You are here

3.5 Floppy lemez olvasási probléma

8 posts / 0 new
Last post
Samu
Samu picture

Üdvözlet Mindenkinek!
Napokban előkerültek régi floppy lemezeim. Valaki tudná a választ arra, hogy windows98 rendszert futtató gépem képes megnyitni őket, azonban a windows xp már nem? Azt a hibaüzenetet írja, hogy ,, A meghajtóban lévő lemezt formázni kell." A lemezek nem üresek, és a fájlok sem sérültek, egyszerűen sztájkol a winxp. Korábban mégis windows xp-vel voltak használva a lemezek. Most újra lett telepítve a windows xp, internetre sem lett kötve, de a szűz rendszer sem képes olvasni őket a fájlkezelőből. Tudna valaki olyan programot, amivel le tudnám olvasni a lemezek tartalmát windows xp rendszer alól?

Comments
Helikon
Helikon picture

A hibaüzenet tipikus 64 bites XP esetében. Felejtsd is el, hogy a 64 bites XP-vel a floppykat le fogod olvasni.

Viszont ha 32 bites XP-d van, akkor a meghajtó és a szalagkábel környékén kell keresned a hiba okát. Először nézd meg, hogy a kábelen hová csatlakoztatod a meghajtót. Ha három csatlakozó van a kábelen akkor azon a végén, hogy közelebb van a két csatlakozó egymáshoz, tedd a meghajtót a kábel végére. A kábel másik végét pedig az alaplapra. Ha csak két csatlakozó van a floppy kábelen, akkor nézd meg, hogy van-e csavarás a kábelen. Ha van, akkor a csavaráshoz közelebbi csatlakozóra tedd a meghajtót. A csavarás jelzi a BIOS-nak, hogy A:, vagy B: lesz-e a meghajtó.

Ezután a BIOS-ban nézd meg, hogy miként jelenik meg az FDD, illetve alaplaptól függően te kell beállítsd a meghajtó típusát.

Ezután az XP helyesen fogja felismerni és kezelni a meghajtót. Próbaképpen érdemes egy floppy-val tesztelni, formázni, rámásolni valamit, majd visszaolvasni. Fontos, hogy írás után vedd ki a lemezt és tedd vissza, mert az XP megzavarhat, ugyanis egy ideiglenes bufferből fogja visszaolvasni az adatokat, viszont ha kiveszed a lemezt, akkor ez a buffer törlődik és valóban a lemezről fog visszarakás után olvasni.

Érdemes letöltsd a HD-copy nevű programot Oliver Fromme-tól, nagyon hasznos tud lenni.

HD-Copy 2.0

1

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Tehát, ha jól értem, van egy win98-as géped, az tökéletesen olvassa a lemezeket. És van egy xp-s géped, ami nem. Akkor a lemezhibát kb. kizárhatjuk. Marad az xp-s gépben levő floppymeghajtó vagy floppyvezérlő (ami ugye az alaplapon van...) Azt sem ártana tudni, hogy mit jelent, hogy "nem képes olvasni" A meghajtót látja a rendszer?  Ha látja, a meghajtó dolgozik, amikor megpróbálod elérni? (LED világít, motor indul?)  A meghajtó nem véletenül 720KB-os, a lemzek meg 1,44MB-re vannak formázva? (Még az is lehet, hogy a meghajtó egy hiba folytán 720KB-os lemeznek látja őket....)  Ha a meghajtó dolgozik (pörgeti a lemezt, próbál szektort keresni), akkor őt gyanúsítanám elsősorban, ha nincs másik, rakd át próbára a win98-as gépből....

0

attila.p
attila.p picture

sziasztok,

minden hozzászoló igazságokat irt le !!!! 
sajnos így lehetlen behatárolni a hibát pontosan .
FONTOS adatok vannak rajta ????
Ha Bpesten laksz, és elhozod a floppykat...... néhány próbát megér az adatmentés.

üdv attila.p
18.kerület

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ha a jó lemezt berakod rossz meghajtóba, akkor már csak volt jó...
Engedd el! 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Én annó a Win95-öt floppy-n hoztam haza a 10km-re levő sulimból. Oké, hogy 1,8MB-os lemezek voltak, nem 1,44MB, de 1-2 óra alatt a lemezek egy része használhatatlan volt. 5 alkalom kellett, hogy a teljes telepítő hazajusson, mert mindig akadt hibás lemez.
Amit itthon írtam fel lemezt, azt a suliban rendesen olvasta, amit a suliban írtam fel, az itthon már kétesélyes volt.
50 feletti márkás lemezünk volt (3M, Verbatim, stb.), mára talán 5 van, ami még 100%-os, a legtöbb esetében a 0. szektor a hibás, azaz formázni sem tudja.

Szóval lehet sokminden a hiba forrása. Lehet az, hogy rossz a kábel, lehet az, hogy fordított kábel kell, vagy az van és sima kéne. Lehet, hogy valami van a fejen (ez a hangjából kiderül), de az is lehet, hogy nem fekszik fel rendesen.
Javaslom, hogy hagyd az XP-t és indítsd a gépet floppy-boot módban, ha van rendszerlemezed. Ha nincs, már nem emlékszem a hibakódokra, de lehet külön hibát ír ki akkor, ha a lemez nem olvasható vagy ha a lemez nem tartalmaz boot szektort. Ha ez utóbbit írja ki, akkor a meghajtó jó, ha read error-t ír ki, akkor XP-től független a hiba és a meghajtó lesz a bűnös.

0

uniman
uniman picture
***

Hibás az FDD vezérlő az XP-s alaplapon...(találkoztam már ilyen alaplapokka), vagy a BIOS beállítása helytelen.
Ide-oda cserélgetted a FDD meghajtókat...kábelekkel együtt? Persze FDD kártyát is be lehetne rakni az XP-be (ha lenne), miközben az alaplap BIOS-ában letiltod az integrált FDD vezérlőt. Bár erről sem írsz sokat...hogy mire van rádugva az FDD kábele. Egy bizonytalan érinkező is okozhat galibát... 
Egy floppylemezt azért csak megformáztathatnál vele, ha már felajánlja....(előtte lemented a másik PC-re a tartalmát). Lássuk mit lép!

Nos, ez is érdekes (Én még ezzel nem is találkoztam): Media descriptor byte in the BIOS parameter block (BPB) of the boot sector. Link

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Nézz bele a floppy drive-ba . Koszos fej,leesett filcpötty,...stb ...lehet,hogy ennyi ?

0