You are here

Unical Cone kondenzációs kazán vezérlőpanel hiba Megoldva

17 posts / 0 new
Last post
evsp
evsp picture

Sziasztok,

Új vagyok az Elektrotanyán, remélem jó helyen teszem fel a kérdésem!
Tegnap este (mikor máskor...) leállt a kazánunk. A szervíz jövő hét kedden tud kijönni...  A vezérlőpaneljének a kijelzője teljesen sötét, így a panel tápjának a hibájára gyanakszom. A gázkészülékekhez nem értek, de velemennyi elektronika javítási tapasztalatom van, ezért bátorkodtam kiszedni a vezérlőpanelt. A ráépített kapcsolóüzemű táp st viper22a IC-vel van megoldva.

Az lenne a kérdésem, hogy valaki javított már ilyet? Van tipikus hibája? Mekkora feszültséget állít elő rajta a tápegység?

Próbaképpen leválasztottam a tápegység bemenetét a 220V-ról, és a kimeneti kondenzátorra rákötöttem 24V-ot. Azért ennyit, mert a panelen talált relék 24V-osak. Készülékbe építve bekapcsoltam, és a panel elindul, csak hibát jelez. A hibakód "bU" ami a készülék doksija szerint "Az elektromos hálózattól függ (a frekvencia és a feszültség a normál tartományon kívül esik)"

Szóval lehet, hogy mégsem 24V kell neki, de feljebb nem merek menni egyéb info nélkül. 

A segítséget előre is köszönöm!

(A panel egyszer már kérdés szinten előfordult itt: https://elektrotanya.com/content/hagc22-un01-bertelli-partners-panel-mi-...    Kapni is lehet aranyáron persze nem Karácsonykor: https://www.gepeszbolt.hu/panelek/21454-unical-vezerlo-panel-kone-r-28.html )

Comments
zsugori
zsugori picture
***

szia
csak
tapogatónak

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: rajzok az IC-hez
Az előbbiekben leírtakhoz, van még egy trafó is benne, de igen ritkán megy tönkre
Ahogy írták, mindent át kell mérni, cserélni 3 évesnél öregebb panelnél, mert melegben van, gyorsan öregszenek az alkatrészek.

https://kontel.hu/spd/062596/VIPER22A-DIP8-STM

https://www.hqelektronika.hu/hu/kereses/viper22

Bálint

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia! Lehet nézi a 220 voltot.
A viper ic tápjáról sok topik foglalkozik itt. 
Általánossan. Az ic vel együtt a primer, szekunder elkókat (kicsit is) mind cseréld. Illetve szokott még dióda, zener, ellenállás és fojtó lenni. 
Érdemes mindent cserélni, mert néha egy egy ritkán átütő dióda teszi tönkre. 
Egyébként 99%, hogy valami katalógus alapkapcsolás van megépítve benne. 
 

0

evsp
evsp picture

A 220V-ot rajta hagytam, csak a viper előtt található egyenirányító hidat vettem ki. A 220V-ot még pár eszköz használja (szivattyú, ventilltor).

0

Mosószaki
Mosószaki picture

X. 
Még nem javítottam konkrétan azt, de a viper, lnk, stb ic-k azok nagyjából egykaptafára vannak kitalálva és én ic cserekor cserélek mindent kb 5~15 alkstrész. 
Az ösdzes kb 500 ft+ic... 

0

evsp
evsp picture

Ez egyértelmű de ezeket most nem tudom kicserélni (beszerezni). Az IC-t sem, csak a funkciót tudom helyettesíteni ideiglenesen külső labortáppal, hogy legyen fűtés és meleg víz az ünnepek alatt.

0

evsp
evsp picture

A táp helyettesítése nem hozott eredményt. A panelre hiába kötöttem lapbortápról 27V-ot, a panel ugyan elindult de d6 hibával leállt. Holnap ha sikerül beszerzem a Vipert és a mellette lévő elkókat, aztán meglátom mi lesz. 
Ma kicsit elővettem a panelt. A Viper IC valószínűleg hibás. A saját belső 12V-os tápja működik, Az 1-es és 4-es láb között 12V-ot mérek. A kemenetén ott a 310V DC, de nem kapcsolgat...

0

evsp
evsp picture

Mindenkinek köszönöm a segítséget! Ma megjöttek az alkatrészek, kicseréltem és a kazán elindult....

6

BlaiseM94
BlaiseM94 picture

Kedves evsp!
Érdeklődnék, hogy konkrétan mely alkatrészeket cserélted ki, mert sajnos nálunk is tönkre ment egy Unical KonE r18-as kazán panelje még most tavasszal (a vezérlő konkrét típusa: Bertelli&Partners HAGC22-UN1).
Eddig amit én kicseréltem, az a Viper22a, és a relé melletti 400V-os, 1uF-os, valamint az egyenirányító melletti 400V-os 4,7uF kondenzátor. Amit még észrevettem, hogy a trafótól a viper felé jön egy nyomvonal, ami egy 3 lábú, de D20-as jelű alkatrészhez vezet (onnan pedig egy 50V 4,7uF-os smd kupakos kondira), a trafó és a 3lábú dióda között, mintha egy kicsit meg lenne pörkölődve a vezetősáv (ezt ugyan még nem javítottam, de következő alkatrészcserekor benne lesz a kalapban). Annyit sikerült elérni, hogy amint végigfut az önteszt, egy pillanatra felvillant a kijelző, majd ismét teljes sötétség... crying
A nyakamon a rossz idő és sürgős lenne megcsinálni, az ablakon pedig nincs kedvem 110 ezret a komplett panelért kidobni. Amivel még elakadtam az a D21-es pozíción lévő rp51y jelölésű dióda (ami elvileg egy 1W-os, de 51V-os zéner, de erre nem találtam megerősítést).

0

evsp
evsp picture

Megkaptam a kérdést üzenetben is, de bemásolom a választ hátha később még valakinek jól jön:

Megkerestem miket vettem hozzá anno, mert már nem igazán emlékszem így majd' egy év távlatából:

100.296.17 VIPER 22 A DIP-E Kapcs. táp IC
100.328.59 4,7 uF / 400V Kondenzátor, elektrolit, 4.7µF, 400V DC, 5mm, Ø10x16mm, -25...85°C
100.000.15 1000 uF / 35V Kondenzátor, elektrolit, 1000µF, 35V, 5mm, Ø12.5x20mm, -40...105°C
100.307.44 4,7 uF / 35V SMD ELCO RADIAL
100.350.23 4,7 uF / 50V Kondenzátor, elektrolit, alacsony impendanciájú, 4.7µF, 50V DC, 1.5mm,

A cikkszámok HESTORE azonosítók.

Még arra emlékszem, hogy a javítás után kértem egy karbantartást, és a gázszerelő hasonló problémával küzdött miután összerakta. (előtte nekem már működött) Ha jók az emlékeim, akkor a ventillátor fordulatszám érzékelőjének a csatija nem érintkezett jól. Remélem segítettem!

2

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Köszönjük a beszámolót !
Nem mérted meg esetleg, hogy a Viper táp kimenetén mekkora a feszültség ?
Mert ugye te 27V-al tápoltad, ettől több vagy kevesebb ?

0

evsp
evsp picture

A külső táplálásnál elmentem 28V-ig. A működő panelen 27.5V-ot mértem. Nem tudom miért nem működött külső táplálással, de már mindegy a javítás uán működik...

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Azért nem működik, mert a gyújtó transzformátor is a táp szekunderéről dolgozik. Hiába táplálod meg a 24V-os részt, a másik szekunder feszültség hiánya miatt tilt. A 230V nullátmenetet a primer oldalon figyeli.

1

evsp
evsp picture

Köszi, így érthető miért nem indult el!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Gondolom a szivattyú védelmében nézte a 220 volt, 50 Hz-et. 
De ez csak tipp. 

1

evsp
evsp picture

Lehetséges, de nem tudom hol. A 220V rá volt kötve.

0

Sponsored links