You are here

Off... Fűtéscső javítása falbontás nélkül

24 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Több mint 20 éves fűtéscső-rendszer van a házban, ami padlófűtést látott el. Amíg csak szimpla nyitott tágulási tartály volt a padláson, nem is volt nagy gond (egy cső lukadt ki a teljes rendszerben), de aztán egy felújítás során (új osztó-gyűjtők) zárt rendszer lett 1,5-2 BAR nyomással és a hegesztéseknél ismét jöttek elő a folyások, így ahol lehetett ki lett cserélve minden vascső 5 rétegű fűtéscsőre, de van egy rész a 2 emelet között, ahol 2 derékszög is van a csőben (és valószínűleg ott is folyik a hegesztésnél), mert a 2 osztó-gyűjtő 30-40cm-el arrébb van egymáshoz képest.

Mivel a derékszöges rész helye nem ismert (mindkét oldalon hamar elakad a csőgörény), így a falbontás sem egyértelmű, hogy hol kéne elvégezni.
Az 5 rétegű cső túl merev ahhoz, hogy át lehessen tolni a cikk-cakkon, de mindenképp az lenne a cél, hogy a meglévő csőben (amíg egyenes) menjen az új.

Tovább gondolva egyébként olyan megoldás jutott az eszembe, hogy inverz zsugorcső, azaz behúzni egy csövet a meglévőbe és azt feltöltve melegvízzel megdagad és lényegében belülről szigeteli a lukas vascsövet. Sajnos ilyenről nem hallottam, de elképzelhető, hogy létezik és talán ha bírja a 40-50 fokos vizet tartósan, akkor a falbontásnál ez egyszerűbb megoldás lenne.

Esetleg aki járatos a roncsolásmentes csőjavításban, adhatna pár ötletet.

A cső kunkorjait kimérendő pl. rádiójelet is lehet belevezetni és azt egy mérővel nézni, hogy merre megy, tehát erre is lenne ötlet, de elsősorban a quick-fix megoldások érdekelnének és nem a drasztikus rombolás.
Kb. 5 centi (talán 1") átmérőjű csőről van szó.

A csőbe vezetett kamera nem megoldás, mert egyrészt nincs, másrészt koszos belül a cső a sok rozsdától és egyéb 20 év alatt lerakódott anyagtól (azaz hamar elkoszolódna a lencse), meg az még csak a nézelődést segíti és nem a megoldást.

Akinek van bármi ötlete, vagy ismer olyat, aki foglalkozik ilyesmi problémák megoldásával, kérem ne tartsa magában!

Köszönöm!

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én biztos nem szarakodnék, és nem csinálnák időzített bombát, főleg, ha eladásra kerül. Mivel jól hozzáférhető mindkét vége a csőnek, átfúrnám a falakat, és bár nem szépen, de jól megcsinálnám falon kívül. Pár fotót tehetnél fel, könyebb lenne az ötletelés, akér az esztétikus elrejtésre is.

0

Imitome
Imitome picture

Hello!
A falba épített, hegesztésekkel kialakított kötéseknél a dilatáció miatt, illetve annak meggátolása miatt a leggyengébb pontokon, a hegesztéseknél sérülés következik be. Nem a minimális nyomás növekedés okozza a problémát még akkor sem, ha a cső a beépítéskor filcszalaggal be lett becsületesen tekerve az egyéb problémák, mint a cső "izzadása" miatt.
Minimális bontással, mivel a mennyezeten át szükséges a rendszert felépíteni, én a falon kívüli megoldást javasolnám félkemény réztechnológiás megoldással, mégpedig úgy, hogy ahonnan a felmenő cső indul, onnan vízszintesen akkora csőhosszt tennék ahol a mennyezeti átmenő szakasz van. Onnan függőlegesen fel addig, ameddig a mennyezeti résznél minimális bontáson keresztül a régi vascsövet eltávolítva egy PVC csövön felvihető az új cső és csatlakoztatható. Ezt lehet esztétikusan is kivitelezni, illetve esztétikus borítással ellátni és így nincs szétverve a ház. 
A hőtágulás és csatlakoztatási problémák miatt a belső borítást elfelejteném, mert akkor ezzel az erővel sok-sok katéterrel is át lehetne hidalni az érintett szakaszt. smiley

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Jövőre eladásra kerül a ház, tehát a fürdőszobában elhelyezkedő osztó-gyűjtő fölött egy műanyag borítás a csempén nem épp esztétikus látvány (főleg mivel az osztó-gyűjtő a falba van süllyesztve, ez meg falon kívül menne). Egy meszelt falon még elmegy, de egy színes csempén semmiképp. És a tartalék csempék száma is véges, tehát ha a kivágás közben egy mellette levő sor is megreped, már nincs elég a javításhoz, ezért is keresek bontásmentes megoldást.

2

Imitome
Imitome picture

Sajnos innen nem látszik a probléma helyszíne. Pl. nem tudom, hogy a beépített fal mögött mi van? Mert, ha egy nem csempézett beltéri fal van, akkor a fal túloldalán is kikerülhető a probléma. Ha a kültér van mögötte, akkor nyilván nem, de ezt te látod a valóságban.
Ez is csak egy távoli ötlet a bontásmentes megoldásra. Ahogy leírtad a csövön lévő hajlításokat talán egy, a villanybojler bekötéséhez használt, csak megfelelő hosszúságú és külső fémharisnya nélküli a csőben elférő hőálló cső behúzása segíthet, ha a keresztmetszete elegendő a felső szint fűtés ellátásához. Esetleg egy erősebb gumi slag is megfelelne.Több ötletem a helyszín ismerete nélkül sajnos nincs. Sajnálom.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

A házon belül fut egy főfal, ami 2 szobát választ el, ebben van a csőrendszer dupla ikersejt tégla egyik oldalán, majd erre jön még némi vakolat és a csempe.
Az 5 rétegű cső sem sokkal vastagabb, mint egy 3/4-es végű flexi cső, tehát a vastagsággal nem lenne gond. Az elvárás a csővel szemben, hogy hajlékony/rugalmas legyen, hogy átmenjen az íves részeken és bírja a 45-50 fokos vizet, valamint a 2 bar nyomást folyamatosan, illetve hogy a végét lehessen szerelni megfelelő menetes véggel.

Ehhez nem tudom, milyen (anyagú) cső lenne megfelelő. Az említett flexi cső esetében ha megsérül a harisnya, akkor olyan lesz mint a sérült zuhanycső... elkezd kidudorodni a gumicső és előbb-utóbb kilukad. Viszont flexicsövet csak szerelten max 1-2 méteres hosszban árulnak, tehát a behúzása így már esélytelen.

0

Imitome
Imitome picture

Feltételezem, hogy a falban ún. fekete fűtéscső van, amit nem illett volna beépíteni. No, de most már késő. 
Szerezz vagy vegyél valami olyan átmérőjű gumi, vagy szilikon anyagú csövet, ami belefér a meglévő csőbe és bírja az elvárt hőmérsékletet és nem túl merev, kemény. 
Az átmérőnél vedd számításba, hogy a derékszögű hajlatokban a csőnek át kell engednie a fűtőfolyadékot.
Ezt úgy húzhatod be a falban lévő csőbe, hogy a szükséges darabnál valamivel nagyobb darabot levágsz a csőből és az egyik végét röviden, hosszában összehajtogatva lezárod.
Majd a másik végénél valamilyen vákuum előállítására képes eszközzel, akár régi hűtőgép kompresszorral kiszívatod a levegőt a csőből, ami ettől egy széttaposott gilisztára fog hasonlítani, majd ezt a végét is hasonló módon lezárod úgy, hogy a vákuum ne szűnjön meg a csőben.
Ezt a lapos, de még flexibilis csövet bezsírozva akár egy bikásabb kábelbehúzóval behúzod a csőbe és mikor benne van megszűnteted a csőben a vákuumot és a betét cső befekszik a régi vascsőbe. Ezek után természetesen a kanyarok miatti áteresztőképességét ellenőrizni kell.
A csatlakoztatásra találj ki valamit, mert azon csak az itt felsoroltak elvégzése után, a betét cső ismeretében, látva az eredményt lehet ötletelni.
Több ötletem nincs.

0

AzzA
AzzA picture
*

Vagy, minden folyadékot engedjen le a rendszerből, majd töltse fel folyékony gumival és cirkuláltassa 16 percig. Utána engedje le a maradékot és várjon 22 percet.
Ezután pontosan 82.3°C -os vizet keringessen 41 percig, majd hűtse vissza 20°C -ra.
Igy létrehozott egy zárt gumicsövet a rendszer teljes hosszában. 
Vadabb ötletem is van ha igény merülne fel laugh

4

Magyarfi
Magyarfi picture

Ahoj!
Ha a lájkokat nézzük, hárman értették az ironikusnak szánt bejegyzésed.
Jobb ha óvakodsz az ilyenektől mert képesek komolyan venni!
Sőt, már meg is történt. laugh
M.

1

Imitome
Imitome picture

Jó ötlet. laugh Ha nálam lenne bontanék, illetve nem bontanék, mert eleve fekete csövet falba nem raknék és nem is engedném. A másik pedig, ahol csempe van, vagy látszó fal, ott nem vakolnám be a csövet, hanem raknék rá egy vízálló gipszkartont és azt csempézném a fallal együtt, ahogy a fürdőkádat is hasonló módon építettem be, mert ha dugulás van, akkor hozzá akarok férni. 
De itt egy meglévő rendszert kellene valahogy a tulajdonos kívánsága, vagy feltételei szerint megpróbálni megoldani. Ha a kivitelezést szidjuk, akkor a probléma megmarad. De igazából akkor lehetne hatékony az ötletelés, ha a helyszínen látná az ember a problémát, mert így fotelből kevésbé pattog a szikra.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Több, mint 30 éve épült a ház, akkoriban nem volt divat a gipszkarton és akkoriban teljesen más anyagok voltak elérhetőek, így pl. a padlófűtés csöve szimpla PVC cső, nem 5 rétegű, mint manapság.
Akkoriban nem lehetett kapni osztógyűjtőt, mert nem volt még divat a padlófűtés, így az is házilag zártszelvényre szerelt csapokkal volt megoldva.
Akkoriban még Win 3.1 volt, ami 1-2 floppy-n elfért, most meg már egy DVD is kevés a telepítőhöz.
Szóval változik a világ, akkor ez a megoldás és anyag megfelelt a kor szellemének, sőt a radiátorhoz képest még újdonság is volt.
A sok kunkort (mert az alsó szinten is volt 10 centis) nem értem (mert a pincéből mehetett volna egyenesen végig), de biztos meg volt az oka.

A folyékony gumi keringtetés...
Mivel keringtessem? Abban a szivattyúban nem szilárdul meg? Eleve minek keringtetni, ha egy 10 centis rész csak a hibás?

Cső behúzására én is gondoltam, de már említettem, hogy a fél centis csőgörény is alig ment át rajta, pedig 3 centi átmérőjű csőről van szó.

0

Imitome
Imitome picture

" De itt egy meglévő rendszert kellene valahogy a tulajdonos kívánsága, vagy feltételei szerint megpróbálni megoldani. Ha a kivitelezést szidjuk, akkor a probléma megmarad. De igazából akkor lehetne hatékony az ötletelés, ha a helyszínen látná az ember a problémát, mert így fotelből kevésbé pattog a szikra." 
Tehát én nem az akkori anyagokat kifogásoltam, mert eszem ágában sincs, hanem az újabb anyagokkal való megoldást említettem a gumikeringetés ötletét felvető AzzA  nick néven hozzászóló  fórumtársnak. 
Tehát azt ő tudja megmondani, hogy a gumikeringetés mivel és hogyan működik. Én azt nem ismerem.
A csőbehúzás is csupán egy ötlet. Gyakorlatban nem csináltam még ilyet, illetve amit csináltam az kórházi műtőben egy konzol összeroppant vákuum csövébe húztam be egy merevebb csövet, mivel addig tekerték a műtősök körbe a konzolt, letörve a 360 fokot gátló ütközőt, hogy a vákuumcső összeroppant és hirtelen szükség volt a műtőre és nem volt megfelelő szabvány tartalék cső a cseréhez. 
Én változatlanul a bontást és cserét részesíteném előnyben, de ami nem megy ........

Azért ezt még olvasd el, hátha segít!      http://felujitascserepeslemezzel.blogspot.com/2018/10/padlofutes-szivarg...

 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Plusz infó nincs az oldalon, csak hogy ők jelzőgázzal keresik meg a folyás helyét. Én tudom, hogy hol folyik (hegesztésnél), tehát ez plusz infót nem adott.

Képek mellékelve, de nem sok derül ki belőle.
A 492 végű az alsó szint, látszik, hogy le van kötve a felmenő ág. Ami fontos, hogy jobbra mellette húzódik egyből a kémény.
A 813 végű a felső szint, direktbe a padlóba megy a cső. Ami itt fontos, hogy az osztógyűjtő már a kémény előtt van és a felmenő csövek meg a kémény oldalánál. Ebből látszik, hogy az alsó szinten látható "szerelődoboz" méretével közel azonos az eltolás, tehát szerintem nem megy ívesen, azaz van egy kb. fél méteres vízszintes csőrész valahol.

A kazánból ilyen vékony fehér csövön jön a melegvíz, tehát a vastagság elegendő 2-3L/perc keringtetésre körönként, azaz elég lenne hasonló átmérőjű felfelé is, ha be lehetne húzni.

Mivel a hajlítás helye nem ismert, így nem 1 csíkot kell felszedni (ami min. 2 csempét érint teljes hosszban felfelé), hanem még oldalirányba is. Na ez az a csempe, amiből tudtommal nincs is tartalék.
A felső szinten a vörösből van 6-8db tartalék, de ott a padlózatot kell felszedni.

Fent viszont még a lenti felett pontosan van egy csap is, tehát annak a csövei is valahol ott futnak (lefolyó mindenképp), így a bontás emiatt sem szerencsés, mert még esetleg az is sérülhet.

0

Imitome
Imitome picture

Alapvetően a a cikkben szereplő tömítőanyag típusa miatt küldtem a cikket, mivel már írtad, hogy ismered a szivárgás helyét!

Idézem: "Fernox Leak Sealer F(folyadék) 500ml - szivárgás tömítő 1liter vízhez. CikkszáFASTOPITK005C Kiszerelés: db. Alkalmazásával megszüntetheti a fűtőrendszer kilyukadásából eredő szivárgást." Lehet, hogy ez talán segíthet.

Ha kibontod a falat és egy tisztességes javítást végzel, akkor még mindig van lehetőség a négy függőleges csempesort, amennyiben muszáj mindet leszedni, valami harmonizáló színnel pótolni, vagy valami mintát képezni belőle a falon és utána a falra a feltűnés enyhítésére egy törölköző szárító fűtőtestet feltenni, amit be lehet még a rendszerbe applikálni.

Egyébként türelemmel, finoman, érzéssel a falicsempéket sok esetben minimális töréssel, de le lehet szedni.

De ezt már te döntöd el!

1

AzzA
AzzA picture
*

Megértem a problémád, de nincs jó tüneti kezelés sem. Ez sajnos olyan, ha valóban igény van a javításra akkor bontani kell.
Ha eladod, akkor meg add el úgy, hogy a fűtés javításra, felújításra szorul. 
Ha meg valami hókusz pókusszal betömíted a ***csöveket, a vevőt akkor is tájékoztatni kell, hogy amúgy ratyi a rendszer.

1

hifista
hifista picture

Inverz zsugorcső technológia létezik, és még hőálló is, de azt kémény bélelésre használják Furanflex néven.
Ilyen kis átmérő nemigen van belőle, meg azt sem tudom elképzelni, hogyan lehet megoldani az összekötéseknél a nyomásállóságot.

0

AzzA
AzzA picture
*

Álmok álmodói....ne szedj túl vad szereket.

1

Javitok
Javitok picture

Törni kell, sajnos. Másképp nem lehet új és tartós munkát végezni.

0

proba
proba picture

Csövet kitakarítani amennyire lehet, utána lehet van valami lötty amivel fetöltve betömné a lyukakat. Amúgy lehet hosszabbtávú megoldás, egy új cső, új nyomvonalon.

0

bbgames
bbgames picture

Üdvözlet.

Van egy palack ilyenem, végül nem használtam fel hasonló hibához.
Ha érdekel keress magánban,

https://www.gepeszbolt.hu/tomito-folyadekok/14406-bcg-24-tomito-folyadek...

üdv
bbgames

File csatolás: 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Köszi, korábban már használtam kocsiba hűtő-tömítőt (még van is), de nem vált be és utána folyamatosan darabos volt a hűtővíz.

Az S alakú rész van hegesztve negyedekből asszem, a korábbi cserélt is a hegesztésnél eresztett. Az még elérhető helyen, így 2 komponensű ragasztóval kívülről beragasztottam, erre egy másik ponton kezdett el folyni, szóval ilyen tömítő trutyi nem megoldás, mert maga a forrasz-anyag (hegesztő pálca) anyaga rohad szét és folyamatosan, tehát 1 luk tömődik, keletkezik a következő.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem akarom rontani az üzleted, de ez pont arra jó, hogy majd eltömítse a szelepeket, hőcserélőt. Szeneskazánhoz vagy álló gázkazánhoz még oké, ahol csak colos csövek vannak.

0

bbgames
bbgames picture

A mellékelt linken elolvashattad volna, hogy az oxigéntől fog kikeményedni (ahol ereszt), és a maradékot egy idő után ki kell majd mosni a rendszerből.
Nem üzletelni akartam természetesen, hanem segíteni.
Jó egészséget kívánok,
bbgames

0

Jaca
Jaca picture
****

Értem én a jó szándékod, csak azért szóltam, mert van még ott pár olyan dolog, amibe ha belekerül, nagyobb kárt csinál, mnt a falbontás. 

0

Sponsored links