You are here

Olyan HDD particionálása, ami már tartalmaz alapprogramot.

6 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Köszöntök minden Tanyakedvelőt !
Tapasztalt szakiktól kérdezem...
Laptopomban lévő 500 GB-os SATA HDD-n telepített, jogtiszta  Win10 van.
Mivel az 500 GB még nincs felosztva szeretném a HDD-t több részre  particionálni. (természetesen az első partició jóval nagyobb lenne, mint a már elfoglalt terület)
Lehetséges ez ? Nem okozna hibát a további működésben ?

Comments
Slaci
Slaci picture

Szia, még a Windows beépített lemezkezelőjével is meg tudod oldani: jobb katt-al a csökkentendő partícióra, a helyi menüből a "Kötet zsugorítása" funkció kiválasztásával. A szabad lemezterületet formázod, betűjelet rendelsz hozzá és már készen is vagy.

Sok sikert!
Laci

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Melyik Windows -ban van ilyen beépített lemezkezelő ?

0

Slaci
Slaci picture

Szia, Windows NT-től kezdve mindegyikben. Win 10-ben eléggé eldugták, de írd be a tálcán a keresőbe "diskmgmt.msc" és indítsd el.
Sok sikert!
Laci

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A régi laptopokban volt recovery partíció, ami egy kicsivel tudott többet a BIOS-nál (tesztek pl.), de a maiakban ilyen nincs.

A régi SZAKSZERŰ előtelepített win esetében vagy adták a géppel az OEM CD-t, amin volt gyártó által konfigurált win, vagy aki még ezt a lemezt is eladta (bolti telepítő ember), akkor jó esetben létrehozott egy CD méretű partíciót és oda másolta be a telepítő teljes anyagát.

Manapság a net világában már ilyesmivel nem foglalkoznak.
A legtöbb gyártó oldaláról letölthető a win telepítője az adott géphez és a driverek is.
A legalitást a gép alján lévő kód segítségével lehet elérni, azaz regisztrálni kell.
Én céges XP-n regisztráltam utoljára. Akkor fel kellett hívni a MS-t, majd elmondani, hogy újratelepítés történt és új aktiválókódot kérek. Meg is adták és ennyi volt az egész.

Esetedben arra figyelj, hogy a már meglévő "rendszer számára fenntartott hely"/recovery partíció, valamint a rendszer ne legyen érintve (C: ne legyen D:).
De átméretezni lehet, mellé lehet D: vagy egyéb betűjel, tehát fel lehet osztani, ez a rendszert nem fogja érinteni... és az aktiválást sem, amennyiben valóban legális/matricás készülékről van szó és később újra akarod szintén legálisan telepíteni, az független a HDD felosztásától.

exFAT (új) partíciót javaslok, ha 1T vagy nagyobb a HDD, a NTFS bár hozzáféréseket is kezel, pont emiatt kevesebb lesz a hely és egy hiba esetén az exFAT könnyebben helyrehozható, mint a NTFS, amine már az ellenőrzési fázisa is 5 lépésből áll (pl. indexek, keresztcsatolások, linkelt könyvtárak, stb.) és rendszerint az indexek el szoktak szállni.

0

AzzA
AzzA picture
*

Persze lehet gond nélkül tologatni, méretezni a particiókat.

Van ez, én ezt szeretem mert egyszerű,  meg van a többi 1255894db hasonlóan jó program. 

1