You are here

Hálózat védőföldje összeköthető egy DC tápegység negetív potenciáljával?

40 posts / 0 new
Last post
lipi
lipi picture

Sziasztok

Adott egy tesztberendezés összeállítás, amiben egy DC tápegységre kötünk egy tesztelendő alkatrészt,   EPH-ra  kötött kemencében (hősokk tesztelés)
Az összeállításban használunk egy 500V DC  egyenfeszültségű tápegységet. Ennek a NEGATÍV pontja összeköthető a kemence  házával? Ilyenkor  probléma esetén a pozitív pont és a ház fém részének érintésekor BIZTOS  áramütést szenvedünk. 
Viszont ha nincs a házra téve a DC táp negatív pont  , vagyis "lebeg a tesztelt eszköz a földhöz képest" nem.
Melyik  szekunder oldali év. megoldás jobb?

Köszönöm a segítséget.
Üdv

Comments
Joe
Joe picture

Szia!

A házát nyugodtan. Viszont a leválasztott DC- nem kéne, érintésvédelmi szempontból előny a leválasztás. A Gelka asztalban is tilios volt a a leválasztott trafó után a földelés. Plusz, ÉV fokozat módosításnak számíthat.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Amennyiben a tápegység megfelel az előírásoknak (átütési feszültség, külön csévetest a trafón, stb) nyugodtan testelheted bármelyik pólust. Gondolj a villamos vontatásra, az elektronikus készülèkek (csöves tv, ionizátor, stb.)  kialakítására.
Szerk. : az öszes mikrohullàmú sütőnél testre van kötve a nagyfeszültség egyik pólusa!

5

rgzozi751
rgzozi751 picture

Szia Kalex!

Olvaslak itt benneteket ,viszont lenne egy észrevételem! Igaz nem vagyok egy húha okos ember,de:
Régi elektroncsöves műszereknél (van jópár darabom) eleve van az előlapon földelés csatlakozós banán alj,(van olyan műszer ahol 1 megás ellenállás párhuzamosan van kötve 10nF kondival az egyik vége maga a sasszé a másik a banán alj mi az előlapon van,de van olyan műszerem is ahol a táp szekunder középen meg csapolt tekercsel rendelkezik ami a test és a sasszéhoz van kötve ,de ez mellett földelt régi vasaló alj van a készülékben! Van szkóp is így meg csinálva ,szkópot azért írom mert ott is leledzik azért 1.5-3KV ( régebbieknél van ennyi ) és ennek is az egyik szekunder köre a szasszéhoz van kötve !!
Nem tudom mennyire lehet hasznos mit írtam!
Üdv
ZOO

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Régen, nem úgy volt, hogy a föld vezeték külön volt a nulla vezetéktől? Most viszont közös ponton van. hangsúlyozom, az erősáramban nulla vagyok, de ezt én valahogy így tudom.
Tibi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Most is külön van, egészen az óráig. Ott van egy helyen közösítve, és oda van kötve ha van, a földelőkaró is.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Most is külön van, egészen az óráig. Ott van egy helyen közösítve, és oda van kötve ha van, a földelőkaró is.

Ez úgy hibás ahogy kell! Ne vezesd félre a dolgozókat! Leírom a tutit:
Az épületbe bejövő vezetékeknél közös a nulla és a föld (helyesen érintésvédelmi vezető) Ezt hívják TN-C rendszernek. (Terra Neutral Common). A csatlakozási pont után szétválasztják a nulla (N) és a föld (G) vezetéket. Ez a TN-S rendszer. (Terra Neutral Separated) Az egész rendszer együttesen TN-C-S rendszer. A Magyarországon ez az elfogadott rend a kommunális fogyasztóknál. Az egyszer más szétválasztott hálózatot szigorúan tilos újból közösíteni! Persze ennél bonyolultabb a dolog, de nem akarok belemenni a keresztmetszet, a szigetelt hálózat, az egészségügyi hálózat stb. részletezésébe. Akit érdekel olvasgassa az idevonatkozó szabványokat!
Kár ragozni a dolgot. A szekunder áramkör testelése (földelése) az egyik pólusán, semmilyen szabványba sem ütközik alapesetben. Itt eltekintek a gyógyászati és egyéb helyektől. A többi csak gittrágás.

Kalex

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Bocs, jól írtam én, és nem is akartam félrevezetni senkit, csak a konnektortól indultam a villanyoszlop felé laugh
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Akit érdekel olvasgassa az idevonatkozó szabványokat!

Merre találhatóak ezek a szabványok?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

1. Magyar Szabványügyi Társaság. Fizetős!
2. Torrent oldalak. Szürke zóna!
3. Ismerős. Ez a legtutibb!

Kalex
Ps. Én előfizettem az olvasóteremre az MSZT-nél.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Igen, ezt valahogy én is így gondolom, hogy így van. Viszont ha valaki otthon dolgozgat, vagy egy műhelyben, irodában, ott már óra után van. Így ot már közös a nulla és a föld vonal. Én ezért nem javasolnám a kérdezőnek, hogy  a DC áramkört a védő földel közösítse, mert abból az én véleményem szerint, baj lehet.
 Tibi
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A közös nulla és védőföldet ugye úgy érted, hogy az óránál (kisemgszaknál) közös. Amúgy az utcán a villanyoszlopon is a nulla az a földdel egyenlő (már ott le van földelve).
A legtöbb transzformátorral műküdő berendezés galvanikusan el van választva a hálózattól. Akár kapcsolóüzemű, akár hagyományos trafó van benne. Sok HiFi erősítő, komolyabb házimozik fém burkolata is le van földelve, és még össze is van kötve a saját tápegységének nullájával, mégis növekszik a föld lakossága.
Annyi a különbség, a földelt és a földeletlen 500V-os DC tápnak, hogy üzem közben más a fogása. De egy nagyobb erősítő is mehet akár +/- 100V DC-ről, és ott is leföldelik a GND-jét a táp kimenetének. Üzem közben nem szabad fogdosni.
A leválasztó trafót azért nem keverném ide, mert azt direkt arra találták ki, hogy üzem közben is bele lehessen nyúlni a készülékbe (a TV nagyfesztrafója még így is üt, mint a villamos)

0

rgzozi751
rgzozi751 picture

Szia! 
Légyszi ez ügyben tedd rendbe a fejemet!
Adott egy villanyóra szekrény ,azt írod hogy most ott közösítik a O és föld vezetékeket,ezután már a lakáson belüli kismegszakító dobozban kell e akkor még közösíteni? 
Régen a kismegszakító dobozban közösítettek,ezt tudtam,és ezért kérdezlek!
Köszönöm

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Attól függ, hogy milyen épületről beszélünk. Panelházakban a kismegszakítóknál szokott lenni a közösítés, családi házaknál, illetve az újabb szereléseknél már az óránál. Panelokban közösen jön fel a védőföld és a nulla, egy vezetéken, és a lakásba is csak a fázis (ok), és egy nulla jön, ezután lesz szétválasztva nullára és védővezetőre. Családi házaknál az oszlopról bejön(nek) a fázis(ok), és egy szál nulla, amit az óránál (ha jól tusom újabban az óra előtt) kell szétválasztani nullára és védővezetőre. 
Egy a lényeg, hogy a védővezetőt és a nullát sehol máshol nem szabad összekötni utána! 

0

kovacsna
kovacsna picture

0

rgzozi751
rgzozi751 picture

Szia!

 Panelházakban a kismegszakítóknál szokott lenni a közösítés,  
Ez mit fentebb is írtam ,ezt tudtam!
Többit mit írtál nagyon köszönöm !

 

0

rgzozi751
rgzozi751 picture

Szia! 
Jártam olyan társas házban ami a 70 évek elején készült és ott a lakáson belüli kismegszakító dobozban a O és a föld egy nagyon vastag egyeres vezetékkel össze volt kötve ( Hozzáteszem volt olyan ahol 4mm2 réz vezetővel találkoztam,persze a lakás többi része aluval volt csinálva! )

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Anno más előírások voltak .
Ha leföldeli a negatív pólust , akkor l Jaca szakvéleményét  nézd meg .( A mérés idejére , (CSAK AKKOR), elkeríteni a standot , csak megfelelő szakképzettségű és oktatott személy léphet be , táblával jelezni,hogy veszélyes hely , narancssárga lámpával jelezni , hogy mérés folyik ,...stb Ez a legegyszerűbb megoldás . Szerintem .)

0

rgzozi751
rgzozi751 picture

Szia!

Más előírások voltak az ok,de anno nem volt ennyire túllihegve ez a dolog (földelés,Fi relé,meg még lehetne sorolni) azt mégis minden megy szépen hiba nélkül (legalább is nekem a műszereimmel kapcsolatban mondom) pedig azt vannak olyan dolgok hogy ha valaki meg látná fogná a fejét! Igaz Neked ezt nem igen kell mondani !!
A mérés idejére , (CSAK AKKOR), elkeríteni a standot , csak megfelelő szakképzettségű és oktatott személy léphet be , táblával jelezni,hogy veszélyes hely , narancssárga lámpával jelezni , hogy mérés folyik ,...stb
Ez tetszik!  
Üdv
Zoli

0

varga jano
varga jano picture
*****

Köszönöm Jaca !wink

0

agressiv
agressiv picture
*

Plusz kapcsolóüzemű tápok, laptop töltő stb.

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Miért lebegne? Ne kapcsold rá a földre. A DC az maradjon külön áramkör. nem fog az sehova lebegni.
Tibi

1

lipi
lipi picture

Szia Tibi

A "lebegés" nem téma... a szabályosság szabványosság a lényeg.
Üdv

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 nem értek az erősáramhoz. De szerintem nem lenne érintésvédelem szerint szabályos. A védőföld a nullával közösítve van. És ahol a nulla megjelenik, ott megjelenhet a fázis is.
Tibi

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

??? Ne zavarjuk össze szegényt. A védőföld az épület betáplálásánál a kismegszakítók és a hibaáram-védőkapcsoló (FI-relé) előtt van közösítve. Ha a fázis zárlatba kerül a nullával, akkor leold az automata. Ha a fázis zárlatba kerül a védőfölddel, akkor a FI-relé old le. A fázis nem jelenhet meg a védőföldön, sem az I. érintésvédelmi osztályú készülék fémtestén.

Ez nem mond ellent annak, hogy adott készülék belsejében ránézésre nem tudhatjuk, melyik tápvezetéken van a nulla, és melyiken a fázis. Ezért kell mind a két vezetéket érintésvédelmi szempontból egyformán kezelni. Természetesen nem szabad lekötni a nullát a védőföldre a készülék belsejében, vagy bárhol máshol (kivéve a korábban említett ponton).

Konkrét példám van. Van egy készülékem, ami I. érintésvédelmi osztályba tartozik, az érinthető fémrészei össze vannak kötve a védőfölddel. Van benne egy nagyfeszültségű trafó (600V~), és utána egy feszültségsokszorozó (6kV=). A nagyfeszültségű trafó szekunderének egyik vége le van kötve a védőföldre, a 6kV ehhez a potenciálhoz képest áll elő. Ebben a konkrét esetben nem lehet "lebegtetni" a 6kV-ot a készülék működéséből adódóan, de szerintem más esetben lehetne.
Én azért nem hagynám teljesen "lebegni" a tápegység nagyfeszültségű, földfüggetlen kimenetét. Az egyik (pl. a negatív) végét "megfognám" egy 100 kiloohmos ellenállással a védőföld felé. Vagy lekötném a földre wink

Üdv, lcsaszar

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

A DC táp akkumulátorról vagy hálózatról működik? Bent van az is a kemencében? Ezeket a fontos információkat nem közölted. Ha hálózatról működik, akkor I. vagy II. érintésvédelmi osztályba tartozik? Általában semmi nem indokolja, hogy leföldeld a + vagy a - ágat. Gondolom van a tápegység kimenetén túláramvédelem, ha zárlatba kerūlne a nem földelt ág a testhez, amennyiben mégis földelnéd. 500V- nál én nem alkalmaznék érinthető fémrészeket, csakis kettős szigetelést, beleértve a kábeleket a mérendő cuccig, és azon belül is.

Üdv, lcsaszar

0

lipi
lipi picture

Szia

A tápegység NEM leválasztott,  ipari hálózatról üzemel, védővezetős és EPH rendszer van kiépítve, korrekt módon.
A tápegység nem a kemencében van, hanem mellette, biztosítékon keresztül + áramkorlát is be van állítva. A  tápegység kimenete szabványos elosztó dobozban van elosztva.Ezzel nincs is probléma.
Kettős szigetelést a körülmények miatt nem tudunk alkalmazni. 
Kérdésem arra irányult, hogy labor körülmények között,  köthető a negatív potenciál a kemence vázára?  Mivel NEM törpe feszültségről van szó.
pl. a leválasztó transzformátor szekunderét NEM földelheted.
Jó lenne értelmezni a szabvány eme részét.
Köszi MINDENKINEK
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A leválasztótrafó szekunderét azért nem földelheted, mert abban a pillanatban elveszíti leválasztó jellegét. De minden trafót, ami nem autotrafó, vagyis a szekunder tekercse galvanikusan elválasztott a primertől, nyugodtan ráköthetsz a védőföldre. 
Jelen esetben csak arról kell gondoskodnod, hogy feszültség alatt senki ne fogdossa a kivezetéseket. 
Ha az a cél, hogy egy kondenzátort feszültség alatt tarts miközben hűtöd, fűtöd, párásítod, akkor felesleges leföldelned. 

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy DC tápegységnek akár a pozitív, akár a negatív pontját is össze lehet kötni a véfőfölddel, ha az alkalmazás úgy kívánja. Hogy veszélyesebb? Hát, engem ugyanúgy megégetett a földelt hegyű pákám, mint a földeletlen...
A legjobb ÉV megoldás a szigetelés, illetve a feszültség jelenlétének kijelzése, pl egy bazinagy piros lámpával, "RÁZ VAZZE" matricával ellátva. 
Ha nem szülséges, akkor ne kösd rá. 
Üdv: Jácint

0

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

Szia !

A tápegység szekunder oldalát ne kösd földre..
Ha a tesztberendezés háza földelve van, a táp negatív pólusa ne legyen földpotenciálon.(Földhurok)
Illetve az általad említett áramütés veszélye.
Védelmi megoldásként legyen a teszter körül gumiborítás (szőnyeg) a padlón, és mechanikai védelmeket kell alkalmazni a mindkét polaritás együttes érintésének elkerülésére.
(Elkerítés, burkolati elemek, burkolás)

 Üdv! Luke

0

uniman
uniman picture
***

NE "egy DC tápegységet" írj!
Nevezd meg pontos típusát! Fotózd körbe az adatlapját! Hadd lássuk !

0

lipi
lipi picture

0

varga jano
varga jano picture
*****

Bocs!
A linkedben szerepel "None"
Igy értem.
Az 500Vdc utân a.teszt áramkör ? Saját tervezés ?
Hidd el hogy szűrni kell!
A pl 500Vdc .tápodat terheld le.ês mêrd meg!
Megfogsz lepődni

0

varga jano
varga jano picture
*****

Azért is lebeghet a fesz mert nem egy elektromosan korrekt tervezés . Házigyártású lesz .
Ezért keressűk a szűretlenség okát .
Amit okozhat a terhelés is . Terheletlenűl nem lebeg a fesz  Leterhelve lebeg .

0

uniman
uniman picture
***

...

0

PElek
PElek picture

Van egy tesztelendő berendezésed aminek 500VDC táp kell.
Ennek a tesztelendő berendezésnek ezek szerint megvannak azok a bekötési pontjai ahova a tápfeszt be kell kötni.
Azt gondolom nincs más teednő mint helyesen bekötni a tesztelendő készüléket minden trükk nélkül.
 

0

proba
proba picture

A tápegység ház a hálózat földjével van összekötve jobb esetben. A tápegység kimenetét, ha lehetséges, földfüggetlenre készíteném.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Ne tedd!
Élet és vagyon biztonsági szabályokat nem szabad megszegni !
A lebegő feszűltséget zavarszűrővel szűrd !
https://www.distrelec.hu/hu/halozati-szuro-230-vac-schaffner-fn2030-06/p...
Nem állítom,hogy pont ez.De valami hasonló ?

0

lipi
lipi picture

Köszönöm mindenkinek a választ. A tesztelt alkatrész kapacitás(ok)  . Sajnos egyéb infót a tesztelendő alkatrészről / képek nem adhatok ki, jogi dolgok, meg satöbbi miatt...
A PRIMER dolgok/ zavarvédelem, most NEM érdekes...
INKÁBB A SZABVÁNYOSSÁG , SZABÁLYOSSÁG -  mint villamos szakember -  rám is vonatkozik.
Arra cégen belül vannak ugye felülvizsgáló emberek , de tudjátok ez meredek téma..
Addig "nincs gond, amíg valami baleset, áramütés tűz stb. nincs"

0

proba
proba picture

Erősen attól is függ, a tesztelendő berendezésnek mi a viszonya a kemencéhez. Egyáltalán 500V- ra  vagyis annak többszörösére szigetelve van a kemencétől?  Ha nem akkor értelmetlen a kérdés. pára gőz éri?   Amúgy ha csinálsz neki valami kettős szigetelésű megoldást, rendes bevezető vezetékeket, akkor az érintésvédelem miatt felesleges bekötni a táp testét a kemence védőföldjére. Ha meg muszáj az áramkör miatt, akkor bajban leszel, mert pl a belinkelt zavarszűrő sem biztos, hogy alkalmas 500V DC-re. Amúgy milyen kemence? Ha elektromos, és az termeli a zavarokat, akkor azt kell árnyékolni, vezetéket sodorgatni.

0

Sponsored links