You are here

Rezsicsökkentés - Gázbojler őrláng fogyasztás

31 posts / 0 new
Last post
Sakos2
Sakos2 picture

Sziasztok,

Szeretném megkérdezni a nagyérdeműt, hogy mit gondoltok elfogadható készenléti fogyasztásnak egy hőtárolós gázbojler esetén.

Adott egy 150 literes Ariston 150P CA RP álló kéményes gázüzemű vízmelegítő. Már csak ketten élünk a lakásban. A bojler napi fogyasztása kb. 0.65m3 gáz. 
Tegnap csináltam egy próbát és az esti fürdés után kikapcsoltam az őrlángot. Természetesen másnap napközben még volt melegvíz, de este azért visszakapcsoltam a fürdés előtt, hogy teljesen visszafűtsön. Utána megnéztem és így 0,17m3 lett a napi fogyasztás. Tehát folyamatos üzemben a napi fogyasztás kb 75%-a veszteség.
Persze napi fél m3 gáz nem a világ, de éves szinten ez már 150-180m3 felesleges fogyasztás, ráadásul kb. ennyivel volt több a fogyasztásom az átlagnál, azaz legrosszabb esetben bő 100.000 forint pénzkidobás is lehet az eredmény.

Elektronikus gyújtású gázbojlert nem akarok emiatt venni, mert nem jövőálló.
Egyelőre villanybojlert sem akarok venni, mert bízom benne, hogy a gázzal bele tudok férni a keretbe, és akkor azért jóval olcsóbb a gázzal történő vízmelegítés.

A kérdés az, hogy reális lehet-e az őrláng fogyasztás csökkentése mondjuk a felére. Érdemes-e emiatt gázszerelőt hívni.

Comments
csoxi
csoxi picture
***

Üdv.
Nálam az őrláng melegen tartja, nagyon ritkán kell rácsavarni. Két fő, csak zuhanyozunk, és hmv. Szerintem így nagyon takarékos!
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen, ez az előnye megvan, hogy az a kis láng sem vész el. Lehet, egy extra szigetelést viszont érdemes lenne rádobnom a bojlerra. Olyan helyiségben van, ahol télen 12 fok körül van a hőmérséklet.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egyik nap mértem, igaz, egyéb okokból csak másfél órát tudtam mérni, de nekem havi 10m3 jött ki egy Hajdú kémény nélküli gázbojlerre.
0,4792   9:40
0,5004   11:16

0,0212m3 96 perc
0,01325 óránként
0,318 naponta
 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Köszönöm a hasznos információt!
Ha már így feljött a topik, akkor leírom, hogy ellenőriztem az őrláng szabályozót. A gázcsap manualja szerint a maximális beállítás 2 teljes fordulat kifelé a szabályozó csavaron. Na ez kettő és félre volt állítva eleve. Tehát minden volt csak nem beszabályozott.

Mivel még a legkisebb álláson is stabil a begyújtás, így most valamivel lejjebb vettem a maximumról. Olyan 0,4m3 most a napi fogyasztás a vízmelegítéssel együtt. Nem forró a kémény, füstcső és nem hallani a gáz áramlást sem, de huzattal sem oltható ki az őrláng.  Ez így évi 70e forint megtakarítás. De tulajdonképpen gázártól függetlenül ez pazarlás volt.

1

AzzA
AzzA picture
*

Csak megerősíteni tudom, örlángos kombi készülék után az őrláng nélküli modernebb kazán éves szintem olyan különbséget produkált a fogyasztásban, hogy zongorázni tudtam volna a különbséget. 

1

Sakos2
Sakos2 picture

Milyen típus?
Én nemigen találok ilyet.

0

AzzA
AzzA picture
*

chaffoteaux et maury(kéményes -1995) -ról váltottam Vaillant (turbó - 2017)- re.
Mint írtam előtte ez nem bojler hanem kombi kazán

Napokban egyébként a villanyt monitoroztam mert a gázból napi 0.1 m3 - 0.25 m3 fogy igy nyáron, viszont a villany az érdekesebb.
Minden ledes ha a sütőt nem kapcsolom be, csak világítok meg a mikro megy15 percet talán, meg a TV kb 4 órát, igy fogy el 3kW /24 óra, és ami az egésznek a "tehetetlensége" , hogy ebből a 3kW-ból, 2kW úgy megy el, hogy nem vagyok otthon. Ez a 2db hűtő, meg az összes készenléti táp étvágya.
 

0

hcs
hcs picture

Szia!

Igaz hogy nem gázfogyasztás, de én is ránéztem a villanyra még amikor kihirdették a rezsicsökkentés megvágását: régi 30+ éves Lehel ****-os hűtő 1kWh/nap, hűtőláda szintén Lehel **** ~280liter vagy valami hasonló csöppség 2,7kWh/nap. Vettünk új hűtőt, dupla polcos felülfagyasztós, ígért fogyasztás 0,47kWh/nap, mért 0,51kWh/nap. Régi hűtők leállítva, eltéve tartalékba.
Belátható időn belül visszahozza az árát szerintem.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a vezetékes gáz nyomása 100 mbar körül van
A készülék üzembehelyezésekor a felelős szerelő ellenőrzi, szükség esetén utánállítja a konkrét helyi nyomáshoz A láng szükséges méretét a készülék  gyártója adja meg

Bálint
 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A vezetékes gáz nyomása a háztartásokban 25mbar. A középnyomású hálózatok kezdődnek 100mbar felett. Az őrlángnál nem a láng méretét, hanem a szükséges nyomásértéket adják meg. A főégőnél annyi a variáció, hogy a nyomással lehet szabályozni a teljesítményt megadott határok között.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lapatnet, igazad lehet, a 100  mbart kisebb ipari kazánnál mérte a kolléga, nálam az elektronika volt
Most cserélték a 30 éves parapet konvektort,(a szerelés 52eFt, csappal, bekötővel+ garancia) mérve 26mBar

Bálint

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Sziasztok.

A kérdésedre a válaszom, természetesen nem!
Nyáron tudsz spórolni vele, az említett technikáddal, mások is élnek ennek lehetőségével. Kb. 18m3 is megspórolható az őrlánggal. De télen az biztos, hogy bepótolja az üzemen kívüli gázfogyasztást...! (Mi lenne, ha nem GB nélküli lenne, bár akkor lenne benne elektronikus gyújtás). Mint írtad, piezo-s, elektromos készülék kizárva, nem akarod cserélni.
"Bár, egy használt elektromos gyújtású, még nem a világvége..."

Az Őrlángon ne akarj állítani, mert lehet, hogy sűrűn kellesz begyújtani a keletkező vácum miatt!

Üdv.
PZ

0

Orbán József
Orbán József picture

Nekem csak a fűtést adja a gáz, szezonon kívül le szoktam zárni az őrlángot . Egyik barátom mondta régen, hogy kíváncsiságból megnézte, 1 hét alatt 1 m3 fogyott ilyen módon. Természetesen üzemeltetés közben valóban nincs jelentősége, de az a havi 4 m3 is valami.
Már előre tartok tőle, ha valami hőkorlátozást vezetnek be, pl. nem szabad 19 Celsiusnál melegebbet csinálni otthon. A gatyám rámegy, nálunk 16 fok szokott lenni télen. Most fűtsem szét a lakást, mert azt mondják??? 
Viszont éjszaka is annyi. Nagyobb 2-es ünnepeken persze felszökik 18-ra is...
devil

1

Orbán József
Orbán József picture

Talán lesznek - szerintem kevesen - akik keveslik a téli hőmérsékletet,ami nálunk rendszer szerű.
Erre van egy jó módszer, amit adaptálhatunk egyéb vonalon is...
Szóval télen, aki nem kielégítőnek találja a benti 16 Celsiust, legjobb egy kicsit lengedező 60-70 km/ó szélben kicsit sétikálni a hófúvással szemben. Hazatérve egyből egy gatyára vetkőzik a tűrhetetlen 16 fokos hőség miatt.
A fűtésen persze eddig is spóroltunk, tavaly annyi összejött, hogy a Balatonra nem mentünk, mert ahhoz több kellett volna. :(
Idén, ha minden jól alakul, annyi összejön, hogy jövőre Horvátországba nem megyünk.
Az álmom, ha nyernék a lottón - 2-es telitalálatom volt múlt héten is, 1.425.-Ft ! - akkor Hawaira nem mennénk.
Na, adaptáció: Múltkor fájt kicsit a fogam. Éjjel kimenet közben belerúgtam a kisujjammal az ágylábába, láss csodát a fogfájás pillanat alatt tovatűnt!

2

Jaca
Jaca picture
****

Vegyél egy hőmérőt. 

0

Orbán József
Orbán József picture

Miért is? Van neked eladó? Köszi, van vagy 8 a házban...

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Ez 28,8-at mutat :) 

Amúgy hogy lehet elviselni? Mondjuk ha valamit melózok, akkor kint az asztalos-műhelyben az 5 - 6 fokban is elvagyok.  Ha le kell ülnöm az elektronika mellé, akkor már igénylem a 15-18 fokot. A számítógép előtt bogarászva meg kell a 21-22. Bár azt vettem észre, ha langyosak a radiátorok folyamatosan (pl fatüzelésnél), sokkal jobb, mint amikor a gázkazán ki-be kapcsolgat.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: amit megtakarítanál az őrláng kikapcsolásával(a kazánt is melegíti) a gyújtószerkezet(10.000  Ft) gyakoribb cseréjével elveszted

Bálint

1

vision61
vision61 picture

Szia!

Az őrláng mérete, "teljesítménye", ebből adódóan a gáz fogyasztása a legtöbb készüléknél nem állítható.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Belenéztem a készülékbe és eurosit 0085ap0012 feliratú gázszelep. Eurosit 630 néven hozza a net. A leírás szerint van rajta őrláng szabályozási lehetőség.
 

0

stevepapa
stevepapa picture

Ha van is én nem piszkálnám, nyilván a biztonságos gyújtáshoz állították be. Ha kisebbre veszed  lehet, hogy több esetben azt tapasztalod, hogy elaludt, elfújta a (szél) , inkább a gáz sajátmagát

0

dongo
dongo picture

Nem kell evvel foglalkozni.
Megmondták mérvadó helyen, hogy többet kell lopn..., azaz keresni. Ennyikeh.

2

Inhouse
Inhouse picture

Ebben az esetben ráadásul az őrláng nem teljes egészében veszteség, hiszen ugyanazt a tartályt melegíti valamilyen apró szinten. Ha nem megy, ennyivel hamarabb fog kihűlni a víz.
A fűtésnél sem járható út, hogy amikor nincs otthon senki kikapcsolják, és amikor hazaérnek, akkor be. A bojler is ilyen, a hőtárolás a lényeg, hogy egyenletes legyen, az a legoptimálisabban tartható. Spórolni inkább csak komfortvesztéssel lehet, rövidebb zuhanyzás, hidegebb vízben, kevésbé erős sugárral, vagy akár ritkábban. A fűtésnél meg csak a termosztát állandóra lejjebb csavarása működhet. De ez utóbbinak lehetnek járulékos negatív utóhatásai. Mondjuk a fürdési procedúrának is.
Itt is minden attól függ, hogy ki hogy élt ezekkel előtte. Ha valaki már eleve spórolós volt a lehetőségekhez mérten, annak nehéz lesz ezen még csavarni. Ha valaki meg pazarolt, akkor ott valószínűleg eddig is meg volt rá a keret és ezután is nagy ívben fog rá tenni.
Apróságokat lehet finomítani, még tudatosabban figyelni a felesleges fogyasztást, főleg áramban, de komfortról való lemondás nélkül nem fog menni egy nagyobb megtakarítás.

6

Jaca
Jaca picture
****

Volt egy 50l-es bojlerünk. Letekertük 1-esre, mert elutaztunk. Mikor hazaértünk 3 nap után, hiába tekertük fel 5-ösre, nem kapcsolt be. És itt jött a meglepetés, az örláng miatt olyan meleg volt benne a víz, mintha 7-esen lett volna.

1

Sakos2
Sakos2 picture

Értem amit írsz. Pont ezért is próbáltam ki mi történik ha lekapcsolom az őrlángot majd egy egész napra. Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, akkor kiderül, hogy bármiféle érezhető komfort csökkenés nélkül negyedannyi a gázfogyasztás. 

Ha a hőmérséklet szintentartás viszi el ezt amennyiséget (akár az őrláng, akár a periodikus visszafűtés formájában) akkor nem sokat tudok kezdeni, mert a hőmérséklet eleve a legalacsonyabbra volt állítva.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia! Szerintem nem az őrláng fogyaszt annyit, hanem a napközbeni hőmérséklet csökkenés visszafűtése....

3

F-Yoci
F-Yoci picture

Így van. Ott azért napközben be is indul többször a fűtés, hogy tartsa a beállított hőmérsékletet (amit nem tudunk mennyi). Tehát a 75% nem veszteség, azért a 150L-t kell melegíteni szintentartáshoz.. Az őrláng miatt talán 5-10% közötti lehet a plusz gáz fogyasztás. Nálunk turbós, őrláng nélküli kazán és hozzá kapcsolt 100L indirekt tároló van melegvízre, 4-en használjuk, a nyári heti gázfogyasztása 6-7 m3 . Szerintem az említett gázfogyasztás ebből kiindulva reális.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Bennem is felmerült, hogy a naközbeni felfűtés okozza, de kétségeim vannak. Ha lesz egy kis időm, leülök a bojler mellé és megpróbálom kimérni mennyi idő alatt fogyaszt csak az őrláng egységnyi gázt. Abból vissza tudok majd számolni.

0

stevepapa
stevepapa picture

Letekerd a fűtést a legkisebbre,  és 2-3 óra múlva leolvasod a különbséget. Ebben a melegben nem fog bekapcsolni órákig ......

2

Sakos2
Sakos2 picture

Lemértem. Az őrláng óránként 24-25 liter gázt fogyaszt. Ez napi ~0,6m3. Ezek szerint még melegvíz használatkor is alig mehet a ráfűtés <0,1m3/nap.

0

Sponsored links