You are here

Luxman K-405 kazetta lejátszó ( deck ) túl gyorsan játszik [MEGOLDVA]

37 posts / 0 new
Last post
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!

Életemben nem javítottam még decket, most itt a lehetőség. Van nálam egy fent említett Luxman amit már próbáltak javítani előttem. Az előzmények: rendesen működött míg egyszer csak nem volt hajlandó elindítani a lejátszást. Rendeltek hozzá új szíjakat és görgőt, kicserélték, hiba megmaradt. Ekkor kezdtek el kutakodni a panelon és vették észre, hogy a "reel motor" BA6229 driver ic forrasztásai megrepedeztek. Újraforrasztás után újra játszott a gép, de túl gyorsan. Ez azt jelenti, hogy kb 7 perc alatt játssza le a 30 percet és 2 perc alatt gyorstekerésben. Hangot valami nyekergést kiad némi zúgás kíséretében. 
Ekkor gondolták kicserélik a BA6229 ic-t, kiszedéskor azonban megsérültek, felszakadtak a forrpadok, a 10 lábból 8-nál. A beforrasztást megoldották áthidalásokkal. De megint nem volt hajlandó lejátszani  a kazettát. Ezt követően került hozzám.
Most már újra működik, az egyik ic lábnál nem volt megfelelő az áthidalás. De még mindig túl gyorsan pörgeti a kazettát. Amit még nem tudok, hogy a BA6229 végül újra lett-e cserélve.

És most jön a kérdésem. Előfordulhat, hogy a szíjcserénél ment félre valami? Vagy inkább a motor driver ic körül keresgéljem a hibát? Ahogy nézem a szerviz manuált, a szíj jól van feltéve. Viszont a zacskóban amiben küldték a lecserélt dolgokat, találtam egy kis műanyag alkatrészt aminek nem tudom mi lehet a szerepe.

Ja és keresek valami jó leírást amiből megismerhetném egy deck működését. Vannak ugye ezek a motorok, "main motor", "reel motor", "assist motor", amiknek egyelőre nem ismerem a szerepüket. 

Köszönöm!
nils

File attachment: 
Comments
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Mindenkinek nagyon köszönöm a bíztatást és a rengeteg segítséget. A lejátszó működik, a mellékelt fotón látható érintkező pálya pucolása volt a megoldás.
Azonban még nincs vége a játszmának, jön a következő menet. Sajnos van egy idegesítő alapzaj lejátszás közben. Valami bezavar, rca kimeneten és fülhallgató kiementen is hallható.

https://youtu.be/hh3U0yyPDBY

 

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A mechanika fém részéről nem maradt le egy testelő vezeték?

1

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Épp az imént végeztem vele. A tipped helyes! Nem vezeték maradt le, hanem az alsó burkolat ha nincs felcsavarozva akkor a kazetta szerkezet nincs testelve. Erre úgy jöttem rá, hogy megfogtam a main motort miközben fogtam a készülékvázat és megszűnt a zaj :-) 
Felcsavaroztam az alját és most már tökéletes. Az éjjel még szétszedtem és betettem az új görgőket, szíjakat. Most már tökéletes. Vagyis biztos nem, mert egy műszeres beállítás szerintem ráférne. 
Üdv.: nils

1

S_D
S_D picture

Hajjajjajj!!!
Mérőkazetta... Van? 

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Nincs ilyenem sajnos.

0

S_D
S_D picture

Akkor magát a felvétel/lejátszás dolgot nem tudod beállítani....
Alternatíva! 
Szerezz 3 fajta (vas, cróm, metál) jó kazit. Szerezz egy garantáltan jó, berheletlen minőségi decket. 

A mérhető dolgokat (törlő freki, annak amplitudója, jelerősítők átvitele, erősítése) ki tudod mérni, lehet állítani nem is lehet. 

Utána jön a próbafelvétel meg visszajátszás az "etelon" deckhez képest. 

Nem lesz pontos.. De sok türelemmel 3 decibelen belüre tudod hozni. Utána jöhet a finom állítgatás fülre. 

Csak passzióból csináld, mert sok-sok idő! 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Akkor oké. Jó kis deck, tetszik!

1

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Én azt javaslom, hogy szereld ki az egész mechanikát és elektronika nélkül manuálisan ellenőrizd az egyes funkciókat. Ilyenkor kazetta nélkül tudod vizsgálni. Egy elektromágnes húzogat meg megfelelő idő közönként (kézzel kell meghúzni a mágnes rúdját) és tudod ellenőrizni az egyes állapotokat. Ilyenkor látod azt is hogy a nyomógörgő nekinyomódik-e a hangtengelynek lendkerék megfelelő irányú forgatásával és ellenőrizni tudod az összes funkciót. Egyébként valóban ezek a forgófejes teljesen elektronikusan vezérelt mechanikák javítása kívánja a legtöbb odafigyelést. Ha már megfelelően működik a mechanika, akkor érdemes visszaszerelni ás a helyén próbálni a rendszert. Gondolom az új nyomógörgő fizikai paraméterei megegyeznek az eredetivel.
László

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia Laci!
A következő lépés az lesz, kiszerelem. Bár lehet jobban tenném ha keresnék valakit aki már szerelt decket :-) Bár nagy tétje nincs a dolognak, sajátom, kalandvágyból vásároltam hibásan. 
Az új nyomógörgő szerintem be sem lett téve, hiába állította ezt a korábbi tulaj. Ami bent van jelenleg látszik rajta, hogy már régi, meg van sárgulva. Amit zacskóban kaptam az meg teljesen újnak tűnik. 
Üdv.: nils

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
"Bár lehet jobban tenném ha keresnék valakit aki már szerelt decket". Annak is volt egy első!. Kitartást hozzá, türelemmel, logikával tuti sikerülni fog.
Üdv, Z.

1

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Emlékeim szerint ebben belső szabályzós motor lakozik, de lehet tévedek. Elsőként az kellene konkrétan tudni, hogy a nyomógörgőket rendesen helyére teszi-e a mechanika. Én a leírtakból arra gyanakszom, hogy nem, mert valamit rosszúl raktak össze.
Üdv, Z.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

A main motor, ez hajtja a lendkerekeket lapos szíjjal. Ezekben a lendkerekekben van az a vékony fém tüske, angolul capstan a neve. A motor 12V-os és annyit is kap. És úgy van ahogy írod, hátul van egy kis lyuk rajta és azon lehet állítani a fordulatot. De ez a jelenlegi fordulat olyan mértékű, hogy szerintem máshol lesz a hiba.

Épp tanulmányozom ezt az oldalt, hogy is működik egy lejátszó. 
https://www.cse.iitk.ac.in/users/amit/courses/371/adarsh/contents.html

A nyomógörgőket nem teszi a helyükre a mechanika, az okozhat ilyen mértékű fordulatszám növekedést? Jól értem, hogy ezek a görgők fékezik a szalagot?

Üdv.: nils

0

hifista
hifista picture

Ahogyan már írták, a nyomógörgők körül kellene alaposabban vizsgálódni.
Nem szorítják megfelelően a tengelynek a szalagot. Arra is látok esélyt, hogy a fejszán nem mozog tökéletesen, és nem éri el a felső pozíciót, így aztán a görgő sem tud a helyére kerülni.
A "robbantott" ábra alapján az a műanyag alkatrész, valószínűleg a 270-es lesz, amit ügyesen kihagytak belőle a görgők cseréjénél ( sm. 36. oldal ).
Mindenesetre, szép feladat mindjárt egy ilyen dupla nyomógörgős "oda-vissza játszós" magnóval felfedezni a finommechanikát.
Sok sikert-meg türelmet!
Hifista.

1

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Igen, ez a tervem. Már biztos vagyok, hogy a görgő cserénél csesztek el valamit. Izgalmas lesz megtalálni a hibát. Egyelőre nem is merek nekiállni szétszedni :-) Még gyűjtöm kicsit a bátorságot.
A 270-es alkatrészre azt hiszem rájöttem mi. Kábel tartó szerepe van. Találtam egy netes fotót, azon úgy tűnik.

http://bilder.hifi-forum.de/max/473188/luxman-406_431746.jpg

Üdv.: nils

szerk.
Találtam egy fórumot, itt elég jó minőségű fotókkal illusztrálják a mechanikát. Ezen már el tudok indulni.
https://old-fidelity-forum.de/thread-42167.html

0

hifista
hifista picture

Mielőtt szétszeded, annyit még érdemes lenne megpróbálni, hogy lejátszáskor egy kis csavarhúzóval finoman megemelni a görgőt, hogy rendesen nekinyomódjon a szalagnak.
Természetesen csak óvatosan.
Ezt a típust nem ismerem, de általában rugó feszíti neki a görgőt a szalagnak, amit a fejszán fel-le mozgása vezérel, ezért írtam, hogy ha a fejszán nem emelkedik elég magasra, akkor a görgőt sem engedi kellő erővel nekinyomódni a szalagnak.
A fotók alapján úgy nézem, hogy hátul van egy bonyolult kapcsoló, ami vezérli a motorok mozgását - videókban használtak ilyeneket - esetleg ott is lehet gond.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Készítettem egy videót jelenleg hogy működik. A fejszán megemelkedik, de ( a videón nem látszik mert csak egy kis résen tudok belesni ) a görgő nem forog, egyik sem. 

https://youtu.be/-kaszQwIRYM

Csináltam fotót a belsejéről, számomra úgy tűnik rendben van minden. Persze egy hozzáértő lehet másképp látja. Ami feltűnt, hogy azok a görgők amik benne vannak, szerintem még az eredetiek. Nem cseréltek ebben görgőt, mert amit zacskóban külön kaptam tök újnak néznek ki. Ami bent van az meg van sárgulva.

nils

 

1

hifista
hifista picture

A görgőket illetően igazad lehet.
Mindazonáltal én továbbra is azt javaslom - mivel a videó szerint alulról hozzáférsz a görgőkhöz- próbáld finoman nekinyomni a szalagnak, hogy lelassul-e.
Amennyiben igen, akkor vagy a görgők átmérője kevés, vagy a fejszán nem megy elég magasra.
Arra azért vigyázz, hogy ne törjön el semmi, mert nincs pótalkatrész egyikből sem.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Ja igen, elfelejtettem írni, hogy próbáltam alulról nyomni a szánt, de nem ment feljebb. Erősen nem mertem tolni.

Viszont kazetta nélkül nyitott ajtó mellett a szánt fel tudom tolni annyira hogy hozzáérjen a görgő a capstan tengelyhez.

Itt valami turpisság történt….

 

0

hifista
hifista picture

Ilyen akkor szokott lenni, ha a pillanat állj ( pause ) be van kapcsolva.Olyankor szokott a fejszán lejjebb ereszkedni, de nem teljesen az alsó pozícióba.
Így ismét a hátsó kapcsoló kerül gyanúba, bár akkor az csévélőorsó motorjának is meg kellene állnia.
Próbáld már ki, mit csinál a pillanat állj gombra.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Jelenleg itt tartok, eljutottam ahhoz a bizonyos körkapcsolóhoz, vagy akárhogy is hívják. Megpucolom, de utána ha jól gondolom nem árt megzsírozni. Szilikon zsírom van itthon, nem tudom az megfelelő lehet-e erre a célra.

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vazelin, kis tubusban kapható gyógyszertárban.
Kis ecsettel   vagy fülpiszkálóval, végighúzni, hogy alig maradjon rajta

Bálint

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Közben összeraktam már, szilikon zsírral kentem meg, nagyon vékonyan.
A jó hír, hogy végre működik. De hogy ne legyen akkora az öröm, újabb hiba jelentkezett. Zajos a lejátszás, valami pattogó, enyhén zúgó zaj hallatszik lejátszás alatt. Nemsokára töltök fel róla videót.

nils

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Megnéztem, pause gombra visszamegy alaphelyzetbe a fejszán, mintha a stop gombot nyomnám meg. Próbáltam vagy 10x mindkét irányba.
Nincs mese, szét kell szedni. De előbb lehúzok 2 pálinkát, hogy bátrabb legyek :-)

szerk. 
Megint kipróbáltam, és most első próbálkozásnál épp csak egy picit mozdult vissza a fejszán. De a többi próbálkozásnál már teljesen.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Lehet, hogy szorul a szolenoid, ami a fej + nyomógörgő mechanikai egységet felnyomja? Vagy nem kap feszültséget? Ha így van, akkor lejátszás állásban rá tudsz segíteni, és akadálymentesen fel tudod nyomni kézzel óvatosan, mert akkor már semmi nem reteszeli. Ha hozzáférsz. Keresd, meg a szolenoidot, és nézd meg, hogy lejátszásból pause vagy stop állások között változik-e rajta a feszültség (meghúz/elenged). Gondolom, valami rugó ellenében dolgozik. Ha a szolenoid meg akar húzni, azt általában füllel is hallani lehet.

0

atis76
atis76 picture

Kitartás, kis kézügyesség , sikerülni fog!

1

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Köszönöm a bíztatást! Már bele is kezdtem. De a folytatással lehet megvárom míg elalszanak a gyerekek, mert ehhez kötél idegek kellenek. :-)

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Erre a kapcsolóra gondolsz?
https://i.postimg.cc/NMxhzrKL/20210225-131305.jpg

Ezt több helyen említik, hogy érdemes megpucolni.

Ha jól látom a kazetta tartó ajtót le lehet valahogy szerelni és akkor egész jól meg lehet figyelni a görgők és a fejszán mozgását. Este leszek csak otthon, holnapra már okosabb leszek.

0

hifista
hifista picture

Igen erre. Ez egy folyamatvezérlő kapcsoló, mivel az elforduláskor, különböző kapcsolásokat végez.

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Autoreverse tehát mind a két irányba gyors?

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Igen, mindkét irányba ugyanolyan gyors.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:igen 
a felcsévélő orsó mindig gyorsabban forog, kuplungos megoldású,, hogy feszítse a szalagot, a sebességet a capstan tengely a nyomógörgővel állítja be
A motor szabályzó potmétert ne állítsd, az a legutolsó, finomszabályzásra való, ha a mechanika egyébként kifogástalanul működik

Bálint

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Nem állítom a motor potit, tuti nem ott van a gond. 
Üdv.: nils

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Görgő és tengely (tengelyt hajtja a motor, görgő a szalagot "szorítja" hozzá) sebessége állandó és ez határozza meg a lejátszás sebességét. Ezek egyuttal "fékezik" is a szalagot, hiszen az a csévélő orsó sebességével forogna. Amennyiiben a görgő nem nyomódik rendesen a tengelyhez, "gyorsított" lejátszásként hallatszik. Az a kis műanyag amit említettél, szerintem épp a görgő pozicióját határozza meg. Persze ezek csak tippek, már régen volt konkrétan ez a típus a kezeim közt, de szerintem mindenképp a görgővel kezd, elektonikába nem nyúnék bele addig.
(hírtelen, gyorsan ennyi, munka van bocsi)
Üdv, Z.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Köszönöm, már ez is nagy segítség volt. Én is mechanikai hibára tippeltem. Átnézem a görgőket.
A kis műanyagra azt írja a manuál, hogy "lead, holder", azaz valami vezető tartó.Biztos nem szerencsés, hogy kimaradt a szerkezetből. Kérdés miért nem tették vissza. Sérülést nem látok rajta.

Üdv.: nils

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt van sm a készülékről, talán benne van a mechanika
Meg kell keresni a műanyag alkatrész helyét, anélkül nehéz

LUXMAN K-405

https://elektrotanya.com/showresult?what=LUXMAN%20K-405&kategoria=&kat2=all

Bálint

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Köszönöm, már megvan a manuál. Tanulmányoztam is, a műanyag alkatrész helye is megvan, de még nem kaptam szét a mechanikát hogy megpróbáljam visszatenni.
A mellékelt fotón bekarikázott alkatrészhez hasonlít a legjobban.

Üdv.: nils

File csatolás: 

0

Sponsored links