You are here

fogyasztás mérő bázisáram jelentése ?

13 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Üdv az Uraknak.
Adott egy tracon 3fázisú digitális fogyasztásmérő TVO-F3-2.
Ez 20 (100) A tud mérni. A 20 Ampert bázis áramként írja ami az én olvasatomban a tartós terhelést jelenti és a zárójeles érték (100) az az áramerősség amit károsodás nélkül még elvisel.
Jól értelmezem ezt a két értéket? Vagyis egy nagy klíma ami induláskor hatalmasat ránt de utána 20A alatti fogyasztással megy még rákothető hogy megmérjük a havi étvágyát ?
Hozzáértő véleményeteket előre is köszönöm.
Laci

Comments
elektrorudi
elektrorudi picture

Szervusztok!
Nem éppen a topic címének megfelelő a kérdésem, de nem akartam ennek új témát nyitni.
Van pl. egy ilyen szekrény:

CSP21.E020(PVT 6075 Á-V Fm-SZ)-Sz-M63.80A-V32A

Mit jelent a 63.80 ? (a többi betű, jelzés és szám világos).
Előre is köszönöm.

0

Malibu
Malibu picture

Szia!

M                         - mindennapszaki mérés
63.80A                 - 63 A-es és 80 A-es kialakításra is alkalmas fogyasztásmérőhely

Üdv Mali
 

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!

Jó, de ezzel erővel felsorolhatnák az 50; 40, 32, 25...  Amperes áramértékeket is, hiszen olyan is kialakítható a fogyasztásmérő helyen. Illetve a vezérelt- vagy a hőszivattyú tarifánál lehetne mondjuk 25.32A is.  De azt nem jelölik külön. Ebből gondolom, hogy itt valami turpisság lehet. Ezért kérdezem.
A gyártó honlapján erről semmit sem találtam.

üdv: elektrorudi     

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Haladjunk sorban.

1.Ez 20 (100) A tud mérni. A 20 Ampert bázis áramként írja ami az én olvasatomban a tartós terhelést jelenti és a zárójeles érték (100) az az áramerősség amit károsodás nélkül még elvisel.
Jól értelmezem ezt a két értéket?

Nem pontosan. A 20 A az az érték, ameddig az osztálypontosságot (1) garantálják. A 100A pedig az az érték, amit a műszer károsodás nélkül tartósan elvisel.

2.Vagyis egy nagy klíma ami induláskor hatalmasat ránt de utána 20A alatti fogyasztással megy még ráköthető hogy megmérjük a havi étvágyát ?

Igen ráköthető, és mérni is fog korrekten. Ám az sem tragédia, ha 20A felett lesz a tartós áram.
A fogalmakkal kapcsolatban olvasd el kovacsna_mb beírását.

2

PElek
PElek picture

Igen, jól gondolod

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia! 
Te pedig nagyon nem jól gondolod.

Indulási áram (Ist): az I áram azon legalacsonyabb megadott értéke, amelynél egységnyi (egy) teljesítménytényező mellett a fogyasztásmérő (háromfázisú mérőnél szimmetrikus terheléssel) a hatásos villamos energiát mérni kezdi. Legkisebb áram (Imin): az I áram azon értéke, amely felett a fogyasztásmérő hibája a legnagyobb megengedett hibán belül van (háromfázisú mérőnél szimmetrikus terheléssel).

Átmeneti áram (Itr): az I áram azon értéke, amely felett a hiba a fogyasztásmérő pontossági osztályának megfelelő legnagyobb megengedett hiba legalacsonyabb értékén belül van. Az Itr értékeket direkt bekötésű mérőknél az EN 50470-1 előírás 0,5 A – 1 A – 1,5 A – 2 A értékben határozza meg. Áramváltós fogyasztásmérőkre az Itr értékek az EN 50470-1 szerint 0,05 A – 0,1 A – 0,25 A. Direkt bekötésű mérőkre vonatkozóan az EN 50470-1 szerint az áramértékekre vonatkozó követelményeket és a mért áramértékeket az 1. és 2. táblázat tartalmazza.

Referencia (bázis) áram (Iref): az I áram azon értéke, amely direkt bekötésű mérőknél az átmeneti (Itr) áram 10-szerese, áramváltós csatlakozású mérőknél pedig a 20-szorosa.

Névleges áram, méretezési áram (In): áramváltós csatlakozású fogyasztásmérőknél az a névleges referencia-áramerősség, amelyre az áramváltóra csatlakoztatható fogyasztásmérőt tervezték. Áramváltós fogyasztásmérőknek több névleges áramerőssége is lehet.

Max. tartós határáram (Imax): az I áram azon legnagyobb értéke, amely a fogyasztásmérőre tartósan megengedett és amelynél a fogyasztásmérő hibája a legnagyobb megengedett hibán belül van.

Az említett készülék tartós maximális árama 100A.

Üdv,

KN

1

perlaci
perlaci picture

Üdv
Nagyon köszönöm a pontos választ és a magyarázatot. Neked és Kalex-nek is.
Nem a fő profilom az erősáram de most ismét felszedhettem egy morzsát, hogy tudásomat gyarapítsam. Csak apró betűsen jelzem, hogy 2 villanyszerelő kolléga sem tudta mit jelent a felirat. most tisztázódott a kérdés és tudom használni az eszközt.
Csak neked és Kalexnek: A kérdésem nem volt egyszerű és a tiétek volt a korrekt válasz
Még egyszer nagyon köszönöm
Laci

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Igazán nincs mit, szívesen.

Üdv,
KN

0

PElek
PElek picture

20A alatti fogyasztással megy még rákothető hogy megmérjük a havi étvágyát ?

Igen nagyon jól gondoltam.

Az általad leírtakat is köszönjük, csak felesleges volt, mert a kérdés egy teljesen egyszerű kérdés volt, igen vagy nem. 
Erre a válasz igen.

Apropó, azt hogyan írnád le 40 mondatban, hogy letörött a körmöm, és most fáj ? laugh

0

welding alt
welding alt picture

Szia PElek!
Csak egy  kérdés. Méréstechnikával foglalkoztál-e, analóg , digitális energia mérők javításával ( hitelesítésével) ?  kovacsna-mb írását olvasd el ismét ( ajánlom). A profik most hallgatnak, de megmondják majd ahogyan is van ez.
Üdv. welding alt

0

kovacsna
kovacsna picture

Olvass a sorok között, de egyszerűbb ha a topik címét elolvasod!

A kérdező dilemmája:

Ez 20 (100) A tud mérni. A 20 Ampert bázis áramként írja ami az én olvasatomban a tartós terhelést jelenti és a zárójeles érték (100) az az áramerősség amit károsodás nélkül még elvisel.
Jól értelmezem ezt a két értéket?

Erre a válasz nem!
Ugyanis akár 80A-t is lehet mérni vele tartósan....
Egyébként ha az a klíma 22A-t vesz fel, akkor vetetsz vele másik mérőt, mert szerinted az nem jó?
A fogalmak hibásan lettek értelmezve kissé, tudáshiány miatt. A fogalmak magyarázata meg fentebb, aki akarja elolvassa, megérti, megtanulja.
Részemről ennyi.

KN

 

1

PElek
PElek picture

Kedves szagtárs, pontosan a sorok között olvasva jöttem rá arra, hogy perlaci szagtárs mit szeretett volna kérdezni.
Erre válaszoltam, és itt kérek bocsánatot a szüleimtől, nagyapámtól, Nikola Teslatól, és még vagy száz fizikustól kinek nevét az idő rövidsége miatt felsorolni nincs módom, hogy veled, és a világ vezető tudósaival ellentétben, a valós kérdésre koncentrált, koncentrikus rövid választ adtam. Tudom használni,?  igen b+ tudod.
Tudom, hogy ez szánalmas és alantas dolog volt részemről perlacival szemben, de én ilyen gyökér vagyok.
Részemről ennyi sem lett volna, de hála neked ennyi lett. wink
 

0

Sponsored links