt tartok most.

Üdv, lcsaszar

0

proba
proba picture

Azért némi terepszemlét még tartanék. Fontos kérdés, a két vég valamelyikén van e plusz kábel. Ha mindkét helyen egy egy kábel jön csak ki a falból, sanszos, hogy csillagpontos a rendszer, így a két doboz között nincs összeköttetés. Mindkét kábel megy valahova, de nem oda, ahova gondolod. ( hiszen mi értelme két dobozt összekötni, jelforrás nélkül.) Ha belefújsz a csőbe, az ott szelel ahol gondolod?  VAgy van összeköttetés, egy közös dobozon keresztül, ami amúgy kívülről átjárhatatlan. A behúzó végére tett mágnest esetleg egy iránytűvel keresheted...

0

guriga
guriga picture

Már követhetetlen, nekem is eszembe jutott már indián aki füstjelet küld át, de még azt se tudjuk a két végén ugyanazt a drótot rángatja-e.
De ha az egyik végét kilencven fokban a falból kitépi, már nem csak a kőműves, a festő is végzett volna.
Most látom a probléma mikor merült fel, szenteste tíz órakor, fura ajándékot kapott. smiley

3

zsugori
zsugori picture
***

a gégecső ha nincs oda rögzítve pont elég hogy elakadjon
nem is értem hogy miért nem pvc 32-est használtok

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: sokféle gyártmány van, lényeg, ami a végén van, a piros rész, ami egy könnyen hajló rugó.
Amikor az elakadáshoz érsz, 1-2 cm-t visszahúzni és forgatni kell, úgy beljebb tolni,(döfködni) amíg tovább tud menni.
Lehet, hogy csak többszöri ismétlésre sikerül
Többszörös törésvonalnál kétesélyes a dolog

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Nekem olyan van, aminek az egyik végén van egy erős spirálrugó, a végén egy golyóval. Ez a rugó nem akad el, tud kanyarodni. Sima legolcsóbb behúzó volt akkoriban, mikor vettem. 
Ameddig fel tudod tolni ott nincs kötődoboz?

0

sandor58
sandor58 picture
*****

Szia!
Spárga,a végére valami hungarocell és 1 porszívó!Ha ezzel sem megy át a két doboz közt....
Üdv sandor58 

0

8lqp
8lqp picture

Sziasztok!
Munkám során tapasztaltuk, üres gégecsőbe sem tudtuk fém behúzóval bejuttatni a vezetéket UTP-t koaxot.
Elakadt erről elakadt arról patt helyzet. Mi is azt csináltuk darab szivacs műanyag zsinór és a cső másik végét
porszívóval megszívattuk.
Üdv 8lqp

0

Joe
Joe picture

Szia!

Porszívóval próbáltátok? 

0

guriga
guriga picture

Azt írta. Nem is butaság, csak a rövid műanyag helyett cápafogó damilt kötnék, és utána áthúzható rajta a drót.
Mondjuk ettől még nem szabadulunk meg a benne levő valamitől, de már fűzhetünk újat.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Jó tippeket kaptam itt. Holnap veszek egy rendes behúzószalagot, és ha nem megy, akkor a porszívós módszert is kipróbálom.

Üdv, lcsaszar

0

Guest
Guest picture

Két-három szál kábelcsatorna beszerzése olcsóbb és a megoldás felé vezető volna.
Egy pneumatikus fúrókalapács az új födémáttöréshez pedig csak akad a kredencfiókban.

0

AzzA
AzzA picture
*

Azt mondod egy a csőnél jóval vékonyabb kábelt nem tudsz se innen, se onnan kihúzni, akkor teljesen felesleges bármilyen fűzőszálat dugdosnod.
Valahol az a cső, ahogy írod a plafonig el tudod tolni a fűzőt, akkor a plafonnál az áttörésnél megnyomódott a cső, ha egyáltalán az áttörés szakaszon van cső.
Vagy valahol a nyomvonalon bele van tiplizve, csavarozva...stb ez is előfordulhat. Ha ez nincs, akkor én elővenném a vésőt kalapácsot és feltárnám a kanyarokat.

 

0

proba
proba picture

..

0

Joe
Joe picture

Akkor meg is lesz!
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Pontatlan és szakmaiatlan a kérdés. Tegyük tisztába:
1. Bergmann csövet mintegy 50 éve nem alkalmaznak.(ónozott vasszalaggal burkolt kátránypapír cső. (Szerelő szerszáma  Blitz fogó)
-ebben az esetben kevés az esély a vezeték kimutatására a fémszalag árnyékolás miatt.
2. Mü.I. v.Mü.III. cső - Az utóbbi a valószínű a vakolat alatti szerelés okán.
- itt van reményed a megkeresésre, de valamilyen segédeszközre szükséged lesz. (RF adó és vevő)  Adónak bármilyen RF zajt keltő kapcsolás megfelel, akár egy NE555-el felépítve is.
Vevőnek bármilyen középhullám vételére alkalmas készülék, célszerűen egy öreg Szokol.
Esetleg szerzel egy profi nyomvonal keresőt. Pl: https://www.tme.eu/hu/details/ax-t2090/kabel-es-femkereso-muszerek/axiomet/

Nekem például ilyenem van.
Kalex

1

Gömöri Sándor
Gömöri Sándor picture

Tisztelt Csoporttag!
A régi, "páncélozott" bergmancső felderítésére az elektromos fémdetektor vált be a legjobban, de azok között is nagy a különbség, a vakolat alatti távolság függvényében.Sajnos sok esetben csak a vakolat megbontása vált be.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek az ötleteket. Közben találtam egy bevakolt kötődobozt, ott lesz az elakadás. Karácsony a családé, de utána ígérem, hogy kibontom, és megírom az eredményt.

Üdv, lcsaszar

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Van még egy keresési mód! 
Balaki kopogtatja a behúzót, te meg szzetoszkóppal hallgatod. 

1

AzzA
AzzA picture
*

Vagy ami biztosan célba ér, ha a jelenleg kilógó vezetéket a vakolat sikjától 90°-ban kellő lendülettel meghúzza.
Igaz kell majd a lehullott vakolattal foglalkozni, de kétségtelen lesz a nyomvonal iránya és hossza wink

1

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Kalex!
Amikor villanyszerelő voltam 1961-1964-ig, akkor az általad elmondott csövet reform csőnek neveztük.
Tehát a kátránypapírból készült csövet azt hiszem egy vékony horgany lemez borítással látták el.
A bergman cső, az csak a kátrány papírból készült cső volt fém burkolat nélkül, és azt úgy lehetett meghajlítani, hogy előtte meg kellett melegíteni egy elégetett újságpapírral, és csak melegen lehetett hajlítani hajlító fogóval.
A reform csövet viszont melegítés nélkül is meg lehetett hajlítani

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Sajnos ellent kell, hogy mondjak. A szakirodalom szerint (Fodor-Szántó Épületek villanyszerelése  1980.) 15.oldal: Védőcsövek szerelése. Bergmann cső: hornyolt vasszalaggal burkolt papírcső. Papír- (reform-) cső: gyakorlatilag ugyanolyan cső mint a Bergmann cső bélése, használatával az ólmozott vasszalagot megtakarították.
Csupán a tisztánlátás kedvéért.

Kalex

1

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: egyszerűbben, a Bergmann cső az, amivel rögtön el tudod vágni az ujjadat a Bergmann dobozban

Bálint

1

AzzA
AzzA picture
*

Vékony fémlemezből kialakított, belül kátrányos papírral szigetelt cső a bergman.
Ettől függetlenül a villanyszerelők, boltok...stb a mai napig is igy hívják a Mü I, II, II csöveket.
Ez kb olyan mintha a tranzisztror helyett azt mondod, hogy tranyo, ettől nem szakmaiatlan.  

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ez kb olyan mintha a tranzisztror helyett azt mondod, hogy tranyo, ettől nem szakmaiatlan.  

Nem egészen. Az általad említett elnevezés csupán egy szakmai szleng használata, míg Mü.-cső helyett Bergmann csövet mondani, az olyan, mint amikor F-cső helyett neon csövet emlegetnek. A szakmának vannak elfogadott elnevezései. Nem célszerű esetlegesen használni őket.
Kalex

1

AzzA
AzzA picture
*

F-cső helyett neon csövet emlegetnek.

Sajnos elég sok villanyász nem is tud különbséget tenni közte. sad

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: pedig ha megfogná, érezné a különbséget

Bálint

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Közben leírta jóóó...
A "cable finder" az.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ha már kötekedsz, akkor tedd azt pontosan. A kábel kereső (Cable Finder) https://muszeroazis.hu/sonel-lkz-720-kabel-es-csonyomvonalkereso-1168 nem azonos az érpár keresővel https://3bnetwork.hu/termek/pts-100200-erparkereso-keszlet-/226 . De mindegy is.
Ma is tanultunk valamit.

kalex

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Gondolom tenéked volt alkalmad a profit is használni. 
Nekem csak az 5 eft térerő kuszáló trallalám van (jooo után szabadon). 
Az is nagy segítség, de meg vannak a maga korlátai. 
Az 50 Hz nagyon bezavarja, 30~50 méter és sok párhuzamos drót igencsak nehezíti az azonisítást. 
A profi az miben más, miben tud többet?
Kérlek mondj róla használati tapasztalatot, élménybeszámolót, esetleg a működési elvét is írd le! 
Köszi! 

0

Joe
Joe picture

Szia!

Nem tudom merre laksz, de van trallalám is fém behúzóm is, meg Bosch keresőm.  :)

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Trallala?
Lefordítod? 
Hm?
Hm??
HM??????

Trallala...??? HM???

0

Joe
Joe picture

Néha elég a keresője, ha még bbenne van a vezetékben az áram. A brummot is hozza. AZ is segíség lehet. Koaxra csaka z első osztásig jó mert a mai osztók azok az induktív csatolásnak zárlatot jelentenek. A jel nem,megy túl rajtuk.

0

Joe
Joe picture

Szia! Az az érpárkereső telefonos neve.A hangja után, :)
 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szabatos, pontos, szakmai....
Az nem zavar, hogy a pontosan azonosítható neve a "cable finder"???

Vezeték kereső (nyomozó).

Ügyi vagy. Trallala...
No meg át is lehet kapcsolni, hogy ne csiripeljen, hanem sítpljon. Akkor mi???? "Trííííííí"?

Úr isten!

0

Joe
Joe picture

Akkor már érpár kereső. :)
 

0

mosomedve
mosomedve picture

Szevasztok!
Ha már a témánál vagyunk akkor a következő kérdésem lenne:
Nálam is van egy hasonló probléma. A ház le lett szigetelve drájvit rendszerrel. Sajnos nem figyeltem oda eléggé a szigetelő anyag felragasztásánál és sikerült a jóembereknek egy-két szerelő dobozt is leszigetelni 10 cm vastag nikecel anyaggal. Így a bergmann cső és a kötöző doboz 15 cm mélyen van most a fal síkjától. A hagyományos fémkereső/vezeték kereső nem hatol be olyan mélyre.
Van-e valami olyan szerkezet ami lehatol ilyen távolságra? (A vezetékben 50Hz-s váltóáram folyik. De le tudom választani a hálózatról, ha valamilyen más frekvenciával kellene meghajtani a hálózatot). Egyébként észre vettétek, hogy a nikecel árnyékolja a magasabb frekvencián működő rendszerek hatótávolságát?
Ötleteket előre is köszönöm.
László

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
próba
csak ne állj vele villanyoszlop alá
 hallani fogod azt is

0

AzzA
AzzA picture
*

Szeretnéd tudni, hogy hol van amihez már nem férsz hozzá ?
Kicsit eső után köpönyeg.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Grafitos a szigetelés? Mert az tényleg árnyékol.
 

0

Guest
Guest picture

Csak a fiatalabbak kedvéért mutass már arról a "Bergman cső" -ről egy fotót!
37
Ezt már buktam, lesz ez min. 70 is!

0

AzzA
AzzA picture
*

 41 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
csak ne az antennának
a falban lévő vezetéknek
adj  áramot

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hi! Érintés nélküli fáziskereső......
Tök jó, de ide nem ez kell. 

0

szakszlaci
szakszlaci picture

Bergman csőbe küldtem egy hosszú drótot ....

 Gondolod, hogy ennél is működni fog?

0

zsugori
zsugori picture
***

a drót vezeti az áramot
a behúzó meg műanyag

0

Joe
Joe picture

Az én behúzóm az direkte fém. :)
 

0

Guest
Guest picture

De kegyetlen vagy!
Most zsugoriban egy világ omlik össze. :-))

0

Joe
Joe picture

Eddug gyalázkodtunk, segítséget ajánlott már fel valaki? Ennyi idő latt meg is lehet a problémát oldani.
 

0

AzzA
AzzA picture
*

Rengeteg segítség volt, őrültebbnél őrültebb is, lehetett válogatni.
Másrészt a probléma bonyolultsága meghaladta a rozsdás a csavar, merre hajtsam le az anyát kérdést.
Ha 3m hosszon nem lehet megtalálni két pont végét, akkor hogy tovább, várjuk meg Nagy Sándor user neve III.Alexandrosz  felhasználó válaszát ?
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Szarkasztikus vagy, de érthető. Speciel nekem nem jelent problémát egy ilyen feladat, de másnak jelenthet. Nap, mint nap találkozom hasonló esettel, a kőműveskönyöktől, a "nemakaroksemmitsemlátni" eredményétől. Ezidáig sikerült megoldanom. A javasolt megoldás kifejezetten gyengeáramosok számára javasolt. Egy NE 556 vagy két 555 kiváló jeladó, pár alkatrész beépítésével. A vevőt nem kell ragozni. 20 cm mélységig garantáltan működik.

Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Eddug gyalázkodtunk, segítséget ajánlott már fel valaki? Ennyi idő latt meg is lehet a problémát oldani

********************

1. Bergmann csövet mintegy 50 éve nem alkalmaznak.(ónozott vasszalaggal burkolt kátránypapír cső. (Szerelő szerszáma  Blitz fogó)
-ebben az esetben kevés az esély a vezeték kimutatására a fémszalag árnyékolás miatt.
2. Mü.I. v.Mü.III. cső - Az utóbbi a valószínű a vakolat alatti szerelés okán.
- itt van reményed a megkeresésre, de valamilyen segédeszközre szükséged lesz. (RF adó és vevő)  Adónak bármilyen RF zajt keltő kapcsolás megfelel, akár egy NE555-el felépítve is.
Vevőnek bármilyen középhullám vételére alkalmas készülék, célszerűen egy öreg Szokol.
Esetleg szerzel egy profi nyomvonal keresőt. Pl: https://www.tme.eu/hu/details/ax-t2090/kabel-es-femkereso-muszerek/axiomet/

Esetleg lehet olvasni is!

Kalex

1

Joe
Joe picture

Elolvastam, de kicsit elment a téma egy nyomvonal megtalálásától. Mondjuk nem látszik, de felajánlottam a segítségem, 90% hogy meg tudom oldani, ha nem túl messze lakik el is mennék.

(Ja érpárkeresővel is meg lehet a bergman csövet találni a falban.)

0

guriga
guriga picture

Türelmet kért a kolléga, de a tanyán azt nem ismerik, fújják tovább. Apropó nem is rossz ötlet, belefújni kompresszorral dupla haszon, még az egérjárat is kiderül.
Bocs hogy neked írom, de várjuk már meg mire jut az eddigi"segítségekkel"!

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Fordítottat szokták! Szívni porszívóval és esetleg füstöt fújni a járatba.
Ha szívod, kissebb a por esélye. 

0

zsugori
zsugori picture
***

mindenki azzal főz amije van

0

Guest
Guest picture

Ja. A párom éppen most készíti a narancs mártást mandarinból. smiley

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Én úgy oldom meg, hogy egy vékony/hajlékony/sodrott drótot kötök a behúzóra. Azzal együtt tolom be a csőbe. Az nem akasztja meg, de mint antenna funkcionál. Rá a vezeték kereső adóját, aztán jöhet a legyezgetés.

1

szakszlaci
szakszlaci picture

De a Bergmann cső az ugye papír cső, fém szalaggal burkolva. Vagy nem?

0

AzzA
AzzA picture
*

Vagy Ingrid laugh

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Nos?  Meree tart a projekt? 

0

guriga
guriga picture

Keresi a kőműves kalapácsot. smiley
De ha normális a szerelés akkor az vízszintesen és függőlegesen történt, és ha megvan a két vége akkor meg van a derékszög. No meg ha beledug azt leméri kívülről, és jöhet a sacc/kb.

1

AzzA
AzzA picture
*

Merre merre.. a kis adót már összedobta, most azon vacilál, hogy a saját, vagy a szomszéd rádióját hekkelje szét. laugh

3

AzzA
AzzA picture
*

Va egy egyszerü passziv megoldás a problémára.
Dugd a vezetéket annan ahol ki kellene jönni.
Ha elakad az elején akkor lapos a csö. vagy ha kanyar van érezni fogod. Ha innen is be tudsz dugni 3m-t és nem jön ki a másik végén akkor rossz csöbe vagy vagy elszámoltad magad.
Ez 70 évvel ezelött sem igényelt ürtechnikát wink

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia,
Kösz a linket, mit csináljak vele ? laugh

0

Mosószaki
Mosószaki picture

0

Mosószaki
Mosószaki picture

No persze nincs nyitva semmi... 
Házilagosság:
Összedobsz egy 470 khz kis adót. Rezonátor van a távirányítóban. 
Széthekkelsz egy am zsebrádiót. A kf fokozata elől az oszcit leállítod, lesz egy 470 khz vevőd. 
A többit már tufod. 

0

Sponsored links