You are here

Eglo 95679 mennyezeti lámpa tápegységében ellenállás - ami biztosíték - megszakadt [Megoldva]

15 posts / 0 new
Last post
Watt
Watt picture

A tárgybeli lámpa tápegységében megszakadt az F1-el jelölt ellenállás. Nem találkoztam még ilyennel, hogy tulajdonképpen ha jól értem - és a jelölés is ezt takarja -, biztosíték gyanánt egy 10ohm-os ellenállást raktak be, közvetlenül a fázisra. A lámpa hivatalosan 24W-os, tehát elvileg ezen az ellenálláson mind a 24W-nak át kell folynia. Miféle ellenállás ez? Mert ha megnézek bármilyen 25W-os ellenállást, azok baromira nem így néznek ki... A tippem az, hogy hivatalosan nem is bír ez az ellenállás ennyit, ezért is szakadt meg 2 év használat után. Mit javasoltok, mire cseréljem ki? Figyelembe véve azt is, hogy egy valóban 25W-os ellenállás el sem férne a tápegység házában... Vajon mekkora teljesítményre lehetett eredetileg méretezve ez az ellenállás? (Az biztos, hogy ami itthon volt 0,6W-os, az 1-2 másodperc alatt megszakadt. :) )

Megoldva: 5W-os ellenállást tettem a helyére, ami ugyan biztos, hogy túl sok, de az itt kapott tanács szerint betettem egy 500mA-s üvegbiztosítékot elé. (Mondjuk lehet, még az is sok, ha szembe jön velem akkor teszek be egy kisebbet.) Így már hetek óta működik.

File attachment: 
Comments
zsugori
zsugori picture
***

1

Watt
Watt picture

Köszi, közben találtam én is hasonló kapcsolásokat, amikor a CYT1000A-ra kerestem. Valóban így van kb. bekötve.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia :hasonló tápokban 3,3-4,7 Ohm szokott lenni, 0,5-1 W-os, Fuse resistor

https://www.hqelektronika.hu/hu/kereses/biztos%C3%ADt%C3%A9k%20ellen%C3%...

Kisebb laptop tápokban is van

Bálint

0

lacoka
lacoka picture

szia szerintem zárlatos lett annak a lámpának az elektronikája ezért égett ki kipróbálhatod úgy hogy rövidre zárod azt az ellenállást és a lámpát sorba kötöd egy fogyasztóval pl 60-100W-os izzóval és így adsz villanyt neki ha jó a lámpának az elektronikája akkor világítani fog
ilyen ellenállásokat lehet találni az áruházakban e-hulladéknak kidobott energia takarékos lámpák elektronikájában is

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A 230V-ról fogyaszt a lámpa 24W-ot, ez gyakorlatilag 1 tized amper. Ez folyik át a 10 Ohmon, ami 1V feszültséget ejt rajta. Gyakorlatilag egy tizedd wattos ellenállás elég oda.Létezik biztosítékellenállás, mosógépekben (LNK-s IC-k előtt) gyakran használják.
Ja, az a fekete négylábú kocka, ami egy egyenirányítóhíd, lehet, hogy zárlatos! Azért megy tönkre a berakott 0,6W-os ellenállás. Ha próbálgatod, akkor köss vele sorba egy 230V 60W-os izzót! És vigyáz, ráz! :)

1

Watt
Watt picture

Valóban, rosszul gondolkoztam. Az ellentmondás most akkor ott van, hogy a 0,6W-os ellenállás úgy szakadt meg, hogy azalatt az 1-2 másodperc alatt a lámpa jól világított, ami gondolom kizárja, hogy az egyenirányítóhíd zárlatos.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Nincs ellentmondás. Teljesen más anyagból készülnek.

KN

0

Watt
Watt picture

Oké, tehát akkor kijelenthetjük, hogy csak kell szereznem egy biztosítékellenállást, igaz?

0

kovacsna
kovacsna picture

Igen. Meg azért átnézni az áramkört.

KN

0

Jaca
Jaca picture
****

Ne felejtsd el, kapcsolóüzemben dolgozik a lámpa. A pillanatnyi áramok nagyobbak, csak az átlag annyi, amennyi. A nagyobb áramfelvétel okozója lehet még az elektrolit kondenzátor kiszáradása, és kapacitásvesztése. Cseréld ki a kondenzátort, mindenképp 105C-fokos hőmérséklettűrésúre, és szerezz bele kifejezetten biztosítékellenállást, vagy egy 10 Ohmos huzalellenállást, és vele sorba egy 1A-es forrasztható üvegbiztosítékot, ha elfér.

0

kovbela
kovbela picture

Ez véletlenül nem kapcsolóüzemű, hanem bármennyire meglepő, disszipatív szabályzó. Többféle áramkört alkalmaznak manapság a LED-lámpák meghajtóiban, de egyébként kapcsolóüzeműt nem látsz induktivitás nélkül. Itt a 3 db 8 lábú IC-n oszlik el a disszipáció, ezek általában lineáris áramgenerátorok.

A 24 W "átfolyása" persze valóban "érdekes" megközelítés, hiszen P = I2R (I négyzet x R) fűt az ellenálláson.

Hálózatból vesz fel 24 W teljesítményt, aminek nagyobb részét a LED fűti el, kisebb részét a driver. Egy része nyilván fényenergia formájában távozik, de az még a jó hatásfokú LED-ek esetében is aránylag kis részt képvisel. De ha a biztosíték-ellenállás is elfűtene önmagában 24 W-ot, az már 48 W lenne.

Ezzel szemben, 230 V-ról 100 mA elméleti értékkel számolva 10 ohm elfűt 100 mW-ot.

1

Watt
Watt picture

Oké, a 24W az ellenálláson témát eresszük el, az egy nagy hibám volt! :)
Egyelőre nem jutottam előrébb, 3W-os ellenállás bizti is kiég néha bekapcsoláskor. De csak a bekapcsolással van a gond. Ha már világít, akkor bírja. Úton vannak nagyobb teljesítményű ellenállások, de már raktam vele sorba üvegbiztit (egyelőre 500mA-eset), hogy azért nagy baj ne legyen.

0

zsugori
zsugori picture
***

tegyél egy zsugorcsövet a kondi lábaira

0

Kari
Kari picture
*****

Meg ott van még a kék varisztor is-azt is lecserélném...

0

Sponsored links