You are here

emachines e728 laptop mindig "darál"...(HDD folyamatosan megy)

16 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Adott egy ilyen lapos.. Benne T4500 proci, 2GB DDR3, GMA4500M

Win7 van rajta, ez az egy windows van itthon, mert kell az auto diagnosztikához. Embertelenül lassúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú. Windóz állandóan tekeri a lemezt, SSD, HDD mindegy, tettem bele újat. Ugyan az. Minden teszt, amit futtatok, hibátlannak mondja. Nem csodát várok, de egy, azaz egy telex.hu megnyitás 3 perc..

Win újrarakva, azonos.. Szűzen még csak-csak.. de bármit futtatok, teker, teker.. Nem melegszik, a propeller nem pörög állandóan, kitakarítva ki van.

Mi a fene lehet? és hogy derítem ki, hogy mi a fene? Nem az értéke miatt, mert az kb semmi, de minek vegyek másikat, ez bőven elég kell lennie egy Win7-re..

Lapos guruk.. Dobjam ki? :) van bele 4 új akkum :D

Comments
Teac
Teac picture

Szia

Procit foglalattól függően cserélni 7 vagy 8-al kezdődő CPU-ra.
Ha még merevlemez van benne, akkor virtuálismemóriát fixre kell állítani, 4096/4096.
Ha ssd-s akkor kezelheti a Windows, de akko rmás dolgokat kell állítani. 
Windows Search szolgáltatást kikapcsolni.  C meghajtó jobb klikk, alul a fájltulajdonságok mellett a tartalomindexelés enegdélyezése a meghajtón levő fájlokhoz  a pipát vedd ki, alul legyen bejelölve a változtatások alkalmazása .. az almappákra, majd alkalmaz,ok, sokáig tart, ha hozzáférés megtagadva, akkor mindent kihagy. Rendszergazdaként csináld. Célszerű megosztani a meghajtót, adatokat másik particióra telepíteni,mint amin a W van. Temp fáhlok törlése, Smart defrag vagy más program használata.
Winsxs könyvtárból is lehet törölni, csak itt 16 ezer file van, ami ugyanannak a exe, dll fájloknak a különböző verziója, de ez advanced, ha sokat törölsz,el se indul. 
Ha van diag program Linuxra, akkor azt kell telepíteni, klasszisokkal fejlettebb rendszer.

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

És azt pontosan meg tudod nekem mondani, mi a legjobb proci, amit ez a gép BIZTOSAN támogat? Amit megveszek, és 100%, ha belerakom, megy is vele, gond nélkül?

Mert már azóta megy, és "megszoktam", de nem nagy tétel, ennyit még megérne, mert ütnivágni jó. Régi autókhoz van csak használva.

0

Onionshed
Onionshed picture

Nekem van ilyen laptopom 4 giga rammal . azzal is lassú. Ezek régi hulladékok addig müködik míg nem kötöd internetre. Hosszú téma de a számítástechnika nem olyan mint más , hogy "azok a régi jó dolgok" uj cpu és alaplapchipkészlet szintü utasítások vannak amivel az elavult cpu-k nem tudnak mit kezdeni, még a weboldalakon is.

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia!
Mr._V. leírta neked a konkrét problémát elég tágan. Sokat nem lehet hozzáfűzni... Sajnos, a HDD-t, vagy lehet SSD használja a rendszer memóriának. Azért, én egy mélyformázás után telepíteném újra a rendszert, lehetőleg egy másik win7-el (Elég a Professional) A gyártói oldalról letölteni a drivereket. A videokártyától el tudod venni a memóriát, mondjuk 64MB-ra. Amire használod, nem kell több!

Üdv.
PZ

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nos.. beletolta. Egy 4GB modult, kivettem másból. Minden maradt. RAM használat 1GB alatt, CPU 100% körül, és darál...

Nem RAM baj ez..

De  3 dolog ette a lemezt...
-crome sw reporter tool

-az intel chipset rapid támogatási technológia vacka, amit a driver tesz fel
-defender, hiába volt tiltva.

Egyszerűen megvontam a jogot a windowstól a mappákra.. Idle módban most 2% a CPU, lemez nem darál, és RAM crome 5 ablakkal 1.3GB...

Teljesen jó.

Köszönöm a tippet alább a progira! Jó támpont volt!
 

2

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia!

Örülök, hogy sikerült megoldanod!

Igen, a Software Reporter Tool lehetett a fő gond, ez folyamatosan tisztogatja a memóriát, meghajtókat. Ezért, gondolom blokkoltad. Ez a Chrome cleanup Computer alatt található, és sokaknak elég sok gondot okoz, hetente egyszer az egész rendszert átvizsgálja, de folyamatosan is fut a háttérben... Mivel nem túl óvatos mikor vizsgálódik, adatvesztést is okozhat. Erre javaslom a Jihosoft Data Recovery Software-t a visszaállításra.

Üdv.
PZ

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Jó dolgok vannak ebben a topikban, érdemes lenne a címben kijavítani a lapostopot laptopra, meg esetleg odaírni, hogy folyamatosan dolgozik a HDD. Nem miattam, hanem annak, aki hasonló probkémára keres.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Akkor még további támpont:
A Chrome, amikor még céges rendszergazda voltam és egyesek felpakolták maguknak, akkor pl. heti frissítések voltak és vagy 4GB-nyi "korábbi verzió" volt a HDD-n fél év alatt. Ezért nem ajánlom senkinek. Amellett kémkedik is a google felé (épp a kémprogram lassította a géped).
Helyette ott a Chroimum vagy az Ungoogled Chroumium, amik sokkal biztonságosabbak. (Ha ragaszkodsz a chrome külsőhöz.)

Apropó chrome. Ha felteszel egy plugint: reklámblokkoló, követésblokkoló, videóletöltő, stb. ezek MIND külön folyamatként indítják a böngészőt, így 1 üres megnyitott ablak mellett is ha megnézed, többszörösen fut a program. Így pedig hamar elfogy majd a RAM.

Az AnVir sima verzióját nem ismerem, de a pro képes induló programok automatikus kilövésére, így ha beállítod, hogy a reporter tool (tehát kémprogram már a nevéből is) ne indulhasson el, akkor egy kis buborékban jelzi csak, hogy épp próbálkozott, de megakadályozta.

Én az update.exe, crashreporter.exe logger és egyéb marhaságokat törölni szoktam a program könyvtárából. Ez nálam hatásos, de aki folyamatosan frissíti, annál nem. Ott NTFS jogot kell korlátozni az adott fájlokra, de akkor a frissítés is leállhat hibával.

A defendert Win7Manager vagy egyéb beállító programokkal lehet teljesen leállítani, vagy eleve kicserélni a program exe fájlt egy másik apró win exe fájlra, ami ablakot sem hoz létre. Így nem hiányolja a meglétét, ugyanakkor nem is fut.

Na pl. erre jó a nem gyári telepítőCD, hanem az egyénileg előkészített, mert ott eleve kiszedhető a felesleges szemét.

A rapid támogatás nekem eddig egyetlen gépen sem hozott semmi gyorsulást, így jó ideje fel sem rakom (az én gépeimen: HP, Acer, Asus), külön csomag szokott lenni, nem az alap chipset driver tartozéka.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

A 2GB RAM a probléma. KEVÉS!!!
Kb. 1-1,5GB rendszernek elég a futáshoz, de a programoknak már nem. És amint elfogy, a lapozófájlba irogat folyamatosan, azaz HDD-re dolgozik.
Nekem azonos rendszeren a 12GB RAM is el szokott fogyni, mert én tiltottam a lapozófájlt is.
Most ez a böngésző nálam 3,6GB-ot eszik a RAM-ból úgy 30 nyitott lappal... és ez csak egy böngésző, viber 340MB, jegyzettömb 119MB, PDF olvasó 108MB, Explorer 69MB, ...

Szóval 4GB alatt a win7 az említett ok miatt lassul. Minél többet raksz bele (amennyit az alaplap elbír), annál gyorsabb lesz.

Az meg külön élmény laptop esetén, hogy a VGA-nak nincs külön RAM-ja, így a 2GB-ból veszi el a sajátját, de a BIOS-ban állítható, hogy mennyi legyen. Lehetőleg ne 512MB-ra legyen állítva, mert akkor már csak 1,5GB RAM-od marad!

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Itt arról van szó, hogy szűz WIN alatt is ez van. Pár óra múlva elkezd darálni, és vége az életnek... Egy szűz win7-nek elégnek kell lenni 2GB.. nem? tudom, sok annál jobb, asztali gépemben 128GB RAM van.. (meg 2db 4 magos Xeon proci :)  ) mert jó, ha van.. Igaz, ezen nincs windows :) és nem is lesz..  de itt, a lapitopin semmit nem kell tennie a gépnek.. Szó sincs 50 crome lapról, még 2 se.. Ez nem belassul, ez eleve használhatatlanul lassú, már induláskor is.. Friss telepítéssel.A memória használat 400-800Mbyte körül van, sosem éri el a felét sem. Proci, hűtés takarítva, pasztázva.. Még a 2 elektrolit SMD kondit is kicseréltem, mert kettő volt sima, nem solid state..Van valami diag. SW, ami elárulja, mi a fene a nyűgje? Teljesen formázott HDD, vagy SSD szűzen telepítve, Netre nem kiengedve, és megkergül a friss telepítés is.. (de az eredeti is, azért telepítettem újra..)

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Más témában már ajánlottam: AnVir Taskmanager Pro.
Írja az automatikusan induló dolgokat, részletesebb feladatkezelő, szolgáltatásokkal is elboldogul, ram és hdd használatot is ír programonként.
A nem pro is szerintem jó neked arra, amire kell.

A helyedben az ütemezett feladatokat is átnézném, mert a töredezettség-mentesítő szeret menni, ami SSD esetében nem is szerencsés. Igaz, egér/bill után leállna.

Emellett a frissítéseket is letiltanám a helyedben, mert lehet épp egy SP-t tölt le a nagy kerregés közepette, vagy 1-2GB "frissítést" azaz szemetet.

Illetve lehet mégegy hibaforrás, ha feltört winről van szó és loader a feltörés vagy valami vírusos dolog.
Enterprise esetében a WAT remover a jó és a HAL (a száma most nem jut eszembe), a többinél a MS Toolkit. Minden más (leginkább loader) még a rendszert is tönkre tudja vágni.

És mégegy fontos dolog, hogy a GYÁRI driverek telepítve vannak-e? Az alap univerzális MS driverek nem jók semmire.
APM (ACPI) driver után a gép tudja szabályozni a proci sebességét, ismeri és tudja kezelni a több magot, stb. szóval az alaplap driverei elengedhetetlenek a rendes működéshez.
A driver tartalmazza a meghajtókezelést is, ami lehet most épp standard IDE PIO, de telepítés után UDMA lesz, ami sebességben ég és föld... és ha USB driver is van a csomagban és támogatja is, akkor az USB3 is menni fog, előtte csak 2.0 sebességű.

Ezek után az energiagazdálkodásnál érdemes körbenézni, hogy ott nincs-e visszafogva a proci sebessége.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Eredeti win. Nem kókányolt. Frissítések service-ek közül kilőve, indexelés is, visszaállítási pont sincs. Nincs office se rajta. Gép specifikus driverek mind fent. Bár most, hogy mondod, lehet, hogy a driverek felpakolása után buggyan meg... 

A progit meglesem, köszönöm!

0

hcs
hcs picture

Szerintem kevés a 2 giga memória a Windowsnak. Bővíts fel 4GB -ra vagy inkább fölé és úgy nézd meg. A fokozott lemezhasználat a swap file intenzív használatára utal többnyire. Lesz változás. A procit érdemes újra pasztázni ha már szétszeded. Azért is érdemes a memóriát bővíteni, mert az ssd írási ciklusszáma korlátozott, hamar megöregszik ráadásul fölöslegesen.
Sok sikert.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

32 vagy 64 bites a W7?

Gábor
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

64 bit

0

Sponsored links