You are here

230V áramkör (világítás) kapcsolása távirányítással (12V), meglévő villanykapcsolóról

51 posts / 0 new
Last post
voci666
voci666 picture

Üdvözlöm a Tanyalakókat!

Elnézést kérek az adminoktól, ha nem jó helyre tettem a témát. Ebben az esetben segítséget kérnék az áthelyezéshez.

A problémám: világítást szeretnék kapcsolni több épület között (főépület + melléképületek, udvari világítás). Az épületek megvannak, villany mindegyikbe bevezetve. Viszont nem akarok plusz vezetéket húzni az udvari világításnak, a főépületen hőszigetelés van, az épületek között a vezetékelés mindenhol földben megy.
Ezért úgy gondoltam, hogy veszek távirányítót (https://www.ebay.co.uk/itm/DC12V-433MHz-2-Button-RF-Wireless-Remote-Control-Transmitter-Garage-Door/253100018765?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649) illetve minden helyszínre egy-egy vevő áramkört (https://www.ebay.co.uk/itm/315-433MHZ-220V-1CH-Wireless-RF-Remote-Receiver-Transmitter-Relay-Control-Switch/392356554642?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649), a távirányító és a vezérlő áramkör működtetéséhez tápegységet (https://www.ebay.co.uk/itm/AC-DC-12V-2A-Switch-Power-Supply-Module-Voltage-Regulator-Circuit-Board/292339593338?hash=item4410cc307a:g:-p8AAOSw0NtbUdIG).
A vezérlő áramkörhöz szeretnék segítséget kérni. Olyan áramkör kellene, ami a főépületen az udvari villany felkapcsolására leadna egy impulzust (távirányító 1. csatorna / világítás bekapcsolása), illetve a villany lekapcsolására egy másik impulzust (távirányító 2. csatorna / világítás lekapcsolása). Ehhez CD4528 IC-t gondoltam használni. Összeállítottam egy áramköri rajzot (mellékelem). A hozzáértők javaslatát várom. Jó lesz-e, esetleg más, egyszerűbb megoldás is érdekelne. Az áramkört, távirányítót, tápegységet a padláson, szerelődobozban helyezném el.

Üdv.
Voci
 

File attachment: 
Comments
Julian
Julian picture

Szia!
Az egyszerűség kedvéért miért nem kapcsolsz mindent 1 távirányítóval?
Ilyen olcsó elektronikát, mint amit te is néztél, lehet venni szettben is.
A fő villanykapcsolóhoz odarakod a távirányítót és meg van oldva az egy helyről való kapcsolás is.

Másik megoldás, ha a lámpákat cseréled le távirányítósra.
Beltériben vannak olyanok, amiknél 1 távirányítóval akár 4 lámpát is lehet vezérelni.
A kültéri modell megkeresése rajtad áll.

De lehet, hogy elég lenne csak az égőket cserélni távirányítósra. Erre is vannak lehetőségek.

Csak pár ötlet.

Mivel a lámpákat vezérlő elektronikának mindig mennie kell, így lesz némi fogyasztása a szerkezeteknek.
Ha csak nem használod minden este/éjjel, akkor nem biztos, hogy a leggazdaságosabb megoldás.
Legalábbis engem biztos zavarna. A szobai lámpákat is inkább áramtalanítom (lefekvés előtt mindenképp),
mint, hogy csak távirányítóval lekapcsoljam őket.

A kapcsolási rajzodhoz sajnos nem tudok hozzászólni. Nem ismerem az alkatrészt.
Ha úgy gondolod, hogy jó, akkor építsd meg és utána kiderül, hogy működik vagy sem.
Kíváncsian várom a fejleményeket!

Üdv

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Hello

Nekem ilyen van,SF-500.AVS,
Ez a típus15Ampert tud kapcsolni,bárhonnan.
Annyi darabot kell venni amennyit kapcsolni akarsz.
Mobil telefonról működik, le kell tölteni hozzá egy alkalmazást és az egész házat lehet vezérelni,tv, világítás, kazán, bármi,kapcsolni ki be, időzíteni,be ill. a ki kapcsolást.
Pl:sziktóber 6án reggel 8 órától 8 óra 30 percig legyen bekapcsolva.
Hátránya, kell hozzá egy telefon és wifi.
Ami még lemaradt,az alkalmazás csak akkor indul ha beregisztrálsz.
Első indításnál a wifit hozzá kell rendelni,user és jelszó.
4 opció van,kapcsoló.emlékeztető timer,statisztika.
A statisztikában mutatja a mért tényleges áramot, fogyasztást,a feszültséget,valamint az összes fogyasztást.hónapra vagy évre lebontva.
Ha beállítod az emlékeztetőt, hogy valamikor valamit be kell kapcsolni,akkor jelez neked, illetve be kapcsolja.

0

mosomedve
mosomedve picture

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

wifi van?

Ha igen, akkor egy régebbi megoldásomat javaslom, bár ott a két végpont között 1400km volt :)

Lényeg: esp8266 modul. Legolcsóbb. Ebay, 700Ft.. vagy ha gyári tokozott kell, táppal, kapcsoló prellmentes bemenettel, TÜV vizsgával, akkor shely1 (4000Ft) befér a kapcsoló alá bármilyen dobozban.

Kell rá tasmota firmware. Szépen elvezérlik egymást, youtube, google tele van példákkal... 

Persze nem 5 perc beletanulni, de aztán ha mellé raks egy home assistantot, akkor a határ a csillagos ég.. nálunk ez van... 

Tudom, túlzás csak erre, de ha akarsz okos otthont, ez egy jó kezdő lökés lehet.

 

1

proba
proba picture

A rajzod biztosan nem jó. A villanykapcsoló prellmentesítése nagyon hiányzik. A másik, a villanykapcsoló dobozába nem fogsz elférni, ettől kezdve a 2-3 cm vezetéknek lőttek. A CMOS szerkezetek a bemenetükön nem nagyon fogják elviselni a 10-20 cm nél hosszabb vezetékeket. A következő, ez a kimenetén folyamatos jelet ad, ami teljesen felesleges. Ha a hosszútávú használhatóságot nézném, minden épületre ( igen a főépületre is)  egy egy impulzust adó nyomógomb, de ha jót akarsz ki és a be külön gomb legyen inkább, ( ha kiesik véletlen a szinkronból valamelyik, az egygombosnál nem fogod tudni visszaállítani.)  és egy  egy  vevő, az összes azonos kódra programozva. Így bárhonnét bármikor felkapcsolható az összes lámpa. Pl mi van ha a melléképületben ér a sötét....
A javasolt kétgombos felállásban a felező áramkörödre nincs is szükség. Mondjuk amúgy is a vevőhöz tettem volna, nem az adóhoz. Az  adó csak impulzusokkal működne.

0

Guest
Guest picture

Nem a villanykapcsoló dobozában hanem a padlástérben szeretné elhelyezni a szerkezetet. Oda csak ha jól értelmezem, egy a kapcsolóval működtetett relé záróérintkezőjét (vagy a kapcsolt 230VAC-t?) vezetné a kérdező. Igaz hogy ez a relé is prellezhet de jól megválasztott (kellően nagy) időzítő RC taggal maximum újra indul a monostabil az adatlapja szerint 0 nsec "kihagyással", legfeljebb úgy látja a szerkezet hogy hosszabb ideig nyomod a gombot. De tehet oda Schmitt triggeres kimenetű optocsatolót is a relé helyett. /A bemeneti LED táplálása: graetz kapacitív vagy ohmos előtéttel, a kimenet némileg szűrve hogy ne a nullátmenetre kapcsolgasson./
Szerintem azok a kulcstartós távirányítók sem egyetlen impulzust(kódot) sugároznak ki hanem azt a gomb nyomva tartásának ideje alatt folyamatosan ismétlik.

0

proba
proba picture

Egy kettes osztó előtti prell minden hibára új állapot, és közel sem biztos, hogy az az előző ellentéte lesz a végeredmény. Persze nem nehéz kiüldözni, 5-10 cm vezetékig, de utána már kicsit több odafigyelést igényel. Amit így utólag elvi hibának tartok még benne.  A két tár bemenete ugyan az ( akkor minek kettő) a kimenete ugyan az. Tehát jó esetben a be és ki jelfogók egyszerre húznak. A magam eszéről egy tárat használnák, a Q lábra az egyik Q_ lábra a másik jelfogót tenném. De ebben a formában csak a maga szívatására jó az egész. A kimeneten folyamatos jel, azt még impulzussá alakítani.... Ha magamnak kéne csinálni, akkor ezek a vevők tudják azt hogy egyik gomb be másik gomb ki, akkor három táv három vevő egyformára programozva a három lámpára és kész bárhonnan be ill kikapcsolható az egész. nem kell a tápokkal kínlódni, az adó elemről nálam már egy éve működik.. Amúgy otthon a több kapcsoló egy lámpa működik ezzel a vevővel, annyi eltéréssel, ezeknek a távoknak van villanykapcsolós kialakítású változata, így a gombokkal sem kell szenvedni, a másik kapcsoló helyett felcsavaroztam és kész.

0

Guest
Guest picture

Tégy úgy!

0

proba
proba picture

Bocsánat, valamiért a CD4528-at 2-es osztónak gondoltam. Monostabilként valóban jól van alkalmazva, és jól tenné a dolgát. Bár a prellmentesítés akkor is kell hozzá. ( de azt tartom, egy vevő spórolással kevésbé lesz komfortos a rendszer, cserébe bonyolultabb,  nem  olcsóbb, és nem bővíthető. )  

0

voci666
voci666 picture

A vezérlő elektronika nem a kapcsoló dobozában lenne elhelyezve, mint írtam a padláson egy szerelődobozban. Amit nem írtam, hogy ott van már egy doboz, amiben a váltókapcsolásnak van egy elosztása, ez mellett lenne a doboza, ebből venném le a szükséges jeleket, feszültséget. Azt is írtam, hogy két csatornás távirányítóval oldanám meg (be/ki). 
A CD4528 adatlapja alapján a kimeneteket 1sec impulzusra lőttem be, nnek elégnek kell lennie a prellezés áthidalására. A kapcsolási rajzon szereplő kapcsoló természetesen nem a 230-at kapcsolná rá, hanem csak az áramkör vezérlést szimbolizálja, mely az eredeti kapcsoló után megjelenő feszültségre való reagálást jelenti - relé vagy optocsatoló lesz.

0

uniman
uniman picture
***

Nekem csak annyi lenne a hozzáfűznivalóm (nem olvastam el az összes hozzászólást), hogy azoknak a rádiófrekis távirányítóknak és vevőiknek nem annyira nagy a hatótávolságuk.
Az épületek elrendezését, egymástól való távolságukat nem ismerjük. Előfordulhat, hogy egyik-másik vevő kihagy esetleg, és nem kapcsol be amikor kellene. Ez "felboríthatja"  a működést: pl. úgy, hogy "fordítva" fog működni, azaz a főkapcsoló lekapcsolása után fog világítani egyik-másik lámpa. Ez egygombos on/off távirányító esetében fordulhat elő.
Kétgombos (1 on és 1 off) távirányító használata esetén ezt ki lehetne zárni...vagy "visszajelzős" rendszerrel.

0

voci666
voci666 picture

Köszönöm a hozzászólásodat!
Az épületek 20m-en belül vannak, a távirányító biztosan működik ezen a távolságon (kipróbálva). A témaindítóban írtam, hogy két csatornás távirányítót használnék, tehát az on/off külön menne, ebből sem lehet gond...

0

uniman
uniman picture
***

Hello! Még a vevők számát nem látom leírva...a kettő csatorna alapján én azt feltételeztem, hogy 2 darab melléképület van.
A 20 méter az eléggé nagy távolság, a gyakorlatban nem mindig áthidalható...persze, ha a cuccok a végleges helyükön (cm pontosan, sűrű, párás időben) lettek próbálva, akkor nem szóltam...smiley

0

voci666
voci666 picture

Üdv! 2 melléképület van, épületenként egy-egy vevő egység. Viszont ezeket lehet úgy programozni, hogy egy jelre pl távirányító egyik gombjára (1. csatorna) azonos módon reagáljanak (pl. relé meghúz - villany felkapcsolása). Aztán a távirányító másik gombjára (2. csatorna) meg pl a relé elenged (villany lekapcsol). Tehát itt a két csatorna egy távirányító két gombját jelenti, egyik gombra a villany felkapcsolása, a másikra a lekapcsolása lenne programozva a vevőegységekben. És a távirányító gombjainak a "nyomkodását" látná el a kapcsolás, amit mellékeltem.
A 20 méter az nagyon maximum távolság, nem mértem le őket. Inkább valószínűbb a 10-15 méter távolság (az egyik közelebb a másik távolabb van). A távolabbin lett próbálva, csak akkor még úgy, hogy a vevő egység úgy volt programozva, hogy amíg a távirányító gombja nyomva van, addig meghúz a reléje, ha elengedem a gombot, elenged a relé. Erre volt egy egyszerű tápegységes megoldás: a táp addig táplálta a távirányítót (a gombja zártra forrasztva), amíg a villany fel volt kapcsolva. Csak ebben az esetben az elektroszmog dolog bezavart a többi távirányítónak. Tehát mindenképpen impulzus vezérlésű kell.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ügyes vagy, de a gyári megoldás már rég megszületett. https://webshop.elkoep.hu/tudastar/nyomogomb-vagy-kapcsolo-kontaktus-all...

Kalex

0

voci666
voci666 picture

Köszönöm! Igen, kb ezt csinálnám meg. Ha jól látom kovacsna-mb is ezeket a termékeket javasolta. Ezeknek a moduloknak mekkora lehet a hatótávolságuk zárt térben (ugye a kapcsoló alá kellene elhelyezni, ahol lesz árnyékolása)?

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Nekem a padlástérben van az aktuátor egy dupla rácsos fémprofilra szerelt gipszkarton mennyezet felett (jó tudom, a fémszerkezet a hullámhosszal nincs pariban) a tetőtérben és a földszintről simán kapcsolható. 40-50m nem gond neki. Szóval emiatt ne aggódj.
Az aktuátort teheted a kötődobozba, ahol a világítótest is meg van kötve. A kapcsolót meg oda teszed ahová akarod. Felfúrhatod, ragaszthatod, igény szerint.

Üdv,

KN

 

0

Guest
Guest picture

Számodra a felsorolt adóegységekből csak az RFSG-1M (lenne) alkalmas az "eredeti villanykapcsoló" békén hagyásával! Ez optocsatolós bemenetű.
A másik kettő csak feszültség mentes kontaktusokat tud "lekezelni". 
Ezeket a sínre szerelhető modulokat nem igazán szokás a villanykapcsoló mellé/alá/fölé szerelni.
A te kapcsolásodhoz is valahogy el szükséges juttatni az eredeti kapcsoló állapotát jelző jelet/vezetékeket.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A válasz csak részben igaz. A kapcsoló cseréjével (kétsarkú az egysarkú helyett) bármelyik adó megfelel. A kérdező, csak új kapcsolót nem akart beépíteni. A vevőegységet a szerelvénydobozba, a kapcsoló alá kell betenni. A többi cucc mehet a padlásra.

Kalex

0

Guest
Guest picture

Kösz! Láttam már kétáramkörös kapcsolót. Mifelénk négy sarka van mindegyik kapcsolónak. :-))
Az adó oldal a problémás a külső hőszigetelés miatt, amit nem szeretnének bolygatni.

Viszont nem tudni, az "eredeti villanykapcsoló" a külső homlokzaton vagy beltéren van.

0

voci666
voci666 picture

Ezen ne vesszetek össze.
Az eredeti villanykapcsolóból van egy belül és kültéren is (váltó), viszont a kültéri még egy 10-12 méterrel távolabb van (utcai kiskapunál).
Első körben - mivel már minden adott hozzá, csak a vezérlő kapcsolást kell megépíteni - a saját agyszüleményemet valósítom meg. Aztán, ha nem jön be, lesz ez a gyári helyette. Ez nem olcsó megoldás, ha egy adó és jelenleg 2 vevő egység kell hozzá  - későbbiekben még lehet bővítés, ahogy magamat ismerem :)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Olvasgass: https://webshop.elkoep.hu/letoltesek/inels-rf-control/inels-rf-control-6...
Csatlakozva kovacsna_mb-hez, életvédelmi okból előnyben részesíteném a gyári megoldást.

Kalex

1

guriga
guriga picture

40 méter lakott területen kívül hasonló a kapucsengőkhöz, igaz arra 100-at írnak. Tényleg, azzal nem lehetne megoldani?

1

Guest
Guest picture

Nos értesülve az előzményekről, a kapcsolásodon különösebb hibát nem látok.
A K1 relé felfutó élre, a K2 lefutó élre húz be a monostabil időzítésének megfelelő időre.
Én annyi változtatást eszközölnék rajta hogy a Reset -re tennék egy auto reset áramkört az indulási feltételek egyértelművé tételéhez.
A közösített Reset kivezetésekről egy 1uF a GND-re, a Vdd felé 100 kohm, vele párhuzamosan egy dióda katóddal a Vdd felé.
A két relé szerintem nem szükséges ha a távirányító adó két gombja (kapcsolója) egyik kivezetése a GND-n van.
Ne törődj a rossz Jel/zaj viszonnyal. Azt hiszik hogy viccesek. smiley

0

voci666
voci666 picture

A kapcsolást a CD4528 adatlapján található próba kapcsolások alapján csináltam, azért még megnézem ezt a resettel kapcsolatos kiegészítést.
Azért tettem bele két relét, hogy a két csatornát külön lehessen kapcsolni.  Ha csak egy relé lenne, akkor váltóban kapcsolná az egyiket/másikat, de akkor valamelyik csatorna folyamatosan sugározna. Ebben az esetben akkora elektroszmog keletkezne, hogy nem működnének a másik távirányítók pl. autóé, távirányítós kapué (sajnos ez is kipróbálva).
A jel/zaj viszony nem zavar. Az az igazság, hogy az ember a gondolataiban tudja mit hogyan ért, kifelé ez nem biztos, hogy átmegy.

0

Guest
Guest picture

A zajhoz: Bár ilyen áramkörökkel kapcsolatban nem szokott felmerülni a fáziszaj fogalma, de itt az is előkerült.
Már akkora a hangzavar hogy ihaj.

1

Guest
Guest picture

Mindkét monostabil Q kimenete alaphelyzetben L szinten van és erre is tér vissza az időzített impulzus után. A negált kimenet természetesen H szintre.
Vagyis nem kap a távadó egyik bemenete sem indítást csak az "eredeti villanykapcsoló" be vagy kikapcsolása utáni, az időzítő RC tag által meghatározott ideig.
Mivel bemeneti oldalról le van választva az AC hálózatról a kapcsolásod, így ha ezen kapcsolás és a távadó táplálása is galvanikusan leválasztott a hálózatról, feleslegesnek tartom a két relét a kimeneti oldalra. A két tranzisztorra vagy esetleg helyettük FET-re is csak az eltérő tápfeszek közötti szinteltolás miatt van szükség.
A 4528 élvezérelt működésű! Az A és B bemenetek statikus állapotában nincs kimeneti impulzus!
De álljon itt a 4528 igazság táblája:
-

File csatolás: 

0

voci666
voci666 picture

Na most jött át mit mondasz. Megnézem a távirányítót, hogy a gombok hogy vannak bekötve...
Mert nem mindegy, hogy "A két relé..." vagy ahogy én olvastam "Két relé...". Elsőre úgy értelmeztem, hogy 1 relével vezérelni, nem direktbe a 4528 kimeneteivel.
Viszont, ha nem GND-ra vannak kötve a gombok, akkor marad a relés megoldás...

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Elásod a kisfeszültségű vezetéket...??? 

0

voci666
voci666 picture

Nem értem a kérdésed.

0

guriga
guriga picture

Ásol ásol ásol aztán drót bele majd temetsz. A hiányzó vezetéket.
Csak tudnám miért nem lehet egy gondolatot befejezni, már húsznál vagyunk. smiley

0

voci666
voci666 picture

Ja, hogy úgy..
Nem szeretném az épületen lévő hőszigetelést megbolygatni. Hogy hozzam ki a vezetéket?

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

https://webshop.elkoep.hu/termekek/inels-rf-control

A címben dobj még egy 10V-ot hozzá...Légyszi.

KN

0

voci666
voci666 picture

Szia!
Módosítottam a címet.
Melyikre gondolsz a linkelt oldalon? Ezek elég drága megoldások...
A témaindító írásban szereplő cuccok már kéznél vannak, igazából a kapcsolás lenne a kérdéses, hogy működne-e. Ennek az alkatrész ára kb 1500Ft, szeretek ilyesmikkel foglalkozni, szóval ha megépíteném a kapcsolásban szereplő áramkört, működne megfelelően?
Üdv.
Voci

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!
Köszi...
Kiválasztod a számodra megfelelőt. Az aktuárorok mérete, direkt a 65-ös dobozhoz van méretezve. Van rengeteg féle, 1,2 csatornás, relés és félvezetős kimenetű. A kapcsolókból is van kalasszik falikapcsoló, és távirányítós is. Természetesen elemes mindegyik. Egy sima falikapcsoló is eleve két csatornás.Azaz a fenti és lenti kapcsolási állás is külön-külön aktuátorhoz programozható.Valóban, nem 1500 FT, de gari van rá, és tuti minden kapcsolódó kisfeszültségű szabványnak eleget tesz.Nekem évek óta működnek ilyenek, hibátlanul.Én a te helyedben gyári installációs anyagokból építkeznék, amit kifejezetten a te problémádra találtak ki, de ez csak az én véleményem.Szeretek építeni én is, de már egyszerűen nem éri meg. Szintén szubjektív vélemény, kedved nem szeretném szegni.
A kapcsolásról nem tudok most semmit mondani, több idő kell elemezgetni. Viszont oda is kell normális 12V-os táp stb. Ne bonyolítsd túl, mint ahogy lentebb is írják.

Üdv,

KN

0

Guest
Guest picture

Azt a tíz voltot nem egészen így gondolta a N.... smiley

0

voci666
voci666 picture

Óóóh. Értem, javítottam... ;)

0

guriga
guriga picture

Basszus ekkorát tévedni. smiley Az előbb szóltak rám a kisbetű nagybetű miatt. smiley

1

Guest
Guest picture

Egy ilyennel:  https://www.ebay.com/itm/Wireless-RF-Remote-Control-Switch-AC-60V-280V-1...
megoldhatnád kapcsolónként egy párossal.
Nem ismerem a titkukat, de szinte biztosra veszem hogy többféle kóddal párosíthatóak egymáshoz lehetővé téve több ilyen szerkezet egymás melletti üzemét.

0

voci666
voci666 picture

Kb. ilyesmiket írtam én is, viszont a távirányító vezérléséhez kellene kapcsolás, ami a meglévő villanykapcsolóról működtetné a távirányítót. Egy elgondolást kidolgoztam, de hozzáértő jó lenne, ha megnézné, hogy jó-e. Esetleg hasonló, de egyszerűbb megoldás érdekelne...

0

Guest
Guest picture

Ha "letekersz"a leírásra, van a kütyünek olyan üzemmódja (latched) amikor a távirányító A gombjának nyomásakor bekapcsol a relé, a B megnyomásával kikapcsol.
"...Latched : Push the remote button A, the relay connects, push the remote button B, the relay dis-connect...."
-
Annyi a feladat hogy "a meglévő kapcsoló" egy morse (váltó) érintkezős relét is meghúzasson. A nyugalmi érintkezőjére a B gombját, a másikra az A gombját kötöd a távirányítónak. Semmi aktív elem, csak egy kisteljesítményű telefontöltő szerű táp a távirányító táplálásához hogy annak elemcseréjével se kelljen foglalkozni

0

voci666
voci666 picture

Hasonlóan már megcsináltam, viszont akkor a távirányító állandóan sugároz, és olyan elektroszmogot csinál, hogy bezavar a többi távirányítónak (elektromos kapu, autó távirányító)

0

nagyis
nagyis picture

Ez nem felelne meg? 4 csatornás ki be kapcsoló. ! lámpát vezérelhet vele .
https://www.conrad.hu/hu/vezetek-nelkueli-kapcsolo-keszlet-4-reszes-max-...
 

0

voci666
voci666 picture

F-Yoci is ezt javasolta...
Az lenne a célom, hogy a meglévő villanykapcsolóval kapcsolódjanak az udvari lámpák. Minden megvan, kiépítve, csak anno nem volt annyi eszem, hogy ennek is húzzak vezetéket. Tehát van világítás mindegyik melléképületen, de én úgy szeretném megoldani, hogy ha sötétben kimegyek, ne kelljen keresgetnem a kapcsolókat, hanem a főépületnél felkapcsolom az udvari lámpát, és akkor a melléképületeknél is kapcsolódjanak a külső lámpák.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Amit meg lehet oldani egyszerűen, azt értelmetlen bonyolítani. Ha annak idején nem felejtesz vezetéket kihúzni, akkor most hány kapcsolód lenne?

Kalex
 

0

voci666
voci666 picture

Szia!
Igazából ugyanennyi, csak akkor a főépület kapcsolója kapcsolná a melléképületek kinti világítását is..
Viccet félretéve, én hobbi műszerész vagyok. Egy-két kapcsolást csináltam már, elsősorban 5-12V feszültséggel működőket. Ezért gondolkozok most is ilyenben. A témaindítóban nem fogalmaztam egyértelműen. Az alkatrészek megvannak, már csak ez a kapcsolás hiányzik.
Valószínűleg működne is, de előtte szeretném hozzáértőbb szakemberek véleményét kérni. Ha ez a kapcsolás egyszerűbben is megoldható, akkor azt építeném meg.

Üdv.
Voci

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Készen, ilyen célra kifejlesztett változat nem jó, pl:
https://www.vilagitascenter.hu/somogyi_taviranyithato_kulteri_halozatial...
https://www.conrad.hu/hu/vezetek-nelkueli-kapcsolo-keszlet-4-reszes-max-...
A belső elektronikája szerintem széles keretek között alakítható a megfelelő felhasználáshoz.

0

voci666
voci666 picture

Az lenne a célom, hogy a meglévő villanykapcsolóval kapcsolódjanak az udvari lámpák. Minden megvan, kiépítve, csak anno nem volt annyi eszem, hogy ennek is húzzak vezetéket. Tehát van világítás mindegyik melléképületen, de én úgy szeretném megoldani, hogy ha sötétben kimegyek, ne kelljen keresgetnem a kapcsolókat, hanem a főépületnél felkapcsolom az udvari lámpát, és akkor a melléképületeknél is kapcsolódjanak a külső lámpák.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Erre a célra egy RF váltókapcsoló alkalmazása a legegyszerűbb. A melléképület kapcsolóját lecseréled váltókapcsolóra, valamint egy RF vevőre. A főépületen felteszel egy RF adó váltókapcsolót és örülsz.
Esetleg szóba jöhet még a 4 csatornás Bestar is. Ennek van RF jel ellenőrző funkciója is.

kalex

0

voci666
voci666 picture

Szia!
Az az igazság, hogy nem szeretnék plusz kapcsolókat felrakni. A meglévő kapcsoló(k)ról szeretném működtetni az egészet...
A kapcsolási rajzhoz mit szólsz?
Üdv.
Voci

0

Sponsored links