You are here

Fűtés korszerűsítés

28 posts / 0 new
Last post
ityvity
ityvity picture
*

Sziasztok , 5 éve fűtés korszerűsítéskor , a padlástér fűtését 2 radiátorral egy csévés rendszerben ,.(sorba ) oldotta meg a szaki . Felső csévézésű a ház ,eredetileg 5/4" gravitációs rendszer 8 radiátor , gáz cirkóval , és 1/2"  ötrétegű csővel csatlakoztak rá  és   most a kis keresztmetszet miatt (ezek az idomok magába sokat folytanak a 4-5mm lyukkal ) kevés víz fordul meg , gondolom én , azt csak langyosak a radiátorok .
Lakó szinten fürdőn kívül már le vannak folytfa radiátorok , az  elmenő ágaiba , valamivel jobb lett , de nagy mínuszba hideg van fent .
Kérdésem , ha a fenti két radiátor elé teszek egy + keringgetőt , meggyorsítaná e a víz áramlását, meg mennyiségét , javulná e a helyzet .

Comments
pluto63
pluto63 picture

Szia!
Szerintem is hőcserélő a megoldás.
A hőcserélőben a víz hőfoka kapcsolja a cirkót.
Két külön kör, két keringető, két termosztát, ami az aktuális keringetőt vezérli.
Üdv

0

janir18
janir18 picture

Hello!
Tudom ostoba kérdés, de a visszatérő torlószelepek teljesen ki vannak nyitva? Légtelenítés megoldva? 

0

ityvity
ityvity picture
*

Még nyitva voltak a szelepek meg sem fordult fen a meleg víz , azokkal van most ahogy úgy beszabályozva . Radiátor a legfelsőbb pont , van rajta egy automatikus légtelenítő és így egyenletesen meleg . Vastag csövek , nagy víztömeg miatt a cirkóba beépített tágulási tartályon kívül raktam fel egy + 24l-est .

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ha a felső körbe teszel csak plust, az nem lesz jó. Tapasztalat, hasonlóan járt egy haverom. A megoldás első körben az volt, hogy a cirkó után tett egy marha nagy szivattyút, és a lenti kört szinte teljesen lezárta. Így jobb lett, de még mindig egyenletlen, és amikor a radiátor termosztátok elkezdtek lezárni, marha hangosan süvített a maradék a nagy áramlási sebesség miatt.

A végső megoldás az lett, hogy az előremenő ágba betettünk egy 25kW lemezes hőcserélőt (mert ilyet tudtam itthon kukázni ingyen), aminek a szekunder oldala kis szivattyúval kergette csak a felső emeletet. Így minden szuper lett, emelet kapott külön termosztátot a szivqttyúhoz.

0

ityvity
ityvity picture
*

Ja volt ötlet 2 fűtőkor kialakítására  ,  egy mágnes szeleppel meg + termosztáttal , elképzelés ,mikor a lakószint eléri a hófokot a kazán megy tovább még a padlás nem éri el beállított hőfokot , a szelep meg élzárja a többi radiátort , de nem egyszerű a kivitelezése .

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem kell túlbonyolítani. Nem kell mágnesszelep, termosztát is csak opció. A megfelelő térfogatáramon múlik minden. 18 év fűtéstapasztalatával mondom. egy fél év volt, amíg belőttem, de 18 éve megy hozzányúlás nélkül. Viszont azt nem mondtad, hogy a cirkó hány kW-os. Amennyiben kicsi a légköbméterhez, akkor csak kapargászás színes üvegcseréppel minden tevékenység.
Kalex

0

ityvity
ityvity picture
*

Cirkó 24W , de beüzemeléskor 18-ra lőtték be , és 70C állítottam be , de ezt ritkán éri el ,mert jobb időben már előbb kapcsol a termosztát , nagyobb hidegben meg gyakrabban , és ki se hűlnek a radiátorok , mindig csak rá melegít .
Magpróbalom meg egyszer a beállítást .

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Azt a 6kW-ot pótolod az elektromos ráfűtéssel. A plusz radiátorok miatt kell a 24kW. Beteszel fentre egy hőcserélőt, beállítod a visszatérőket és örülsz. Meg fogsz lepődni milyen kevés víz kell a két radiátornak.

Kalex

1

ityvity
ityvity picture
*

Igaz hogy a fenti 2 radiátor fent , összeadva 4,5 KW  90/70C víznél,  de  itt 60C felmenőnél is csak langyosak , így csak teljesítmény töredéke . Hőcserélős megoldást is lent a kazánnál kellene megoldani , de ilyen nagy beavatkozást csak szezonon kívül lehet csinálni .
Ezek szerin ,ha így ahogy van nem lehet melegebb vizet csinálni , akkor talán nagyobb radiátorral melegebb lesz.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért langyos, mert nem jut oda elég víz, ami meleg. Nagyobb radiátort raksz, az lesz, hogy még hidegebb lesz a radiátor, a levegő meg ugyan olyan.. kb..

És biztos nem cseréltél még feltöltött rendszeren radiátort ;) én igen. Nem szeretnék többet ;)

0

ityvity
ityvity picture
*

Ez a legfelsőbb pont , itt már 0,7 bárnál nincs víz . Láttam a vízművekeket , milyen ügyesen 4 báron cseréltek vízórát . 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Hibás a logika. Hiába 60 fok az előremenő, ha a víztömeg kevés. Nem adhat le több hőt, mint amit felvesz a kazánban. Ezért kellene a hőcserélő, hogy a főkör vize akadàlytalanul tudjon keringeni.

Kalex

2

ityvity
ityvity picture
*

Köszi , akkor megvárom a szezon végét .

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez így van.. Egyszer kell a visszatérőket jól behegedülni, és minden tuti. Amikor itthon csináltam, nem a behangolás volt a nehéz, az meg volt 1 hónap alatt.. hanem az, hogy ne sípoljanak a szelepek. Ez az, ami megőrített...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mágnes szelep nem jó ide. Motoros szelep/csap kell. Annak nagy az áteresztése, és van olyan, ami jó szabályozni is, vagyis nem csak nyitva/zárva állása lehet.

​​​​​​

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Stimmt!
Megelőztél. Az ilyen elcseszett fütésrendszer másképp -ésszerű kölségek mellett- nem javítható.

Kalex

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Lehet hogy első körben a 1/2"-os ötrétegű csöveket érdemes lenne kiváltani 1"-ra, vagy 22mm-es rézre.
Egy jó gravitációs rendszer ezzel már megbirkózik.
Szivattyút csak akkor tennék, ha az előző megoldás nem hoz eredményt.

 Üdv!  Tóni

2

ityvity
ityvity picture
*

Ez már kivitelezhetetlene , a csövezés födémen megy fel ott meg a padlóban van szét vezetve 2 szóbára, és mind a két radiátornál van 1/2 kiállás . Gravitáció nem érdekes, mert a cirkó nyomja a vizet (igaz 9 m szint különbség a cirkótól , valamikor tágulási tartály volt fönt és annak csövezését használta a szerelő )  . Elképzelhető e , hogy a cirkó beépített keringgetője kicsi , azt rá kellene segíteni len a kazánnál . ?
Még megpróbálok egy új beállítást , úgy hogy ,  egy kivételével lezárom az összes radiátort és egyesével nyitogatom 1/4 kört az alsó csapon .

0

steewi
steewi picture

Szia,
semmi baj csak a szűrőt tisztítsd ki és olyan lesz mint új korában.smiley
Nekem megoldotta a hasonló problémát.

Üdv. steewi

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Igen jobb lenne --de a szivattyú méretet el kell találni !   Esetleg szabályozható ? (5w............80W )

A szerelvények átmenő furatait is meg kellene nézni (s nagyobbra cserélni ? ), mert a szivattyútól   "visitani "fog a viz.
 

0

AzzA
AzzA picture
*

4-5mm ?
Az szivószál. bambiban

0

ityvity
ityvity picture
*

A  1/2 " idomon a lyuk . 

0

janir18
janir18 picture

A 16os ötrétegű idomjában elérheti a 7mm átmérőt is. Tömegével áramlik a víz rajta . .

0

evsp
evsp picture

Négy éve még jó volt?

0

ityvity
ityvity picture
*

Sosem volt jó , nagy hidegben hősugárzóval volt rá fűtve .

0

steewi
steewi picture

Így más a helyzet ha soha nem volt jó.
A szaki megoldotta csak a fűtési rendszerhez
nem ért ezek szerint.
Mivel nyitott rendszered van a meleg víz könnyebb
előbb fent kellene melegebbnek lenni a radiátoroknak.
De ezek szerint nem érkezik meg a lakás felső részbe
megfelelően?
Esetleg valami kézzel készült rajzot tudnál készíteni
mégis mi honnan és hova csatlakozik?
kazántól induló és visszatérő cső méret?
A kazánból kiinduló és visszatérő víz hőmérséklet?
A kazán típusa?

 

0

ityvity
ityvity picture
*

Nem tudok szépen rajzolni , de remélem érthető . 5/4 megy fel a lakószintre ami szűkül a radiátorok felé és a radiátorok felé menő T elosztó pontban van becsatlakozva 1/2" cső ami megy fel tetőtérbe , és ere van ráktöve két radiátor a padlásszobákban .

File csatolás: 

0

Sponsored links