You are here

144 volt 40A töltésvezérlő készítése (megoldva!)

89 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

BUÉK minden szakinak!

"A tanulópénz és elfecsérelt idő energia elkerülése érdekében kérdezze meg szerelőjét, elektroszakiját"

A következő problémával állok szemben.

Családommal elköltöztünk Magyarországról az idei évben spanyolországba tenerife szigetre.

Tenerifén a családi házunkban áramellátást kell megoldanom sziget üzemben JANUÁR VÉGÉN. Mivel nincs áramszolgáltató!

 

hogy egyszerüsitsem a kérdéseket összefoglaltam, ugyanis rengeteg uj információ érkezett számomra hasznosak és sokat lehetet belőle levonni tanulságot, de mostanra el is lehet benne veszni!

a vásárolt  cella 144 CELLÁS felezett UJGENERÁCIÓS PANELEK 9 db (48700 FT netto DARABÁRON) (sunnytech napelemnél) 3 sorban és ezek3 párhuzamos tömbben kerülnének bekötésre! ez a terv!

https://www.sharp.hu/cps/rde/xchg/hu/hs.xsl/-/html/product-details-solar...

üresjárati feszültség 50 volt (1 panel esetén)

rövidzár áramerősség 9,44A( (1 panel esetén))

megoldásokat keresek a következőkre:

napi 12 kwatt fogyasztás terveztem nagyjából 90% pontosság mellett és ezeket időben megosztva

1-2 kvatt napmentes időszakban viágitás kisfeszültségű hálózat! (estétől reggelig) 24 voltos egyenáramból Spep down konverterekkel és áramgenerátoros ledekkel

nappal főzésre 6-8 kwatt 2 max 3 órában eloszta mindösszesen

egyéb célra  1-4 kwatt fölg nappali időszakban 230 volt induktiv inverteres fogyasztókhoz

cellatömb telepitése hogyan?

2 párhuzamos 4 cellás kivitel 16A 200 V

3 párhuzamos 3 cellás kivitel 24A 150V

2 párhuzamos 1 cellás kivitel 16A 50V (ebből gyári töltésvezérlővel 5 x 2 akku sorban kötve! töltéstömbönként megoldott vezérléssel

töltés vezérlés kérdése? melyiket?

felsőre step down 4000 VA kellene

alsó tömb megoldásra step up kellene 1000 VA méretezéssel

alsó tömb esetén fennál a túltöltés veszélye oda kellen még söntölö eletronika a 141 (max 144 voltos töltés fenntartásához)

felmerül 2 féle elektronikus gyári szabályozás és hogy lehetséges e 5 x 24 voltos tömbre bontva tölteni az akkupack-ot?

lehetséges -e? és hogyan vehető ki a teljesitmény ha nem csak az akkumulátorokat akarom használni?

ideális leadható maximális teljesitmény kb 3 kwatt max 4 kwatt! (óránként)

Inwerter 3 Kwatt szinuszos, 120 volt bemeneti tápfeszültséggel (10 db 5,5 A zselés akku volt az eredeti akkumulátora, ami évekkel ezelőtt tönkrement!)

mekkora legyen a tároló kapacitása? 100 AH (1200 euro) 220 AH 2700 euro vagy 2 x 100AH 2400 euro 

munkaakkumulátor előnyei hátrányai? annak ára 100AH 5500 euro! a pack 120 voltos tömbárra értendő!

ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat!

 

innen a folytatás:

jelenleg 10 db 12 volt 100 AH összteljesitményű akkupack keról beszerzésre, (kalcium alapu savas) mely feszültségben és áramerősségben is megfelelően birja az ellátást! És árban is elérhető (1000 euro/ 10 db) 120V 100AH

az inverterből van 3 db 3 kwattos szinuszos pc szünetmentesem.  (2 üzem szerüen lesz  bekötve ha szükséges váltják egymást vagy kiegészitik) a 3. tartalék.(ha valamelyik beadná a kulcsot)

Mivel ez a legdrágább rész nem szeretnék 2-3 ezer eurót kiadni iszünetmentes tápra! Azzal kell főznöm amim van.És az nem sok anyagi hozzátételt jelent!

Kérdésem hogy lenne célszerü megoldani az akkumulátorok feltöltését a cella rendszerről, ha napközben magát a cellarandszert is szeretném aktivan felhasználni, azaz amikor termelőképes akkor ne kelljen az akkukhoz nyulni.

a cél a 0-4000 watt töltési és/vagy fogyasztási tartomány ideális elérése. Értelem szerüen cellaenergia hiány esetén (eső, felhő, éjszaka) az akku fedezi a fogyasztási használatot. minden más esetben a cella adja a naftát amig birja, ha kevesebb az akku ad hozzá, illetve ha van felesleg (nincs fogyasztás akkor a tötést a maximális szintig nem tovább! Azon felüli felesleg megoldást keres!

A cella egy töltés vezérlőn mindig csatlakozik a packra! ami elképzelés alapján tartja a 144 voltos töltési feszültséget változó áramteljesitménnyel. Ha tud tölt, ha csak 400 wattot akkor annyit, ha van akár 4000 wattot is képes átadni akkuba is és fogyasztásra is.

viszont nem vagyok meggyözödve hogy ez megfellelő eljárás lehet-e?

Néhány kérdésem lenne jártas szaki kollegáktól:

savas akkuk hogy birják a szabályozott állandó maximális szinten tarott (feszültség szabályozott) töltést? Az autó generátos is hasonló elven tartja a fogyasztást! ha nem kell a elektromos teljesitmény a fesszabályzó visszavesz és a generátor nem ad többet le mint amire igény van. Ott állandó a maximális felső feszültség határ, a fogyasztást a generátor biztositja az akkut maximálisan feltöltve tartja!

Mekkora töltési feszültséget érdemes beállítani ilyen helyzetben? (egy 12 voltos savas auto akku töltési feszültsége 14,2 - 14,4 volt közötti függöen a gyártó által előirt szabályozóktól.

bizonyos akkuk élettartama csökkenhet ha jól tudom ha állandóan a maximális töltési szinten tartják, illetve elszulfátosodnak ha azok alultöltöttek! Lehetnek akár ballancer (feszültség kiegyenlitési) problémák is? sava sakkuk esetében?

Az impulzus technikában jártas vagyok, igy nem okoz gondot egy 3843 Ic-vel felépített töltés szabályozó elkészitése akár 144 voltos tápfeszültségre sem, viszont felmerült bennem néhány buktató is! sajnos erre a feszültség tartományra nincs gyári töltésvezérlő! (12-24-48 voltosak vannak) Legalábbra is nem találtam sehol!

A feszültség növelő áramkörök esetében az alapfeszültséghez (cellafeszültség) egy diódán keresztül egy ferrites impulzus trafóval és egyenirányitással adnak hozzá feszültséget adott esetben.kitöltési ciklusokkal. Itt is lényeges a folytó méretezése a puffer kondi és a megfellelő csatolás!

ilyen áramkörök is léteznek pl tv-ben ahol a 300 voltos egynáramot a 385 voltig felnyomják a nagyobb teljesitmény érdekében! PLC ha jól tudom, de lehet hogy tévedek nevét illetöen!

Itt vagyok bajban, mert ennél a kapcsolásnál adott  vagy tucatnyi shoccky dióda (sorban is párhuzamban is) (a magas feszültség és 25-30A terhelések miatt is ami a cella és akku között állandó kapcsolatot létesit akkupack irányában.

A gond abból adódik, hogy ha nincs fogyasztásom, és az akkupack is fel van töltve a cella  fszültség több lehet az üresjárat miatt mint 144 volt ! ez esetben a feltöltés végén a túltöltés jelent problémát, ami kárositani képes az akkupackomat!

1 elképzelés

(valahogy le kellene tudni választani a cellákat az akkupackról), ami egyenáramnál nem szerencsés ekkora feszültség és áramtartományokban.

2 elképzelés

Vagy lehuzni egy söntként müködö megoldással a szükséges 144 voltos tartományig a cella pack-ot üresjáratban! Kb max 6 voltot kellene lehuzni terheléssel, természetesen a 150 voltos egyenfeszültség tartományból söntterheléssel  A sönt megoldás lehet a medence melegen tartására részben! Tehát nem elvesztett energia lenne a fölös többlet sem.

eKözvetlen

Az üresjárat esetén nehéz kiszámolni a söntteljesitményt. Itt jött egy lehetséges 5let , mint fűtőellenállás a medence keringetett tisztitóján keresztül, és mint sönt müködne.
ez viszont aggasztana egyenáram mivoltából (áramütés veszélye fokozott), akár halálos) véleményem szerintem életveszélyes lenne (nem ismerem milyen biztosnági elemet lehetne közbeiktatni az összes lehetséges áramütés lehetséges és maximális kiküszöbölésére, igy ezt alapból elvetettem.

közvetett mód! az inverteren keresztül kellene beállítani, oly módon hogy figyeli a cellarendszer maximális fszültségét egy elektronika,, és addig ad terhelést az inverterre kötött söntfogyasztónak, egy optó hidegtest relén keresztül, amig a feszültség le nem csökken 144 voltig!

(azaz nem az akkumulátorok felpumpált töltési feszültségét, hanem magát a kollektorok valós feszültségét figyelné! és egy hidegtest relét müködtetve szabályozná be a legmagasabb feszültséget! Illetve ennek függvényében kapcsol dimmer módon az inverter váltóáramából fütőszálat a medence keringetet vizszürőjébe! (igy részben a medence fütés is megoldodik) Fi relé pedig véd az esetleges áramütéstől!

valamekkora fogyasztás mindig van, de változó a teljesitmény igény is.

Jelenleg elektromos hálózat van a házban és 2 db igen zajos és büdös diesel generátoradja a naftát. ezt váltom ki megujulóra!

régi kapcsolók, villamos berendezések, a 70-80 évekből, tehát minden ki lesz cserélve fel lesz ujtva!

Világitás ledes rendszer (lehet kisfeszültségü is 12-24 vagy 48 voltos rendszerben de maradhat inverteres 230 voltos is) Van egy 48 voltos 1500 wattos vésztartalék imverterem is az kapja a 10. cellát 400 wattos töltésre. (ott nincs gond mert a 48 volt töltéséhez 57,6 volt kell a cella üresjárata viszont 50 volt, azaz ott nincs túltöltés, csak simán üresjárat!
konnektorokba 230 v kell  pc notebook, porszivó, hütőgép, fagyasztó, vizszivattyú, villamos forgórészes kisgépek (sok induktiv villamos motor ami a meddőt is megköveteli a termelt energia során.

Ötletet várnék minden téren. Akár egyenáram lekapcsolás biztonságos megoldására!

Javaslatot szeretnék jártas szakiktól hogy milyen megoldást választanátok? 

A ferrit folytótekercsek méretezése nem jelent gondot, vannak megfelelő ferritmagjaim e célra illetve fetekből is jól el vagyok látva (irf640, irf 540,   ezek párhuzamos kapcsolása lévén jelentős áramot tudok kihozni teljesitményre! Pl 10 db irf640 már tud impulzus alatt 180A vagy  kapcsolás üzemben 30A-t! hötermelés nélkül, vagy minimális hötermeléssel. A szabályozásra a 3843IC tünik a legjobb és legstabilabb választásnak!?

a töltésvezérlő tehát ugy müködne hogy a cellából csinál stabil 144 voltot! változó áramerősséggel (ahogy az akku vagy fogyasztó felveszi)

ha a cella feszültség esik 144 volt alá hozzátermel amig bir termelni! azaz képes erre!

olyan kapcsolásban gondolkodom ami 0-25A de stabil 144 voltot ad!

A söntölő áramkör fogyasztást kapcsolna be dimmeres megoldással ami a kollektor üresjáratát 144 volton tartja ha az magasabb mint 144 volt! A többlet energia fütőszálban medence fütésre menne el! 
Mivel oldanátok meg a töltésszabályozást?  És hogyan oldanátok meg a leválasztást? vagy többletfeszültség elkerülését? 
Kapcsoló üzemű töltésszabályozás? ez tünik a legideálisabbnak! feszültséggenerátoros kapcsolás?

Nem kérek kifejezetten megvalósított kapcsolási rajzokat csak egyszerü elvi ötleteket  szeretnék számba venni és megvitatni, mivel ismerem a impulzus kapcsolásokat! a legegyszerübb célratörö megoldást keresem! Tanácsokat, ötleteket elképzeléseket várnék vagy ha van lakinek tapasztalata e téren és megosztaná szivesen venném.

Pl az inverterem is a 120 voltból előszőr 300V egyenáramot csinál abból állitanak elő fetekkel 50 herzes szinuszos váltóáramot! (lemeztrafót az sem használ!)

Szép napot mindenkinek!

 ÉS BUÉK!

Szerencsére megoldva, így a Tenerife saga lezárásra kerül!

 

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A szünetmenteseidről elég apró morzsákat szórtál, pedig arra kellene alapozni az egészet. Ha jól bogarásztam, akkor 120V-os akku kell neki (10db 12V-os sorban).
Az biztos, hoyg a kerámialapos tűzhelyet nem egy szünetmentesre kötném, hanem minimum kettőre, mintha két fázisod lenne. 
A sorbakötött akkuknak balancer áramkör mindenképp kell, mert ha egy akku el kezd kidőlni, akkor az rohamosan fog dögleni. Azt is meg kell akadályozni, hogy bármelyik akku többet kapjon 14,3V-nál. Ugye ilyenkor söntöli az akkut az áramkör, és 20A-es töltésnél  közel 300W disszipálódik. És ez normál üzem közben feltöltött akkupakknál mind a 10 akkura igaz lesz, és ezt a 3kW-ot el kell tenned valahová (pl bojlert fűteni jó). 

2

uniman
uniman picture
***

Borzalmas! "kwatt" mi ez a kvatt ? Jó lenne, ha a szabványos mértekekegységeket használnánk egy szakmai webfelületen, ezeket nem kell "megújítani", jó az úgy ahogy a szabványokban  leírták... 
https://villanyautosok.hu/2017/12/17/kw-vagy-kwh/
Meg azt sem értem, ha már létezik gyári bevált megoldás, minek azt újra kitalalálni? Spanyolviasz?!

0

megujulo
megujulo picture

Szia! A kvatt természetesen elirás, mint ahogy bizonyára van sok helyesirási hibám is, nics kétség szar volt a magyar tanárom!

Nem ujtok,

Keresek. megoldást,

Ami jó, megfelelő, mielőtt ostobaságokra dobom ki a pénzemet!

vannak hiányoosságaim. kinek nicns? ha mindenkinek meglenne a tudása ez az oldal egyből flöössé válna, hisz  mindenki mindent tudna akkor minek a kérdezősködés, tanácsadás? vagy nem igy van?

persze hangzanak el hülyeségek és ostobaságok is? mert nem mindenki szakmérnők,.

van aki jobban ért egy témához, van aki kevésbé:

nekem hasznos volt néhány információ amiről nem tudtam és az elmult 2 nap alatt tanultam:

pl az hogy tök mindegy ciklikus vagy inditó az aksi a töltés akkor sem lehet több mint 0,1 C legfeljebb rövid időre 0,2C

hogy az aksik 12,4 volt alatti lemeritésnél szulfátosodnak

hogy az aksik 14,4 volt felett gázosodnak, ez kifejezetten árt a zárt akkuremdszereknek

hogíy nincs gyáriban 120 voltos töltés vezérlő de van 24 vagy 48 voltos és össze kapcsolhatók master és szolga üzemmódban amivel igencsak ki lehet alakitani 120 voltos ellátást!

azt is megtanultam hogy

az akkuk nem szeretik a minél nagyobb áramokat fogyasztási szempontból kifejezetten utálják a 30 40 vagy nagyonn áramterhelést folyamatosan.

hogy a bekábelezés miylen hatással van a több méteres távolság esetén az áram erősség és frszültség veszteségekre!

hogy a fogyasztást tartsuk olyan szinten hogy a tárolóban maradjon legalább 50% töltöttségi szint, mert igy az élettartam hatványokkal elemkedik!

ezek alapján megkérdezem:

melyik rendszer jobb a 24 voltos ami 120 A megy vagy a 120 voltos ami 24 A ketyeg? főleg tárolás szempontból!

mert a ciklikus akkuk sem csodamegoldások.

melyik rendszer praktikusab? 12000 wattóra letárolása és felhaszmálása o szintre  minden áldott nap, vagy 24000 tárolt wattóra elhasználása 50%-ban, és a tárolóban marad 50% mennyiség? 

mert eddig azt értem el hogy ezekre megismertem a választ!

miután mindezen információkra kedves tanya lakók fekhivtátok a figyelmemet! és válaszoltak. nem mindig a jó válasz vezet el a jó megoldás felé, inkább a felismerés annak hogy kilyen uton induljunk el adott esetben:

kedves Unimann, te is segitettél sok esetben de én nem vagyok csodatudos aki mndent tud, ebből fakadóan van elég rakás hülye kérdésem ami neked, másoknak ostobaságnak tünik, és mely nem jelenti azt hogy messziről kerüljem el a pákát és mérőmüszert még akkor sem, ha éngem nem a középiskolában tanitottak meg az ohm törvényre, a push all push kapcsolásra, a hidkapcsolásra vagy az a osztályu erősités elvére, a negativ és pozitiv visszacsatolás, a pn átmenet, a térvezérlés, a vákuumtehnika  és egyéb sorolhatnám mennyi féle fajta nyalánkságokra!

könnyü a másik szakit kigunyolni vagy nevetségessé tenni, főleg ha az szeretne valami értelmeset alkotni. vagy tán kiváltság joga egxben a szaktudás? nem hinném!

szép és jobb évet mindenkinek jobbat mit a 2020 volt!

0

agressiv
agressiv picture
*

Tehát most tanultad meg, hogy a hosszú kábeleken esik a feszültség, de magad akarsz komplex töltésvezérlőt tervezni és építeni? Az istenért...

5

megujulo
megujulo picture

Hosszú. ez már nekem is sok:

2 személy 4 féle hozzáállás!

Kb úgy van kezelve a kérdés, mintha teljesen idióta lennék!

nos! marhára nem mindegy mi történik és milyen a hozzáállás!

egyik személy nehezményezi a személyre szoló választ, mert félszavakból is értitek egymást! Másik pedig megkérdőjelezi ha most ezt tanultan akkor mit akarsz komolyabb szintű vezérlés építeni. Mivel feltételezhető ha már a kábelvastagságot sem tudom akkor mit akarok az impulzus technikával! ...........

Nos nagyon nem mindegy hogy

1 2 vagy 3 cella netán 4 lesz sorban 1 2 vagy 3 párhuzamosan, körönként vagy duplázva egyesével, és hogy nagyon nem egyforma adott esetben a levezetési távolság, és nagyon nem lehet kötést alkalmazni meg össze vissza toldozgatni stb. erre vannak táblázatok  milyen kábelt használjunk. nem is kérdeztem senkitől. Arról sem beszéltünk nem mindegy 3 vagy 23 métert kell vinni az akkuközpontig a cellától és nem mindengy mekkora a átfolyó áram erőssége, mert akár 50 vagy 70 mm2 es kábelt is alkalmazni kellene!

 

eddig a legjobb ötlet a 12v 1500 Ah akkumulátor keresés vitte nálam a prímet, mert nekem ilyen kell, legalábbra is ezt javallották! ami 480 kiló!

Nem volt piskóta! persze minden bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy az 6 cella és mindössze 12 volt! Nem egyenáramról akarok hegeszteni.

hogy megírtam mit tanultam inkább összefoglaló e gyengébb felfogásúak kedvéért! és a felesleges hülyeségeket leirók hozzászólásának megfékezésére.

a következő megállapításra jutottam:

cella
ell körülmények tájolás hőmérséklet, beárnyékolás, ne részletezzük, nem az első rendszert látom tapasztalom!

lehet kapni 60 cellás hagyományos 285 wattos polikristályosat 27 ezerért is! (brutto)

de nem véletlen a felezett 144 cellás választásom 50 ezerért (netto) feltehetően számolva az előnyökkel és hátrányokkal egyaránt,

öltés vezérlő!

mikroprocesszoros rendszerek, stb. végső soron egy Step down nagyfrekvenciás kapcsoló csinálja a fő feladatot, tekercsekkel diódákkal és kondenzátorokkal. 

1 mondatban leegyszerűsítve!

van 12, 24 és 48 voltos belőle gyáriban  PWM vagy MPPT rendszerben, 120 voltos nincs 

A PWM  (12-15 ezer Ft egy 30A 50 voltos egység)csak átenged, a cella feszültsége és a tároló feszültsége között kicsinek kell lennie a különbségnek, mert brutál veszteségek keletkeznének!

Az MPPT (35-65 ezer Ft egy 75 voltos 30A egység) nem csak átengedi a cella egyenfeszültségét hanem átformálja a tároló tekercseken keresztól alacsonyabb, be arányaiban magasabb áramerősségre, azaz a hatásfok akár 97% lehetséges!

ezek képesek 30A is átengedni az akkumulátorok irányában, ha erre igény jelentkezik, de beállitják a töltési áramot is és 3 ciklusban kezuelika  töltést, (gyors, folyamatos, csepp)

kell ballancer hogy a 12 vagy 24 darabos akkutömb kiegyensúlyozott töltést kapjon: 

ha 24 voltonként vezéreljük a töltést olcsóbb lehet a vezérlés és ballancer mert 2 akkukként kell figyelnie a rendszernek.  Az egyikből ide oda!

ha elmászik a feszültség, mindkettő akksi beszarik az egyik elgázosodik, mig a másik elszulfátosodik. felügyelet nélkül ez hamar eredményezné a drága akkumulátorok elpusztulását!

ha egyben kezeljük akkor jönnek további problémák a kiegyensúlyozással, mert erre sincs gyári megoldás. azért mert értelmetlen 10 akkumulátort 30A -en ballancerrel kiegyensúlyozni, ennyire egyszerű. 1 akkumulátor miatt felesleges 9 darabot darabonként akár 100-120 wattal terhelni. Mekkora marhaság is lenne!

találtam egy olyan szabályozót, mely mindkét akkumulátor feszültségéből képes táplálkozni, (+ - tápfeszültségről egyformán de galvanikusan elválasztott impulzus tápegység szekunder oldala mindig a kimenete a szükséges akkumulátorba tölt a nagyobb szinten teljesítő akkuhoz képest.(25 ezer Ft/ db kell belőle 5 db)

igy söntölés helyett megoldódni látszik a 10 db akkumulátor kezelése: 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10 darab

azért nem írtam az inverterről, mivel az adott jó hibátlan és teszi a dolgát.Gyári, nincs vele bajom. az áramfelvétele ideális a fogyasztóim használata során!  Mint megírtam 2 lesz beüzemelve és nem egyet terhelünk agyon! Bár nem valószinű hogy ez mindenki számára eljutott mint információ, annak ellenére hogy legalább 10 helyen leírtam! Dehát félszavakból értjük egymást? vagy mégsem?

nyilvánvaló hogy nem lesznek a cella levezetések egyforma hosszúságuak, tehát számolnom kell a keresztmetszeteket! hogy 3% alatt tartsam a veszteségeket!

persze egy 16 os kábel is vagy 800 Ft a 10 es is 500 / méter!

eredetileg nem volt véletlen a kérdésem melyik telepítési módszert válasszam? persze erre még csak ötlet sem érkezett senkitől!

milyen akut vegyek? ez lett volna az alapkérdés és mekkorát! 

ebből vagy 3 értelmes választ kaptam a többiek pedig nyugodtam gondolják át miért iínak le ennyi marhaságot!

tény:

a töltési és merítési ciklusok száma csökken ha  az akkumulátor minél nagyobb szinten megy mélykisülésbe! attól is ha a hőmérséklet magas,

hogy a szulfátosodás igaz minden ólmos akkumulátorra, azaz a munkaakku sem fogja megúszni ha az állandó jelleggel alacsony szintre merülne

hogy ha azt szeretném hogy minél tovább tartson akkor úgy kell méreteznem hogy a napi használat során ne lépjem túl a 0,2C merítési tartományt, és ne merítsem ki a tárolót 50% töltöttségi szint alá!

Nos ez nem nagy recept, kár hogy fogóval sem lehet kihúzni senkiből. adott esetben.

amit mindeddig senki nem tudott vagy nem akart elmondani

az indító és munkaakkumulátorok valóban eltérő felépítésűek, azonban:

az indító akkumulátoroka hirtelen nagy áram leadására tervezték és nem birják a tartós nagy terhelést ami a 0,2C tartomány felett van!

a munkaakkumulátorok nem bírnak hirtelen hatalmas áramokat leadni (2-5C) de képesek az erősebb falszerkezetük miatt akár 0,4 - 0,6C fogyasztást viselni, hosszantartóan, ami egyértelműen meghatározza az élettartamot!

Ugyanakkor bármennyire képes a munkaakku kibírni mindezt, az élettartama azoknak is csökken a rendszeres mélykisütésekkel, mely a rossz tervezés és a kicsi tárolási kapacitásból fakad!

megkérdeztem pár akkumulátorokban járta ismerősőmet, ez a sok bizonytalanság után a mai napon, és megkérdeztem az egyik barátomat aki BME-n tanított!

elmondták hogy akár indító akár munkaakkuk nindegyik szulfátosodásnak indul 50% töltöttségi szint alatt!

azt is kifejtették hogy legyen az inditó vagy munkaakku azonos töltés és vételezési ciklus esetén (0,1C - 0,2C) között teljesen mindegy milyen akkumulátor kerül alkaklmazásra, és feleslegesen kidobott pénzt a munkaakkumulátorok 3-4 szeres ára!

a  munkaakkumulátorok akkor kellenek ha kicsi a hely, vagy nincs és tartós 0,2C feletti terheléseknek kell kitenni a tárároló akkumulátorokat!

tehát lehet alkamazni inditó akkumulátorokat, amennyiben kapacitásuk lehetővé teszik a maximális 0,2 C terhelésnél nagyobb áramok átfolyását!

ez egy 55 Ah akku esetében nem több mint 11A

ami egyben azt is jelenti hogy nem lehet használni olyan inverterről, ami a legnagyobb terhelés során elérheti a 30A terhelést!

ez magyarázatot ad arra hogy ha 200 Ah tömböt használok akkor a legmagasabb áramfelvétel nem lesz több mit 40A és a Napi fogyasztás a tárolt kapacitás függvényében (120V 200AH = 24 ezer wattóra azaz ha napi szükséglet 12 ezer wattóra akkor a tároló feltételezhetően ha nincs tÚlfogyasztás akkor teljesül az 50% os lemerülési szint is.

tehát egy 200 vagy 220 Ah traktor vagy teherautó akkumulátor falszerkezete megegyezik egy 100Ah ciklikus tároló belső szerkezetének kapacitásával.

ami árban fele a ciklikus tárolók egységárainak!

Ha a szabályok be vannak tartva adott esetben mindkét megoldás esetén a ciklikus 100Ah hamarabb fog kapitulálni mint a normál akkumulátorok 200Ah-val!

Ok mivel a ciklikus mélykisütési állapotokkal dolgozik mig a másik tömb max 50% kisütési határig!

Köszönöm a hozzáállást joe nak, ö vezetett leginkább a megoldás irányában!

 

 

 

 

 

vllánkét levezetve különböző 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Ne vedd annyira a szívedre!
Az igazság, hogy tőlük lemaradt az a mondat, hogy "ehhez nem értek"
Hisz itt olyan feladat van, amihez nem sokan értenek magyarhonban. Nem szokás ilyen szigeterőművet létesíteni.
Épp ezért kell a sok szem, sok agy, hogy a feladat sokasodó buktatóira felhívja valaki a figyelmedet!
A véga úgyis az lesz, hogy meg kell keresned egy ehhez a témához értő specialista céget és a megvásárolandó kütyük mellé szaktanácsot is kell vásárolnod.

Mi itt azért vagyunk, hogy tele tudd írni a papírjaidat a felteendő kérdésekkel!

 

1

guriga
guriga picture

Unalmas egy sziget lehet ha itt írogat, de negyven oszlop vagy egy cég aki megoldja. Ő meg napozhat és issza a koktélt.
Semmivel se lenne olcsóbb ha ő csinálná, azt amit itt összehordtak neki. smiley Gondoltam majd száznál szólok, de ...........

2

megujulo
megujulo picture

Agogy sokatokat szinte senkit nem ismerek személyesen!

kapom az anyait apait, hideget, meleget egyben!

A sziget nem unalmas, még most sem. Tőled nem emlékszem hogy kaptam volna bármilyen információt a telepitésben felmerült kérdésekben. Miért mondják hogy guriga ne szolljon hozzá? egyes forumbejegyzésekben? nem tudom!

nem értem a megnyilvánulásodat, talán kifejthetnéb bövebbem legfőképpen szakmailag a felmerült kérdéseinre kegalább egyre válaszolva!

"semmivel sem lenne olcsóbb ha Ő csinálná, azt amit itt összehordtak neki."? 

Igen iszogatni is lehet meg strandolni is lehet a szigeten, de nem most, mert a bárok ott is zárva vannak 10 után, bár ti 8 után maradtok a kuckóban reggel 6 ig.

Van cég aki megoldja persze. Nyilvánvaló nem is egy sőt egy tucat vagy annál is tőbb! Ilyen az építő ipar is!

juliusban szeptemberig összeraktam egy csládi házat, idehaza, mert a szigeten a munkanélküliség 74%-os behalt a sziget mert nincs turizmus és a fő bevételi forrás az lett volna! Itthon  a hátzat megvettem,KP-re amire kaptam épitési engedélyt, amit most eladtam, ás adok át január első két hetében.

Nos 100 munkanap 10 milliós adózott haszon! ezt szerintem ha bármit csinálsz nem tudod megcsinálni a mühelyednen te sem! én nem elektro szaki vagyok az csak a hobbim. Épitész és épületgépész vagyok vagy 30 éve 20 éve klimás, és megujulo energiás!

megvan a pénzem hogy megvegyek egy gyári komplett csomagot akár 8 vagy 10 ezer euroért de nem akarom ezt megtenni!

vak okom feltételezni mi a jó vagy rossz választás, mert a mai modern világunkban sok lett a szaki aki megmondja az okáoat az ügyfeleknek. az meg ha ért hozzá legfeljebb elküld melegebb éghajlatra, ha meg nem akkor  megeszi jól át lehet palizni!

volt olyan gyerekorvos ügyfelem akinek 100 kwatt teljesitményű kazánt telepitettek 2" csövekkel és hatalmas szivattyúval amo persze nem müködött, és a felmenő vezeték a radiátorokra 16 os 5 rétegű csövel történt 13 radiátorra!

 nos ezt is szakember csinálta. a lényeg a jó drága csövek könyökök 2 " golyóscsapok eladása volt mert azon van haszon!

szakmailag mellékes a végeredmény!

Nos hülye azért nem vagyok. azonban nem mindegy mire költök és mit. Igy idősebb fejjel már több mindent megrágok mielőtt döntést hozok és nem gombra varrom a kabátot, hanem van gombom és keresem a megoldást azt hogyan tudném hasznositani. nem feltétlen kabátra! Latabár egyébként azt mondta ? fogj meg egy 1 ft-ost furjál rajta 2 lukat és add el kabátgombnak 2 ft-ért. valami ilíyesmire gondolok.

sokatok szentül van meggyözödve hogy a munkaakkumulátor kizárólagos, hogy a vezérlés csak gyári lehet, hogy a gyár gyárt kizárólag jó alapos és megfelelő megoldást, igaz a forraszanyaga lerohad az olommentesnek garancia után, no meg kutat k százai dogoznak azom hogy mindenzt soha nembizonyiotsd be, de hát csak ilyen a világunk.

kell a villamnosság, kell a tároló kell a cella, kell atöltést vezérelni, és tudni kell hogyan tudom mindenz  a legtovább életben tartani, ez lenne a forumtéma!

Üdv!

0

guriga
guriga picture

Hol is kezdjem, talán ott, hogy én a félszavakat is ismerem. Szeretem ha valamit csinálunk akkor annak legyen látszatja és minél hamarabb vége. Ezzel már a kitíltósdikra is válaszoltam.
Beszélgetni jó de ha már hatvanszor kell ugyanazt olvasnom azt megunom!
Gondoltam megkérlek foglald össze (magadban), hogy szűküljön a kör, és utána csak arra koncentrálva végre lesz megoldás- Na ezekre is utaltam.
A titkárnődről is kérdeztelek, vagy te követed el ezeket a monológokat?

1

Guest
Guest picture

Próbálom tömören  smileyösszefogni amit észrevételezek.
Az akkumulátor azért használódik el rövid idő alatt mert ha nem kellő kapacitást építenek be a rendszerbe, a napmentes esti/éjszakai időszakban nagymértékben lemerül és ezért napi, szinte teljes töltési/kisütési ciklusban van, amely ciklusok száma korlátozott ideális kezelés mellett is.
-
Hiába próbáltok életvitelben, szokásokban igazodni a rendszer kereteihez, van egy dolog ami biztosan nem megkerülhető. Ez pedig az egyik nagyfogyasztó, a hűtőgép(ek) folyamatos üzeme. Ehhez ráadásul olyan inverter kell ami a kompresszor indulásakor fellépő nagy áramlökést jól tolerálja. Ez és a kis fogyasztásúra megoldható világítás amit este/éjjel csak akkuról tudsz üzemeltetni.
Ha kellően nagy kapacitású akku kerül a rendszerbe, az napi szinten töredék hányadban kerül kisütésre, lényegében inkább puffer szerepet tölt be. Egy optimálisra kialakított rendszernél ez nappal különösen igaz.
-
Szerintem hibás elképzelés a panelek névleges, ideális fényviszonyok esetén érvényes teljesítményével számolni. Ha ehhez a földrajzi elhelyezkedés miatt, a hegy miatt rövidebb besugárzási idő társul, nagyobb felülettel kell számolnod. De említhetném a felhős időszakokat is. Ha kevés a napelem felületed, nappal is, különösen nagyobb fogyasztók bekapcsolása esetén is megeshet jó eséllyel hogy az akkukból is "megy" az energia.
-
Egy rendszer annál megbízhatóbb, minél kevesebb alkatelemből, részegységből épül fel. A házilag, ekkora teljesítményszinten kevés áramkör tervezési és építési tapasztalattal előállított elemek magukban hordozzák az üzembiztonság kockázatosságát. Ráadásul ezek megalkotása több időbe, pénzbe kerülhet mint a kiforrott gyári megoldás választása. Ugye nem gondolod komolyan hogy IRF540 és hasonlókkal akarsz szórakozni 100V feletti feszültségeken?
-
A diesel aggregátort a hozzá tartozó hálózattal semmi képen sem szabad megszüntetni. mert ez tud vészhelyzetben (meghibásodás, többnapos kedvezőtlen időjárás) az egyetlen biztos áramforrás lenni ha a helyi elektromos hálózatot nem akarod/tudod igénybe venni.
-
A konyhába is úgy gondolom, tartalék megoldásként legalább az elektromos főzőlapok mellé egy két égőfejes PB gázos "rezsót" beépíteni nem ördögtől való.
-
Azt látom, te már az ára miatt a tíz darab autó akku mellett tetted le a voksod. Valamint a már meglévő inverterekhez mint gombhoz keresel kabátot.
Használhatatlan ötlete bárkinek, így nekem is lehet, de jobb ezeket nem megvalósítani. :-))
 

1

megujulo
megujulo picture

A töltési ciklusok és üritési ciklusok annál rövidebbek minél többet merül le a szélső értékekre az akku! ezt tudtam eddig is!

cella teljesitmény nos napi 12 kwatt ami kb fogy. a cella 4 kwatto képes leadni ideálisan. 50% 6 őrában megvana 12 kwatt!

Olyan helyen ahol nappal kevés a felhő évi 320 napot süt a nap, valóban lehetnek egy egy napok amikor nem fog tölteni a rendszer!

tényleg nem akarok szorakozni a töltés vezérlésen, mikor az akkuk meggyilkolása a tét! 

a gyári töltésvezérlés lett a asztalra letéve!

nem ragaszkodom a nyilvánvalóan és kifejezetten inditó akkukhoz. Találtam pl olyan munkakakumulátort ami 125Ah és lakóautó folyamatoa ellátása a cél 145 euro darabáron!

igen mondjuk ragaszukodom ahhoz hogy ne vegyek 400 ezerért vagy többért izmos invertert ha egyszer van. ergo

mit érnék 24 voltos rendszerrel ha annak terhelő árama pl 150A lenne! Igen az 1500Ah 480 kilós akkukkal menne de 1 tonna akku kisit sok elképzelésem szerint is.

ppont nem játszani szeretnék mert az üzembiztonság a kérfdés. Hütőnek valóban kell a inditási lökés miatt a rugalmasság. és bár nem a nagyfogyasztásra megyek ugy tudom a leggazdaságosabb ga a rendszer 10-25% teljesitményen dolgozik mindösszesen, akkor gyilkolja az akkukat is a legkevésbé!

Nm tákolni akarok 2 napja olvasok a sok kapor infirmációk alapján a linkekeket! Mppt vezérléssel lesz megoldva a 120 volts tömb kaster és slave bekapcsolással kb 1000 euro a vezérlés és garantálja a megfeleő legjobb hatáűsfoku töltést!

itt most egyszer kell vásárolni, nem épitgetni!
tegnapelőtt még ugy tudtam nincs gyári vezérlő mára kiderült vérprofit lehet összerakni lépcsőben és nem is dréga 5060 ezer 180 200 euro egy vezérlésétr nem sok, igaz kell belőle 5 db összeillesztve.

még mindig jobb ha van nagyobb tároló mintha tul van terhelve egy kisebb ezt eddig is igy gondoltam!

amit nem tudtam 2  napja hogy hogy viselkedik egy inditó akku. Most már tudom itt iss vannak gyártói kritérriumok!

vanpl az xtech nek olyan traktor 140 Ah-s akuja ami fogyasztást is megengedi avagy cilkikusként is használható, az inditó áram fele a szokásos teljesitmáényhez képest de igy is megvan 720 A. ciklikus fogyasztásra 35 A enged 30% lemerülési szintig, és solárba is betehető amennyiben a tároló legfeljebb 50 % mennyiségig ürül, minden gondd nélkül. az 70 Ah 120 volton összesen 8,4 kwatt kivehető kárásodás nélkül 35 amperig:

szóval nagy a kinálat és azt nehéz eldönteni mi ajó!

nyilván a kereskedő érdeke is eladni fasza jó kis solar akkukat dupla tripla haszonért, mert azért akkora ár különbség melett, nincs a valóságban annyi plusz érték berakva abba a cellába!

alapból igaz minden akkura a szulfátosodás, ergo a ciklikus is el fog szulfátosodni ha állandóan mélykisütik, ott is csökken az ujratöltés szám lehetősége!

szóval amit nyomoztam addig igaz hogy 0,1c a legjobb az akkupacknak ami 200 Ah feletti értéket követel meg!

nem hinném azt tényként hogy a ciklikus solár akkunak eladott akkuk állandó mélykisütés mellett nem mennek tönkre, legfeljebb jobban birják, de meddig jobban? 

a 120 volt addig volt macerás mig nem találtam megoldást a gyári töltés vezérlésre! ez meglett a mai napon.

nem ragaszkodon a 100 Ah 1200 euros inditó akkukhoz ha az oda alkalmatlan, de nem is akarok rögtön zsiguli helyett mercedst venni mert azok stabilabbak vagy jobbak. Olyan termékválasztás kinálat van hogy az ember beleszédül

ezer féle inverter tucatféle tötésvezérlő sokszáz fééle cella. miegymás: kinek mi a jó, már már olyam nint az autó piac. Igaz elvisz au auto a ból b piontba de nem mindegy liylen  mennyiért meddig tart, mennyibe kerül fenntartani, van hozzá alkatrész, stb.

2 hónapig bujtam a ellákat, mire rávezettek a felezett 144 cellás felépitmény elpnyeire! Mire megértettem a cellák buktatóit! 

persze vanak fele árért hsonló teljesitményt nyujto normál huszon harmincon voltos polikristályos cellák . Igaz ebből nem tzet hen sokkal többet kellene felszerelni azonos leadható teljesitményre!

nem gondolom hogy a 400 wattos felezett cella rosz választás lenne, de ha valki meg tudja magyarázni ez miért nem jó érdeklődve halgatom.

nem gondolom ogy csak és kizárólag a perfekt és méregdrága ciklikus akku lehet alkalmas, e célok megvalósítására, de ez is inkább a fejben döl el. Olyan siokat változtak az igények az elmult években a fejődés kutatás terén:

lehet hogy befaragnék egy lerögzött megoldás alkalmazásáa terén, de mnt irtam nyitott vagyok az ésszerű  megoldásokat követni meghalgatni és utánna járni!

nem azért mert a solar akku 5500 euro hanem azért mert nem hinnám hogy minden más alkalmatlan csak azárt mert az van ráirva inditásra!

Zselés aksikat és papirbetétes aksikat végtam szét mikor behaltak, kiváncsi voltam milyen a belseje.  A cellafelületek évek után is szépek voltak a kiezetések csomopontjai folyadék hiányába egyszerüen lerohadtak, azaz nem volt érintkezés a kivezetés és a cellalalpo között!

ergo lehet hogy az inditó sem viselkedik máshogy mint a ciklikus ha mindkettőnél tartjuk a 0,1C töltés merités szabályait?

lehet hogy a ciklikust jobban lehet terhelni ezért kisebbi is elég lenen a de a kisebb is kétszer olyandrága még akkor is!

iGAZÁN JÓ AKKUS GYAKORLATTAL RENDELKEZŐ SZAKI ADHATNA JÓ INFORMÁCIÓT aki le tudná vezetni a inditó és ciklikus köötti töltési lemeritési szuvasodási elgázosodási és zárlatosodási folyamatok okait. ez lenen a leghasznosabb információ számomra, eegyébként olvasom a szakirodalmat e téren!

 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Ha már az élettartamot nézzük a napelemeket elvileg 10 éves élettartamra tervezik. 10 év elteltével az újkor teljesítményének (ha jól tufom) a 60%-ra esik vissza. 
Az akkuk is veszítenek tároló kapacitásukból! 
Tehát ha 5 évre tervezzük, akkor minimum 200% teljesítményre érdemes tervezni. (én 300%-ra tervezném). 

1

Joe
Joe picture

És 6 éves központokat is kellett javítanom. Jellemzően a padlásra szerelik őket a ház legmelegebb helyére, tehát a kondik hamarabb kiszáradnak az ebből eredő hibákkal...
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az a 60% nagyon régen volt. Vannak ma már 40-50 éves napelemek, és azok is 60% felett nyomják. De vadássz egy adatlapot, abban benne van az öregedés is.

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Az első hozzászólásomban írtam bolt, nem értek hozzá!
De ezzel felhívtuk erre is a figyelmet, ami a topikindítónak hasznos. 

0

Jaca
Jaca picture
****

A napelemek öregedésével nem nagyon kell számolni, ha csökken a teljesítményük, legfeljebb teszel fel mellé pár új táblát. Az akku viszont sarkalatos pontja az egésznek. Az olcsó akku hosszútávon drága, mert sűrűn kell cserélni, a hoszzú életű akku meg olyan drága, mintha az olcsót cserélgetnéd folyton. Róka fogta csuka. Veszel egy gyári LiIon akkut, amit erre találtak ki, és sok  évig rá se kell nézned, de ha baja lesz, rámegy megint a gatyád. Vagy veszel ólomakkut, amit folyton figyelgetni, cserélgetni kell. Apropó akkucsere. Egy 100Ah-s akku sem könnyebb a gázpalacknál...

1

varga jano
varga jano picture
*****

Válasz :
Ha van áramfelesleged , villanybojlerrel a vizet felmelegíted ?
Ha áramhiányod van , bekapcsol egy agregátor ?

2

Joe
Joe picture

Igen az Effekta és más más berendezések a hálózatot és annak megszűnését is kezelik. Elvileg bármely online szisztémával működő központ tudja.Szerintem a generátort is tudják automatikusan indítani, ha az olyan.
 

0

megujulo
megujulo picture

Aggregátor most is van! zajos büdős! nem szeretném használni egyébként vagy 30 éves és 2 is van (tartaléknak)

villany bojler itt 25 30 literes nem tisztitható tartályokat szerelnek fel, nincs nagyobb, mert van egy szabály a lakóépületekben erre is. Azaz kevés és hamar elfogy,

inverterrel nem szeretnék vizet melegiteni, egyenárammal pláne nem!

ERGO A napcella képes évi 340 napot dolgozni, 800 méter felett ritka a nappali felsős idő! (trópusi övezet) Éjjel esik többnyire főleg északon. rez nem a magyar Novembertől februárig tartó fejlölös ködös idő!

Végső soron annyira nem számít a hiány vagy többlet! ban egy extra vésztartalék mennyiség, van egy maximálisan kivehető elérhető teljesitmény x időn keresztül és beosztjuk!

mint irtam évi 400 euro nem sok akku pótlásra ! A villany többszöröse lenne, csak félre kell tenni ha eljő az idő a cserére meglegyen rá!

Ehhez mit szólnál? főleg az MTTP vezérlőre gondolok

 

https://www.panelectron.hu/belfoldi_arlista.htm
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Boldog Új Évet!
Bocsánat,hogy a csapos közbeszól!
Kedves Megújuló!
Érdeklődtél a benszülöttektől?
A szomszédok,hogy oldják meg?
Üdv

4

megujulo
megujulo picture

Kedves Jenő!

a bennszülöttek gyertyával!

viccet félretéve ez egy finca rustica terület (mint idehaza egy szántóterület) csak itt hegyek vannak, és más az emberek mentalitása!

szomszédok ergo nincsenek talán 3-4 kilométerrre! egy másik rusticán lévő épületben.

 

0

Guest
Guest picture

Kirándultam egyet a "szigeteden". (Google street view)  https://goo.gl/maps/Yvy8xHMGPWmDjpCq8
Ezt csak a Jenőnek is mutatom hogy nem csak gyertyával. smiley
A szemlélődés során nagy figyelmet fordítottam a háztetőkre (műholdnézet) no és az égboltra.
"Jártam a sziget sok pontján. Számomra úgy tűnik, a "bennszülöttek" messze nem bízzák olyan mértékben a napra az energia ellátásukat mint azt te a saját magadét gondolod.
Jártam a fenyőfás részeken is, azért ott is akad villany vezeték. Úgy látszik, az ottaniak realistábbak a "mentalitásuktól" függetlenül.
-
Ez egy felkapott és meglehetősen túlzsúfoltnak látszó sziget. Nézve a kitett ingatlan hirdetéseket, ennek fejében még drága is.
Meglehetősen árérzékenynek láttatod magad. Lehet hogy valami olcsóbb, a lehetőségeidnek jobban megfelelő helyen kellett/kellene elvonulni a világtól.
Ennél még a felső-Mátra is jobb. (oda szól a lakcím kártyám, kb. harmincan lakunk azon a településen)
-
Elnézve a vég nélküli, sok ismétlést tartalmazó bejegyzéseid, azt gondolom, erre mondják hogy kimeríti a floodolás tényét. Hidd el, igen fárasztó a sokadik hasonló tartalmú, bő lére eresztett bejegyzést olvasni.
-
BUÉK!

3

megujulo
megujulo picture

Kedves Gurica, Varga janó és Guest!

nagyon elkanyarodtunka lényegről! kit érdekel hogy a szomszéd hogyan világití? Mert engem személy szerint nem!

nem mindegy hogy marcsa néni min nézi a tv-t? 55 centis crt-n set top boxal mig te 55" UHD 4K laposon!?

Alapos vagy Google map terén, de elfelejtették a királyi törvények között böngészni!

2021 január 01-én oldják fel az a több mint 20 éve hozott királyi rendeletet mely alaposan megadótztatja a napenergiás berendezéseket . elég komoly mintegy termelt enegia érték 40%-a!

tehát ha nem látsz ilyen alkamazást az nem véletlen!

Igen zsufolt a sziget, a partok közelében és van villamositás sok helyen, hmm.... nálunk nincs, pontosabban 2000 méterre van az utolsó oszlop ami kb 7000 euronak megfelelő fejlesztési hozzájárulást és éves kb 800 1200 euros villanyszámlát eredményezne!

Hogy hova vonul el az ember ugyancsak véleményem szerint egészen magánügy! 

a választásunk nem véletlen és tudatos, mint ahogy a megoldást keresem, nem a kétkedést és egyéb dologkat. Vannak elképzeléseim de vannak hiányosságok is!

ha van pénzed kedves, csak most indul igazán a napenergiás alkalmazások kora Spanyolországban, rajta nosza csináljatok céget menjetek dolgozni arathattok mert a piac üres! (a törvények miatt) de lesz elég felhozatal mert indulnak a beruházások!

Visszatérve kérdésekre várnék tapasztalatot vagy tapasztalt információt, lés nem kötekedni szeretnék, de probáltam minden hozzásuolora irni, ennek eredménye lett az a sok info ismétlődés! Bocsi elnézést érte!

Hogy miért mentünk el megvolt rá az okom! szeretném megtartani magamnak, ha nem haragszotok. ez egy szakmai oldal elektrokmosságról, inkább ezzel kellene foglalkozni nem a szomszédokkal!

Üdv és szép napot!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Attila!
Tudom,hogy hol van Tenerife . A feleségem vendégeskedett egy hónapig Grand Kanária Szigetén . Igy van fogalmam a problémádról. 7000€ hozzájárulás + cirka 1000-2000€/év villanyszámla sok pénz .
Mennyi forint most az euro? 363ft ?

0

megujulo
megujulo picture

Grand Canari a 2. legnagyobb sziget! egyébként mindenek megvan a maga sajátossága vonzó ereje, és nagyon nem egyforma a környezet! Lanzarote marha szeles!

la gomera el Hierro Öslakosokkal övezet, turista alig vagy elszórtan békeidőben!

Most 74% munkanélküliség napi 150-400 a érkező paterás fekete emberke. 5* szállóban elszállásolva reggeli ebéd vacsora és uszómedence (a turisták helyett)

Helyi lakosság éhezik ,és közkonyhán kilométeres a sor a rántott levesért (utóbbi élet képletes)

szóval most ott sem rózsás a helyzet!

Nos mennyi van rá?

Amennyi szükséges!

Kint minden 2-3 szor annyiba kerül mint nálunk ha elektromos dolgokat akarsz vásárolni, tehát idehazai árakkal -20% áfa lehet számolni (kompolásnál 6,5% vámom van és IGIc-em ami a helyi áfának felel meg egyben.

cella idehaza cirka 500 ezer netto forintban (cirka 140 ezer áfa nincs kifizetve de kb 35 ezret kell befizetni a kompnál vámkezeléskor!

Játszani nem érdemes spanyolban mert sokévi cella vár a adó vagy áfa csalókra!

Más az adózási rend, arról nem beszélve hogy mig kitőlti a vámos a papirokat, ellenörzi és jóváhagyja a gobierno le is emeli a számládról (adóhivatal) tehát nicns az hogy majd befizetem!!!! Ha nincs lovetta nem engednek fel vele a kompra kurva egyszerű.

cella kerül nekem összesen 540 ezer Ft -ba

(kereskedelmi váltó árfolyam esetén 362 Ft volt az utolsó árfolyam!

érdekes módon ha külföldre de unión belülre utalsz az ersténél nincs kezelési költség, sem adó, sem járulék az utalásra (ami 18 milliósforint/ euro) csak egyszeri 12400 Ft os kezelési dij van!  és majdnem devize középárfolyam utalás eserén. azaz igy pucolják ki a multik a hasznukat, mindenzt adó és költségmenteen váltva! ha te váltasz 340 és 370 az árfolyam! HIHI

Nos akkumulátorok! a kiutazásnál a kocsi sulyhatáros, méghozzá ugy hogy minden feleslegeset kiszedtem a kocsiból, kárpit, osb falak, gyapot, platni mindent (nyertem plusz 210 kilót!

Igy 1560 Kg rakható a szekérbe tömegben térfogatban!

a 10 cella csomagolva eleve 200 Kg és 2m x 1 m x 0,6 m

Az akkuk sehogy sem férnének bele!

Nyilván nincs értelme visszajönni. Az autó saját és idős 2005 ös évjárat Citroen Jumpi de megbizható, már nem jön vissza az országba. 2,8 HDi motort kettőstömegü lendkerékkel hibátlan váltóval el lehet adni alkatrésznek 2000-2500 euróért. Tehát a kocsi szét lesz dobva ami nekem 400 ezerbe került!

ennél olcsóbban nem lehet szállítani (gázolaj és autópálya dijért) és abból is megtérül egy résznyi, mert a kocsi kint többe tér alkatrésznek, mint idehaza forgalomban. A vas leadható, de a forgalomból való kivonás ott sem olcsó a spanyol rendszámokra! idehaza 1600 Ft ideiglenes kivonás és kész!

 ott megtartani nincs értelme mert marha drága fenntartani és átrendszámozni  + adók és biztositás!

(180 nap után 4000 euro a birság ha magyar rendszámmal furikázol) Nyilvántartott a határ átlépése illetve a kompra közlekedés, letagadni lehetetlen!

Akkuk. A házunk északon van fent a hegyekben egy nagyon szép helyen kb 15 percre a várostól rendes aszfaltos kocsiut melett 250 méterre.

Az akkus cég kb 5 km-re mint nagyker. Van tőlünk

12volt 100 AH 100 euro/ darab

https://bateriascanarias.es/xtech-batteries-g7bt-12v-100ah-2588.html

12 volt 110 AH 118 E/ darab

https://bateriascanarias.es/xtech-batteries-bt1100-12v-110ah-2561.html

12v 220AH 237 euro/ darab

https://bateriascanarias.es/xtech-batteries-bt2203-12v-220ah-2567.html

árban ezek kb  1 euro / AH 

Munkaakkuk

Ezek a szettek kinti árakon:

https://bateriascanarias.es/kit-energia-renovables-54

a legolcsóbb vállakozásról beszélek akik viszonteladói árakkal is rendelkeznek! a lerox merlinben minden még drágább!

https://www.leroymerlin.es/electricidad/energias-renovables/energia-sola...

ezen belül ami kb az én akkukapacitásom de csak 800 wattnyi cellával és inverterrel lenne árban 5500 euro:

https://www.leroymerlin.es/fp/17102274/kit-solar-4-paneles-185w-bateria-...

szerintem elég indok ok a számolgatásra? nem?

azok viszont mind 24 avgy 48 voltosak ami hatalmas áramfelvételt jelent!

Tehát akkura 1200 2500 euro nem jelent gondot, de felslegesen minek vegyek többet ha a kevesebb is kiszolgál!

ezt kell a ksoréba tennem, valakivel megbeszélni mit miért, mennyiért és igy lesz belőle egy eredmény a tervezéshjez.

Most már látod milyen eszközök vannak!

A töltés vezérlő még mindig a gond! 24 voltos minőségi van 16 ezertől 39 ezerig / db (d e eből 5 kellene é 5 blokkra kötni a cellákat.

az akkukat gondolom lehet sorban kötni de egy idő után gond lehet a ballanceres kiegyenlitődés, mivcel 5 pack külön külön töltödik (mondjuk egyszere merülnek) Viszont ha az egyik lemaradna töltésben gondolom a végén utpolárné magát napi szinten. Még erre hajlok a leginkább!

50 voltos cella 2 párhuzamosan töltés vezérlő 24 volt 220A  ami tudja az 50 voltot fogadni és 28,8 ra leadni , akkupack 1 vagy 2 darabban) gondolom 2 darabnak jobbak az adottságai mint 1 darabnak)

ha kész az 5 darab egyenként különálló cella akku rendszer, azokat az akkunál sorba lennének kötve (igy megvan a 144 voltos táp) és erre kötnék 2 db 3000 VA-es invertert (annak darabja 14 watt üresjáratban.

Lemerülést megkadályozza a gyári inverter elektronika

a viszsatöltést megoldaná barkácsolás nélkül a töltés vvezérlés!

amiben nem vagyok biztos

PWM és 50 volt nem jön ki 28,8 voltra

MPPT 50 volt cella 28,8 volt akku jól összeilleszthető d lehetnek főzéskor veszteségek!

kérdés az MTTP vezérlés mennyire tudja kihasználni a beépitett step doen kapcsoló elektronikájával azt hogy nappal minél kevésbé legyen az akku terhelve!

Kérdés ez az ut mennyire járható , mármint az 5 cella  5 akku tömb külön külön töltése szabályozása!

előnye nem kérdés kisebb egységek kisebb feszültségek kisebbmeghibásodási lehetőségek, pl tartalék (MPPT vezérlő)

ha kiesne egy akkuegység akkor még mindig ott ban a lehetőségem átmeneti 48 voltos inverterem felkapcsolására, iletve a 24 volt mgcsapolására világitáshoz egyébhez.

Most ugy feslt a történek, hogy bár jól hangzik a 24 voltos egyen rendszer, azonban egyszerübbnek látom a cellánkénti telepitést és az egységes inverter használatot, akkor is ha nagyobbak a veszteségeim. mert az egész egyszerübben kezelhető lenne, pontosabban kezelés mentes.

esetleg még lehet gondolkodni a félzárt savas aksikban amiknak lehet a folyadék szintet ellenörizni, de gondolompreciz elektronikus vezérlésnél ez nem jelentős gond?

kérdés Kalcium.Kálcium v agy savas nyitott akkukat vegyek? Mert ott is van kb 40% áreltérés!

egy 220 Ah tömbben a átlag terhelésem tervezetten 20.25 A lenne

egy 220 voltos tömbben az átlag töltés 16 A lenne tervezetten, ezek maximumok!
 

0

Joe
Joe picture

Mint említettem, ezeket az akkukat autóba indító akkunak gyártják, tehát nem neked való. Neked munka akku kell ami nem rövid ideig tud nagy áramot, például az önindítónak, hanem, olyan ami huzamosabb ideig valamivel kevesebbet. A riasztó akksija szintén nem jó az is más funkcióra van gyártva. 

Valami ilyesmi:

http://www.solar-napkollektor.hu/akcios-varta-230ah-akkumulator/
 

1

varga jano
varga jano picture
*****

Mennyit szándékozol beruházni ? (€)

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ott . A másik rustica területen . Két-három kilométerre . Nos,ott . Mivel oldják meg az elektromos hálózat problémájukat ?

0

guriga
guriga picture

Széllel vagy járnak körbe a lovak, de miért fontos ez?
Csapos inkább tőccsé. smiley

1

varga jano
varga jano picture
*****

Proszit!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Azért fontos nekem. Mert amit már egyszer kitaláltak . Nos,azt mégegyszer felesleges kitalálni. Szerintem .
Ja,és nazdráve!

0

Joe
Joe picture

Üdv!

Az Effekta és más cégek online egy fázisú sziget berendezései +/- 400V DC Booster feszből tudnak szabályos 240V szinuszt csinálni. A 3 fázisúak értelem szerűen +/- 600 V DC-ről járnak. Ez igaz a szünetmentesekre  is, meg a  motor meghajtó inverterekre.  A DC input (napelemről) az egy fázisú gépnél 60-150V. Emlékeim szerint. Én egy komplett 7.5-10kW központban gondolkodnék.

0

Joe
Joe picture

Az egyéb berendezésekben a megbízható napelem töltésvezérlő 12/24/48V DC-re a Az MPPT-. 

0

megujulo
megujulo picture

SZIa! BUÉK!

most felmerült bennem egy kérdés!?

milyen hatással lehet a követekző telepítés?

5 db 24 voltos MPPT vezérléssel megvalósitott egységek sorba kötése?  MPPT vezérlés cirka 15 25 ezer Ft netto / db Kb 300-500 euro mindösszesen!

egy olyan megoldásra törekszem amit egyszer összerakok és kb jó darabig vagy akár évekig nem kell vele foglalkoznom!

azaz 2 db kollektor párhuzamos kötés (16A 50 V) MTTP vezérlés   2 x 12V 200 Ah akkupack? ebből  az 5 darab cella akku packból  az akkuknál sorba felkötés csatlakozás történne? gyakorlatilag 5 db egymástól független 24 voltos töltés vezérlés és egy 120 voltos tömbhasználat?

erre kerülne rá a 120-144 voltos tömbre a 2 db 3000VA inveerter.Igy a töltés figyelés is megoldodna, sőt tartalék MPPT-vel kisebb az esély a globális meghibásodásra is! Nyilván 5 x annyi kábel kell levezetnia  cellákat  (5 kör) de egyszerüsödne sok minden?

Milyen jelentőséggel bir a cella 43-50 voltos tápfeszültsége a beépített Step down kapcsoló teljesitményekre? Az akkumulátorok 28,8 voltos feszültség / áram arányához? (jelentősebb a feszültség eltáérése!)

Az MPPT ad közvetlen is  A CELLÁBÓL FOGYASZTÁST kifelé irányban az akkumulátorokon kivül? Vagy csak a akkumulátorok töltéásét figyeli?  ez esetben nem kellene szenvednem a különböző megoldások tekintetében. egyszerüen megoldódna  a töltés vezérlése!

kérdés a főzőlap terkelés miatti 40 60 A terheléy a 120-144 voltos packban milyen hatással járna ? Adna e hozzá a cella teljesitményt nappal hogy ne a tárolóból vagy legalábbra is első sorban ne a tárolóból fogyjon ki az energia!?

Üdv és szép napot

0

Joe
Joe picture

A készülékhez ami benne van, úgy lehet fűzni tovább paralel a hasonló típusú akkukat. Erre töltenek az MPPT-n keresztül a napelemek. ezen akkuk energiájából csinál  az inverter szinuszos 230 Voltot. Ez nálunk egy dobozban van,Ez pl egy román honlap, de emlékeik szerint spanyolban is van szervízük, mert anno erült onnan is hozzám központ.

https://www.sistemepanourisolare.ro/pdf/sistem-fotovoltaic-off-grid-5-kw...

1

Joe
Joe picture

Szia! BUÉK!

 Az Effekta erre is gondolt, Asszem az MX , vagy MS szériában kialakítható egy Master, és akár több slave tehető egymás után. Ha 3 master - slave csoport van, akkor 3 fázis is megoldható, fázisonként 2-5 kWig. Az akku az 24, 48V sorba kötve 12Vosokból. Ja, az európai márkaszervíz Szegeden van.

1

Mosószaki
Mosószaki picture

No ez egy jóóó bonyolult probléma.
Ha a napelemre árnyék esik az kidől a sorból.
Mi van, ha csak egyre esik az árnyék?
Mi van ha te a töltésvezérlők kimenetét az akkukkal együtt sorba kötöd és a sorban lévő körök egyik betápja (napelem) kiesik?

Erre a problémára kell egy megnyugtató válasz, mert hasra ütéssel mi fog történni???? Akár tüzijáték is!

0

megujulo
megujulo picture

Ez Így igaz! ha napelemre árnyék esik! gyakorlati tapasztalatom alapján:

egy 244 wattos polikristályos cella esetét néztem! a karommal csupán eltakartam a cella egyik sarkát , és a teljesitmény szinte a 0-ra esett vissza s 29 volt leesett 8 volt alá! az 8 A áram 240 ma-re! Böven döbbenet de igy igaz!

Nos amire én gondoltam az a következő:

5 db gyári töltés vezérlő! az akkukat tölti

az 5 db akkucsoport sornban kötve van és az inverter biztositja az alámerülés elkerülését!

kérdés a töltés meritésben jelentkezik, egyrészt a ballancer szempontjából ez esetben, másrészt a cellák feszültségei nem igazán illeszkednek a akkukhoz!

ergo felmerült a következő kérdés is egynem 

Ilyen esetben melyik a jobb: PWM kontra MPPT megoldás?

http://hu.solar-led-lights.com/info/solar-charge-controller-pwm-vs-mppt-...

másik probléma hogy nem használhatom pont a fent felvázolt okoból a gyári kimenetet, ez alapján a vezérlő csupán az akuk töltéséről gondoskodik!

Mi történik a plusz energiával ez esetben? és hogy kerül be az akkupackba nappal mikor a főzés a legmagasabb használatot eredményezi (lehet hogy sehogy)

Az akku felvehet egy bizonyos töltést C= 0,1 max 0,2

az akku leadhat egy optimális terhelést (C= 0,1, 0,2?) Persze ennél jóval többe tis amit el kell kerülni a károsodása miatt!

A cella többe t tud mint töltés (C = 0,3 0,4) mi lesz a felsleggel?

Honnan tudja az eletronika hogy az akkuból kifelé megy az energia nem befelé? vagy van egy áramfogyasztás figyelés benne, ami figyeli hogy negativ vagy pozitiv irányban folyik az áram?
Az a baj hogy nincs 120 voltos PWM se MPPTű
 

0

guriga
guriga picture

Várj egy kicsit, lehet már ebben az évben polcokra kerül az éjjel is töltő napelem.
Jó a titkárnőd, irigyellek. smiley
https://www.mnnsz.hu/ejszaka-mukodo-napelemek/

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Most ez komoly vagy hülyítesz minket!!!
Nálad sajnos nrm lehet tudni... 

0

megujulo
megujulo picture

Szia! BUÉK!

Érdeklődnék a tekintetben, hogy mi az a dolog vagy indok, mely számodra megalapozza a hülyítést, mint feltételezést?

Hogy egyszerübbé tegyen a kérdésedre  a választ!

feltettem egy fotót magamról és kisfiamról ez márciusban volt tenerifén Galletas-i strandon a bezárások előtt!

feltettem egy számlát, melyben a könyvelői iroda (Könyvelöm) nyujtott segítséget a közjegyzőnél, a finca vásárlás tekintetében

feltettem egy igazolást amely biztositja a kedvezményes utazási jegy vásárlást a kompra a sziget és félsziget utazási viszonylatban. a helyi önkormányzat adja ki az állandó letelepedett lakosoknak! ezen rajta vana  személyes azonositóm, ami spanyol  országban egyben minden. (személyi jogsi, tb, stb) tehát az uniós vámtarifa számom is jelenti! (eori)

ha ez nem lenne elég 

Itt tudod megnézni a eori szám hitelességét (csak nagybetü és számok az első 0 nel kell!)

https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=hu

a szám pontosa ESY7801028V

Az EORI számom teszi lehetővé, hogy idehaza ÁFA mentesen tudjak vásárolni, -27% és ott megfizetni a vámot adót ami pedig +6,5%

A NIE számommal megegyezik (ez vámhatósági igazolás arra tekintettel hogy az eu-ban -ból a kanári szigteki vámterületre vihetek terméket vagy szolgáltatást mint spanyol vállalkozó!

remélem és bizom benne hogy a jövöben végleg lezártuk ezt a hülyités kérdést!

Üdvözlettel Attila

 

 

 

0

Guest
Guest picture

A "hülyítés" megjegyzés NEM néked szólt hanem ezen https://elektrotanya.com/comment/457795#comment-457795  bejegyzés írójának! Próbálj meg lazább lenni!
De ezt már itt is ajánlották számodra:  https://elektrotanya.com/content/halozat-epitesben-tapasztalt-szakembert...
Mellesleg, itt a vadkeleten ilyenkor kell időpontot kérni egy megbízható klímás szakinak hogy a nyár elején vegyük megtiszteltetésnek hogy egy karbantartás vagy egy új telepítés okán a fűkunyhónkban vendégül láthassuk nem kevés maniért.
-
Ilyen, érzékeny adatokat tartalmazó dolgokat NE tegyél ki, sőt, kérd a bejegyzés törlését a moderátortól (bejelentés gomb) a saját jól felfogott érdekedben!
 

0

megujulo
megujulo picture

Bocsi ha félreértettem valamit, csak nekem igy jött le!

igen régen még a kónyi házban volt hálózatom volt az adott téma! Amit belinkeltél.

feleségem természetgyógyász és könyvelő volt, vendég wifivel, nekem klimavállakozásom autószervizem. egyszerüen elvárták az üygfelek hogy legyen net egy rendes váróhelyen s pont. a sok sok kacattal lett aztán tele a fütyim! A vége természetesen eladás lett és megfogadtam hogy soha többé nem kell technokrata épület! Igen voltak hőszivattyúk és olcsó fütés és volt a végére megfizethetelen karbantartási költségeim nekem is.

Klimások egy része gazember! nem tudják kitől mit nyuzzanak le ez tény! valóban sok esetben csak játszák a főszerepet. Munkájuk nincs csak jól leetetik ajónépet! muszáj hiszen az alkalmazottak nem rendelkeznek kártyával oktatással csak a "főnők" annak meg hivataloan véges  a kapacitása!

Személyes adatok! valóban vannak érzékeny dolgok: amit leadtam nem veszélyes senkire se rám se másokra!

A nie nem titkos, mindent ezen keresztül ellenöriznek a hatóságok is a vállakozások is!

Az utazási igazolás csak és kizárólag a hajójegyre érvényes, hamisithatalan mert az alján egyedi vonalkód van! ha a szöveget kicseréled és okiratot kreálsz az itt 4-5 év cellaelzárással! Minden digitális minden felhőben! ergo 1200 euro helyett 285 ért utazol ha kanári lakó vagy! 3 fő + 3,5 tonnás kisteher!

A biztositást vagy villanyszámlát vagy büntit nem te fizeted be! Pl. a rendőtr megbüntet 5 perc mulva nincs a számládon az összeg!! ez itt így megy, nem Magyarország!

visszatérve a témára!

 

ledvilágitás messszemenőkig probléma mentes, akár egy vacak wifi meg egy két noti.
AMI KELL ALAPDOLGOK (konyhai robotgép, vizszivattyú, porszivó, és kompresszor)( esetleg tv és pc filmnézéshez ha épp van rá kedv meg idő!)

 

FŐZÉS a nagy mummusom! nem akarok gázpalackokat cserélni, ha van lehetőség ingyé főzni a napból

nem akarok bonyolult rendszer t csaka legegyszerübbet de tartósat! nem szeretnék huszféle küztyüt megint mert csak igy lesz olcsó! 

az egész nem szól másról mint hogy tudjak celláról főzni, tárolni a napmentes időszakokra, ezt fejtegetem számtalanszor!

számítógép hálózat bizti nem lesz csak egy router ami a mobilra felhozza a netet, hogy a barátaimmal ismerőseimmel tudjak kapcsolatot tartani.

TV nem kell, csak monitor céljából. abból is egy darab és néha! tudod itt lemegy az ember az óceán partjára és élvezi a tengert, majd délután este beül a bárba és jókat beszélget helyi barátaival. esetleg eszi a tapast, iszik sangriát bort könnyü alkoholos italokat (szigeetre nem jellemző a sangria) Nem facebook fotelforradalmárokkal meg jó szövegészosztással, hanem élő emberi kapcsolatok vannak: sokszor este 11 ig éjfélig. viccelődés, pohazazgatás miegymás. És hazamész lepihensz. ez itt így megy.

A covidot most meg se emlitsük!

szóval cella akku inverter és illesztés ez a kérdés ere várok választ és a gyakorlati buktatókat amit eddig megkaptam pár szakitól!

megtudtam pl hogy hiába a 100AH akkor sem terhelhetem az akkukat jobban mint 12-15A mert nem célszerű! ellenvéleménnyel nem találoztam!

esküsznek egyesek arra hogy csak solar akku a jó mint munkaakku! Biztos? a tét a 4 szeres az ára?

Szóval melyik a jobb megoldás 200 volt kontra step down kapcsoló vagy 150 volt kontra step up kapcsoló?

melyik jobb 200 voltot lecsőkkenteni a megfeleő szintre vagy 150 volto felemelni a megfelelő szintre?

melyik megoldás müködhet jobban 5 x 24 voltos akkutömb külön külön gyári töltövel töltése vagy all in egyben az egész vezérlése házilag megoldva?

ezekre keresek kedves kollégák választ?

Szép szép napokat továbbra is mindenkinek!

 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hu!
Írtál egy alternatívát!

Esetleg, ideiglenesen palackos gáz, ahhoz tűzhely. Aztán az építési, üzemeltetési tapasztalatokból leszűrve a főzőlap megoldása?
Persze vezetékezést előre kiépítve az egyenáram számára... (azon elmegy a váltó is, de még hogy!)

0

varga jano
varga jano picture
*****

Amennyiben nincs € korlát.
Amiket megvettél,azokat nyugodtan el is adhatod.
Mert...
U.I.
Mert 700.000.-800.000.-HUF-ért megkaptad volna kompletten az egészet .
Ezt a hobelevancot pedig amit innen-onnan összevásároltál . Mérnök(ök) legyen(ek) a talpán (talpukon) aki(k) őssze pászintja(ják) . Szerintem.

1

megujulo
megujulo picture

emliteted 7-800 ezerért komplettem megkapom?

első kérdés meg tudnád adni hol?

második kérdés a cellák teljesitménye eléri a 4000 wattot? (minimum)

a hozzá adott tárolókárosodás nélkül képes 24 örán belül 12 kwatt teljesitményt szolgáltatni és

a visszatöltés megoldható 0,1c mellett? ezek a kirtériumok adottak és ez fizika is!

most vásárolok, nem vettem eddig semmit! kérdés mit kapok az általad ajánlott 800 ezerért? Még akkor is ha az netto?

mert ahogy számolgatok csaka cella 500 ezer és ez a legjobb ár amit találtam

az akkuk 2500 euro 220AH 120 volt esetében ez a legjobb ár amit találtam

és Joe ajánlata folyik a töltés vezéerlés tilletöen az is kb 50 ezer/ db és kell vagy 5 db belőle.

kint ez a csomag 5400 euro csak 800 watt solar panellel, ami kb 1millió 954 ezer pénz!

ahol én tartok az 

akku 868 ezr 
cella 540 ezer
töltés vezérlő kb 200 250 ezer ez kevesebb mint 2 millió!

szóbal mit takarna aza 800 ezer Ft? felcsigáztál!

Üdv!

 

0

Kari
Kari picture
*****

Gyanitom, hogy kezdesz nagyon az optimalis ertekekre hajazni (tul idealis eseteket/arakat stb szedsz egybe) ami nem is lenne baj;HA nem jönne a gyakorlaban valami mindeg közbe, muszaj lesz kis tartalekot figyelembe venned!
Ertem pl, hogy Te most um optimalizaltan kb 1,7milkara juthatsz (ebben azert a nagyobb aramu kabelek-kapcsolok-vedelmek-szüresek meg alighanem nem jelennek meg) az elhangzott javaslat-ha nem is ismerjük annak sem a reszleteit a maga 2 milkajaval lehet azonos elönyöket hozna...
Ahhoz jön meg -mint asszem Guest is pedzegetett, hogy a motorok jelentös inidto aram csucsaival is kellene szamolni, vagy kenytelenek lesztek nagyobb fogyasztokat (porszivo/furogep/stb) idöben sorba allitani-varakoztatni.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Kedves Attila!
Megvallom,  nem néztem meg a "bizonyítékaidat."
Mert én hiszek neked .
Ez ugyanis az eu alapeszméje .
Az emberek,áruk és a tőke,szabad áramlása.
Egy barátomat idézem.
"Beülsz az autódba Budapesten . Mész,mész,és mész. Egyszer csak . Ott vagy az Atlanti-óceán partján."
smileyyes

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Gurigának szólt. Akkor, mikor írtam volt, nem volt ott a link. 

Érdekes az a "éjjeli napelem" 
Nem is napelem. Valami más az. Egyenlőre nem értem.
​​​​​​

0

Kari
Kari picture
*****

Az szerintem a Peltier-elem egyik ujra feltalalasa lesz (különben Seeback-effektus neven/is/ sok evtizede ismert, tanitott a fizikaban...) -neves kutatok/intezeteik altal :-)
Dehat valamiert a Nobelt is meg kell kapjak...
 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Valami ilyesmire gondoltam én is, de, hohy nyernek belőle energiát meg minek kirakni a szabadba? 

0

Kari
Kari picture
*****

KB: ha egy Peltiert nem taplalsz, hanem a 2 oldalan megfelelö hömerseklet külömbsegröl gondoskodsz (nem egyszerü)= a hütöelembe betolt teljsitmeny töredeket-többnyire 1/6-t--1/10-t nyerheted ki mint pl. höböl termelt energiat.
Ezt Szergejek is hasznalhattak man kb az 50-esek vegetöl: a Tajgaban mikor a petroleum lampara a futa bordas valamijüket feltettek; szolt a telepes radio is rola :-) _de ez lassan offolas lesz...

0

guriga
guriga picture

Én fejből tudtam mert olvasok, de elő is hoztam.

1

megujulo
megujulo picture

Buék!

a szünetmentesemben 305 voltot mértem de alapjáraton terhelés nélkül. Feltehetően az elektronika megemeli a meegfelelő terhelési szint esetén a boostert!

Én is 120 voltban gondolkodom, mivel ez a tápfeszültsége az invertereimnek. Annyi a kritéerium hogy nem szeretnék 3-4 ezer eurot költeni egy modern uj inverterre mikor van belőle 3 db 3000 Va-es üzemképesen. (alapjáraton terheletlenül 14W az önfogyasztásuk) valós szinuszosak és teljes terhelésnél 2% szinusztorzitást ad a gyártó. Automatikus ujrainditás, stb, mind adott, terhelés figyelés, akkumerülés figyelés, intelligens fogyasztólekapcsolás kimenetek stb.

A gondom a cella bekapcsolása fogyasztásra és a töltésre illetve a tárolóból történő legoptimálisabb üzemre:

 

itt télen nem kell füteni, nincs hőigény villamos fütőszálra sem mert napkollektorral előállítjuk a melegvizet. a medencét is napkollektor füti hogy egész évben megfelelő legyen a vizhömérséklete.

amire kell világitás, hiradás technikai, szórakoztató eletronika, és medence szivatyú, hűtőgép éd fagyasztó folyamtos üzeme! (a medence estére lekapcsolható, a hütők folyamatos igényt támasztanak. 

Átlag fogyasztás napi 10 12 kwatt (24 órában) és max fogyasztás nappal 1-2 óra erejéig legfeljebb 3-6 kwatt (Ez a legföbb fejtőrést okozó főzést takarja kerámialapos tözhelyen.) termelési szünetben legfeljebb 1 - 1,5 Kwatt lehet a maximum fogyasztásom.

akkuk méretezése (kapacitása)  töltés vezérlés kialakitása (mely módszer lenne a legjobb) a megoldandó feladat!

120 voltos akkupack

100-220Ah (méretezés)

141 voltos töltési feszültség és töltési áramkorlátozás az akkuk irányába!

fogyasztás irányába az akkku forrása és kollektor forrása összekapcsolt legyen (pl 20A akku és 20A kollektor 40 x 140V = 5,6 Kwatt névleges! (sütő ohmikus 3000W főzőlap 1 x 150W0 és 1 x 1000W kb.Persze azt is kalkulálni kell hogy egy elhaladó felhő miatt akár rövid időre 45A terhelést kaphat az akkupack maga is. ezen mondjuk javítanak a felezett cellaszerkezetek és a soros párhuzamos kötések. teljes kiesésre nem kell számítani ha a nap süt!

 

 

0

Joe
Joe picture

Szia! BUÉK!

Ha nálam van Javításra 304 V boosterrel nem adhatom ki! A szabályos fesz +/- 400 V egy fázisú berendezés esetén. A 3 fázisú berendezések (az inverterek is érelem szerűen) +/- 600V DC-ről járnak. A napelem MPPT cuccainak a bemeneteit 160 V DC ig kellett néznem, 60V nál indultak. Az áram volt a lényeg, az a napelemek számától függött.

1

megujulo
megujulo picture

A napelemes MPPT vezérlésben gondolkodom! nincs megerősités hogyan viselkedne ha 5 kört építemék 50 volt 20A cellatömbökkel és 24 voltos akkukat töltenének kb 20-30 A-el aminek a tároló kapacitása 200 220 Ah lenne! Igy maradna  a 0,1 - 0,15C Columb töltési szint, és maradna a 0,2 Columb meritési szint A cellák 400 wattosak 2 db = 800 watt lenne. 50 V 20A a bemenet 28,8 volt 30A  a kimenet . nyilván lenne egy veszteségi mennyiség, de talán ez lenen gyárival a legegyszerübb kivitelezés!?

ha sorban kötön a 5 x 24 voltot akkumulátor felcsatlakozási pontoknál ez megengedhető e? galvanikusan a 5 vezérlés nem ér össze sem a cellák bemenetei, azaz 5 rendszer sorban kötve adná a 120 (144 volt) töltött állapotot!? Az összekötési pontok csak az akku saruknál lehetségesek! és onnan tudnám venni a terhelést!

a vezérlő beállitja az optimális töltést! jól gondolom? és magánam tartalmaz egy step down konvertert is? Ami lehetséges hatékony megoldást ad a feszültség követelményeknek.
 

 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Előre bocsájtom, hogy ehhez a területhez szinze semmit nem értek és tapasztalatom sincs. 

Viszont épp ezért kívűről tudok gondolkodni és ötletelni. 

Mint írtad a kerámia lap a legnagyobb fogyasztó, smi fejtörést okoz. 

De 120 voltos akku/napelem feszültség a tervezett. 

Íme a gondolat ébresztő ötlet:

Amerikai (japán) 120 voltos kerámia lap közvetlenül az akkuról táplálva. Kimarad a rengeteg nagyteljesítmémyű elektronika. 
Csetébe nagyáramon kell a 120 voltot vezetned, nagyáramú kapcsolók, megszakítók, mindez egyenfeszültségre! 

Csak mint gondolatébresztő ez az ötlet. 
Nyílván kivitelezni ezt sem egyszerű, hisz a 120 volt egyenfeszültség 20 amperes megszakítása nem egyszerű az ívhúzás miatt! 
Ráadásul előre minimum 10 év élettartam és meghibásodás esetén stabil szakadássá, ne zárlattá váljon (biztosíték). 

Remélem az ötletem, mint lehetőség érdekes! 

Boldog új évet és életet ott azon a szép helyen! 

0

megujulo
megujulo picture

Szia!

Igen hasonló gondolatok léptek be mivel másik kolléga figyelemre méltó felhivására elértem egy anyagot amit vagy 4 órája olvasok és értelmezem az elméletet!

Fapadosan a kályha elejéről:

Mint minden modern világunkban rengeteg eszközünk van elektromos forrásról.

a europai hálózati rendszerek esetében adott egy stabil frekvencia, egy állandó egyenletes tartományban lévő feszültség 230/400V És egy áramkotlátozó kismegszakitóóval behatárolt elérhető maximális telejsitmény!

A fene se gondolná hogy pl a PC asztaki gépek kapcsolóüzemű tápegysége még igy is 35% veszteséget termelnek, amelyet persze meddő áramként a lakossági fogyasztóknak nem kell sem kompenzálnia, sem megfizetnie, noha a generátoroknak a termelt oldalon meg kell termelnie ezt az energiát is!

EZÉRT IS VAN AZ HOGY SENKI NEM FOGLALKOZIK ILYEN SZINTEN A KÉRDÉSSEL.

A tv-k ben születtek meg elsőnek a PLC feszültség hidak, melyekről eddig azt gondoltam hogy a 385-400 voltos feszültség a trafóból kinyerhető energia többletet szolgálja, de most szembesültem azzal a ténnyel hogy ez tulajdonképpen a hálózati meddőenergiatermelést realizálja igazából! dióhéjban.

Ha belegondolok hogy a fogyasztóim legjava mind ilyenimpulzus technologiás tápforrás, akkor a kollegának valóban komoly felvetése lett a tekintetben hogy a megtermelt energia közel 30-50% veszteségként könyvelhető el! Éves szinten ez jelentős teljesitményt és felesleges akkumulátor terhelést okoz, valamint felesleges energia pazarlást is eredményez!

Nos átgondolva az egészet forradalmasitva hogy lehetne leegyszerüsiteni az egészet?

Helyi konverterek alkalmazása? egyenáramról egyenáramra? fel és lekonvertálással? 

tehát az uj elképzelés lehet a következő (még minden kérdés nyitott, és mert nem az a cél hogy szabványt tartsak egy europai rendszer helyettesitésére, hanem praktikus energiafelhasználást tudjak elérni!)

Világitás kérdése:

Ledes világitás: (2 fajta tipus van nekem)

áramgenerátoros ledforrások tipikusan 8-24 voltos áramgenerátorost feszültség szintről müködnek 3-15 watt tartományban/ darab (ct 4106 ic alkalmazásával)

erre elegendő lenen a 24 voltos egyenáramu hálózat! Valamint vannak led szalagok ami eleve 12 vagy 24 voltról müködnem (mondjuk itt ott vannak a söntellenállások minden 5 cm-enként)

A 24 voltos hálózatot tudnám még alkalmazni 5V usb, 18.,5 v notitöltésre, és minden 12 voltos berendezés is tudna müködni róla. egy kevés barkácsolással számos fogyasztóm átalakitható adott esetben. (230 voltos táp kiiktatása átalakitása)

feszültség csökkentő illetve növelő konverterekkel (ilyenek kaphatók van is belóle tucatnyi és darabja 500-1200 Ft-ba kerülnek) 3-6A tartományban.

Vannak olyan COB ledes lámpáim E27 foglalattal, amik 125 v 240V váltóról müködnek. Ma kipróbáltam az LI-ion akkupackomról! hibátlanul müködnek a belső elektronikájukon kleresztül. Cos fi méréssel 0,85 a hatékonyságuk (mivel impulzusüzemöek) Tehát ami nem kondenzátoros egyenirányitós, hanem chippel szerelt áramgenerátorosak mind müködö képesek 120 voltról!

További fogyasztók mint pl routerek, tv asztali pc, DVD vagy  hasonlóak mind impulzus táppal mennek és az egyenirámyitás után tipikusan 300 volt egyenről mennek! Valamint többféle tápfeszt állítanak elő +12 +15 +5 valamint sokszor ennek negáltja is jelen van.Ez is megoldható filléres konverterekkel.

Ha előtétként adnék helyileg PLC adaptert az egyrészt fel tudná a feszültséget tenni a 120-144 voltról 300 voltra, másrészt beállítaná a cos-fit.1.0 közelébe egyaránt! ebből kaphatna a PC tápfeszt, vagy a televizió akár.

Maradna néhány induktiv 50 hz-es villamos motor (hűtő és szivattyúk, konyhai robotgép)

És fűrógépek. ehhez maradna a inverter.

A főzés maradt mummusnak! Viszont nem tudom mi lenne célszerű, mivel azok ohmikus fűtőszálak!

jol hangzik a japán vagy amerikai főzőlap betét ami 120 voltos eleve: kapcsolása a problémás 10-20A egyenáramon bizony komoly feladat az ivhuzás miatt!

egyik lehetséges megoldás Modositot szimuszos vagy alapból négyszögjeles  forgatás fetes hidhkapcsolással (ekkor névlegesen váltóáramot kapcsolnak a kapcsolok)

vagy 120 volt feszültségemelő konverter az előbbi megoldással de tüzhely laponként!

Mindezeknek megvannak az előnyeik hátrányaik egyaránt!

előnyök kevesebb szürt veszteségek egyszerübb müködés

hátrány a főzéshez kifejezetten vastag tápkábel szükséges, egyenáram kapcsolás problémákba ütközik életvédelem szempontjából veszélyesebb mint a váltóáram., és izmos kábelezés több ponton. kettős áramköri szerelés a 2 különböző rendszer miatt.

a 24 voltos rendszer a világitásra kisfeszültségű áramkörök abszolut előnyt élveznek, és jelentős a megtakaritás e téren is. 

a konnektorokra gondoltam a plc áramköröket bedugni, a fogyasztót pedig abba bele,ami felemeli adott esetben a szükséges feszültség szintre a fogyasztó tápellátását (maradhat egyenáram?)

Milyen élettani veszélyforrást jelenthet még A 120-140 VOLTOS EGYENFESZÜLTSÉGŰ HÁLÓZAT? Az áramütés egyértelmü veszélysségi foka fokozottan fennállhat, ez ismert.

Lehet védekezni egyenáram esetén is az áramütés halálos kimenetele ellen?

a maradék induktiv motoros dolgok felmennének az inverterrre, arra meg elegendő a 1500 wattosátlagos  teljesitmény.(neddővel a 3000 VA)

hútőgép 350W
fagyasztó 420W
ezek állandóan müködnek ki bekapcsolással
konyhai robotgép 1500W( főzés közben alkalmankéntt pár perc üzemidő)

ezen felül
medence keringtető szivattyú 600W (ez lecserélhető egyenáramu szénkefésre 120 voltosra)
 valamint barkácsgépek szükségszerüen elvétve.

A fő a világitás, a telekommunikáció megoldható 24 voltos rendszerben!

Érdemes szétszedni ennyire az 1 egységes rendszert?

Az épületett totál ujra kell kábelezni! (azaz nem jár felesleges bontással javítással semmi)

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha ismered a készülékeidet, akkor a legtöbb kapcsolóüzemű táp elmegy DC-ről is, mert az első dolog a hálózati kábel csatlakozópontja után egy egyenirányító híd.. Vagyis közvetlen az akkukról, esetleg egy STEP-UP konverter kell, ami 300VDC-t csinál. Viszont a készülékek hálózati kapcsolóját el kell felejteni, ahogy már említve lett, az ívkioltás DC-n komoly probléma.

0

megujulo
megujulo picture

Szia BUÉK!

Lejjebb bövebben kifejtettem az általad felhivott tényekre a véleményemet, felmerült kérdéseimet!

szép napot!

0

pogifej
pogifej picture

Szia!

Ha jól tévedek, akkor az a"PLC" az PFC akar lenni ami minden modern készülékben ott figyel a bemeneten. Az említett pc tápokban meg pláne.
A hatásfokuk viszont gyalázatos, még az arany vagy platina minősítésűeknek is, hacsak nem állandóan legalább fél vagy nagyobb terhelésen üzemelnek.
A ledszalag is pont ez a pazarló kivitel csak hogy 3 ledenként vágható legyen. 3 led sorban+az ellenállás az ugye max. 75%.
Az áramgenerátoros hajtás egy hangyányival jobb, de ott csak ha közel vagy a hálózati feszhez, tehát 100V felett van a ledtömb kapocsfeszültsége akkor mennek ezek a tápok 80% fölé esetleg.
Amikor kicsiben foglakoztatott a téma és utána olvastam, akkor a kapható cella manager MPPT megoldás tűnt járható útnak.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

A több féle feszültség az bonyolultabb drágább kiépítés, cserébe hosszabbtávon gazdaságosabb üzem. 
A 120 voltos egyenfeszültség életvédelméről tűzbiztos megszakításáról meg hasonló, nyílván szabványokban rögzített dologról Kalexet kérdezd! Ebben ő a szakértő. 

Én még felvetném azt, hogy ha részterheléssel használod az akkukat (pl 12 24 voltos hálózat), akkor vagy az átkapcsolásról vagy a akku ballansz áram körről kell gondoskodnod. 
Esetleg 120/12 (24, stb) DC/DC konverter. 
Én a többes hálózat kiépítését csinálnám. 

A medence. 
Életvédelmi okokból különválasztanám a szivattyút és a meghalytását mechanikusan. A firgó mozgást egy kardánnal vinném át, úgy hogy esetleges vízömléskor se tudja a villanymotort a víz elérni. 
Ennél biztonságosabb nem igen van. 

0

hcs
hcs picture

Szia!

Ha nincs kedved/időd túl sokat játszani, akkor nézd meg a https://www.poweresim.com honlapot. SMPS tápegységek méretezésére fejlesztették. Elég profi. Lehet vele méretezni túlterhelésre és melegedésre is az alkatrészeket, ad élettartam becslést is. Nem muszáj regisztrálni, de ne csukd be a böngészőt amíg nem végzel A töltőhöz jó hasznát tudod venni.

Akkuk: ide munkaakkumulátorok kellenek, amik bírják a ciklikus üzemet. Autó akku nem nyerő ebben a szerepben. Az elszulfátosodás főleg a kisütött akkuk ellensége, ha rendszeresen fel van töltve akkor ez a veszély csak mérsékelten és hosszabb távon fenyeget. Viszont a vízfogyasztásra oda kell figyelni, a max töltési feszültség közelében ez mérhetővé válik. Ca-Ca technológiánál ez elég alacsony, de itt is mérhető. Max feszültségre töltésnél az elektródák korróziója gyorsul. Megoldás lehet hogy visszább veszed a töltő feszültséget 14,4- ről pl. 14,0-14,1-re, (ciklikus üzem) ez picit ront a tároláson de jót tesz az élettartamnak. Amit sokan nem tudnak, hogy az akkuk nagy ellensége a meleg. 10°C hőmérséklet emelkedés nagyjából felezi az élettartamot. Tedd őket hűvös de száraz helyre ahol jó a szellőzés.

Szerintem a megoldás a következő lehetne: napelem >> töltő elektronika >> akkupakk >> inverter(ek)

Annak lenne értelme hogy a fölösleges elektromos energiával a használati meleg vizet állítod elő, akár külön inverterrel /relével közvetlenül a napelemről. A medence fűtést hátrébb sorolható.
Talán túlzásnak tűnik, de ha aktív egyenirányítást használsz (vezérelt Mosfetek) a combosabb szilícium vagy Schottky dióda helyett akkor elég sok villamos energiát meg lehetne éves szinten spórolni, jelen esetben másra használni. Főleg nagy áramerősségnél számottevő a különbség. Csak olvastam a témáról, ilyen tapasztalatom nincs.

1

megujulo
megujulo picture

Az utolsó mondatodra figyelve ezt találtam

http://www.sze.hu/~szeliz/Teljesitmenyelektronika/Jegyzetek/Teljesitmeny...

sajnos nekem sincs ilyen téren tapasztalatom bár az anyag egy részében van jártasságom
 

0

megujulo
megujulo picture

Szia! Köszi az infot!

valóban én is erre gondoltam cella töltés vezérlés tároló és inverter a sorban!

cella ki lett választva 144 cellás felezett (hatásfok jobb áramvezetés kellemesebb, kevésbé melegszik. Hogy kiviszem az országból s 27% is leesik 6,5%-ra. Itt az ár kellemes is hozzá!

teház ez nem kérdés, Kiutazás előtt pár nappal tudom venni mert fő szabály hogy következő hó 12-ig le kell jelenteni a navnak! Áfa-t.

inverter, drága kényes, bonyis stb. nekem van évek ota prosodott de van . darabja 3000 Va tehát nem 3 kwatt hanem összteljesitmény, ohmikud fogyasztó esetében jó a hatásfok, Villanymotor mint pl hütőszekrény vagy fagyasztó 0,5 cos-fi-val dupla fogyit jelent! arra nem venék mérget hogy nem hat  vissza pl az inverterrre egy fázisjavitó meddőgenerátor?

töltés vezérlő

ebből fakadóan mivel a inverter 120 voltos meg van kötve a kezem! előny a kisebb áramterhelés, hátrány a sok akku szükségessége!

Mérlegre téve napi átlagos 1-2 kwatt közötti fogyasztásesetén napi 10.24 kwatt használat esetén, tudni kella  celláknak tölteni, a fogyasztásra rásegiteni, stb.

kb 6-8 órát lehet számolni a szigeteken mivel olyan helen van a házunk. azaz 6-8 óra alatt kell a napi 13-16 órás fogyasztást betölteni ezért macera a feladat!

egy 4 kwattos rendszer elvileg (csak elvileg) 8 óra alatt tud 32 kwattot leadni ideális esetben!

ezt valóban fel lehet használni közvetlenés tárolás töltésre , szünetben viszont függ a tárolt kapacitás méretétől a rendelkezésre állás!

tény az autó inditó akkumulátorok csak inditáskor vesznek fel nagy áramot igen rövid ideig (10-30 mp) utánna tud visszatölteni,  generétos adja az igazi feszt a fogyasztásra.

A solarcellák árban elhuznak a 3-4 szeres árig is!

felmerült a kérdés bennem is:

élettartam ugyanaz helyes használat esetén azaz 4-6 év!

a szigeten nagyon meleg van télen nyáron az átlag 24-38 fok nyáron akár 35 ig felmehet!

a cella rendszer is fel tud hevülni és az akkuk is hideget szeretik, azaz pince vagy vájt barlang lesz a tárolóhelysége! (itt divat)

azt sejtettem de nem voltam abban biztos hogy sikat lehet élettartalomban nyerni ha a töltési végfesz 14,1 14,2 között beáll! ezt meg tudom oldani!

amit továbbra sem tudok hogy 12 egyforma akku (mert belül azért nem olyan egyforma) azaz egy gyártási sorozat 10 egyforma akkuja esetén kell e ballancer vagy célszerű-e? Vagy érdemesebb figyeltetni elektronikával: Pl 10 db panelmüszerrel, ahol látszik a tényleges feszülség szintje töltéskor terheléskor egyaránt!

 

ha jól értem a kollégákat 0,1C esetén az autó akku sem lehetetlen vállalás! azaz 200 Ah esetén nyugodtan lehet terhelni 20A-el tartósan, és akár 30A el rövidebb ideig (az már 3.00 kwatt, ami ritkáén fogy
Ha jól értettem az ajánlásokat akkor nappal mikor dolgizik a  cella igazából van 2-3 kwatt alapból mert a töltésre csak korlátozott mennyiség fogy visazafelé?

Mivel klimás voltam megfordult a fejmben a hőszivattyős fütés, meléegvizre egyrészt mert ott állandó a  20 fokos meleg, másrészt felhasználhatóa  termelt hideg, harmadrészt tevhnologiailag részemről kivitelezhető, nem kell speciális szaki hozzá.de elvetettem.

ami hátránya  avillamos motor Cos-fi hatékonytalansága, valamint napi szinten képes egy vizes kollektor rendszer melegvizet termelni és medencét füteni, ami nem áram és jóval olcspobb fenntartani. 

ami eszembe jutott az az hogy a felesleget be kellene termelni pl a medence vizébe. sajnos tenerifen egész évben hideg a medence ami nagy hátrány mert füteni kell mindenhol a medencéket, különben a 17-18 fokosviz élvezhetetlen. (saját tapasztalat is) A passzát szelek és az éjszakai visszahülés sajna elhüti öket!

Amire nem számítottam az a  töltés merités ciklus, amit mostanra megértettem. e téren nincs gyakorlatom!

Az egyik legfőbb kérdés a tárolóban fekszik!

mit vásároljak?

munka akkumulátor annyira drága hogy azon akár azonos elköltésiár esetén 4 szeres kapacitás növelést is meg lehetne oldani,

tegyük fel
auto akkumulátor 100 euro / 100 Ah (10A a javasolt terhelés és töltés) 1000 euro a tárolás bekerülési költsége.

auto akkumulátor 2 x 100 euro 2 párhuzamos 100Ah-s akku (20A a terhelés és töltés lehetősége) 2000 euroba kerül a tárolás

solár akkukpack 100 Ah munkaakkumulátor 4000 - 6000 euro

vajon a elgutóbbi tud annyival többe tjobbat hogy meghozza a ráforditptt összeget? Mindegyik akkunak a gyártói vállalt élettartalma 4-6 év. Az egyik magyar ismerösöm most cserél 450 Ah-s solar akkukat 3 év után (24 voltos a rendszere és terheli rendesen a koli 2 kwattot tud leadni nála)

villamos energia évente napi 12 kwatt fogyasztással kb 780 euroba kerülbe a szolgáltatónál!

ha a főzést és az összes nagyfogyasztó berendezést nappalra időzitem, mikor megy a cella 4 kwattos csomagja,, elég lehet e egy 100 Ah-s tárolás részemre (1,2 kwattots fogyasztás estétől reggelig gyakorlatilag alig lenne. (az is le tud merülni 10 óra alatt 1,2 kwatt esetén) de csak 10 A a terhelési áram használat közen, ami 0,1 C lenne!

Mint az is hogy a 4 főzőlapot és sütőt nem lehet használni egyszerre mert a 8 kwatt esetén 120 volton vagy 70A lenne a terhelés, amit tudnia kellene az inverternek is!

Mivel leheten sporolni a váltóáram előállítás során még? Itt gondolok a kiszolgáló töltésvezérlő elektronikára!

Üdv és szép napot!

 

 

 

 

0

Kari
Kari picture
*****

BUEK!
Rendszer tervezesenel ne feledd, hogy azt a 70 vagy legalabb 20A-t el is kell vezetned a forrastol, aksikig/inverterekig, ill.a 20-30A-t a fogyasztodig/szetosztodig-lesznek vesztesegek is eleg rendesen, s a "riiiz" sincsen ingyért, a kellö keresztmetszetnek bekell fernie a csövekbe is...
Kari

1

megujulo
megujulo picture

Szia! neked is boldog uj évet!

valóban ezek sem elhanyagolható költségek! És nem beszéltünk pl a tüzvédelmi főkapcsolókról és egyéb finomságokról sem.

tisztában vagyok magával a rendszerrel és az elvekkel, de hiányosságaim vannak a nagy teljesitményű akkutömbök terén.

mindazon túl minél magasabb a feszültség annál kisebbek a veszteségek is! csakhogy

egyenáram esetében a megemelkedő feszültség ujabb problémákat generál, mint pl feszültség átütési védelem,, kapcsolási ívhuzás, stb.

Gondolom ezért van az hogy 24 voltos és 1500A-esek az inwerterek családi szigetüzem esetén. Bár ott meg jelentkezhet a közvetlen tüzveszély a hatalmas terhelő áramok miatt is!

Véleményem szerint a 120 voltos tárolás talán az egyik legjobb kompromisszumos megoldás!

10A esetén kb 1,2 kwatt teljesitmény vehető ki., ami átlagos fogyasztásra pont megfeleő lenne.

A gondot a táplálás jelenti az akkuba és onnan kifelé.

törekedni szeretnék arra hogy minél egyszerübben, minél kevesebb elektronikával legyen megoldva a végeredmény!

Az invertereim is elöször 300 volt egyenáramot készítenek abból csinálnak fetekkel váltóáramot. Azaz már ban egy feszültségnövelő rész az inverterben.

töltésnél a kollektor lánc adja a teljesitményhez szükséges átmérőt, ahhoz adnak gyári 1,5 méteres kábeleket az benne az árban. A fő gyüjtő vezetéknek kell minél rövidebb uton elérnie a tárolóig iletve a töltés vezérlő elektronikáig. A tervezett tömböm (még nem dölt el hogy 2 x 4 tagos azaz 200 voltos és 16A-es vagy 3 x 3 as tömb legyen ami 150 voltos és 24A.es teljesitményt tud leadni egyenáramban.

mivel az akkutönböm 120 voltos (141 voltos töltési végfeszültséggel) ezért tünik első nekifutásra jobb megoldásnak a 150 voltos tömb alkalmazása(kisebb veszteségek, és kis közepes átlagfogyasztásnál kb egyensúly áll be. 

ha a 200 voltos packot vállanám be akkor nem használhatóak a töltés vezétlésne az irf 640 és 540 fetjeim (abból van vagy 300 darab és nem kell megvásárolni) mert azokkatalógusadatai szerint a megengedett maximális feszültség 200 volt. +- 10 % azaz 190 voltnál is beállhat a zárlat ami kisebb fajta tüzijátékot okozhatna! Nos ezt mindenféle képp szeretném elkerülni.

Ha folyamatosan csatlakozik a cella a töltés vezérlésre és az inverterre, akkor nem akkuból (vagy csak részben) menne a napppali fogyasztás, ami miatt a feltöltött akkumulátor pack esetén a megengedett feszültség tulhaladhat a 144 volton, ami túltöltést és gázképződést okoz! erre keresek ebben az esetben egy megoldást.

Ha 200 voltos cellarendszerből épitenék egy feszültség csökkentős kapcsolást ez nem fordulhatna elő, de ez esetben veszteségek lennének az áramtermelés is sokkal kisebb lenne, valamint egy elég komoly ferrites toroid trafós kapcsolást kellene épitenem minimum 4000 watt teljesitményre ami ugyancsak nem egyszerü feladat. Irf 840 fet kb 3A tud ani egyben azt is jelenti hogy 10-20 darabbal lehetne megoldani a hődisszipáció elkerüléssét maximális terhelés esetén, ez batári hütést is igényel (majdnem mint maga az inverter)

a 150 voltos cella melett az szól ha nincs elég feszülétség szint a kapcsolóüzemű szabályozó képes azt felemelni a megfelelő szintre (PLC-hez hasonló kapcsolás) egy maximális terhelés esetén ha a kollektor ad le pl 25A-t de leesik a feszültség a terhelés hatáára 120-110 voltra a teljesitmény szabályozó képes legyen beáállítni a szükséges max 144 vagy 141 voltos üzemi szintet.  az ujabb energiát igényel ami tovább terheli a cellla rendszer de a 20 voltos szintemelés esetén pl 25 A terhelésnél csak 750 wattos teljesitményt kell elvennie pluszbana  cellarendszertől (az további feszültség esést jelent) Viszont a szabályozónak ez esetben nem 4000 wattot hanem csak max 1000 wattot kell pumpálnia a szabályzó elektronikába! (kisebb alkatrészek kevesebb áramátfolyás, stb.
TEHÁT ELÖSZÖR AZT KELLENE ELDÖNTENEM

Hogy alakitsam ki a cella rendszert a 120 voltos akkutömbömhöz?

Másodsazor figyelembe véve  a töltés kisütési ciklust A töltés az akkuba ne legyen több mint 0,1C a többi direktfelhasználható léegyen, Azaz a cellarendszer nemm választható szét az akkuszabályozó elektromikától és a akkupacktól valamint invertertől.

Gondolom az akkuk elviselik a 0,2C fogyasztást  legfeljebb fél másfél óra ciklusidőben.

Az átlagfogyasztás folyamatosan kb 0- 500 watt. erre kapcsol be 350 wattos hütőgép és fagyasztó motor 2 db. 0,6 Cos fi-val amikor a hütőgép kéri a kompresszor bekapcsolását! tehát ott pl a 350 watt majdnem a duplája a meddőenergia megternelése miatt! De lehet hogy nem jól látom?

azaz a várható áramszint fogyasztás a 1-2 ampertől a z átlagos 10-14 amperig üzemszerü, a villamos főzőlap és sütő miatt azonban ez fel tud menni 30 akár 40A fogyasztási terhelésre!

Nappal van fózés és ideális esetben a tervezésnek megfelelően ha jól van kialakitva a rendszer akkor a cella tud kb 20A a főzéshez mig a tároló tud további 20A 0,1C vel.

este nincs fözés legfeljebb melegités ami pár perc mindösszesen, és legfeljebb 1 LAP AMI 1000-VAGY 1500 WATT. (AZ IS KI ÉS BEKAPCSOLGAT)

A Tervezett ledvilágítás abszolut 200 watt alatti, gyári imp. trafókkal áramgenerátoros megoldásokkal. Szerintem ez esetben nem éri meg kisfeszülsségű világitás hálózatot külön kialakitani, de ha van meggyöző érv akkor nem zárható ki.ez sem.

a kertben van medence szivattyú ami maga 600 watt, És takaritéshoz porszivó ami 1500 watt. ezek induktiv motorok és a cos-fi kb 0,6 0,7 ami ugyancsak ront a termelésen.

azt jól gondolom hogy ez esetben az induktiv fogyasztóimnak a meddő áramát is meg kell termelnem? Ami elég komoly veszteséget termel.

 

a házat urja kell huzalozni csatornázni ami adott és nem lehet kikerülni. A szigeteken nagyon drága minden ami villamos hálózat része, kábelek kapcsolok stb.

ezért idehaza lesz megvéve a szükséges alapanyag ami -21% nagyker árkedvezményt is jelent egyben vámolát követöen. Az kb kiderült hogy nem lesz elég a 100 AH nagyobb tároló kell legalább 200 Ah

Azon gondolkodom mi lenne a szerencsésebb  akkupack-ban. 10 sorban és darabonként 220Ah vagy 10 páros akku sorban és  2x100AH

az utobbi esetben meghibásodás esetén nem mindet csak a hibásat kellene ikvidálni! Bár a gondok majd 4-6 év után jönnek a lefáraDÓ ELSZULFÁTOSODÓ FENÉKZÁRLATOSOD akkuk miatt. 

Gondolom nem szerencsés ujat és használtat keverni az eltérő kapacitások miatt sem.

a telefon társaságoknál is ha egy zselés ledöglik cserélik mindet. egyszer vettem onnan vagy 40 darab akkut 500 Ft/ darabáron amik ugy kb még 4-5 évet müködtek és havonta kéthavonta esett ki egy egy darab belőlük.

Ha autó akkut veszek alapul akkor 220AH 120 volt 2400 euro

ha  autó akkut veszek alapul 2 x100 Ah 1120 volt 2000 euro 

ha munkaakkut keresek 200 Ah 4-5 ezer euro de inkáb felette lenne

összesítéssel mire lehet számítani élettartamban autó akkuval és mire munkaakkuval? Mindkettőre a gyártó azt állítja 4-6 év

200-220 Ah esetén a fogyasztás legfeljebb 30A (0,15C)

töltés beállítható áramszabályozós és feszültségszabályozós töltés vezérléssel

tehát nem kinoznám az akkumulátorokat.Túlnméretezni a rendszert nem szeretném feleslegesen!

Még egy felvetés is megfordult bennem:nincs információm e téren sem tapasztalatom.

a termelt feszültség tiszta egyenáram, de a szabályozás maitt magyfrekvenciás szürést kell alkalmaznom! ez mennyire hat ki a savas vagy kálciumos akkuk esetében? Az autó generétorok is kb 15-20 khz-es frekin ketyegnek fordulattól függöen. a 3 fázisu hidegyenirányitás miatt ott ninsenek igazán zavarszürő elemek, azonban tv-ben, monitorokban megszokottak a megfelelő puffer elkok,(azok kiszáradása okozza sok esetben a tápegység széthullását)

tehát esetemben maga a tároló akkucella belső szerkezetére gondolok: Ugy viselkedik mint egy kondenzátor? vagy esetleg károsodhat? ha nincs megfelelő zavarszürés elkokkal? A fő inverteremben 220 mikor 450 voltos a puffer kondi ami csinálja a 3000 wattos váltóáramot. Az egyikben javítás előtt azért haltak kia fetek, mert ez a kondi ki volt száradva és elvesztette a kapacitását!

A bekábelezésnél elég komoly kábelekre van szükség! Tüzbiztos oönkioltó ollvadó biztositékokkal. (homokágyas) az egyenáram ívhuzás elkerülése miatt.

vagy van feljettebb biztositási megoldás e téren?

Üdv minden szakinak, és szebb jobb évet mindenkinek , mint ami 2020 év volt!

0

Kari
Kari picture
*****

Hello!

Nemsok gyakorlati tanaccsal szolgalhatok PV-rendszerek kialakitasanal, sajna ez (sem) területem, de a hathatos energia tàrolàs realis problema=> manapsàg nincs megoldva-ez teny...

Nemeteknel sokat temaztak ilyesmiröl vagy 20 éve-atmeneti megoldasnak a több tizezer literes, jol szigetelt tankokban melyre asott melegviz tarolast talaltak fel, de ebböl sem igen tudsz elektromos teljesitmenyt visszanyerni -HMV-re jo.
Szerintem szigetmegoldasoknal a biogaz üzem kiepitese a megoldas.
Igaz ott is az egyik fö elem a zajos-büdös(?) generator, de AC 230V-t termel, s amikor szükseged van ra-
gaz meg (folyamatos fermentalas eseten) allandoan képzödik, dehat mindennek van àra :-)

Jaa, megkernelek, hogy ne PLC kifejezest hasznalj (az a tarolt program vezerlest jelentse), itt a PFC a megfelelö betüszo, azaz Power factor correction_(mondjuk tudok vele elni, ha igy irsz ezutan is :-))  https://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor

Eredmenyes megoldast!
Kari

2

megujulo
megujulo picture

Szia! BUÉK minden tanyalakónak!

sajnos kicsit hosszunak tünik, de probálok kifejteni összefoglalva érveket, indokokat!

A hmv tárolás és a németek tartályai egyértelmüen kudarc. 15 évig csináltam a kollektoros és hőszivattyús rendszereket idehaza. Hála istennek mostanra megszabadultam mindattól amit eddigi életemben technokrata társadalmunkban készitettem mint gépházakat, elektromos vezérlő rendszereket, stb.

Egyszerüen betelt a pohár!

egy családi házban ami idehaza hagyományos technologia 2 szint 140-160 m2 2 3 ezer literes tárolóval egy csomó vezérléssel 80 fokra fütött hömérséklettel képes volt 1 azaz egy napig termosztát és időjáráskövetéssel füteni a családi házat. egro fél méter vastag gyapotszigetelt tartályokban, ami horror volt anyagilag méretben, technologiailag.stb. És minden függ az áramtól itt is hiába a vegyes kazán. ezt szeretném örökre elfelejteni.

Elnézést kérek a nagyBetüs fogalmazásért Valóban a PLC programozás, mig a PFC az energia teljesitmény javító áramkör röviditése.

 

BIOGÁZ egyenesen felejtős 10 évig szakmai vitafórumokon mentek a különböző állásfoglalások és előnyök. Nos egy fél hektáros vulkanikus természetvédelmi területen egyrészt nincs lehetőség fermentorokat építeni, másrészt nincs mit beletenni, harmadrészt tényleg büdős, a generátor most is van az a zajos és nem kell sem rövid sem hosszutávon.

Tulajdonképpen szeretném elfelejteni mindazt amit eddigi életemben képviseltem, és egy másfajta életmódra berendezkedünk. eddig is möveltünk kertet és törekedtünk az önellátásra, a jövöben ez nem fog változni. Az uj élettér az örök tavasszal, a fütésmentességgel a szennyeződésmentességgel, az 800 méteres tengerszint feletti magassággal, a szép fenyvessel természetvédelmi területtel egy igazán szép és husszu életet eredményezhet egészségben, a jelen Őrült és megtébolyult társadalomtól elválasztva, de mégis valamilyen szinten közösség megtartása mellett.

Itt nem kell füteni, mivel állandó 20-28 fok van, éjjel téli időszakban legfljebb 16 ra esik vissza a hömérséklet (az ingatlanunk poziciójában, magasságában és övezetében. ) Maga a sziget változatos és gyönyörő .Aki ott járt tudja megismerte, aki nem jutott el még oda, annak legfeljebb mesélni lehet el .azt a szép helyet!

Kint is vállakozom, mint autonomo, rendelkezem a szükséges Spanyol nyelv tudásával, ismerem az ország törvényeit, rendelkezéseit szabályait szokásait, enélkül lehetetlen letelepedni egy másik tagországban hosszú távon illetve örökre.

Az áram mint energia ahhoz kell hogy a legegyszerübben és gazdaságosan oldjam meg a feladatokat, mivel itt fennt a hegyen nincs technologia!

Világitásra  ledekkel ez nem kér magyarázatot

kommunikációra kell,legfeljebb film nézésére, zene halgatására, és internet hozzáféréshez (LTE irányitott antenna router) ezek mennek 12 vagy 24 voltról is zömük.

ezen felül van némi mozgási energiát (forgó mozgást ) igénylő alkalmatosság ami megköveteli a szinuszos 50 herzes váltóáramot (ehhez ADOTT AZ INVERTER)

A CELLA rendszer idehaza a legolcsóbb, jelentősen olcsóbb, ha kiviszem vámolom és magam felszerelem ezer eurokkal kevesebbe kerül egy komplett kiépítés!

Az igazi kérdés most az mit tegyek vagy mit ne tegyek, ami egyszerű, célszerű, praktikus, hosszutávon müködö képes és biztonságos.

kellenek akkumulátorok a tároláshoz, kell inverter ami adott a hagyományos villmos forgórészes induktiv berendezések használatához, és energiát termelő cellák.

A fogyasztási szokások változnak, mivel magunk állitjuk elő az élelmiszerek zömét (zöldség, gyümölcs, citrom, banán, stb 100(-ban) a tartós élelmiszerek egy részét (tészta,, szárazáru) természetesen egy bizonyos mennyiséget vásárolunk helyi termelőktől is.(tej, tojás, hus) A boltokat multikat kerüljük!

a vizet tisztitjuk és fogyaszthatóvá tesszük! (desztillátor) a többit termesztéshez gyüjtjük. ezen az északi oldalon a természetes csapadék rendelkezésre áll a Teide hegy természetéből adódó magassága és a passzát szelek felszálló légárama miatt!

Visszakanyarodva ÁRAM!

Niylvánvaló hogy tárolásnál vannak veszteségek. Mint az is hogy az induktiv berendezések meddőjét is viselni kell!

Nyilvánvaló hogy a legegyszerübbnek az tünik ha, magát az egyenfeszültséget vinném széjjel és azt használnám fel. Sajnos az egyenfeszültség kapcsolása macerás 24 volt 3A felett az ívhuzás miatt, ami egyrészt jelentős tüzveszélyt jelent másrészt bizonyos feszültség felett akár halálos áramütést okozhat.

joggal tartok töle és nem véletlen, mert van egy 8 éves kisfiam is.

Össze akarok a fejemben rakni egy jó megoldást, ha megszületik az érv ellenér alapján a megoldás, ahhoz probálok igazodni.

Mivel minden alapanyag idehaza lesz megvásárolva (az akkumulátorokat kivéve) ezért nem mindengy milyen hálózatra kell bevásárolnom kábeleket, kiegészitőket. Nyilvánvaló más huzalozás, átmérő kell egy 230 voltos váltó, egy 140 voltos egyen vagy egy 24 voltos egyen hálózathoz

A terv 3 részből áll:

1. lépés

cellák telepitése optimális szög, felület árnyékolás tekintetében MELYIKET CÉLSZERŰBB?

(bekötési terv 3 sorban, ebből 3 párhuzamosan akkor 150 volt üresjárat 24,3 A rövidzár telheleési áram

vagy 4 sorban ebből 2 párhuzamosan: ez esetben 200 volt üresjárati feszültség 16,2A rövidzárlati áram

áll rendelkezésre

a fennmaradó 1 vagy 2 cella 99%-ban bekerül egy független 24 V világitás-telekommunikációs egyen rendszerben (külön kábelezés)

Ez foglja ellátni a LED Világitás rendszert, az 5 v usb a 12 V wifi LTE router, a +18,5V notebook töltését (kb 10-15A ig) lenne használva. Kicsi fesz, biztonságosn Step down konverterekkel.és ct4106 led vezérlő IC.vel (ledlámpánként)  (85% hatásfok)

ez magában egy biztonságos megoldás mind tüz mind élet mind technologia szempontból. ehehz vannak gyári töltés vezérlők is!

A másik kör a 300 volt egyenáramot igénylő PFC-s táppal müködö csoport

nem eldöntött ez vagy inverterre marad, vagy Step up 140V-300V PFC elektronika előtéttel 140 voltos egyenáramról?

Kérdés érdemes e? mit nyerhetek vele vagy veszithetek vele?

lehetőség van a 140 voltos egyenáram négyszögesitett váltóárammá forditására, ami a ki és be kapcsolást megoldaná és egyébként egyenáramot használó berendezések (asztali pc táp, tv, monitor) közvetlen akkumulátorból történő ellátására

ez esetben aggódalom lehet e a képződő zavar a tüskeimpulzusok stb. miatt.? Érdemes erre energiát tenni ha van inverterem? előnyök kontra hátrányok mérlegelése)

vagy maradjon az inverter ami 14 w alapjáraton. és biztonságos fi relé védelemmel ellátott 230 voltos hálózatot biztosit!?

Amit nem tudok az hogy egy meddőáram generátor kapcsolás ami javítja a hálózati cos-fi veszteséget, mennyire hat ki a fetes technologiás inverterek müködésére? ez egy igen komoly kérdés, mert a meddő áram veszteség jelentős az induktiv eszközhasználat esetében. egyik kolléga hivta itt fel erre a figyelmemet, utánna néztem, sajna igen komoly akár 35% veszteségek is keletkeznek e téren még a plc táphasználat esetén is.Főleg ha az gyatra kivitel vagy rosszul méretezett megoldás..

fogasztási szokások   ---  teljesitmény számolás  ---  akkutárolás   ---   ??????? MElyiket válasszam ?????????

várhatóan napi 12 kwatt lesz az átlag fogyasztásunk ebből maga a fözés 3-8 kwatt (napcella aktíiv munkaidő alatt)

időszak világitás este-től reggelig érthetően akkuból mivel nincs világos. 1 legfeljebb 2 kwatt / 24 óra beleértve a 5-12-18 voltos dolgainkat is.

ehhez 100Ah 2 x 12V tárolót, gyári töltésvezérlőt és 1 db 400 wattos cellát terveztem (töltöáram 8A)  Világitás, noti, mobil, router megoldva!

A fő házat ellátó rendszerben 8 vagy 9 db 400W cella szolgálna 2 telepitési elrendezés merült fel!

a 8 db 3,2 kwatt/ leadására képes ideális esetben

200V üresjárati feszültség  --  141 voltos töltés vezérlés Step down konverter ami 4 Kwatt!, Az átersztő jellege miatt , szükséges méretezni, hogy képes legyen a teljes lehetséges teljesitmény átvitelére!

itt van egy gondom: ha bekorlátozom a töltés vezérlést (0,2C max 16A) re akkor a cellák telesitménye ugy 40% feletti része kihasználhatatlanná válna!

Igy viszont nincs éramkorlátozás a töltés során! (amit felvesz)

a 9 darabos 3,6 kwatt leadására ideális esetben
150 volt öresjárati feszültség  -- 141 volt töltés vezérlés Itt a gondom a következő! 

Step up kell akkor ha a feszültség kevesebb mint a töltési maximális feszültség!

step down kell akkor ha a feszültség több mint a töltési maximális feszültség!

A set up/down nem helyezhető biztonságos tartományba, mivel nincsenek meg a szükséges feszültség különbségek a biztonságos átváltáshoz!

A gyártó 80% terhelés esetén kb 43 voltot ad a katalógusban a cellákra mint  terhelt feszültséget, azaz kb 320 watt fogyasztás esetén kb 43 volt a kilépő feszültség.

ez egyben azt is jelenti, hogy egy 3 sorban kapcol cella esetén 1 kwatt rerhelés esetén kb 129 volt lép ki ami már kevés a töltés fenntartására az akkumulátorok irányában!

Hajlok arra a megoldásra hogy 

a 150 voltos tömb kisebb feszültség különbsége miatt kisebbek a termelt veszteségek, a hődisszipáció, és nem utolsó sorban a hiányzó feszültséget egy step up áramkörrel sorbakapcsolva mint töltés vezérlő megoldható a feladat jelentősen kisebb teljesitményű Step UP konverterrel! (129-141 volt között 12 voltot kellene a 3 tömb 25A  teljesitménnyel számolva  feltolni ez 12v x 25A = 300 VA   természetesen ez csak durva számolás

tehát kontra 1 --2 esetben  1 eset 4 Kw teljesitményre kell step down kapcsoló konverter mig 2 eset legfeljebb 1 kwatt step up konverter szükséges!

Viszont van még egy probléma a 150 voltos rendszercellákban

Méghozzá az a tény hogy ha az akkuk fel vannak töltve és nincs fogyasztás a cella üresjárata tültöltést okoz!

erre gondoltam egy DC sönt ballancer megoldást közvetlen a cella kilépő pontjára, ami a cellát addig a tartományig engedi termelni, amig a kilépő feszültség el nem éri a 141 voltos maximális töltés feszültséget. 141 volt felett elindula teljesitmény söntölése! ( a 144 volt helyett 141 voltot javasolt töltésben az egyik kollega) kisebb kapacitás de hosszabb élettartam!

a söntöt fel lehetne használni ideálisan a medence fütésére! (bojlerra nem mert az mindig forró a napkollektor termelt hője miatt) mivel a medencék képtelenek egész évben megfelelő hömérsékletre felmelegedni (nyáron juliusban is csak 18-19 fokosak) Itt az egyenáram használata és érintésvédelem a kritikus kérdés, nyilvánvaló hogy egy hidegtest relével és egy feszültségszabályozó vezérléssel ez technikailag megoldhat fettel tirisztottal, IGB-vel, de Medence--- kontra--- 144 volt egyenáram engem aggasztana! (csak az elv jó, a galvanikus leválasztás problémájával szemvedek! Mivel a viz vezeti az áramot!

Az inverter adott igy az 120-144 voltos környezetben ellát minden tmindenhol. Mivel van belőle 3 darab, akár (elvben( 9 kwatt rendelkezésemre állhatna de egy időben nincs szüségem ekkora fogyazstásra!

Nappal történik a  főzés ami 4-6 kwattot igényel max 1-2 óra ideig! erre a teljesitményre a kollektor rendelkezésre áll 3,2 vagy 3,6 kwatt teljesitménnyel és az akkupack 3,0 kwatt teljesitménnyel. azaz (0,1 - 0,2C kisülési aránnyal) a 2 db 3 KVA-es inverter szolgáltatna áramot 2 körben. (tehát a fötzőlapok 2 táp bemenettel és 2 kölön külön körrel rendelkeznek! A főzési időn kivül van napi 6-8 óra töltési időtartományom (tiszta töltés és átlag fogyasztás + felesleg is jeélentkezik.

délutántól reggelig a fogyasztás legfeljebb 1, 1,5 Kwatt max csúcs teljesitméány használat lehetséges időszakos ki és bekapcsolásokkal az átlag fogyasztás 500-800 watt/óra a csócsteljesitményre az értemdő mikor együtt dolgozik a fagyasztó és a hütő valamint a tv és PC adott esetben. (a hütők höigény szerint ki és bekapcsolgatnak idönként változó időben és ciklusban.ennek trhelése az akkukra kb 12-15A lenne.

Erre a rendszerre terveztem 120 volt 100 Ah akkupack tömböt. ennek töltése max 10 A meritése javallot max 10 A. a kolegáink alapján ha hosszu élettartalmat szeretnék biztositani!

Akkumulátor autós 100 Ah 100 euro/ db (1200Euro/ pack)

Akkumulátor autós 220 AH 244 euro/ db  2930 euro / pack)

akkumulátor 2 x 100AH 100 euro / darab (2400 euro / pack)

munka akkumuélátor 100 Ah 400 euro felfelé ( 4800 euro/ pack)

Mint ismeretes az inditó akkuk rövid távu nagy terhelésre vannak fejlesztve! Kérdés élettartam bekerülési költség tekintetében merül fel!

A 5 ezer euros pack sem tart tovább mint autós verzióju társa idő végélettartamban (kb 4-6 év)

az olcsóbb megoldás jól számolt teljesitmény terhelések esetén ( 1 inverter átlagosan 10-30 A terhel be. 2 20-60A-el:

főzésnél fontos a nappali cellahasználat ami a tényleges összes terhelés 30-60% adhatja maximális használat esetében is!

a akkupack (este nincs főzés), legfeljebb 1 inverter és legfeljebb 20-25 A maximális terhelést jelenthet a pakknak!

mekkora legyen az AH érték az akkumulátoroknak ?  mekkora terhelést adhatok neki ideálisan, maximálisan a lehető legnagyobb érkékben ha nemciklikus kerül a rendszerbe.

ergo milyen élettartamra lehet számyítani rendszeres merités és töltés esetén? Áramszabályozás nélkül egy 200 AH rendsazerben a maximális töltési áramom szabályozás hiányában 25A!. (0,15C!) Ha szabályoznám akkor nem tudok főzni a cellákról! 

hajlok a 100 A 24 darabos megoldásra ! (2400 euro) fele a ciklikus akkuknak és 2 szeres a teljesitmény , ergo fele az ár! de ezek pénzügyi nyomásgyakorlás!

Melyik megoldásokat javasoljátok?

Szép uj 2021 évet mindegyikötöknek!

 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Elektromos autók levetett aksija?
Fogalmam sincs, hogy hol, mennyiért lehet megvenni, de már használják ilyesmi célra!

1

megujulo
megujulo picture

Igen! tesla leszerelt akksijait milliós áron számolják vissza és ujrahasznositják!

elektromos rollerek akksijait kaptam meg 14 darab  tokban 2 x 7 cellásat darabja 2000ért lomiból bicskéről. (a 36 voltos tömböket pl 6000-ért árulja a fickó! (ki tudja honnét származnak) 28 ezerért jutottam hozzá a 6 db 4 x 7 cellás rudakhoz)  144 V 10AH tömbhöz (5 rud sorban), vagy 48 volt 30AH tömböz (6 rud 3 x 2 sorban)

ebből lett 6 db 29,2V töltött 25,9 hivatalos tömböm.208 Wh kapacitással.

ezzel tudtam lepróbálni az invertereimet. 4 x 2500 mA 18650 cella párhuzanban és 7 sorban egy packban. 

a cellák elektronikus védelemmel ellátottak lemerülésre túltöltésre stb. nem robban fel és nem sül ki mélyen. de csak próbákra jó!

a 10Ah nagyon kicsi időt ad!

Kb 1 Órát 800-1000 watt környékén és full leáll. (CELLA ELEKTRONIKA LEKAPCSOL)

Most nem az árra vagyok érzékeny, hanem a megfelelő megoldásra!

eredetileg ezért gondolkodtam 100AH-ban, de mint Guest megirta kb 0,1 C-vel tölthetőek a kalcium-kalcium alapu akkuk amik itt olcsónak sámítanak. A 25A töltöárammal bajban lennék!

Az pedig 10A. tehát ha a cella ad 20 A akkor 200AH ha 25-öt akkor 220 kellene.

szerintem az autós akkuk ilyen Coulombbál   bitják a töltés és meritést de ez még nincs negerősitve. 

Mindenki előszeretettel mondja ide munka aksi kell. meg is értem de ha 2500 euro helyett 5000 eurot kell beletolni az 2500 euros teljesitméyn feléért, egyértelmüen meg van kérdőjelezve? megéri? vagy birja addig AZ AUTÓS IS? t a p a s z t a l a t? 

CELLÁN NEM SPÓROLUNK 10 vásárlás alatt van.

INVERTER VAN 3 x 3000VA (120 volt) és 1 x 1600 VA (48 volt)

VEZÉRLÉSEM SEM SPOROLÁS A CÉL HANEM A MEGOLDÁST MEGTALÁLNI

felmerült az 5 részre bontott cella töltés akku. 5 x 24 voltos tömböt tölteni azokat pedig sirba kapcokni.

AKKUT ANNYIT KAP a rendszer AMENNYIRE SZÜKSÉG VAN a megfelelő terhelési és tőltési mennyiséghez. ha 100Ah elég annyit, ha kell 200Ah akkor annyit! 

arról sem szól a fáma ha az akkukat elején 0,25C tölti pár perc után csak 0,15, fél uton már csak 0,1C akkor mi történik, mennyire fárasztom meg a akkutömböt?

feltételezem ha 3 4 évet birna mindösszesen akkor is annyiba kerülne mint munkaakku társaik a 6 é alatt,  de kétszeres terhelhetőség végig adott!

A mérleg perselyben ez van első helyen, mert 20-a körül meg kell rendelnem az akkukat.

AZTÁN BOLDOG 6 ÉV HASZNÁLAT ÉS HA AZ AKKUK TÖNKRE MENNEK, megy A MÉHBE, CSERE! Ha tovább birja az jó, majd meglátjuk.

 eredeti solar akkupack 120V 100Ah 5500 euro/ 6 év tehát évi 900 euro! ha lenne vezetékes nafta kb ennyi lenen a villanyszámla!

autos  akku esetén 100 Ah 1200 euro/ 6 év tehát 200 euro/ év

autos akku 200 Ah esetében 2500 euro / 6 év 400 euro / év (kb 40 euro ami durván 15 ezer havonta forintban kifejtve)

Mint vállakozó tudsz keresni évi 12-15 ezer eurót adózva! alaphangon, (abban amiben én gondolkodom) Havi 80- 100 óra ráforditással! 

 

0

Guest
Guest picture

A gyári, már szabvánnyá vált megoldásokkal jobban járnál.
A beszerzett akkukról van adatlapod?
 

0

megujulo
megujulo picture

Az akkukat még nem vásároltam meg! Pont ezért kérdezek!

Ezt választottam volna eredetileg!

 

https://bateriascanarias.es/xtech-batteries-g7bt-12v-100ah-2588.html

 

0

Joe
Joe picture

Szia! Ez indító akku. Neked munka akku kell.

0

Guest
Guest picture

Ez autóhoz ajánlott akku!

1

megujulo
megujulo picture

Nem biztos hogy jó választás lenne az akku amit találtam?

1A 1 másodperc alatt az 1 C töltést jelent! ezt tudom.
Nos itt el is akadtam! soha nem foglalkoztam ilyen mélyen a töltéssel.

hogyan számolják a 100 Ah akku töltésigényét? ha a töltés legfeljebb 0,2 C?

Azt szeretnéd velem közölni, hogy az akkumulátort nem lehet egy bizomyos áramnál nagyobb A-al visszatölteni a károsodás elkerülés érdekében?

Addig képben vagyok hogy 120 volt 100 Ah = 12 kwatt teljesitménynek megfelelő  kivehető energia!

pl ha 1000 wattos fogyasztóval terhelem a rendszert akkor durván (8,4 A fogy) ami ha folyamatos akkor kb 12 óra alatt lemerül az akku.
 

0

lacoka
lacoka picture

Sziasztok
Az akkumulátoroknál nem mindegy hogy milyen típust választasz az autókban használt aksik úgynevezett jármű indító aksik
arra tervezték hogy nagy áramot tudjon leadni rövid ideg szerintem ez nem alkalmas ilyen célra
vannak úgynevezett jármű hajtó akkuk pl targonca vagy amit a szünet mentes tápegységekben használnak ezek kisebb áramot tudnak de hosszabb ideig bírják más a két akku belső felépítése kémiája

1

megujulo
megujulo picture

Azt én is tudom hogy nem egyforma kémiailag, felépitményre stb. Millió elvárás van e tekintetben!

A baj a következő! a kinti rendszer komplettem méregdrága!

az eredeti megoldás akku sem birja tovább 3-4 évnél! Sok magyar él kint a szigeten soknak van ilyen állandóan panaszkodnak, bár pont a terhelés és a töltés a kritikus ahogy én is sejtettem.

az is ban mig egy solár 100 Ah 5-600 euro addig egy 100ah-s autó 100 euro!

autoban kb 4-6 év az élettartam 
solarnal pedig 4-6 de ha kicsire tervezték és állandóan túlmeritik és eröltetve tötik ugyancsak 2-4 év!

Addig eljutottam hogy vagy 200-300 ah és akkor lehet terhelni 30 a és tölteni is!

Mire kell? fözésre ami kb 2 db 1000 watt és 2 db 1500 wattos lapot jelent ez kb 5000 watt és 2 inverter tudja elhajtani kényelmesbe! (nyilván kettős vezetékkel kell bekötnöm a 2 külön inverter forrást) ez nem mindig megy és nem is 4 lap. az átlag általában 2 lap. Na és ott a sütő ami maga 3000 watt!

más nagyfogyasztó: vizszivattyú  1200 watt,(pár perc üzemidő)  villamos gépek 600-1800 watt (alkalmanként és rövid ideig)

világitás ledes rendszer, nem kér magyarázatot.akár lehet kisfeszültségü hálózatban simán egyenárammal ct4106 áramgenerátorokkal (ez is van vagy 30 db)
van még pc, noti, telo, tv inkább filmek nézésére vagy monitorozásra. (nincs tv-zés) Internet is csak mobil adatforgalmas van LTE távolsági antennával LTE irányitott antennákkal.

Sütés fözés háztartás vezetés amire kell és teljes önellátás! a diesel generátor nem megoldás ahogy a gézpalack sem.

 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nem olvastam végig az egészet. Az elején az derül ki, hogy komoly anyagi költség így is úgy is, és egy családi házat kellene fenntartani. Ehhez képest az, hogy most kezdenél ehhez fejleszteni és az akkuk gépjármű indító akkuk lennének, komolyabb ilyen irányú tapasztalat nélkül is azt mondatják velem, hogy nem lesz ez így jó. Durva lehet a tanulópénz. Az indító akkuk, ahogy írták neked, arra vannak, hogy tartsák a töltést, amíg indításra nem kerül a sor. Akkor néhány másodpercig nagy áramot kell leadniuk (C/3-5C), majd amikor beindul a motor, dolgozik a generátor, akkor rögtön feszültséggenerátorosan 14V körülre emelkedik a feszültsége. Ilyenkor nagy áram folyik, de jól működő rendszernél ez hamar lecseng, utána csak szinten tartó töltés, a jármű energiaigényét a generátor látja el. 10,5V-ig süthetőek ki, de ez nem üzemi körülmény. Az, hogy indítózáskor leesik 9-10V körülire, csak egy pillanatnyi terhelés miatt van. De a tartós merítés alatt folyamatosan 12,4V alá kerül és megindul a másodlagos szulfát képződés, amit nem igazán lehet visszafordítani. Minél nagyobb terület "fertőződik", annál kisebb lesz a hasznos felület, csökken a teljesítmény, idő előtti elhasználódás lesz a végeredmény.
Van olyan kedvező üzemeltetés autóban, ahol akár 8-10 évet is működik egy akku, ezek jellemzően a gyári elsők. De van akinek már ezek is csak 2-3 évet bírnak. A második akku már nem igazán fog ennyit sem bírni, akkor sem, ha márkás, ez a tapasztalat. Mivel te csak ez utóbbiakat tudnád venni, nem túl kedvezőek a körülmények.
Összességében akkora a bizonytalanság, a rizikófaktor, hogy felmerül, talán nem véletlen az erre megfelelő technika árazása. És még a napelemek hadra foghatóságáról nem sok szó esett.
Most átmenetileg aggregátorról üzemeltek?
BÚÉK!
 

0

megujulo
megujulo picture

Szia! neked is BUÉK!

valóban a tanulópénz sokba kerülhet! vagy 2 napja bujom alehetőségeket!

összegezve az inditó nem ciklikus ezt én is tudom:

gond hogy a ciklikusbol 100Ah 4000-5500 euronál kezdődik és a gyértó otts em garantál többet int a indió akkuk eetében!

2 napja olvasok, pár oklléga elinditott azon az uton hogy tudja mi mit jelent!

azaz? 0,1c töltés merités 14 volton tartás az ideális körülmény! ezt todom

hog az inditó szerkezete vékonyabb a ciklikos vastagabb előbbi hirtelen sok áram a msodik huzamosabb folymatos ára

ez a 12,4 volt alatt indula szulfát most uj info!

eddig az volt a probléma hogy a 100Ah nem lesz elég a napi 12 kwatt kivételhez (nem egyszerre és nem folyamtosan) mert borul a 0,1 - 0,2c kivétel egyensulya!

OK tudomásul vettem 30A-el nem lehet tartósan terhelni mert tönkremegy!

jó tegyünk be 220 Ah-t ez sem gond!

szerinted mennyivel lehet? 8A 12A 15A és mekkora feszültség határig 12,4 volt? 

Menyivel tölthetem 10 A 12 A / 100ah? mit bir ki gyorstöttésben:

OK beruhéz az ember 5500 euriért munkaakkukba az sem garantált hogy az birja 3 évig! vagy nincs igazam?

a végszót a megfelelő müködési tartomány és körülmény adja véleményem szerint

Hajlok a mppt vezérlésre a töltéshez csakhogy ezek 12 24 vagy 48 voltra vannak (tudom dobjam ki a 120 voltos invertert és tegyek be gyárit 8000-ért az tuti lesz. Igen ez az egyszerübb megoldás lenne de ez a fogyasztói társadalom lényege is egyben!

egy 120 volt 220 Ah mér több mint 22 kilowattnyi energiát tud letárolni, tartható a tároló feszültség és a lemerités ekkor a tömb esetén már már jól tartható akár 50% felett ami az élettartamot jóval a várható főlé huzza! még mindig fele költség a ciklikusnak! 3 évet elmegy? a ciklikus is hasonló körülmények között?

az ár 4 szeres különbséggel van! 100 Ah 1200 euro  mig ciklikus 5500 euro. egyik magyar honfitársunk délen él, panaszkodott hogy 2 évente cseréli a 24 volt 550 Ah tömböt mert tönkremegy:(van ballancere, gyári minden mégis meghasal neki 6 év alat ez a harmadik pack, és mindig tönkremegy neki! mérik minden jó mégis. én arra gondolok hogy kicsi a tároló ás gyakran tulmerül és sokat kell visszatölteni mélysütésből ami meg a töltési ciklust teszi haza!

Most másfél éve traktor akkukat tett be 4 db 250Ah sorbanés párhuzamosan 24 voltra! azóta nincs problémája (egyelőre) és az ár a fele volt a gyári ciklikus solar akkuknak!

Mennyi az esélye annak hogy kinyirom az akkujaimat ha

betartom a maximális alatt picivel a töltési feszültséget (mint autóknál) 141 voltot a 120 (12 db-os packban)

jelenleg esélyes az hogy gyári Mppt vezérléssel 24 voltos tömböt alkotok 5 kört és aztsorkötött akkupackként, méghozzá mindegyiknek önálló töltése van, ami egmástól független! azt kötném az inverterre közvetlen . Igy kapnék 2 x 30A terhelést max helyzetben amikor a cella is dolgozik. este max 15.20A az áramfelvétel! 

de tipikusan a folyamatos terhelés 5-10 A 200-240Ah akkutömbre mérten ami 0,05C fogyasztást jelent

wegy 24 kwattos tárolt energia felét veszem ki böven reggelig a töltés 50% felett maradnék ami garantálja a 12,6 voltnál magasabb feszültség megmaradását!

Igen van aggregát diesel 2 db is de marha zajosak. az épületet január végén tudom átvenni,mert idehaza eladtuk a  házunkat és annak vételára kell akinti ház vételárába beforgatni.. berendezett butorozott szépen felszerelt 185 m2 es ingatlan. csak áram nincs . nem éroi meg 2 kilométerről felhozni és évi 800 1200 euros számlát perkálni. erzt az összeget szeretném betenni sajátba ami 3-4 év alatt hozza vissza az árát!

az akku pack egy veszélyfaktor igy is ugy is. Azt nem tudom elhinni hogy az akkuk bizonyos szabályok megtartása mellett iylen rövid idő alatt károsdhatnának!

egyébként kalcium-kalcium alapuban gondolkodok. 100 Ah-nként éátlag 10és 20A közötti terheléssel. (a 20 az max lenne) és legfeljebb 1-2 órás! ez alatt kb 50% tud lemerülni!

éjjel nicsn nagyfogyasztó léegfeljebb mindösszesen 1-max 2 kwattnyi energia fogyna (termelés szünetben) Ugy tudom az is baj ha nicns terhelés mozgás az akkuban, az sem jó, azaz a feleslegesen túlméretezett cellák is károsodnak hosszu távon!

Az invertrek tipikusan teljes terhelésnél általában 30A terhelést adnak le az akkunak! ez 2 x 110 Ah esetén legfeljebb 15A lenne akkumulátoronként!

a teher és traktor akkuk cella falai sokkal vastagabbak mint az átlagos 44-70Ah-s akkuk szerkezete, mondjuk ugy egy 110 Ah cellarendszer megegyezik kb egy 55Ah ciklikus felépitmény méretével

eből indultam ki nem hinnám hogy más adalék anyagokat használnának egy ciklikusban mint egy inditóban.. A felületük más vékonyabb nagyobb, hogy jobban teljesitsenek! gondolom ez az oka annak hogy nem lehet egy bizonyos szintnél jobban terhelni!

nem tudom egy ciklikust mekkora töltésnek terhelésnek lehet kitenni 0,4C? 0,6C?

Csak gondolom de jelezd ha tébednék, egy norml inditó akkunak is kell tudnia hagyományos használatot biztositani (a gyértók is megadják hogy pl meddig lehet elmenni egy meghibásodott generátor esetén!

csak példa én Mi autópályán bábolnánánl kaptam el egy ékszij szakadást. a volt kónyi ház kapuja eélőtt ált le az autó, (kb 50 km) végig világitott a lámpa, de kóny határánál ki kellett kapcsolnom. Igy kb 1 órát brtra mélykisülésig, ami biztosan nem tett neki jót nagy pont kapott akkor, de még éveket eldolgozott utánna!

Tehát nem gondolnám de nem tudom hogy mekkora kárt lehet okozni egy normál autó aksiban ha tartjuk a játékszabályokat (0,1c 0,2C töltés ürités, a lemerités legfeljebb 50%-ig) 14,1 voltig tölteni azon a szinten tartani és legfeljebb 12, 4 voltig meriteni?

szép estét és köszönöm az infot!

 

 

 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A 12,4V-ig merítés nem járható, akkutól függ, de 30-40A és máris leesik a feszültsége annyira, nem tudnád használni. Kicsi a belső ellenállása, de nem 0. Függ attól, hogy mennyi ideig van 12,4V alatt és mennyire. Nem mindegy, hogy 10V vagy 11V, és, hogy 1-2 órára van kisütve, vagy hetekig áll így, vagy rendszeresen így van kisütve.
A Ca egy ötvöző anyag (szennyezés), inkább csak a folyadékvesztésre és az önkisülésre van kedvező hatással. Minimális mennyiségben tartalmazza az akku a többi összetevőhöz képest.
Nem sok akkut láttam még szétvágva, hogy a traktor akkukban (100Ah felettiekre gondolsz?) mennyivel vastagabbak a lemezek, de szerintem nem igazán. A felület nagyobb, az akku tokozása hosszabb, így a lemezek száma több. Vastagabb lemezek a munkaakkukban vannak.
A ciklikus akkuknál a burkolaton levő címkén, vagy az adatlapjukon fel van tüntetve, hogy milyen C értéknél mit tudnak, több lépcsőben is. pl. 85Ah (C100), 75Ah (C20), 65Ah (C5)
A hibás generátor nem üzemszerű körülmény, egyedi eset és kerülendő. Egy ilyentől nem megy tönkre, de azt mondta a gyártó is, hogy 2-3 ilyen alkalom után már mérhető a károsodás. Persze megint csak függ, hogy mennyire és mennyi ideig volt mélykisütött állapotban.

Ahogy írta már valaki, a tárolás még nagy gond, nem az igazi. A sziget üzem külön nehézség még akkor is, ha nem egyedül építed az elektronika nagy részét (pedig láthatólag igen tapasztalt vagy a témában), meglevő talán nem is erre készült inverterekkel, illetve indítóakkukkal. A napelemekkel jobban állsz ott valószínűleg a napsütötte órák számát tekintve, talán még a szög is ideálisabb lesz, de akkor is túl kell méretezni az üzembiztonság miatt. Ez mind csak pénz, pénz, pénz és még több bizonytalanság. Sok sikert ott a távolban! Én nem mertem volna ebbe belevágni így.

0

Guest
Guest picture

A C ez esetben az akku Ah kapacitását jelöli.
Ha 100 Ah -ás normál akkud van, azt ha hosszú életre "tervezed", max. 0,1 C-vel, azaz 10 A-el töltheted és kisütni sem tanácsos ennél nagyobb árammal tartósan.
A te akkupakkod eltárol 12 kWh energiát. Az előbbiekből következően 120V x 10A = 1200W teljesítménnyel számolhatsz 10 órán keresztül.
-
Bár itt kalciumos autó indító akkukról írnak de talán hasznos lehet:  http://tctech.hu/auto/tuning/ujakku.htm
A te beszerzett akkuidat milyen célra gyártották/ajánlják?
-
Ezeket a gondozásmentes savas akkukat sem lehet  a lítiumos akkuknál megszokott módon gyorstöltéssel tölteni mert megindul a gázképződés, ami ugye a zárt kivitel miatt nem megengedhető!
Sajnos a tervezett üzemmódban a napmentes órákban kizárólag az akkuból táplálkozik a rendszer ami messzemenően meghatározza annak életciklusát.
Az autóban az indítás pillanatait kivéve az energia a generátorról származik, ezért az akku tovább él.

0

megujulo
megujulo picture

Ez hasznos információ volt amit nagyon köszönök!

 

tehát összefoglalva egy 120 voltos akkupack ami nekem az inverterhez kell (3 kwatt) vagy 220-300 Ah / db között kellene telepitenem ami lehetővé teszi a folyamatos akár 30A kényelmes terhelést és visszatöltést ez kb +1000 eurot jelent! költségekben.

vagy csak 3 db cellát teszek fel esetleg 4-et és feszültség csökkentő  impulzus kapcsolással oldom meg a stabil 144 voltos töltést ami nem lesz több mint a gyári töltésigény azaz kb 8-10 A/ óra.
vagy felrakok 8 db cellát  és az tud tölteni kb 18 A-t. ami a 220 Ah-s akksikat tudja tölteni áramerősségben gond nélkül, 

terhelésnél pedig kb max 40A lenneaz inverter felé  ha napközben dolgozik a cellarendszer terhelés szempontjából? A többi a fesz szabályozáson mulik!Ű

Azt jól értettem, hogy a 14,4 volt kritikus töltés szempontjábóla  gázképződés miatt!

azt is hogy 0,1C esetén 10 Ah 10A-al tölthető! 

Vajon mennyit csökken egy élettartam szakasz ha a coulomb nem 0,1 hanem 0,15 vagy 0,2? A gyártók kb 6 évet adnak otimális viszonyok esetén!

egyébként az akku amit választottam jelenleg nem látom a nagyker rendszerben vagy mert elfogyott vagy mert megszünkt a forgalmazása!

Az biztos hogy 300 Ah solar cella 600 euro! amiből 10 db 6000 euro lenne! azok sem tartanak tovább mint 3-4 év. 

azt kell mérlegre tennem milyen tárolót építsek ki ami hosszutávon jó megoldást jelenthet! minden megoldás szóba kerülhet! akár nem gondozásmentes akkuk is képbe kerülhetnek. Lesz egy akkumulátor tároló kehység külön a laktértől!
 

0

megujulo
megujulo picture

A 10 A ki és be az nagyon kevés!

Nekem legalább 20-és 30 A között kellene visszatöltenem a számolt és vélt fogyi alapján. (vállakozni is akarok és oda is kell nafta!)

 

itt egy gyári kinti szett 4 panel ami kb 800 W/ óra 1400 Ah 3,3 kwatt / nap és 5400 euro! Valószinű ott helyes a töltési időciklus?

 

https://www.leroymerlin.es/fp/17102274/kit-solar-4-paneles-185w-bateria-...

 

mit javasolsz? milyen akkurendszert kellene használnom? Most van egy 120 voltos 10 Ah-s LI ion tömbön 5 tömb tömbönként 4 párhuzamos 2500 ma-es LIion 18650 sorban 7 db (összesen 28 db) ebből 5 sorban rakva ad  29,2 x 5 = 148 voltot! ezzel probáltam le az invertert, simám visz 30 A kifelé irányban . de ez nem savas akku nyilvánvaló (a 18650 cella darabszáma 140 darab!egyébként ez a vésztartalék 1500 wattos inverterem tároló akkupackja! (elektronika védelem stb van, nem merül alá nem töltödik tul, nem robban fel, van baléancer meg minden ami kell hozzá de szabad időben 1 hónapot dolgoztam rajta mire összeállt biztonságos tárolótömbbé! (roller akkupackok)
 

0

Guest
Guest picture

Én NEM javaslok néked semmit csak arra próbáltam rávilágítani hogy savas akkukkal, legyen az kalciumos technológia, az elgondolt 100 Ah eléggé vérszegény, sötét órákra csak korlátozott fogyasztást tesz lehetővé.
A magas akku költség jellemzője a szigetüzemnek, ezt a "halvány és méregzöldek" nehezen vagy egyáltalán nem hajlandók tudomásul venni.
A napelemek, inverter ára az szinte mellékes a szokásos fogyasztást akár csak 12 órán keresztül lehetővé tevő akkupakknak.

1

megujulo
megujulo picture

Itt vana nagyker! Az árakkal!

Solár akkuk

https://bateriascanarias.es/baterias-solares-42

gondolom a forditó segít , nem hinném hogy beszélsz spanyolul, bár nem kizárt.

egy 100 Ah-s 220-500 euro között! Ez 10 db esetén min 2200 5000 euro maga!

 

Ha jólértem maga a tároló a gond maga az akumulátor!?
 

0

Guest
Guest picture

Nem akarlak elkeseríteni de ez pl. ami az igényeid Ah kapacitásában képes kiszolgálni:  https://bateriascanarias.es/bateria-solar-topzs-2v-485ah-c100-tab-247268...
(A 12V/ hatcellás pakk 480kg!)

0

megujulo
megujulo picture

ez bizony nagy tömeg!

és csak 12 volt 1500 Ah 3300 euroért! 18 Kwatt.Amiből kivehető 2400 watt / óra (

amit én találtam az 1000 euro a 10 db azaz 1000 euro 12 kwatt, amiből kivehető max 1200 watt/ óra

A kérdés nem kérdés, mert pont nem szeretnék évente kétévente csereberélni a rossz töltés merités miatt!

Az biztos hogy sem a cella sem az inverter nem olcsó!

a cella idehaza kb 500 ezer Ft ami 4,kwatt és 1200 euronak felel meg. élettartam várhatóan 20-25 év gyártó által!

az inverter van rendelkezásre áll. hátránya hogy 120 voltos, előnye hogy kisebb áramokkal dolgozik

ha bele gondolok egy 12 voltos inverter ami 2400 wattos az 200A terhelést jelent! ami egy 1500 Ah akku esetén is 0,15C!

Melyik lenne jobb megoldás ? tartós kivételre alkalmazás technikailag! feltételezem a cél a minél kisebb áramterhelés és áramtöltés!

ez esetben vagy bazi nagy tároló kapacitás kell 120 volton akár 220 300 Ah
 

1 akku ami nagyobb AH vagy több kisebb párhuzamosan és sorban kötve!

pl 12 volt 10 dv 120 volt de párhuzamosan 2 x 100 Ah már 200 ah. az ár még mindig csak 2000 euro azaza a 3300 hoz képest majdnemfele fölött van!

a játékszabály lényege ha jól értem a 0,1C ki és befelé!? Akkor jó hosszú élettartamra lehet számítani!?

a legszomorubb az hogy 2021 jan 01-től adómentes Spanyolban a  cellarendszer! eddig kemény napadót vetette ki minden egyes ilyen áramtermelő rendszerre!

számolva a költségeket a 200 Ah pack is csak 1000-el több azaz 6 évvel osztva a 20 db akku = 330Euro / év kb 120 ezer Ft!ba fájna! 

napi 12 kwatt x 365 =  4380 kwatt/ év idehaza ez 43 Ft esetén  188000 Ft lenne áramszámlában! kint a villamos energia 16,8 cent (61 ft) amit szélkerekek csinálnak.

nos a vélt vagy megszokott fogyasztási szokásoknak megfelelő áramszámla kb 780 euro/ év lenne! azaz 1,3 év alatt kitermeli a plusz akkupackot!
 

 

 

0

Sponsored links