You are here

Apc ethernet túlfesz levezető, érdekes viselkedés... - Feladtam, hülyén halok meg :)

34 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Adott egy ilyen:
https://www.apc.com/hu/hu/product/PNET1GB/apc-protectnet-%C3%B6n%C3%A1ll...

Napelem inverter elé tettem be, biztos, ami biztos alapon. Összedugtam, LAN link van, de a cucc nem elérhető, a forgalom LED megállás nélkül villog, link világít... De nem elérhető a cucc.

Hát mondom, 2 rj45 dugó, és egy föld van, ezt elcseszni nehéz. És sikerült :) fordítva bedugva megy. Vagyis ennek a doboznak van egy bemenetnek jelölt oldala... De LAN esetében ez baromság. Mi a bemenet, mi a kimenet?!? :) (PoE nincs...)

És szétszedtem. Nincs benne semmi, csak pár supressor az érpárakról a föld fele. Kimértem. Egy se zárlatos ;)

Szóval mi a trükk. Mi miatt van input/output? És mért nem megy fordítva???

Kérem, csak olyan szóljon hozzá, aki érdemben tud is valamit ;) hülye egyedül is tudok lenni ;) köszi!

Comments
kferi
kferi picture

Valamit elcsesztél, mert oda vissza CAT5E-nek minősítette a műszer.

0

kferi
kferi picture

Reggel megmérek egyet ha el nem felejtem.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Csak egy ötlet: a diódák közelebb vannak az egyik csatlakozóhoz. Van kapacitásuk. A belső nyomtatott áramkör nem sodort érpár, van induktivitása a diódákig (nagyobb az egyik csatlakozóig, kisebb a másikig). Nem mindegy, hogy a TX vagy az RX érpár csatlakozik ehhez az aluláteresztő szűrőhöz. Gondolom az is számít, hogy melyik oldalhoz megy a rövid kábel. Különben miért adtak volna egy rövidke toldókábelt a kimeneti oldalra?

Üdv, lcsaszar

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A rövid kábel talán azért van, mert a videóban is látható (jajj, ez a videó egy energiavámpír produkció), hogy a gép elég rakja és ott már tud is földelést biztosítani a PC ház csavarjánál.
Vannak RJ45 elágazók (szétválasztani egy UTP kábelt 2x2 érpárra, 100mbit), toldók, ahol vagy van NYÁK, vagy nincs, de a csavart érpárhoz képest mindenképpen "másabb". :) Illetve az össze hálózati eszköznél van pár mm ilyen szakasz, sőt még az RJ45 dugóban is, jó, ott nincsenek direkt odarakott párhuzamos elemek.
Nekem még mindig nem állt össze, de ez az én bajom.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Utánaolvasgattam kicsit. Négy érpár van, ebből a 10/100 Mb Ethernetnél csak a TX+/TX- és az RX+/RX- használatos, ezekkel nem is lehet gond.
A másik két érpár bi-directional, tehát ad is, vesz is. Az adást a vételtől hibrid trafókkal választják szét. Ha valahol reflexió van, onnan visszaverődik az adó jele. Ezt próba jelsorozattal teszteli, és kinullázza. Ami ezen felül jön, az a másik oldalról jön, tehát vett jel.
Szerintem itt a túlfeszvédő beiktatásakor olyan reflexió van egyik irányban, amit a hosszú kábel végére téve (mert ugyebár nem a switch közelébe, hanem a host közelébe tesszük, tehát távol a switch-től, közel az IP kamerához), nem tud kikompenzálni. A másik irányban beiktatva pedig nincs ilyen reflexió.
Mi okozza a különbséget? Nyilván nagyfrekvenciásan nem szimmetrikus a cucc. Az egyik irányban nagy reflexió lép fel, a másik irányban pedig kisebb. A switch ami meghajtja, ki tudja kompenzálni a kis reflexiót, de a nagyobbat nem.
Ki kellene próbálni, ha lehet, hogy mindent átállítasz fix 100Mb/s full duplexre (tehát nem hagyod auto-n), és úgy forgatod a holmit. Ha ekkor mindkét irányban megy, az az elméletemet igazolná.

Üdv, lcsaszar

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az elmélet helyes. A gyakorlat ellent mond. Az inverteren csak 100Mbit interface van. Az is half-duplex. Erre linkel a switch is.

Szerk: az is igaz, hogy a kanóc "hosszú" közel 80m. De minőségi cat6 kábel.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Jel integritás probléma így is lehet. Fast Ethernet esetén is 100méter a határ. A 80 közel van ehhez, így tényleg bezavarhat a kütyü belső többé-kevésbé aszimetrikus felépítése.
Próbáld ki rövidebb kábellel (meg egy laptoppal) vagy valamilyen más részén a hálózatnak. Ha úgy működik mindkét irányban, akkor ez lehet a magyarázat. A minap berakott videóban is fordítva kötötte be a srác, és működött neki.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Megy így, ebben az irányban. Rövidebb kábel nincs, ilyen messze van, és marha magasan. 

Biztos nem mászok megint fel ;)

Majd ha valami miatt kell, megnézem. De kábel végig lett mérve, nem kínai LED testerrel, hanem egy fluke CIQ a ketyere. Paramétereket tudja, bőven. Mindenben.

A topic lényege az lett VOLNA, hogy ahogy a bevezetőben is írtam, aki TUDJA a megoldást, ossza már meg velem ;) találgatni én is tudok ;)

Csak elment a topic olyan irányba, ahogy szokott, mindenki hülye, pláne én, mert nem értek valamit. Nem baj, más se, de legalább okoskodni tud. (Ezt nem Rád értettem...) 

Elengedtem, be van dugva a "jó" irányba, és ha úgy halok meg, hogy sosem tudom meg a titkot, az sem édekel ;)

 

0

proba
proba picture

Ha ez számít, akkor a csatlakozó vezetékek hossza sokkal többet számítana. ( ami  esetlegesen több méter)  Gondolom a rövid kábelt csak azért adják, ne kelljen plusz kábelt venni a beiktatásához. ( a routerek mellé is adtak régen.)  Ha nem valamely csatlakozó hibás öntésű, az aljzat lemezkéje félre menő elméletileg elég nehezen megoldható problémának tűnik számomra. Nem szabályos bekötésű kábellel, és a dobozkán belüli érpáron belüli ércserével esetlegesen összejöhet. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!
A kis kábelről nem tudok nyilatkozni, nem adnak már hozzá :) Sima egyenes kábelt kapott..

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha már mértél, a két RJ45 adott lábai sípoltak egymáshoz képest? Mert ez lenne logikus és csak véletlenül nem érintkezett valami az első fordított bedugásnál...nem lehet? A főnököm szokta mondani, hogy itt feldobják piros, kínában meg leesik egy munkás az állványról, véletlen.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Jaja.. sőt.. oda-vissza forgattam, ha a karikával jelölt van az inverter fele, megy. Ha a másik fele van az inverter fele, a LAN linkel, de nem megy. Biztos oka van, hogy megjelölték melyik a bemenet. Csak én nem értem a bemenet jelentését LAN esetében ;)

Ha legközelebb felmászom, levideózom, mert nekem sem hihető, de tényleg így van...(6m magasra nem szeretek mászni feleslegesen..) Ezért kérdezem.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Nem tudom milyen aljzatokkal van szerelve, ha integrált akkor van benne pár trafó meg ellenállás.

https://cdn.sos.sk/productdata/05/14/456fbb91/rs3-21001d1a.pdf

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Semmi trükk. Sima 2 rj45 aljzat, nincs benne semmi. Csak a supressorok. Ezért nem értem... Teljesen passzív. 

0

AzzA
AzzA picture
*

0

Inhouse
Inhouse picture

Te megtaláltad benne?

1

AzzA
AzzA picture
*

Meg, SLVU-t használnak ami TVS tömb, vagy TBU-t.
Ebből adódik meg a megvédendő oldaltól, hogy határozott az irány.

0

Inhouse
Inhouse picture

Valószínűleg bennem van a hiba, de továbbra sem értem. A LAN kapcsolat nem egyirányú, oda vissza megy rajta adat, csak protokoll szerint választják szét, hogy ki ki alá van rendezve. Hogy szól bele az irányba? Ezek a védődiódák párhuzamosan kapcsolódnak a szimmetrikus vonalak közé és vonalak és a föld közé, maga a 8 vonal simán át van kötve a két RJ45 között, nem?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem csak Te nem érted... Én sem ;) ebből jött a kérdés. Viszont a "nyilaskarikával" megjelölt felébe dugva a bejövőt, megy. 2 napja.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Életem során néhány ezer km UTP és STP kábelt elhúztam már. Felkrimpeltem néhány ezer rj dugót, elészítettem sokezer oldal mérési jegyzőkönyvet.

​​​​​ha figyelmesen elolvasod, amit az indítóban írtam, rá fogsz jönni a kérdésem lényegére...

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Egyre izgalmasabb. Már nagyon kíváncsi vagyok a megoldásra.
Itt van ez a videó: https://www.youtube.com/watch?v=orn4CN1pnuY Az ember el is magyarázza, hogy nem mindegy milyen irányban van bekötve az eszköz, aztán beköti pont fordítva, de neki működik.

1

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

akkor bizonyára észrevetted, hogy nem szimmetrikus a kábel, csak ez az okos switchet nem érdekli, a passzív cuccot meg igen, nem túl bonyolult szvsz :-D

0

Inhouse
Inhouse picture

Az UTP kábel szimmetrikus jelekkel működik, amik érpárokon haladnak. Az, hogy nem 1-2, 3-4, 5-6, 7-8 sorrendben vannak bekötve az most itt mit számít? Lehet kapni sima UTP toldót is, ugyanígy két RJ45 csatlakozó és semmi varia nincs a kivezetésekkel, a lényeg, hogy folytatódjon a kábel, mintha ott sem lenne. Itt sem lehet benne ilyen mókolás.
Az, hogy Crossover, vagy egyenes kábel, max 2 gép, vagy régebbi eszközök között lényeges, mert az aktív eszközök (switch, router) jóideje úgy vannak gyártva, hogy maguktól váltani tudnak, mindkettővel működnek.
A kérdés még mindig az, hogy miként lehet egy ilyen passzív eszköz irányérzékeny?
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Találtam rajzot, pl. ennél a változatnál, is csak annyi látszik, hogy vannak az érpárok között elhelyezkedő párhuzamos védődiódák és vannak a PE vezetőhöz kötött túlfeszültség levezetők. Tehát az én olvasatomban nem lehet egyirányú. Tényleg mit nem értek?
Illetve ez egy kínai piacos oldal szemléletes rajza.

0

proba
proba picture

Más is látszik, az összes érpár ércserés  benne. Tehát nem 1-1 átkötés. 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Valóban, ez nem tűnt fel, ezen a rajzon így van. Viszont mivel az érpárok nem így helyezkednek el a szabvány UTP kábelben, ezt eléggé furcsállom, nem látom értelmét. Hátha egyszer kiderül...

0

proba
proba picture

De a sodrások így vannak. zöld-fehér zöld ( 1-2 ) narancs-fehér narancs  ( 3-6)  kék kék-fehér  (4-5) barna-fehér barna ( 7-8)

1

Inhouse
Inhouse picture

És megint csak igazad van...felületes voltam, én csak kettesével fordítottnak láttam. De igazából csak az adott érpár 2 ere van felcserélve, ha talán most már ezt legalább jól látom. Ha fordítva van összedugva, akkor is ugyanígy cseréli őket, nem? Ez a téma lassan egy újabb feneketlen kút... :)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Köszönöm! Én már feladtam. Már nem vitatkozom ;)

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Csúnya dolog égetni a kollégát. :-D
P.P.

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

nem annak szántam, de nem is értem a kérdést :-P

0

Sponsored links